Brexit hotar svensk utrikeshandel

NYHET Publicerad

EU Storbritannien är en av Sveriges viktigaste handelspartners och ett brittiskt EU-utträde kan få allvarliga konsekvenser för den svenska utrikeshandeln. ”Brexit vore en potentiell katastrof”, sade Andreas Hatzigeorgiou, chefekonom på Stockholms handelskammare, under ett seminarium.

Den 23 juni är datumet på hela Europas läppar. Storbritanniens folkomröstning om att stanna kvar i eller lämna den Europeiska Unionen, även kallat Brexit, innebär att mycket sätts mycket på spel. I önationen är debatten het och inte minst inom regeringspartiet Tories är åsikterna splittrade. Premiärminister David Cameron förespråkar att britterna stanna kvar, medan Londons tidigare borgmästare Boris Johnson vill se ett utträde ur unionen. I måndags meddelade finansministern George Osborne att Storbritannien kan förlora minst en halv miljon jobb inom två år om britterna väljer att lämna EU.

Även i den svenska debatten har flera röster höjts kring Brexit. Tidigare statsministern Fredrik Reinfeldt sade för en tid sedan till Expressen att ”vid sidan av britterna själva är Sverige tyvärr den enskilt största förloraren”. Även LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson har uttryckt oro för ett EU utan Storbritannien.

På många sätt kan Storbritanniens sak även påstås vara vår. Storbritannien är en av Sverige viktigaste handelspartners och i EU tenderar länderna att rösta likadant.

Brexit vore en potentiell katastrof. Det betonade Andreas Hatzigeorgiou, chefekonom på Stockholms Handelskammare, när Sveriges Allmänna Utrikeshandelsförening arrangerade ett seminarium om Brexit och dess eventuella påverkan på den svenska utrikeshandeln.

– Storbritannien är en extrem viktig marknad för Sverige. Det är Sveriges fjärde viktigaste exportland när det gäller varor och för Stockholm är Storbritannien den enskilt viktigaste exportmarknaden.

– För de länder som i nuläget arbetar hårdast för frihandel och stärkt konkurrenskraft, däribland Sverige och Storbritannien, blir det ett hårt slag om britterna lämnar, sade Andreas Hatzigeorgiou.

Förra veckan presenterade Svenska Handelskammaren en undersökning där 102 svenska företag med verksamhet på de brittiska öarna ingick. Resultatet var tydligt: 75 procent av de svenska företagen anser att Brexit vore dåligt för affärerna.

Andreas Hatzigeorgiouefterfrågade en proaktiv inställning från den svenska sidan om Storbritannien väljer att lämna EU.

– Om Brexit sker måste vi vara på tårna och flytta fram våra positioner, annars kan de negativa konsekvenserna bli ännu värre, sade han och nämnde läkemedel, finanssektorn och startups som områden där ett brittiskt utträde potentiellt skulle kunna ge svenska fördelar.

Om lämna-sidan vinner folkomröstningen har britterna två år på sig att ansöka om ett utträde, en tid som kan förlängas om alla parter är överens om det.

– Den tiden kan präglas av politisk turbulens vilket inte sällan leder till ekonomisk osäkerhet. Det enda vi därefter kan säga är att britterna antagligen inte kommer att få samma tillgång till EU:s inre marknad som idag. För varor kanske det inte får jättestora konsekvenser, men däremot för tjänster kan det bli betydligt krångligare, sade Jonas Berggren, chef Internationella Sekretariatet på Svenskt Näringsliv.

Även om britterna väljer att stanna kvar spelar det stor roll hur övertygande segern är, betonade han.

– Om stanna kvar-sidan vinner med liten marginal, säg 51 procent, finns det en stor risk att Cameron får ett svagt stöd för att engagera sig i europeiska frågor. Frågan lär därför leva vidare om så blir fallet och Storbritannien lär inte vara den partnern vi har vant oss vid.

– Om det däremot blir en klar seger stärks Camerons mandat att arbeta vidare med projektet och satsa på konkurrenskraft och tillväxt.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Nya handelshinder gör krisen värre

KOMMENTAR (Uppdaterad 19 mars) Även i kristider är det viktigt med samarbete och frihandel. Kortsiktiga protektionistiska åtgärder gör skada, skriver Anna Stellinger, chef för internationella och EU-frågor.
NYHET Publicerad:

Storbritannien lämnar EU – Vad händer nu?

EU Idag ämnar Storbritannien EU. Svenska företag lär inte märka några större skillnader på kort sikt men de långsiktiga förändringarna riskerar att bli desto större.
NYHET Publicerad:

Brexit: ”Nu börjar det svåra”

EU De komplicerade turerna i brexitförhandlingarna är bara en försmak av vad som väntar, enligt Anna Stellinger, chef för internationella- och EU-frågor. ”Storbritannien är en av Sveriges främsta handelspartners, därför måste det bli ett djupt och ambitiöst frihandelsavtal.”
NYHET Publicerad:

Brexit: prognoser för 2020

KRÖNIKA 31 januari 2020 är nästa datum för Brexit. Frågan som många inom EU grubblar på är vilken väg Storbritannien väljer. Jonas Berggren, internationell analyschef, siar om framtiden.
NYHET Publicerad:

Brittiska valet: "Sverige förlorar en allierad i arbetet för ett konkurrenskraftigt EU"

EU Storbritannien lämnar EU senast den 31 januari nästa år. Anna Stellinger, chef för internationella och EU-frågor, menar att nästa steg blir oerhört viktigt. Förhandlingarna om vår framtida relation med Storbritannien måste fokusera på så smidiga handelsflöden som möjligt, anser hon. 
NYHET Publicerad:

Nyval i Storbritannien

STORBRITANNIEN Efter många om och men fick Boris Johnson igår stöd för sitt förslag om att hålla nyval i Storbritannien den 12 december.
NYHET Publicerad:

Brexit skjuts upp till 31 januari 2020

EU Efter att det brittiska underhuset ännu en gång misslyckats med att enas kring ett utträdesavtal med EU väljer EU att skjuta upp Brexit till den 31 januari 2020.
NYHET Publicerad:

Brittiska utträdesavtalet dröjer

EU Efter några intensiva dagar i det brittiska underhuset tyder det mesta på att Brexit skjuts upp ännu en gång, frågan är hur länge. 
NYHET Publicerad:

Kamp mot klockan i London

EU Ännu en kamp mot klockan har börjat efter Boris Johnsons nederlag i underhuset i helgen.
NYHET Publicerad:

Brexitdramat fortsätter

EU Den brittiska regeringen har bett EU om att senarelägga Brexit samtidigt som bett EU att inte senarelägga Brexit. Så kan man sammanfatta resultatet av en händelserik lördag i brittisk politik.
NYHET Publicerad:

Brexitavtal klart mellan EU och britterna

EU En uppgörelse om brexit har nåtts mellan EU och Storbritanniens regering, uppger EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker. Svenskt Näringsliv välkomnar beskedet.
NYHET Publicerad:

De sista avgörande timmarna i brexitförhandlingarna

EU Den senaste veckan har samtalen mellan Storbritannien och EU intensifierats och förhandlingarna mellan de båda sidornas diplomater är nu inne på sina sista dygn inför torsdagens toppmöte.
NYHET Publicerad:

Ett väldigt litet ljus längst in i tunneln kring Brexit

EU EU-kommissionen lät under fredagseftermiddagen hälsa att man ännu inte nått någon uppgörelse med Storbritannien men att man nu intensifierar förhandlingarna.
NYHET Publicerad:

Johnsons sista drag?

BREXIT Brittiska regeringen har lämnat ett förslag till EU för att komma vidare i Brexitdiskussionerna, så att landet kan lämna EU den 31 oktober.
NYHET Publicerad:

Envis Johnson gjorde parlamentet ursinnigt

BREXIT En intensiv arbetsvecka börjar närma sig sitt slut, men det osäkra läget kring Brexit fortsätter.
NYHET Publicerad:

Brexitförhandlingarna intensifieras

EU Brexitförhandlingarna fortsätter men än så länge utan framgång.
NYHET Publicerad:

Så kan Boris lösa upp Brexit-knuten

EU Ännu en vecka utan att Brexit-härvan är löst. Premiärminister Johnsons försök att få till ett nyval har misslyckats, en skotsk domstol har dömt att hans suspendering av parlamentet är olaglig och samtidigt har regeringen tvingats offentliggöra en rapport där de varnar för konsekvenserna av ett avtalslöst Brexit.
NYHET Publicerad:

Nej till både avtalslöst Brexit och nyval

BREXIT Veckan som gått har varit intensiv. Brittiska underhuset har röstat för att skjuta upp Brexit men också röstat nej till premiärministerns förslag om nyval.
NYHET Publicerad:

Brittiska parlamentets sista chans att stoppa ett avtalslöst Brexit?

BREXIT Idag återsamlas det brittiska parlamentet efter sitt sommaruppehåll och veckan som kommer kan vara deras sista chans att stoppa ett avtalslöst Brexit.
NYHET Publicerad:

Så ser Hunt och Johnson på Brexit 

AKTUELLT 11 kandidater ställde upp till partiledare för det konservativa partiet i Storbritannien, nu återstår bara den tidigare utrikesministern Boris Johnson och hans efterträdare Jeremy Hunt.