Brexit hotar svensk utrikeshandel

NYHET Publicerad

EU Storbritannien är en av Sveriges viktigaste handelspartners och ett brittiskt EU-utträde kan få allvarliga konsekvenser för den svenska utrikeshandeln. ”Brexit vore en potentiell katastrof”, sade Andreas Hatzigeorgiou, chefekonom på Stockholms handelskammare, under ett seminarium.

Den 23 juni är datumet på hela Europas läppar. Storbritanniens folkomröstning om att stanna kvar i eller lämna den Europeiska Unionen, även kallat Brexit, innebär att mycket sätts mycket på spel. I önationen är debatten het och inte minst inom regeringspartiet Tories är åsikterna splittrade. Premiärminister David Cameron förespråkar att britterna stanna kvar, medan Londons tidigare borgmästare Boris Johnson vill se ett utträde ur unionen. I måndags meddelade finansministern George Osborne att Storbritannien kan förlora minst en halv miljon jobb inom två år om britterna väljer att lämna EU.

Även i den svenska debatten har flera röster höjts kring Brexit. Tidigare statsministern Fredrik Reinfeldt sade för en tid sedan till Expressen att ”vid sidan av britterna själva är Sverige tyvärr den enskilt största förloraren”. Även LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson har uttryckt oro för ett EU utan Storbritannien.

På många sätt kan Storbritanniens sak även påstås vara vår. Storbritannien är en av Sverige viktigaste handelspartners och i EU tenderar länderna att rösta likadant.

Brexit vore en potentiell katastrof. Det betonade Andreas Hatzigeorgiou, chefekonom på Stockholms Handelskammare, när Sveriges Allmänna Utrikeshandelsförening arrangerade ett seminarium om Brexit och dess eventuella påverkan på den svenska utrikeshandeln.

– Storbritannien är en extrem viktig marknad för Sverige. Det är Sveriges fjärde viktigaste exportland när det gäller varor och för Stockholm är Storbritannien den enskilt viktigaste exportmarknaden.

– För de länder som i nuläget arbetar hårdast för frihandel och stärkt konkurrenskraft, däribland Sverige och Storbritannien, blir det ett hårt slag om britterna lämnar, sade Andreas Hatzigeorgiou.

Förra veckan presenterade Svenska Handelskammaren en undersökning där 102 svenska företag med verksamhet på de brittiska öarna ingick. Resultatet var tydligt: 75 procent av de svenska företagen anser att Brexit vore dåligt för affärerna.

Andreas Hatzigeorgiouefterfrågade en proaktiv inställning från den svenska sidan om Storbritannien väljer att lämna EU.

– Om Brexit sker måste vi vara på tårna och flytta fram våra positioner, annars kan de negativa konsekvenserna bli ännu värre, sade han och nämnde läkemedel, finanssektorn och startups som områden där ett brittiskt utträde potentiellt skulle kunna ge svenska fördelar.

Om lämna-sidan vinner folkomröstningen har britterna två år på sig att ansöka om ett utträde, en tid som kan förlängas om alla parter är överens om det.

– Den tiden kan präglas av politisk turbulens vilket inte sällan leder till ekonomisk osäkerhet. Det enda vi därefter kan säga är att britterna antagligen inte kommer att få samma tillgång till EU:s inre marknad som idag. För varor kanske det inte får jättestora konsekvenser, men däremot för tjänster kan det bli betydligt krångligare, sade Jonas Berggren, chef Internationella Sekretariatet på Svenskt Näringsliv.

Även om britterna väljer att stanna kvar spelar det stor roll hur övertygande segern är, betonade han.

– Om stanna kvar-sidan vinner med liten marginal, säg 51 procent, finns det en stor risk att Cameron får ett svagt stöd för att engagera sig i europeiska frågor. Frågan lär därför leva vidare om så blir fallet och Storbritannien lär inte vara den partnern vi har vant oss vid.

– Om det däremot blir en klar seger stärks Camerons mandat att arbeta vidare med projektet och satsa på konkurrenskraft och tillväxt.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Theresa May öppnar för en andra folkomröstning 

AKTUELLT Under tisdagseftermiddagen presenterade premiärminister Theresa May upplägget inför omröstningarna som kommer ske i början av juni i det brittiska underhuset.
NYHET Publicerad:

Början på slutet för May 

AKTUELLT Premiärminister Theresa May har nu lovat att hon kommer avgå som partiledare och premiärminister efter att det brittiska underhuset röstat om hennes utträdesavtal.
NYHET Publicerad:

Fjärde gången gillt för Theresa May 

AKTUELLT Premiärminister Theresa May har nu annonserat att den brittiska regeringen kommer lägga fram utträdesavtalet för en fjärde omröstning i det brittiska underhuset i början av juni.
NYHET Publicerad:

EU-debatt: ”Första prioritet är frihandeln”

EU-VALET EU måste fortsätta att stå upp för frihandel och inte falla i fällan att sluta sig, trots hot om amerikanska tullar och konkurrens från Kina. ”De senaste två åren har EU slutit två viktiga handelsavtal, ett med Japan och ett med Kanada. Det hade aldrig ett enskilt land klarat”, säger vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Brexitlösning i sikte? 

AKTUELLT Brexitdiskussionerna är inne i ännu ett avgörande skede, men det är fortfarande osäkert om premiärminister Theresa May och oppositionsledaren Jeremy Corbyn kommer kunna nå en överenskommelse de kommande dagarna.
NYHET Publicerad:

"EU ska vara ett samarbete inte en bankomat"

EU-VALET EU-valets toppkandidater drabbade i veckan samman i en debatt arrangerad av Svenskt Näringsliv och Företagarna. Den inre marknaden, men även frågan om EU:s utvidgning och framtid, nagelfors av kandidaterna.
NYHET Publicerad:

Optimistiska tongångar från den brittiska regeringen 

AKTUELLET Premiärminister Theresa May har gått från förlust till förlust och få förväntar sig att de pågående samtalen mellan regeringen och oppositionen ska leda någonstans, nu hörs dock alltmer optimistiska tongångar.
NYHET Publicerad:

Ny vecka och nya förhandlingar om Brexit

AKTUELLT Konservativa partiets ordförande Brandon Lewis fortsätter samtalen med Labour denna vecka, än så länge har man inte kunnat presentera några framsteg.
NYHET Publicerad:

Fortsatt skakigt i Storbritannien

AKTUELLT Med knappt en månad kvar till europaparlamentsval ser det mörkt ut för Theresa Mays planer att lämna EU under våren.
NYHET Publicerad:

Brittiska partier förbereder sig för Europaparlamentsval  

AKTUELLT Påskledigheten är över och samtalen mellan regeringen och oppositionen i Storbritannien har återupptagits. Nu är frågan om de kommer hitta en lösning innan Europaparlamentsvalet.
NYHET Publicerad:

Förhandlingarna i Storbritannien fortsätter

AKTUELLT Premiärminister Theresa May har köpt sig mer tid att förhandla om brexit, men hindren är fortfarande många och det krävs kompromisser om brexit ska kunna genomföras.
NYHET Publicerad:

Brexit skjuts upp till 31 oktober

AKTUELLT En uppgörelse om en förlängning av brexit till 31 oktober är klar efter krismötet sent i natt.
NYHET Publicerad:

EU-toppmöte om brexit i kväll

AKTUELLT Ikväll träffas EU:s ledare för att diskutera huruvida brexit ska skjutas upp, och hur länge man i så fall bör skjuta upp utträdet.
NYHET Publicerad:

Allt eller inget för Theresa May

AKTUELLT Det här kan bli veckan där Storbritannien lämnar EU, det kan också bli veckan där Brexit skjuts upp med flera månader och Storbritannien tvingas börja förbereda för Europaparlamentsval.
NYHET Publicerad:

Brexit skjuts upp ytterligare, frågan är hur länge

AKTUELLT Flera källor har i dagarna rapporterat att EU-rådets ordförande Donald Tusk föreslår att Brexit skjuts fram med upp till 12 månader, samtidigt ber Theresa May istället att Brexit skjuts upp till 30 juni.
NYHET Publicerad:

Theresa May sträcker ut en hand till oppositionen

AKTUELLT Under tisdagskvällen höll premiärminister Theresa May ett tal där hon menade att Storbritannien kan få svårt att enas om Brexit innan den 12 april och att hon därför kan be att Brexit skjuts upp ytterligare, om än inte längre än till 22 maj.
NYHET Publicerad:

Brittiska underhuset röstar nej till samtliga brexitscenarion – igen

AKTUELLT Det brittiska underhuset har återigen röstat om olika alternativ för brexit, och återigen röstat nej till alla alternativen.
NYHET Publicerad:

Ny vecka, nya brexitomröstningar

AKTUELLT Under fredagen den 29 mars hölls en tredje omröstning kring utträdesavtalet mellan EU och Storbritannien. Även denna gång blev det ett nederlag för Theresa May när avtalet röstades ner med 58 rösters marginal.
NYHET Publicerad:

Tredje omröstning om utträdesavtalet mellan Storbritannien och EU

AKTUELLT Enligt ursprungsplanen skulle detta varit sista dagen innan Storbritannien lämnade EU. Nu ser det istället ut att bli dagen där Theresa May gör sitt tredje försök att få igenom utträdesavtalet med EU.
NYHET Publicerad:

Fortsatt dödläge kring brexit

AKTUELLT Under onsdagen var det åter dags för omröstningar i det brittiska underhuset och den här gången fanns flera alternativ att ta ställning till.