Snabbfotade politiker lyfter Falkenberg i näringslivsranking

NYHET Publicerad

RANKING 2019 Det är enkelt att driva företag i Falkenberg, anser Lotta Peltoarvo, en av kommunens entreprenörer. ”Mycket handlar om närheten mellan kommun och företag. Vi känner oss lyssnade på”, säger hon.

Strandhälsan

– Vi har en plattform för att fortsätta att utveckla samarbetet. Kommunen är medveten om att det är företagen som skapar jobb som leder till skattepengar, säger Lotta Peltoarvo.

Per Svensson

Närheten till företagen är den främsta anledningen till att Falkenberg klättrar i rankinge, enligt Per Svensson (S).

Foto: Glenn T Unger

– Som företagare är det lätt att få svar på frågor, bemötandet från kommunen är bra och det finns alltid hjälp att få, säger Lotta Peltoarvo, vd och ägare av Falkenbergsföretaget Strandhälsan.

Särskilt kommunens näringslivsutskott jobbar proaktivt för att fånga upp problem även ute på mindre företag, förklarar hon.

– Stöter jag på problem ringer jag bara Mattias som jobbar i näringslivsutskottet så hjälper han mig att lösa det.

Ett bra företagsklimat gör att företagen kan utvecklas och vara innovativa, påpekar hon. Och för att kunna attrahera kompetens till företagen är det viktigt att kommunen ser till att det finns bra bostäder och skolor.

– På det stora hela gör kommunen det den ska och skapar bra förutsättningar för oss företag. Sedan finns det ju alltid utvecklingsområden. Just nu har vi svårt att locka personer med högre utbildning till Falkenberg. Vi skulle behöva en bättre grogrund för tjänsteföretag.

Hur ser du på framtiden som företagare i Falkenberg?

– Kommunen lyssnar på oss och vi har en bra dialog, vilket ger ett bra företagsklimat. Vi har en plattform för att fortsätta att utveckla samarbetet. Kommunen är medveten om att det är företagen som skapar jobb som leder till skattepengar, säger Lotta Peltoarvo.

Per Svensson (S), kommunstyrelsens ordförande i Falkenberg, ser också närheten till företagen som största faktorn bakom att kommunen under flera år har klättrat på Svenskt Näringslivs rankning.

– Företagarna vet att de kan ringa mig eller näringslivschefen när som helst. Vi är snabbfotade och lätta att nå. Vill en företagare träffa ett kommunråd eller någon annan i kommunen ska de få göra det inom en vecka.

En av framgångsfaktorerna är att kommunen har jobbat mycket med medarbetarnas bemötande, till exempel vid tillsynsärenden av olika slag. Företagarna måste kunna förstå varför de får en anmärkning och varför vissa saker måste förbättras, betonar Per Svensson.

– Där ställer vi stenhårda krav på våra anställda – de ska vara toppklass. De ska vara tydliga och uppföra sig klokt när de möter företagarna – våra kunder.

Kompetensförsörjningen har identifierats som ett viktigt område att förbättra framåt. I linje med det har kommunen tillsammans med näringslivsföreningen startat en satsning på större samverkan mellan skola och näringsliv.

Kommunen kommer också att arbeta för en mer differentierad arbetsmarknad, det vill säga att det ska finnas arbetstillfällen inom fler sektorer. I Falkenberg verkar en stor del av företagen inom handel, lager, livsmedelsindustri eller turism.

– Vi vill ha in fler typer av jobb. En bredare arbetsmarknad minskar riskerna vid en lågkonjunktur och attraherar fler med högre utbildning.

Som ett led i det har kommunen initierat ett riskkapitalbolag, men det ägs inte av kommunen, påpekar Per Svensson.

– Bolaget fick på bara några månader ihop 30–40 miljoner kronor i riskkapital från lokala företag och personer, och har redan lyckats attrahera två startupbolag till Falkenberg.

Tidigare jämförde sig Falkenberg mest med andra halländska kommuner för att mäta sig med omvärlden men har på senare tid börjat vända blicken utåt. Kommunen har därför tagit fram en lista med kommuner som är lika stora som Falkenberg, och en lista med de som har ett liknande näringsliv, som exempelvis Åre och Ystad.

Falkenberg jämför sig också med de som presterar bäst i Svenskt Näringslivs rankning – trots att förutsättningarna är väldigt olika, konstaterar han.

– Jag brukar säga att de där nio över oss på rankningen verkar ju inte i Falkenberg. Hade de gjort det hade vi varit etta, säger Per Svensson med ett skratt.

Text: Karin Myrén

Läs mer på Företagsklimat.se

Topp tio för andra året i rad

Falkenberg klättrar två placeringar till plats åtta i årets kommunranking. Samtidigt toppar kommunen en av de nya kommungruppsindelningar som återfinns i årets mätning, som baserar sig på SKL:s modell. Kategorin är mindre stad/tätort – kommuner med mellan 15 000-40 000 invånare i den största tätorten.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Livsmedelskontroll debiteras i efterhand

FÖRETAGSKLIMAT Företag som berörs av kommunal livsmedelskontroll kan glädjas. Regeringen vill införa obligatorisk efterhandsdebitering, framgår av en lagrådsremiss.
NYHET Publicerad:

Så undviker du bluffakturor och vd-bedrägerier

SÄKERHET Bluffakturor och internetbedrägerier är något som drabbar företagen under hela året. Särskilt besvärligt är det under sommaren då ordinarie personal inte är på plats och därför inte heller erfarenheten kring vilka leverantörer företaget använder och således vilka fakturor som ska betalas. Nina Jelver, bedrägeriexpert på Svensk Handel, listar sina bästa tips för hantering av bluffakturor och vd-bedrägerier. 
NYHET Publicerad:

Kommuner som satsar på hyresrabatter

CORONAKRISEN Många företag har svårt att betala hyran. Utsatta branscher kan ta del av ett särskilt hyresstöd. Kiruna och Örnsköldsvik hjälper kämpande företag genom att vara generösa med hyran i de kommunala bostadsbolagen.
NYHET Publicerad:

Så kan fler kommunala åtgärder rädda företagen

CORONAKRISEN Idag har nio av tio kommuner vidtagit någon form av åtgärd för att stödja det lokala näringslivet. I ett andra stödpaket från Svenskt Näringsliv ligger fokus på företagens kostnader och den kommunala ekonomin.
NYHET Publicerad:

Kommunala åtgärder under coronakrisen

Vad kan kommuner göra för att fler företag ska klara sig igenom coronakrisen?
NYHET Publicerad:

Vill bredda ungas syn på arbetslivet

SYV I mitten av februari öppnar storsatsningen Jobblabb – Arbetets museums nya utställning, som ska nå alla elever i årskurs 5 i Östergötland. Då möter experimentverkstad studie- och yrkesvägledning.
NYHET Publicerad:

Företagarenkäten uppdateras

FÖRETAGSKLIMAT Årets företagarenkät innehåller nya frågor och sakområden. Björn Lindgren, ansvarig för lokalt företagsklimat, hoppas att uppdateringarna bättre ska spegla vad företagarna tycker om företagsklimatet.
NYHET Publicerad:

Här är landets första krångelombudsman

FÖRETAGSKLIMATET Malin Johnsson är landets första krångelombudsman. Kommunalrådet Peter Danielsson (M) jobbar hårt för att minska regelkrånglet men anser att kommunen har hamnat i en återvändsgränd och vill därför testa något nytt.
NYHET Publicerad:

Så blev kommunen kvitt förlorarstämpeln

FÖRETAGSKLIMATET 195 platser uppåt i kommunrankingen på tre år. Det är effekten av att Kungsör lägger sig nära företagarnas hållning. ”Vi satte oss ner och började prata med varandra, inte om varandra. Det hade ingen gjort tidigare, säger kommundirektören Claes-Urban Boström.
NYHET Publicerad:

Sjudande näringsliv hos årets klättrare

RANKING 2019 Dalakommunen klättrar 158 placeringar, från plats 256 till 98 i årets undersökning. ”Det har aldrig varit roligare att vara företagare i Malung-Sälen”, säger Leif Nilsson.
NYHET Publicerad:

Här trivs företagen bäst – och sämst

RANKING 2019 Tydlig, tillgänglig och professionell. Så vill många företag att deras hemkommun ska vara. Och alla dessa egenskaper hittar vi hos – just det – Solna. Kommunen är bäst på företagande för tolfte gången i rad, enligt en färsk näringslivsranking.
NYHET Publicerad:

Snabbfotade politiker lyfter Falkenberg i näringslivsranking

RANKING 2019 Det är enkelt att driva företag i Falkenberg, anser Lotta Peltoarvo, en av kommunens entreprenörer. ”Mycket handlar om närheten mellan kommun och företag. Vi känner oss lyssnade på”, säger hon.
NYHET Publicerad:

Prao omtyckt återvändare till skolan

PRAO Under tre veckor i oktober är det återigen dags för elever från Vara kommuns två högstadieskolor att prova på arbetslivet. Kommunen anses som ett gott exempel på en lyckosam process för att återinföra den lagstadgade praktiska arbetslivsorienteringen för elever.
NYHET Publicerad:

”Teknisk kompetens måste in i alla utbildningar”

KOMPETENS Vilka kunskaper och förmågor behövs i framtiden? Hur utbildar man till jobb som inte ens finns än? Måste alla ha teknisk kompetens? Det diskuterades under ett seminarium i Almedalen.
NYHET Publicerad:

Landets bästa myndighetskommuner – så tycker företagarna 

FÖRETAGSKLIMAT Tillstånd, tillsyn, bygglov och tillgången till mark och lokaler. Kommuner hanterar frågor som påverkar företagandet på många sätt. Se vilket betyg det lokala näringslivet ger myndighetsutövningen i sin hemkommun.
NYHET Publicerad:

Här finns bäst förutsättningar för företagen

FÖRETAGSKLIMAT Företagsklimatet i landets kommuner har aldrig varit så bra som nu. Samtidigt är skillnaderna stora mellan topp och botten visar årets företagarenkät. ”Fler kommuner presterar bättre, färre fastnar i botten”, konstaterar Christer Östlund, ansvarig för kommunrelationer.
NYHET Publicerad:

Rekordet för att få ett bygglov – en timme

FÖRETAGSKLIMAT Vårgårda är den kommun i landet som fått högst betyg i det sammanfattande omdömet i årets företagarenkät om lokalt företagande. "Vi har en inställning från kommunens sida att saker går att lösa", säger kommunstyrelsens ordförande Bengt Hilmersson (C).
NYHET Publicerad:

Här betalar företagarna livsmedelsfakturan utan att klaga

FÖRETAGSKLIMAT Surahammar sticker ut i positiv bemärkelse när det gäller myndighetsutövningen. Kommunen har bland annat infört en modell med efterhandsdebitering för sina livsmedelskontroller. "Inte en enda företagare har ifrågasatt varför de har fått en faktura", säger Minal Mistry, ansvarig för miljötillsyn.
NYHET Publicerad:

Krögare optimistiska till ny e-tjänst – mindre krångel utlovas

FÖRETAGSKLIMAT Det ska vara lika enkelt att söka serveringstillstånd i hela Blekinge, och hela processen ska kunna skötas digitalt. Det är tanken bakom e-tjänsten Serverat, som nu rullas ut i Blekinges fem kommuner. Länet  ska nu erbjuda en helt digital process. "Denna typ av kontakt med myndigheter uppskattar jag som företagare på grund av de tydliga stegen som i sin tur är tidsbesparande", säger David Berg, vd på restaurang Havsviken i Karlskrona.
NYHET Publicerad:

Engagerade företag gjorde Strömstads strategiarbete framgångsrikt

FÖRETAGSKLIMAT 2016 började Strömstad ta fram en ny näringslivsstrategi. Två år senare fick kommunen utmärkelsen ”Årets klättrare” i Svenskt Näringslivs ranking av det lokala företagsklimatet.