Stökig upphandling i Söderköping

NYHET Publicerad

UPPHANDLING Söderköping kommun har sagt upp avtalet med fritidshemmet Sofies gård och gått ut med en upphandling. Men ingen har lämnat något anbud. Inte ens Sofies gård. ”Avtalet är bara på ett år och det är för kort”, säger grundaren Madeleine Elliot. Men efter en proteststorm verkar det nu som att kommunen ändrar sig.

Fritidshemmet Sofies gård

Får leka vidare. Efter upphandlingsturbulensen kring fritidshemmet Sofies gård verkar det nu gå mot en lösning.

Sofies gård i Söderköping är ett alternativt fritidshem med korttidsboende och korttidstillsyn, fritids för barn och ungdomar som omfattas av LSS, och ett vanligt fritids.

Madeleine Elliot hade drivit verksamheten i 18 år när kommunen gick ut med en upphandling för den del som handlar om korttidsboende och korttidstillsyn. Den sista juni, dagen innan upphandlingen tillkännagavs, fick Madeleine Elliot höra talas om kommunens planer.

Hon beskriver beskedet som en ”käftsmäll”. Efter att ha granskat underlaget bestämde sig Sofies gård för att inte lämna in något anbud.

– Det är inte intressant för oss eftersom avtalet bara är på ett år. Det är för kort. Då går det inte att planera framåt och dessutom skulle vi behöva göra om samma procedur om ett år igen. Så kan vi inte ha det.

Sofies gård behöver åtta platser på korttidsboende och tillsyn för att verksamheten ska gå runt, men Madeleine Elliot har starka aningar om att kommunen tänker minska antalet.

– Vi börjar undra om kommunen verkligen vill ha en privat aktör.

När anbudstiden gick ut hade inget anbud kommit in. Sofies gård har framfört sin syn på förfarandet och politikerna har bett om ursäkt för den uteblivna dialogen före upphandlingen. Och där är man nu.

Hon förklarar att om det inte löser sig så att Sofies gård kan ha åtta platser på korttidsboende och tillsyn kommer hela verksamheten att avvecklas. Personalen har redan varslats.

Det som gör Sofis gård speciellt är att här finns djur som vanligtvis finns på en bondgård, bland annat hästar, får, getter och grisar, och som barnen hjälps åt att sköta. Verksamheten vänder sig till alla men särskilt de som behöver extra stöd och i dagsläget har hälften av barnen någon form av diagnos.

Och nu är föräldrarna bestörta.

– Några av dem funderar till och med på att flytta om de inte kan ha sina barn här. Ett vanligt kommunalt fritidshem är inget alternativ för dem. Men än lever de på hoppet och det gör vi också, säger Madeleine Elliot.

Jens Samuelsson, socialchef i Söderköping, förklarar att upphandlingen beror på att det saknades ett avtal med Sofies gård och att kommunen vill rätta till det. Att den bara sträcker sig ett år framåt beror på att kommunen vill ha tid på sig att ta reda på vilka volymer och lokaler som behövs framöver.

– Det finns omständigheter som gör att vi är osäkra på det och då vill vi inte ha ett längre avtal.

Han har inte hört annat än att alla är nöjda med Sofies gård men kommunen vill också fundera över sina egna verksamheter. Hur de fungerar, och om lokaler och verksamheter är rätt anpassade.

– Skulle vi vilja utvidga eller kommer behovet att förändras över tiden? Jag vill inte binda upp mig till ett långt avtal som inte utnyttjas optimalt ur vårt perspektiv.

Han är förvånad att Sofies gård inte la ett anbud. Avtalet är uppsagt till den sista februari 2017 och nu är det upp till Sofies gård, slår Jens Samuelsson fast.

– Vi tycker att det borde vara bättre med ett ettårsavtal än att inte ha något alls. Nu är det ju individuella avtal som kan sägas upp på kortare tid. Men om inte Sofies gård vill fortsätta får kommunen överta ansvaret.

Efter nya förhandlingar under måndagen verkar det nu som att det till sist kan lösa sig på ett bra sätt, även om allt ännu inte är på plats.

– Kommunen har öppnat upp för en bättre dialog där vi är garanterade att få vara kvar och driva Sofies Gård vidare. Ett avtal ska tas fram som sträcker sig till september 2018, som ska följas av en upphandling på minst tre år, säger Madeleine Elliot.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Surahammar inför ”Rättviksmodellen”

HALLÅ DÄR… Tobias Nordlander (S), kommunstyrelsens ordförande i Surahammar. Ni ska börja arbeta efter ”Rättviksmodellen” och fakturera företag först efter att ni utfört kontroll. Varför gör ni det?
NYHET Publicerad:

Stökig upphandling i Söderköping

UPPHANDLING Söderköping kommun har sagt upp avtalet med fritidshemmet Sofies gård och gått ut med en upphandling. Men ingen har lämnat något anbud. Inte ens Sofies gård. ”Avtalet är bara på ett år och det är för kort”, säger grundaren Madeleine Elliot. Men efter en proteststorm verkar det nu som att kommunen ändrar sig.
NYHET Publicerad:

Hängslen och livrem för grisbilen

REGELKRÅNGEL Med ”Grisbilen” gör Edgården hemleveranser av kött. Men satsningen medför inspektioner och kontroller. Anniqa Nygård suckar över onödig dokumentation och hon efterlyser samarbete mellan myndigheter.
NYHET Publicerad:

Prisdumpning i Ljusdal slår mot friskola

OSUND KONKURRENS Ljusdal använder subventioner för att sätta låga lokalhyror för de kommunala idrottshallarna. Det slår mot friskolan Frienetskolan Tallbacken, som byggt en egen idrottshall för uthyrning utanför skoltid. ”Det är ohållbart för oss att hyra ut för 60 kronor i timmen”, säger Mats Ericsson, vd.
NYHET Publicerad:

Hallå där Mattias Rossköld...

FÖRETAGSKLIMAT Hallå där Mattias Rossköld, näringslivsdirektör i Eskilstuna, kommunen tappar 24 placeringar och landar på plats 210 i årets ranking av företagsklimatet. Nu har ni kontaktat Svenskt Näringsliv för att få till dialogmöten med företagen. Varför gör ni det?
NYHET Publicerad:

Företagen kräver mer av Södertälje kommun

FÖRETAGSKLIMAT ”Jag är inte förvånad” säger ICA-handlaren Mats Lundgren som driver butik i kommunen när han hör om Södertäljes placering i Svenskt Näringslivs ranking av det lokala företagsklimatet. Södertälje hamnar på 218:e plats av 290 kommuner när företagen får svara på frågor om hur de upplever företagsklimatet i sin kommun. Mats Lundgren på ICA är bland de företag som önskar mer av Södertälje.
NYHET Publicerad:

Åtvidaberg backade i rankingen men ligger fortfarande bra till

FÖRETAGSKLIMAT I Svenskt Näringslivs ranking av det lokala företagsklimatet backade Åtvidaberg visserligen i den mätning som kom i september, men med plats 64 bland Sveriges 290 kommuner ligger man fortfarande mycket bra till. I Östergötland är det enbart Ydre och Ödeshög som placerar sig bättre.
NYHET Publicerad:

Missnöje med företagsklimatet i Bräcke

FÖRETAGSKLIMAT Företagarna i Bräcke är inte nöjda med hur kommunen jobbar med företagarfrågor. I Svenskt Näringslivs ranking tappar Bräcke kommun 56 placeringar och hamnar på plats 251.
NYHET Publicerad:

Stockholms attityder skrämmer bort företag

FÖRETAGSKLIMAT Elisabeth Kvanman, vd på Måbra förskolor, hade fram till 2014 öppen förskola, parklek och fritidshem i Stockholm. Men när Stockholms stad valde att återta verksamheten i kommunal regi så tappade hon lusten att driva företaget vidare.
NYHET Publicerad:

”Det här är en seger för ett annorlunda företagande”

REGELKRÅNGEL Tin Gumuns tog kampen mot skatteverket om en kassaapparat i fäboden utanför Rättvik. Det blev också en kamp om möjligheterna att driva företag i glesbygd, entreprenörskap och värdet av att bevara ett kulturarv.
NYHET Publicerad:

Enorma skillnader mellan kommunernas bygglovsavgifter

AVGIFTER 5 000 kronor eller 170 000 kronor. Så mycket skiljer bygglovsavgiften mellan den billigaste och dyraste kommunen i landet i ett och samma ärende. "Det är en enorm skillnad som sätter rättssäkerheten för företagen ur spel", menar en expert.
NYHET Publicerad:

Bostäder högsta önskan i Bjurholm

FÖRETAGSKLIMAT Bostadsbrist hindrar företag i Bjurholm från att växa. Men nu kanske lösningen är på väg. 48 nya lägenheter planeras. "Blir det nya lägenheter så är det en riktigt positiv nyhet för oss. Vi skulle kunna anställa tre eller fyra personer omgående om det bara fanns någonstans för dem att bo", säger Christoffer Öberg, vd på AB Nyåkers Pepparkakor.
NYHET Publicerad:

”Fel med fackliga kontrollanter”

UPPHANDLING ”Det känns väldigt fel med fackliga kontrollanter”, konstaterar Per-Arne Falk på NCC i Umeå. Företaget står bakom kontroller av att leverantörer inte använder svart arbetskraft men tar kraftigt avstånd från att de utförs av en part som inte är oberoende.
NYHET Publicerad:

Tranås bryter trenden

FÖRETAGSKLIMAT Många kommuner i landet får allt sämre företagsklimat. Det visar Svenskt Näringslivs undersökning av det lokala företagsklimatet. Trenden ser likadan ut i Jönköpings län, men Tranås bryter mönstret genom att klättra 8 placeringar på årets ranking och landar på plats 30 i landet och plats 4 i länet.
NYHET Publicerad:

Se dokumentären om Sveriges mest missnöjda företagare

TRAILER Snart kommer tidningen Entreprenörs dokumentär om Eda, kommunen som sedan lång tid legat långt ned i Svenskt Näringslivs kommunranking.
NYHET Publicerad:

Hur får vi bättre upphandlingar?

UPPHANDLING Linköpings kommun upphandlar för 5 miljarder kronor varje år. Hur de pengarna bäst kan komma till skattebetalarnas nytta diskuterades under ett möte där politiker, företagare och tjänstemän från Linköpings kommun var inbjudna. Föreläste gjorde Ellen Hausel Heldal som är Svenskt Näringslivs expert på just upphandlingsfrågor.
NYHET Publicerad:

Företagen: Vi måste få igång industriprogrammet igen

KOMPETENS När industriprogrammet lades ner drabbade det i första hand företagen i Lindesberg. Därför har de nu gått samman med skolan för att återuppväcka utbildningen. "Det är absolut nödvändigt för vår framtid", säger en företagare.
NYHET Publicerad:

Ovanåker fortsätter klättra

FÖRETAGSKLIMAT Sedan en djupdykning i Svenskt Näringslivs ranking för fem år sedan har Ovanåker undan för undan arbetat sig uppåt. I den alldeles färska mätningen stiger man till plats 165 bland de 290 kommunerna i landet. Det är en förbättring med 28 placeringar sedan förra hösten.     
NYHET Publicerad:

Rekorddåligt för Gävle i den nya rankingen

FÖRETAGSKLIMAT Gävle fortsätter att falla i Svenskt Näringslivs ranking av det lokala företagsklimatet. Man tappar 13 placeringar i jämförelse med läget förra hösten och stannar på plats 252 bland Sveriges 290 kommuner. "Jag ser en förbättring av företagsklimatet sedan Allians Gävle tog över styret av kommunen. Idag rör sig kommunledningen mycket mer ute på företagen. Utvecklingen har gått i rätt riktning, men det kan dröja innan det märks i rankingen", säger Inger KällgrenSawela (M), kommunstyrelsens ordförande.
NYHET Publicerad:

Näringslivskontoret spindeln i nätet

FÖRETAGSKLIMAT Krokoms kommun har för andra året i rad  länets bästa företagsklimat visar i Svenskt Näringslivs ranking. "Krokoms kommun har ett fantastiskt bra näringslivskontor. Näringslivskontoret fungerar verkligen som en länk mellan oss företag, politiken och regelverken", säger Nils-Åke Hallström, vd för Hallströms Verkstäder i Nälden.