Stökig upphandling i Söderköping

NYHET Publicerad

UPPHANDLING Söderköping kommun har sagt upp avtalet med fritidshemmet Sofies gård och gått ut med en upphandling. Men ingen har lämnat något anbud. Inte ens Sofies gård. ”Avtalet är bara på ett år och det är för kort”, säger grundaren Madeleine Elliot. Men efter en proteststorm verkar det nu som att kommunen ändrar sig.

Fritidshemmet Sofies gård

Får leka vidare. Efter upphandlingsturbulensen kring fritidshemmet Sofies gård verkar det nu gå mot en lösning.

Sofies gård i Söderköping är ett alternativt fritidshem med korttidsboende och korttidstillsyn, fritids för barn och ungdomar som omfattas av LSS, och ett vanligt fritids.

Madeleine Elliot hade drivit verksamheten i 18 år när kommunen gick ut med en upphandling för den del som handlar om korttidsboende och korttidstillsyn. Den sista juni, dagen innan upphandlingen tillkännagavs, fick Madeleine Elliot höra talas om kommunens planer.

Hon beskriver beskedet som en ”käftsmäll”. Efter att ha granskat underlaget bestämde sig Sofies gård för att inte lämna in något anbud.

– Det är inte intressant för oss eftersom avtalet bara är på ett år. Det är för kort. Då går det inte att planera framåt och dessutom skulle vi behöva göra om samma procedur om ett år igen. Så kan vi inte ha det.

Sofies gård behöver åtta platser på korttidsboende och tillsyn för att verksamheten ska gå runt, men Madeleine Elliot har starka aningar om att kommunen tänker minska antalet.

– Vi börjar undra om kommunen verkligen vill ha en privat aktör.

När anbudstiden gick ut hade inget anbud kommit in. Sofies gård har framfört sin syn på förfarandet och politikerna har bett om ursäkt för den uteblivna dialogen före upphandlingen. Och där är man nu.

Hon förklarar att om det inte löser sig så att Sofies gård kan ha åtta platser på korttidsboende och tillsyn kommer hela verksamheten att avvecklas. Personalen har redan varslats.

Det som gör Sofis gård speciellt är att här finns djur som vanligtvis finns på en bondgård, bland annat hästar, får, getter och grisar, och som barnen hjälps åt att sköta. Verksamheten vänder sig till alla men särskilt de som behöver extra stöd och i dagsläget har hälften av barnen någon form av diagnos.

Och nu är föräldrarna bestörta.

– Några av dem funderar till och med på att flytta om de inte kan ha sina barn här. Ett vanligt kommunalt fritidshem är inget alternativ för dem. Men än lever de på hoppet och det gör vi också, säger Madeleine Elliot.

Jens Samuelsson, socialchef i Söderköping, förklarar att upphandlingen beror på att det saknades ett avtal med Sofies gård och att kommunen vill rätta till det. Att den bara sträcker sig ett år framåt beror på att kommunen vill ha tid på sig att ta reda på vilka volymer och lokaler som behövs framöver.

– Det finns omständigheter som gör att vi är osäkra på det och då vill vi inte ha ett längre avtal.

Han har inte hört annat än att alla är nöjda med Sofies gård men kommunen vill också fundera över sina egna verksamheter. Hur de fungerar, och om lokaler och verksamheter är rätt anpassade.

– Skulle vi vilja utvidga eller kommer behovet att förändras över tiden? Jag vill inte binda upp mig till ett långt avtal som inte utnyttjas optimalt ur vårt perspektiv.

Han är förvånad att Sofies gård inte la ett anbud. Avtalet är uppsagt till den sista februari 2017 och nu är det upp till Sofies gård, slår Jens Samuelsson fast.

– Vi tycker att det borde vara bättre med ett ettårsavtal än att inte ha något alls. Nu är det ju individuella avtal som kan sägas upp på kortare tid. Men om inte Sofies gård vill fortsätta får kommunen överta ansvaret.

Efter nya förhandlingar under måndagen verkar det nu som att det till sist kan lösa sig på ett bra sätt, även om allt ännu inte är på plats.

– Kommunen har öppnat upp för en bättre dialog där vi är garanterade att få vara kvar och driva Sofies Gård vidare. Ett avtal ska tas fram som sträcker sig till september 2018, som ska följas av en upphandling på minst tre år, säger Madeleine Elliot.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

"Klart en privat förskola måste få gå med vinst”

VÄLFÄRD Reepalus förslag om en vinstbegränsning i välfärden är befängt, menar Stefan Leskinen, som har barn på Solberga Förskolor. Han anser det vara självklart att företagen behöver ekonomiskt utrymme för en buffert. "Ägarna tar stora risker. Det är klart att företagen måste ha all rätt i världen att göra vinst", säger han.
NYHET Publicerad:

”En bra kommun tar reda på företagens behov”

HALLÅ DÄR... Mattias Höglund, vd för företaget Pollex AB, kan du beskriva en bra kommun? ”Det är en kommun som vill driva näringslivet framåt och därför frågar mig vad jag som företagare har för behov.”
NYHET Publicerad:

"Det handlar om att vi ska tala samma språk"

HALLÅ DÄR Mikael Peterson (S), kommunalråd i Kungsörs kommun. Vad tycker du är de viktigast åtgärderna att vidta för ett ännu bättre företagsklimat i din kommun?
NYHET Publicerad:

"Sundbyberg har alla förutsättningar att bli Sveriges bästa företagarkommun"

HALLÅ DÄR Mikael T. Eriksson (M), kommunstyrelsens ordförande i Sundbybergs kommun. Vad tycker du är de viktigast åtgärderna att vidta för ett ännu bättre företagsklimat i din kommun?
NYHET Publicerad:

Ny näringslivsstrategi i Fagersta

HALLÅ DÄR Marino Wallsten (S), kommstyrelsens ordförande i Fagersta kommun. Vad tycker du är de viktigast åtgärderna att vidta för ett ännu bättre företagsklimat i din kommun?
NYHET Publicerad:

Jokkmokk i allsvenskan i nyföretagande

FÖRETAGSKLIMAT Jokkmokks SK må spela i division fem i fotboll, men när det gäller nya företag platsar kommunen i allsvenskan! Bara tolv av landets 290 kommuner har nämligen högre nivå än Jokkmokk på nyföretagandet i Svenskt Näringslivs ranking! Och endast 39 kommuner ligger bättre till som företagsamma.
NYHET Publicerad:

Digitalisering kan lyfta Berg

FÖRETAGSKLIMAT Digitala lösningar har länge använts flitigt av konsumenter inom bland annat e-handel, mobilt internet och sociala medier, nu står kommunerna på tur att börja använda tekniken. Bergs kommun är pionjärer i länet vad gäller att erbjuda företagen möjlighet att följa ärenden på nätet.
NYHET Publicerad:

Orimlig och godtycklig kommunal tillsyn

FÖRETAGSKLIMAT Värmlänningen Anna-Lena Persson driver hotell- och konferensanläggningen ALP Konferens och mässarrangör AB med Åkerby Herrgård i Nora. Hon konstaterar att regelverk är till för att följas, men det måste vara lika villkor i alla kommuner. – Det måste ”räcka” att man följer lagen. Kommunen ska inte kunna lägga till krav utöver lagkravet. Det är omöjligt att vara till lags för kommunens inspektörer. De letar fel och lägger till krav. Dessutom betalar vi mer än våra konkurrenter/kollegor i grannkommunerna vilket snedvrider konkurrensen, säger Anna-Lena Persson.
NYHET Publicerad:

Företagslyftet ska hjälpa företag att växa och utvecklas

HALLÅ DÄR Camilla Janson (S), kommunstyrelsens ordförande i Upplands Bro kommun. Vad tycker du är de viktigast åtgärderna att vidta för ett ännu bättre företagsklimat i din kommun?
NYHET Publicerad:

”Kommunen ska vara möjliggörare men nödvändigtvis inte utförare”

HALLÅ DÄR Wendla Thorstensson (C), kommunstyrelsens ordförande i Lekebergs kommun. Vad tycker du är de viktigast åtgärderna att vidta för ett ännu bättre företagsklimat i din kommun?
NYHET Publicerad:

13 tips för ett bättre lokalt företagsklimat

TIPS Svenskt Näringslivs Inspirationsdag samlade flera hundra politiker, tjänstemän och företagare som diskuterade hur de kan förbättra kommuners företagsklimat. Samtalen blev intensiva och förslagen strömmade in. Här kommer deras bästa tips.
NYHET Publicerad:

Tvingar rankingen Piteå att byta fot?

FÖRETAGSKLIMAT I början av 2000-talet hade Piteå år efter år det klart bästa företagsklimatet i Norrbotten. Kommunen fanns något år till och med bland de 100 bästa i landet. Efter årets ras med 34 placeringar i Svenskt Näringslivs ranking ligger dock Piteå på plats 217 av 290 och noterar det näst sämsta resultatet någonsin.
NYHET Publicerad:

Politiker inspireras till toppen

FÖRETAGSKLIMAT Med ett lyft på 107 placering blev Vännäs 2016 års raketkommun på Svenskt Näringsliv ranking av företagsklimat. Johan Söderling, kommunalråd (S), och Ulf Eriksson, oppositionsråd (C), besökte bägge två nyligen inspirationsdagen för ett bättre företagsklimat som hålls varje år. 200 politiker och tjänstemän från hela landet samlades för samtal och inspirationsföreläsningar. 
NYHET Publicerad:

Sollentuna öppnar för fler privata aktörer

FÖRETAGSKLIMAT Sollentuna fattade nyligen beslut om att avyttra en del av sitt kommunala bostadsbolag och ge privata utförare möjlighet att äga och förvalta fastigheterna. ” Det är lätt att fastna när kommunen länge varit utförare av vissa tjänster men det finns faktiskt andra som kan kliva in”, säger Henrik Thunes, kommunstyrelsens ordförande (M) i Sollentuna.
NYHET Publicerad:

Vi ska hjälpa företagen att göra rätt

HALLÅ DÄR Vi fortsätter att ställa frågor till länets kommunpolitiker för att bland annat ta reda på vad de vill göra för att förbättra det lokala företagsklimatet. Här svarar Anneli Bengtsson (S) som är kommunstyrelsens ordförande i Vingåkers kommun.
NYHET Publicerad:

"Byråkrati får inte uppfattas som ett hinder"

HALLÅ DÄR... Marie Larsson, kommunstyrelsens ordförande (S) i Älvkarleby. Vilken roll spelar näringslivet för din kommun? "Väldigt stor roll. Vi är en mindre kommun med några större företag, men framför allt har vi ett stort antal mindre företag. De skapar arbetstillfällen och tillväxt och är en betydande del av utvecklingen."
NYHET Publicerad:

Bättre företagsklimat kräver lyhördhet

HALLÅ DÄR Vi har tagit pulsen på några av länets kommunpolitiker för att bland annat se vad dom vill göra för det lokala företagsklimatet. Först ut är Irja Gustavsson, som representerar socialdemokraterna som kommunstyrelsens ordförande i Lindesbergs kommun. Hon menar att dialog och lyhördhet är a och o, "Det är svårt att förändra om man inte vet vad som problemet", säger hon.
NYHET Publicerad:

Han drabbades av 18 stölder – på ett år

BROTTSLIGHET Att vara utsatt för brott är en del av vardagen för Anders Nilsson. Bara det senaste året har hans företag, Ringsjöns Åkeri i Hörby, drabbats av 18 stölder, ett inbrott och ett fall av skadegörelse.
NYHET Publicerad:

Moderatledarens recept för fler jobb

ARBETSMARKNAD Inför en ny lärlingslik anställningsform, skapa 150 000 enkla jobb och lägg ner Arbetsförmedlingen. Det är moderatledaren Anna Kinberg Batras recept för att få fler i arbete och lyfta svensk ekonomi.  Men för att skapa förutsättningar för jobbskapande måste företagsklimatet vässas, anser hon.
NYHET Publicerad:

Kinberg Batra vill se fler företagsvänliga politiker

INSPIRATIONSDAGEN Moderatledaren Anna Kinberg Batra efterlyste fler pragmatiska och företagsvänliga kommunpolitiker när hon gästade Svenskt Näringslivs inspirationsdag som lockade 240 deltagare. ”Det är farligare än på mycket länge att försämra villkoren för företagande", sade hon.