Stökig upphandling i Söderköping

NYHET Publicerad

UPPHANDLING Söderköping kommun har sagt upp avtalet med fritidshemmet Sofies gård och gått ut med en upphandling. Men ingen har lämnat något anbud. Inte ens Sofies gård. ”Avtalet är bara på ett år och det är för kort”, säger grundaren Madeleine Elliot. Men efter en proteststorm verkar det nu som att kommunen ändrar sig.

Fritidshemmet Sofies gård

Får leka vidare. Efter upphandlingsturbulensen kring fritidshemmet Sofies gård verkar det nu gå mot en lösning.

Sofies gård i Söderköping är ett alternativt fritidshem med korttidsboende och korttidstillsyn, fritids för barn och ungdomar som omfattas av LSS, och ett vanligt fritids.

Madeleine Elliot hade drivit verksamheten i 18 år när kommunen gick ut med en upphandling för den del som handlar om korttidsboende och korttidstillsyn. Den sista juni, dagen innan upphandlingen tillkännagavs, fick Madeleine Elliot höra talas om kommunens planer.

Hon beskriver beskedet som en ”käftsmäll”. Efter att ha granskat underlaget bestämde sig Sofies gård för att inte lämna in något anbud.

– Det är inte intressant för oss eftersom avtalet bara är på ett år. Det är för kort. Då går det inte att planera framåt och dessutom skulle vi behöva göra om samma procedur om ett år igen. Så kan vi inte ha det.

Sofies gård behöver åtta platser på korttidsboende och tillsyn för att verksamheten ska gå runt, men Madeleine Elliot har starka aningar om att kommunen tänker minska antalet.

– Vi börjar undra om kommunen verkligen vill ha en privat aktör.

När anbudstiden gick ut hade inget anbud kommit in. Sofies gård har framfört sin syn på förfarandet och politikerna har bett om ursäkt för den uteblivna dialogen före upphandlingen. Och där är man nu.

Hon förklarar att om det inte löser sig så att Sofies gård kan ha åtta platser på korttidsboende och tillsyn kommer hela verksamheten att avvecklas. Personalen har redan varslats.

Det som gör Sofis gård speciellt är att här finns djur som vanligtvis finns på en bondgård, bland annat hästar, får, getter och grisar, och som barnen hjälps åt att sköta. Verksamheten vänder sig till alla men särskilt de som behöver extra stöd och i dagsläget har hälften av barnen någon form av diagnos.

Och nu är föräldrarna bestörta.

– Några av dem funderar till och med på att flytta om de inte kan ha sina barn här. Ett vanligt kommunalt fritidshem är inget alternativ för dem. Men än lever de på hoppet och det gör vi också, säger Madeleine Elliot.

Jens Samuelsson, socialchef i Söderköping, förklarar att upphandlingen beror på att det saknades ett avtal med Sofies gård och att kommunen vill rätta till det. Att den bara sträcker sig ett år framåt beror på att kommunen vill ha tid på sig att ta reda på vilka volymer och lokaler som behövs framöver.

– Det finns omständigheter som gör att vi är osäkra på det och då vill vi inte ha ett längre avtal.

Han har inte hört annat än att alla är nöjda med Sofies gård men kommunen vill också fundera över sina egna verksamheter. Hur de fungerar, och om lokaler och verksamheter är rätt anpassade.

– Skulle vi vilja utvidga eller kommer behovet att förändras över tiden? Jag vill inte binda upp mig till ett långt avtal som inte utnyttjas optimalt ur vårt perspektiv.

Han är förvånad att Sofies gård inte la ett anbud. Avtalet är uppsagt till den sista februari 2017 och nu är det upp till Sofies gård, slår Jens Samuelsson fast.

– Vi tycker att det borde vara bättre med ett ettårsavtal än att inte ha något alls. Nu är det ju individuella avtal som kan sägas upp på kortare tid. Men om inte Sofies gård vill fortsätta får kommunen överta ansvaret.

Efter nya förhandlingar under måndagen verkar det nu som att det till sist kan lösa sig på ett bra sätt, även om allt ännu inte är på plats.

– Kommunen har öppnat upp för en bättre dialog där vi är garanterade att få vara kvar och driva Sofies Gård vidare. Ett avtal ska tas fram som sträcker sig till september 2018, som ska följas av en upphandling på minst tre år, säger Madeleine Elliot.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Timrå stadigt i topp

FÖRETAGSKLIMAT Sedan tio år ligger Timrå i topp bland norrländska kommuner vad gäller företagsklimat. Det är resultatet av ett strategiskt arbete som påbörjades i början av 2000-talet. ”Jag har upplevt smidighet, snabbhet, kommunikation på ett klokt sätt och framför allt resultat”, berättar företagaren Jonas Olert. På tisdag släpps årets ranking över företagsklimatet i Sveriges kommuner.
NYHET Publicerad:

Mullsjö ska tillbaka till toppen

FÖRETAGSKLIMAT Efter att förra året ha varit den kommun i Jönköpings län med bäst sammanfattande omdöme av lokalt företagsklimat så tappar Mullsjö i år förstaplatsen till Gnosjö. Trots det har man högre sammanfattande omdöme än förra året, och når i år en ny toppnotering på 4.32.
NYHET Publicerad:

Företagsdag i Sandviken stärkte banden mellan kommun och företag

FÖRETAGSKLIMAT Den 20 september arrangerade Sandvikens kommun en företagsdag vars syfte var att öka dialogen mellan kommunens politiker, tjänstemän och företagarna i Sandviken. Femton tjänstemän och femton politiker ur kommunstyrelsen genomförde under dagen tre företagsbesök var för att samla intryck och lära sig mer om företagens förutsättningar och behov.
NYHET Publicerad:

Fler parkeringar och lokaler för växande företag på Lidingö för att nå topp 10

FÖRETAGSKLIMAT Hur kan Lidingös företagsklimat bli bättre? Det var frågan i fokus när företagare och politiker träffades på Högberga Gård på Lidingö för en walk&talk. Tillsammans vill Lidingös företagare, politiker och tjänstemän ändra på den negativa utvecklingen i Svenskt Näringslivs ranking av det lokala företagsklimatet. Ett steg framåt är den näringslivspolicy som Lidingö stad har tagit fram men några utmaningar finns ändå i staden.
NYHET Publicerad:

“Gör det lättare att rekrytera!”

FÖRETAGSKLIMAT Se till att nyanlända snabbare kommer in på arbetsmarknaden, och säg nej till förslaget om stopp för vinster i välfärden. Det var de viktigaste punkterna när Svenskt Näringsliv Västernorrland samlade länets företag för att fånga upp aktuella utmaningar för jobbskaparna i länet.
NYHET Publicerad:

Bristande utbud hämmar utvecklingen

JOBBSKAPARNA Som VD, grundare och delägare brinner Magnus för sitt yrke och hantverk. Men som företagare märker han hur bristande utbud av rätt kompetens försvårar, inte bara för honom, utan för företagande i hela landet.
NYHET Publicerad:

Språkhinder för småföretag på den digitala EU-marknaden

E-HANDEL I takt med att e-handeln växer ökar också möjligheterna att vända sig till marknader utanför Sveriges gränser. Leif-Erik Johansson, vd på Modehuset Chic, har förutom en fysisk butik i Oskarshamn även en webbshop för att stå sig i konkurrensen när marknaden svänger mot en mer e-handelsintensiv försäljning.
NYHET Publicerad:

”Det händer att vi behandlas som om vi vore barn”

FÖRETAGSKLIMAT Att hitta kunniga medarbetare och att handskas med offentlig byråkrati – se där två utmaningar för Hans Palmgren, vd för Palmgrengruppen som bland annat driver Isaberg Höganloft, omfattande restaurang, konferens, catering, event och golf. Anläggningen ligger i Hestra, Gislaveds kommun.
NYHET Publicerad:

”Ett bra näringslivsklimat bygger en kommun”

FÖRETAGSKLIMAT Mycket har gjorts men mycket kan också göras ännu bättre. Attityden till företag och företagande är fortfarande en angelägen fråga som man måste jobba hårdare med. Det framkom i diskussionerna när näringslivsenheten i Karlskrona kommun tillsammans med Svenskt Näringsliv genomförde ett dialogmöte om företagsklimatet och vad som bör göras för att det ska bli bättre.
NYHET Publicerad:

Falkenbergarna nöjer sig inte med högst betyg

FÖRETAGSKLIMAT Fler kommuner än någonsin får höga betyg av företagen i Svenskt Näringslivs enkätundersökning om lokalt företagsklimat. Falkenbergs kommun är inget undantag. I Hallands län är det just Falkenberg som får högst betyg av företagen.
NYHET Publicerad:

”Om vi inte är konkurrenskraftiga, finns vi inte här”

FÖRETAGSKLIMAT Michael Jonsson är ägare och VD till AD-Plast AB i Anderstorp, Gislaveds kommun. I sin moderna och högeffektiva verksamhet tillverkar bolaget bland annat plastdetaljer till fordons-, bygg-, elektronik- och möbelindustrin. Det är bra tryck för närvarande, men byråkratiskt regelrytteri fördyrar.
NYHET Publicerad:

Utbildningarna måste skärpa kvaliteten

KOMPETENSFÖRSÖRJNING ”Tillgång på kompetens är det största hotet. Det gäller nog hela branschen men framförallt verksamheterna utanför städerna”, säger Martin Rosvall Hansson, vd och ägare Flädiegruppen. Kompetensbrist och låg utbildningsnivå hämmar tillväxten inom hotell- och restaurangbranschen, extra svårt blir det för företagen belägna utanför stadskärnan.
NYHET Publicerad:

Blir Sollentuna bäst för företagarna?

FÖRETAGSKLIMAT Efter flera topp fem platser i rankingen av det lokala företagsklimatet siktar Sollentuna på att detronisera grannkommunen Solna från första platsen. "Förra året startades 554 nya företag vilket är ett nytt rekord."säger Henrik Thunes, kommunstyrelsen ordförande.
NYHET Publicerad:

Förarbrist tvärnit för åkeribranschen

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Svenska åkare får allt större problem med att hitta utbildad arbetskraft. Det börjar bli en flaskhals. "När vi inte kan hitta tillräckligt många förare tvingas vi stå med tomma lastbilar", säger Jan Runberg, personalchef på Jale Åkeri i Mora.
NYHET Publicerad:

Kommunens ointresse ledde till företagsflytt

FÖRETAGSKLIMAT Var femte företagare överväger att lämna sin kommun. Det visar siffror från Företagsklimat.se. För Bengt Sahlberg, vd på Mellby Garage, gick flyttlasset till grannkommunen Vårgårda. ”Vi flyttade vårt företag och 21 arbetstillfällen över kommungränsen till ett bättre företagsklimat”, säger han.
NYHET Publicerad:

Företagare missnöjda – politiker hyllar

FÖRETAGSKLIMAT Företagarna i Osby är inte alls lika nöjda med kommunens företagsklimat som politikerna är. ”För att våra betyg ska kunna närma sig varandra så krävs det att man förbättrar attityderna, kommunikationen och dialogen, säger företagaren Mats Svensson, Protech Food Machinery.
NYHET Publicerad:

Var femte företagare överväger att lämna sin kommun

KOMMENTAR 31 300 företagare har svarat på frågan om de någon gång har övervägt att flytta sin verksamhet till en kommun med ett bättre företagsklimat. Var femte företagare svarade ja. Att så många har funderat på att byta kommun skickar en stark signal till politiken att växla upp näringslivsarbetet.
NYHET Publicerad:

Mellby Garage flyttade till ett bättre företagsklimat

FÖRETAGSKLIMAT Varje dag funderar företagare runt om i Sverige i vilken kommun, eller i vilket land, det är mest gynnsamt att driva sin verksamhet. För Mellby Garage handlade valet av kommun om behovet av nya lokaler. ”Det lokala företagsklimatet, bemötandet och attityden hos både tjänstemän och kommunpolitiker spelar stor roll. I vårt fall innebar det att vi flyttade vårt företag och våra 21 arbetstillfällen över kommungränsen.”, säger Bengt Sahlberg, vd på Mellby Garage AB.
NYHET Publicerad:

Nytt näringslivsprogram för ett bättre företagsklimat i Töreboda

FÖRETAGSKLIMAT I årets upplaga av Svenskt Näringslivs enkätundersökning av Lokalt Företagsklimat så har Töreboda kommun höjt sitt sammanfattande omdöme från 3.84 till 4.08, kommunens högsta betyg någonsin. Det innebär även att man placerar sig på delad andraplats i Skaraborg.
NYHET Publicerad:

Åkeriföretagen: Glömska straffas hårdare än fusk

REGELKRÅNGEL Det är billigare att fuska än att göra fel. Det är innebörden i en dom från Högsta förvaltningsdomstolen och som upprör åkerinäringen. Minsta fel i hanteringen av färdskrivarna bestraffas obönhörligen med höga böter medan fifflarna kommer undan med mindre belopp. "Det är en käftsmäll mot hela åkerinäringen", säger åkeriföretagen.