Inspirationsdagar om konsten att bli bättre

NYHET Publicerad

WEBB-TV "Det märks stor skillnad bland de kommuner som anser att företagsklimatet är en viktig del av arbetet och de som inte gör det", sa Jens Spendrup, ordförande, under höstens tredje Inspirationsdag. Dagen lockade 160 kommunpolitiker och tjänstemän. Besökarna delade med sig av nyttiga erfarenheter med varandra och inspirerades av entusiastiska föredragshållare på scenen.

Enligt Jens Spendrup lägger politiker med starkt intresse för småföretagare en bra grund för framtiden.

– Försök att intressera er för alla företag i kommunen. Gör vad ni kan som kommun för att underlätta för företagen och använd ert sunda förnuft, föreslog han.

Sammanlagt var 75 engagerade kommuner på plats. Upplands-Bro är en av kommunerna som avsevärt förbättrat sitt företagsklimat de senaste åren. Kommunstyrelsens ordförande Irene Seth (M) konstaterade att framgångsreceptet inte föregåtts av någon ”quick fix”.

Mer material från dagen och från de olika passen hittar du här

– Det krävs ett ständigt arbete med ständiga förbättringar. Tydlighet och förståelse för varandra är oerhört viktigt för att komma framåt. En kommun kan alltid bli snabbare men demokrati tar tid. Allt går inte att genomföra på en dag. Man måste få med sig sina egna, ibland alliansen, ibland oppositionen. Företagen måste förstå att det fungerar på det här sättet, sa Irene Seth.

Även i Trosa kommun är företagsklimatet omvittnat gott. David Portnoff, kommunstyrelsens ordförande, påpekade att respekten företagen och kommunen sinsemellan är viktig.

– Det är grundläggande att få igång en dialog och få rätt förväntningar på varandra. Då kan vi som kommun leverera. Allt vände när vi som kommun inte bara pratade utan började leverera. När vi gör konkreta saker får det effekt.

Johan Sandlund, kommunchef i Trosa, var inne på samma tankespår.

– Vi vill leva upp till rimliga förväntningar på vad som är ett bra bemötande, tillgänglighet och rimlig effektivitet. Är man inte stor och stark så får man vara liten och snabb. Det handlar om effektivitet och bra professionellt bemötande. Företagarfrågorna får inte vara vid sidan om organisationen. Alla i organisationen ska förstå företagarfrågor. De som har stort ansvar för företag samlas kontinuerligt och diskuterar hur de ska bli bättre på företagstjänster för att bli snabba och tydliga.

Även företagare stod på scenen för att delge tips och tankar utifrån sin verksamhet om hur kommunerna ska kunna förbättra sitt företagsklimat.

– I mitt företag formar vi strategierna tillsammans, med övertygelsen om att delaktighet föder ansvar. Vi engagerar våra anställda i ett tidigt skede i utvecklingsprocessen. Varför inte bjuda in oss företag när ni i kommunerna står inför beslut som berör oss? frågade sig Monica Falkner, vd för Storumans Tryckeri & Reklam.

Jeanette Bohman, ägare av Skivarps Gästgivaregård i Skurups kommun, lyfte fram kundnyttan.

– Jag kan inte erbjuda något som kunderna inte vill att jag serverar, därför är jag oerhört lyhörd inför klagomål. Får jag inte veta vad som är dåligt så kan jag inte bli bättre. Vad vill kunden, vad är det som inte fungerar? Som företagare är jag kund till kommunen. Var lyhörd mot oss och lyssna på dialogen!

Utvecklingskonsulten Inger Aspåker avslutade Inspirationsdagarna med att påminna om att alla saker är viktiga – även de små.

– De leder också till förändring och utveckling. Glöm inte det. Glöm inte heller att informera företagen om att du gör dem.

Lina Skandevall

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

"En personlig tragedi om avverkningen stoppas"

FÖRETAGSKLIMAT På landsbygdsministerns bord ligger ett förslag på ny skogsvårdslag. Där föreslås att ideella organisationer ska kunna överklaga avverkningsbeslut i fjällnära skog. Skogsentreprenören Ida Oderstål menar att ett sådant förslag kväver skogsföretagandet i Norrlands inland.
NYHET Publicerad:

”Vi måste våga vara stolta”

FÖRETAGSKLIMAT Bodens företagsklimat blir allt bättre och är nu näst bäst i länet. "Fantastiskt kul, en positiv självbild är jätteviktigt för hur en ort uppfattas av omvärlden och det är upp till oss Bodensare att vara goda ambassadörer", säger Peter Uneby som driver Sportboden i Boden.
NYHET Publicerad:

Finskt besök i Nordmaling

FÖRETAGSKLIMAT Nordmalings framgångsrika arbete för ett bra företagsklimat uppmärksammas också utanför Sverige. Nyligen besökte en delegation från Finland Nordmaling för att få inspiration. Vi ringde upp Madelaine Jakobsson, kommunstyrelsens ordförande och bad henne berätta om besöket.
NYHET Publicerad:

Målinriktat arbete ska förbättra Varbergs företagsklimat

FÖRETAGSKLIMAT Nu är det dags igen för Svenskt Näringslivs årliga enkätundersökning av Lokalt Företagsklimat som kommer ligga ut från januari till mars i år. Därför har vi pratat med regionens näringslivschefer om vilka områden de vill förbättra baserat på förra årets resultat. Näst på tur är Varbergs kommun.
NYHET Publicerad:

Ale, Alingsås och Svenskt Näringsliv går samman för ett bättre företagsklimat

FÖRETAGSKLIMAT Under 2018 startar Svenskt Näringsliv ett utvecklingsprojekt för att förbättra företagsklimatet i några av landets kommuner. Målsättningen är att förbättra det lokala företagsklimatet genom bättre service, nöjdare företagare och därmed en högre placering i Svenskt Näringslivs ranking. Ale och Alingsås har valts ut från Västsverige och ska under projektet utbyta erfarenheter med andra kommuner från olika delar av Sverige.
NYHET Publicerad:

100 företagsbesök på 100 dagar i Timrå

FÖRETAGSKLIMAT Timrå kommun har ett övergripande mål att ha Norrlands bästa företagsklimat . Vi har ställt några frågor till Ewa Lindstrand (S) kommunalråd och till Tony Andersson (M) oppositionsråd om hur de ser på företagsklimatet i kommunen.
NYHET Publicerad:

Vallentuna växlar upp

HALLÅ DÄR Chanette Andersson, utvecklings- och näringslivschef och Magnus Isberg, näringslivsutvecklare i Vallentuna kommun. Ni verkar taggade inför det nya året och arbetet med att förbättra det lokala företagsklimatet. Om vi blickar i backspegeln, hur såg 2017 ut, Chanette?
NYHET Publicerad:

EU ger svenska städföretag rätt mot Samhall

KONKURRENS Svenska staten bryter mot EU:s statsstödsregler när de ger Samhall merkostnadsersättning. Det slår EU-kommissionen fast. Beslutet gläder Almega Städföretagen.
NYHET Publicerad:

”Få undersökningar med sånt genomslag”

FÖRETAGSKLIMAT Hur är företagsklimatet i Lycksele? Umeå? Ja, alla länets kommuner. I dagarna får över 3000 företagare i Västerbotten svara på frågor om företagsklimatet i sin egen kommun. Syftet med Svenskt Näringslivs undersökning är att belysa företagens synpunkter och skapa ett diskussionsunderlag i mötet mellan företagen och kommunen. I år innehåller enkäten några nyheter.
NYHET Publicerad:

”Det är roligt när skolorna vill”

SAMVERKAN Skolorna har börjat närma sig näringslivet för att samverka med företagen. Det är en märkbar förändring jämfört med bara för några år sedan. "Det är en stor skillnad, för bara 5–6 år sedan blev jag nästan aldrig kontaktad av någon skola för studiebesök. Nu har vi ett par besök i veckan vissa perioder", säger Anna Lindqvist, vd för Jeppssons i Karlshamn.
NYHET Publicerad:

70 000 företagare får enkät om företagsklimat

HALLÅ... Annie Widerberg, projektledare på Svenskt Näringsliv, ni genomför varje år en stor undersökning om det lokala företagsklimatet. Den andra januari 2018 skickas nästa enkät ut. Vilka frågor ställer ni den här gången?
NYHET Publicerad:

Kommunens fiskförbud upp i rätten

REGELKRÅNGEL Det har gått tre år sedan Jerk Åkerblad kunde erbjuda sina gäster färsk insjöfisk. Anledningen är att kommunen inte anser att fisken är säker att äta. "Varför får jag förbud i min kommun när samma hantering är ok i resten av Sverige", säger han.
NYHET Publicerad:

Få kommuner sätter upp mål

FÖRETAGSKLIMAT Av 290 kommuner har 120 satt upp ett mål för sitt företagsklimat och synliggör det på sin webbplats. Det visar en kartläggning från Svenskt Näringsliv. ”Att sätta konkreta mål som sedan följs upp kontinuerligt är viktigt för att åstadkomma förändring”, säger Christer Östlund, ansvarig för kommunrelationer.
NYHET Publicerad:

Vaxholm vill vända den negativa trenden

HALLÅ DÄR Mikaela Lodén, Näringslivschef i Vaxholms Kommun. Sedan 2013 har Vaxholm haft en negativ trend i Svenskt Näringslivs ranking av det lokala företagsklimatet. Vaxholm har idag plats 164 av Sveriges 290 kommuner och i år tappade de 8 placeringar. Vad tror du att placeringen beror på?
NYHET Publicerad:

Privata vårdcentralen: ”Landstinget försöker svälta ut oss”

OSUND KONKURRENS Norrbottens egna vårdcentraler har miljonkompenserats när de gått back, och de privata alternativen har tidigare fått samma ersättning. Nu sätter en ny dom stopp för kompensationen till de privata alternativen. ”Det ska vara sund konkurrens och lika villkor oavsett om vården sker i privat eller offentlig regi”, säger den privata vårdgivaren Ola Berg i Luleå.
NYHET Publicerad:

"Måste bli lättare för oss företagare att anställa"

HALLÅ DÄR German Hofmeister, vd för IT Smart i Västerås, snart är julen här! Hur har ditt företagarår varit så här långt? Och vad står på din önskelista inför 2018?
NYHET Publicerad:

Spånga stängde i protest mot kriminaliteten

KRIMINALITET Under torsdagen stängdes alla butiker och restauranger i Spånga centrum i protest mot den ökande otryggheten och kriminaliteten i området. ”Det är för att manifestera hur centrum kan se ut om vi inte får ett stopp på kriminaliteten här”, säger Jan Westerberg, sekreterare i Spångas företagarförening.
NYHET Publicerad:

Härryda vill inte se sig bli omsprungen 2018

FÖRETAGSKLIMAT Härryda kommun blev ny länsetta i Västra Götaland i årets undersökning av Lokalt Företagsklimat, och höjde sig dessutom till plats fyra i Sverige. ”Det är fantastiskt roligt, men det är viktigt att inte falla i behållafällan. Det gäller att arbeta framåt, och fokusera på de områden där vi kan bli bättre,” säger Fredrik Olsson, näringslivschef.
NYHET Publicerad:

Företaget som blir självförsörjande på ledare

KOMPETENSFÖRSÖRJNING ICA Maxi Birsta går sin egen väg för att rekrytera ledare. Man har helt enkelt startat en egen akademi där tio anställda om året utbildas.
NYHET Publicerad:

Spånga centrum stänger i protest mot kriminaliteten

KRIMINALITET Spånga centrum följer handlarna i Husby. På torsdag stänger de butikerna för att protestera mot den ökande kriminaliteten. ”Det här måste få ett stopp”, säger Jan Westerberg, sekreterare i Spångas företagarförening.