Stökig upphandling i Söderköping

NYHET Publicerad

UPPHANDLING Söderköping kommun har sagt upp avtalet med fritidshemmet Sofies gård och gått ut med en upphandling. Men ingen har lämnat något anbud. Inte ens Sofies gård. ”Avtalet är bara på ett år och det är för kort”, säger grundaren Madeleine Elliot. Men efter en proteststorm verkar det nu som att kommunen ändrar sig.

Fritidshemmet Sofies gård

Får leka vidare. Efter upphandlingsturbulensen kring fritidshemmet Sofies gård verkar det nu gå mot en lösning.

Sofies gård i Söderköping är ett alternativt fritidshem med korttidsboende och korttidstillsyn, fritids för barn och ungdomar som omfattas av LSS, och ett vanligt fritids.

Madeleine Elliot hade drivit verksamheten i 18 år när kommunen gick ut med en upphandling för den del som handlar om korttidsboende och korttidstillsyn. Den sista juni, dagen innan upphandlingen tillkännagavs, fick Madeleine Elliot höra talas om kommunens planer.

Hon beskriver beskedet som en ”käftsmäll”. Efter att ha granskat underlaget bestämde sig Sofies gård för att inte lämna in något anbud.

– Det är inte intressant för oss eftersom avtalet bara är på ett år. Det är för kort. Då går det inte att planera framåt och dessutom skulle vi behöva göra om samma procedur om ett år igen. Så kan vi inte ha det.

Sofies gård behöver åtta platser på korttidsboende och tillsyn för att verksamheten ska gå runt, men Madeleine Elliot har starka aningar om att kommunen tänker minska antalet.

– Vi börjar undra om kommunen verkligen vill ha en privat aktör.

När anbudstiden gick ut hade inget anbud kommit in. Sofies gård har framfört sin syn på förfarandet och politikerna har bett om ursäkt för den uteblivna dialogen före upphandlingen. Och där är man nu.

Hon förklarar att om det inte löser sig så att Sofies gård kan ha åtta platser på korttidsboende och tillsyn kommer hela verksamheten att avvecklas. Personalen har redan varslats.

Det som gör Sofis gård speciellt är att här finns djur som vanligtvis finns på en bondgård, bland annat hästar, får, getter och grisar, och som barnen hjälps åt att sköta. Verksamheten vänder sig till alla men särskilt de som behöver extra stöd och i dagsläget har hälften av barnen någon form av diagnos.

Och nu är föräldrarna bestörta.

– Några av dem funderar till och med på att flytta om de inte kan ha sina barn här. Ett vanligt kommunalt fritidshem är inget alternativ för dem. Men än lever de på hoppet och det gör vi också, säger Madeleine Elliot.

Jens Samuelsson, socialchef i Söderköping, förklarar att upphandlingen beror på att det saknades ett avtal med Sofies gård och att kommunen vill rätta till det. Att den bara sträcker sig ett år framåt beror på att kommunen vill ha tid på sig att ta reda på vilka volymer och lokaler som behövs framöver.

– Det finns omständigheter som gör att vi är osäkra på det och då vill vi inte ha ett längre avtal.

Han har inte hört annat än att alla är nöjda med Sofies gård men kommunen vill också fundera över sina egna verksamheter. Hur de fungerar, och om lokaler och verksamheter är rätt anpassade.

– Skulle vi vilja utvidga eller kommer behovet att förändras över tiden? Jag vill inte binda upp mig till ett långt avtal som inte utnyttjas optimalt ur vårt perspektiv.

Han är förvånad att Sofies gård inte la ett anbud. Avtalet är uppsagt till den sista februari 2017 och nu är det upp till Sofies gård, slår Jens Samuelsson fast.

– Vi tycker att det borde vara bättre med ett ettårsavtal än att inte ha något alls. Nu är det ju individuella avtal som kan sägas upp på kortare tid. Men om inte Sofies gård vill fortsätta får kommunen överta ansvaret.

Efter nya förhandlingar under måndagen verkar det nu som att det till sist kan lösa sig på ett bra sätt, även om allt ännu inte är på plats.

– Kommunen har öppnat upp för en bättre dialog där vi är garanterade att få vara kvar och driva Sofies Gård vidare. Ett avtal ska tas fram som sträcker sig till september 2018, som ska följas av en upphandling på minst tre år, säger Madeleine Elliot.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

”Regeringen har mycket att lära av kommunpolitiker”

FÖRETAGSKLIMAT Fler kommuner än någonsin får riktigt höga betyg av företagen på det lokala företagsklimatet och färre får underkänt. Samtidigt får det nationella företagsklimatet rekordlågt betyg.
NYHET Publicerad:

Markaryd slår rekord i årets mätning

HALLÅ DÄR... Bengt Germundsson (KD), kommunstyrelsens ordförande i Markaryd, ni har det högsta betyget i det sammanfattande omdömet som någon kommun har uppnått sedan Svenskt Näringsliv började mäta det lokala företagsklimatet. Hur lyckas ni hålla en så hög nivå?
NYHET Publicerad:

Ökad dialog ger fler anbud i Boden

UPPHANDLING I Boden prioriteras dialog med näringslivet för att skapa bra affärer för både kommunen och leverantörerna. ”Vi upplever många fördelar med att vi pratar mer med företagen, bland annat får vi fler anbud och bättre konkurrens”, säger Theresa Hägglund, upphandlingschef för Bodens kommun.
NYHET Publicerad:

Här finns jobben!

KOMPETENSFÖRSÖRJNING En av Sveriges största näringar har stort behov av kompetens, men svårt att hitta rätt. Inom hotell- och restaurangbranschen ser många en anställning som ett genomgångsjobb, samtidigt som den erbjuder stora utvecklingsmöjligheter och karriärvägar. "Branschen kan bli bättre på att tydliggöra och kommunicera karriärmöjligheterna för att höja statusen, men främst saknas relevant utbildning som är attraktiv för både blivande arbetstagare och arbetsgivare", säger Lotta Boman som driver Sigtunahöjden Hotell & Konferens.
NYHET Publicerad:

Nytt tänk får Hällefors att lyfta

FÖRETAGSKLIMAT ”Kommunens näringslivsutvecklare tänker som en entreprenör och det har gjort susen för företagsklimatet.” Det säger företagaren Mia Spendrup om Hällefors som i årets enkät når sitt högsta betyg någonsin.
NYHET Publicerad:

Höör visade upp sina företag

FÖRETAGSAMHET ”Syftet med detta är att visa Höörborna det fina näringslivet vi har här och den mångfald av olika butiker och verksamheter som finns”, säger Peter Wollin, utvecklingschef i Höörs kommun.
NYHET Publicerad:

Företagare: Pappersarbetet är byråkratikaos

FÖRETAGSAMHET Snårigt regelverk stjäl kraft och tid för redan ansträngda småföretagare. Det administrativa pappersarbetet beskrivs av många företagare som tidskrävande byråkratikaos. "Ett förenklat regelsystem och regelverk skulle  innebära att jag fick mera tid till att utveckla min verksamhet", säger Ingela Johansson som driver Bottnansmåla Gård i Blekinge.
NYHET Publicerad:

Svårt för småföretag att konkurrera om rätt kompetens

FÖRETAGSKLIMAT Concept AB tillverkar produktionsutrustning till tillverkningsindustrin men har svårt att hitta rätt kompetens. Konkurrensen med större företag är ofta svår att matcha. Även de höga arbetsgivaravgifterna är ett gissel.
NYHET Publicerad:

Skola på näringslivets villkor

YRKESHÖGSKOLA Utbildningarna som är praktiskt och teoretiskt uppbyggda ger möjlighet att möta arbetslivets behov av kompetens. Karin Wirdheim, verksamhetsansvarig på Växjö Yrkeshögskola, beskriver att arbetslivet kan beställa och utforma utbildningar och genom det kan näringslivet utvecklas ytterligare av individer med rätt kompetens.
NYHET Publicerad:

Multijätten fann en pärla i Vidsel

FÖRETAGSAMHET Kom inte och säg att det inte går att driva och utveckla företag i glesbygder! Delikatessfabriken i lilla Vidsel med 500 invånare har bearnaisesås som huvudprodukt vid sidan av ett 15-tal andra kalla såser. Företaget är ett utmärkt exempel på hur man kan växa bara man vågar satsa, tror på det man gör och har en bra affärsidé.
NYHET Publicerad:

Bra lokalt företagsklimat är ”gôtt mos”

GILLA #FÖRETAGSAMHET Året var 1954 då Ove Wester köpte en kasserad pressbyråkiosk från skroten för 50 kronor. Kiosken byggdes om till korvkiosk i Sävedalen i Partille kommun dit Ove till en början cyklade med hemgjort mos på vart handtag. 63 år senare driver sonen Peder Wester vidare gatuköket. Idag med 10 heltidsanställda och kunder som vallfärdar för att äta ”gôtt mos”.
NYHET Publicerad:

"Det känns som om polisen lämnat walkover här ute"

KRIMINALITET Andreas Bylger driver en Ica-butik i södra Stockholm. Han har stora problem med ett kriminellt gäng som stjäl i hans butik och har varit tvungen att anställa en väktare och installera kameror i sin butik för över 100 000 kronor. "Det blir dyrt men jag måste tänka på min personal."
NYHET Publicerad:

Privat förskola drabbad av nya kommunala regler

FÖRETAGSKLIMAT Trädets förskola i Sundsvall reagerar kraftigt på ny orättvisa för privata förskolor. "Kommunen drar bort många tusen i månaden från vår ersättning, det är helt fel och måste förändras", säger ägarna Erica Rautila och Anette Pettersson.
NYHET Publicerad:

Mycket vunnet på att anställa internationella studenter

KOMPETENS Många arbetsgivare har idag problem att hitta kvalificerad arbetskraft i Jönköping. För Jönköping International Business School kommer lösningen att bli ännu tightare samarbete mellan studenterna och näringslivet. "Vi som skola måste se vårt ansvar”, säger Vaida Staberg, Alumni relations koordinator på JIBS.
NYHET Publicerad:

Kaamos i Pajala, men det ska ljusna!

FÖRETAGSKLIMAT I Pajala är även företagsklimatet i kaamos just nu, alltså midvintermörkret när solen aldrig går upp. Men trots bottenplacering i Svenskt Näringslivs mätning i nästan alla parametrar och trots gruvkonkursen som gett en rejäl baksmälla så tänker man komma tillbaka i Pajala. ”Det är bara att kavla upp skjortärmarna och successivt jobba framåt mot ljusare tider både för företagen och här i kommunhuset”, säger näringslivschef Erik Mella.
NYHET Publicerad:

”Utan tillväxt skapas ingen välfärd. Så vi måste helt enkelt sälja mer kaffe.”

FÖRETAGENS VÄLFÄRDSAVTRYCK ”Utan tillväxtambition tappar vi vårt driv och fokus. Och för att kunna växa så behövs en bra kompetensförsörjning och att det lokala företagsklimatet fungerar.” Det säger Lars Appelqvist, VD på Löfbergs, företaget som har gått från att ha sålt sitt kaffe enbart över disk till att göra sitt sortiment tillgängligt precis överallt.
NYHET Publicerad:

Sjöbo vandrade för företagsamheten

GILLA FÖRETAGSAMHET Sjöbo kommun behöver bli bättre på sin kommunikation och tillgänglighet. Det var en av slutsatserna när företagare, politiker och tjänstemän tillsammans diskuterade företagsfrågor under en vandring i kommunen.
NYHET Publicerad:

Många nya jobb i snabbast växande näringen

KOMPETENSFÖRSÖRJNING "Besöksnäringen är Sveriges snabbast växande näring. Nästan en femtedel av alla nya jobb skapas i vår näring. Fram till år 2023 kommer näringen att skapa 50 000 nya jobb. Och en tredjedel av alla som är sysselsatta i besöksnäringen är unga under 25 år", säger Malin Bergsvik, regionkommunikatör på Visita Mellersta. Att behovet av utbilda personal kommer vara stort i framtiden stod klart när när Visita, Örebro kommun och företagare i branschen träffade Studie- & yrkesvägledare i Örebro.
NYHET Publicerad:

Friskolor får rätt till skolpeng till slut

FRISKOLAN Efter att Falu kommun förra året betalade ut 32,7 miljoner kronor i retroaktiv ersättning till fristående skolor är det nu Borlänges tur. Även här har gymnasiefriskolornas skolpeng varit för låg i många år. ”Det här agerandet från kommuner är ett problem”, säger Peter Lundström, vd på Helixgymnasiet i Borlänge.
NYHET Publicerad:

Kommunens krav utesluter företag

UPPHANDLING Skellefteå kommun har nyligen avslutat en upphandling av resebyråtjänster. I upphandlingen har de ställt krav som exkluderar ett stort antal leverantörer. ”Jag undrar varför kommunen ställer krav som gör att färre leverantörer kan lämna anbud”, säger vd:n på en lokal resebyrå.