Brexit hotar svensk utrikeshandel

NYHET Publicerad

EU Storbritannien är en av Sveriges viktigaste handelspartners och ett brittiskt EU-utträde kan få allvarliga konsekvenser för den svenska utrikeshandeln. ”Brexit vore en potentiell katastrof”, sade Andreas Hatzigeorgiou, chefekonom på Stockholms handelskammare, under ett seminarium.

Den 23 juni är datumet på hela Europas läppar. Storbritanniens folkomröstning om att stanna kvar i eller lämna den Europeiska Unionen, även kallat Brexit, innebär att mycket sätts mycket på spel. I önationen är debatten het och inte minst inom regeringspartiet Tories är åsikterna splittrade. Premiärminister David Cameron förespråkar att britterna stanna kvar, medan Londons tidigare borgmästare Boris Johnson vill se ett utträde ur unionen. I måndags meddelade finansministern George Osborne att Storbritannien kan förlora minst en halv miljon jobb inom två år om britterna väljer att lämna EU.

Även i den svenska debatten har flera röster höjts kring Brexit. Tidigare statsministern Fredrik Reinfeldt sade för en tid sedan till Expressen att ”vid sidan av britterna själva är Sverige tyvärr den enskilt största förloraren”. Även LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson har uttryckt oro för ett EU utan Storbritannien.

På många sätt kan Storbritanniens sak även påstås vara vår. Storbritannien är en av Sverige viktigaste handelspartners och i EU tenderar länderna att rösta likadant.

Brexit vore en potentiell katastrof. Det betonade Andreas Hatzigeorgiou, chefekonom på Stockholms Handelskammare, när Sveriges Allmänna Utrikeshandelsförening arrangerade ett seminarium om Brexit och dess eventuella påverkan på den svenska utrikeshandeln.

– Storbritannien är en extrem viktig marknad för Sverige. Det är Sveriges fjärde viktigaste exportland när det gäller varor och för Stockholm är Storbritannien den enskilt viktigaste exportmarknaden.

– För de länder som i nuläget arbetar hårdast för frihandel och stärkt konkurrenskraft, däribland Sverige och Storbritannien, blir det ett hårt slag om britterna lämnar, sade Andreas Hatzigeorgiou.

Förra veckan presenterade Svenska Handelskammaren en undersökning där 102 svenska företag med verksamhet på de brittiska öarna ingick. Resultatet var tydligt: 75 procent av de svenska företagen anser att Brexit vore dåligt för affärerna.

Andreas Hatzigeorgiouefterfrågade en proaktiv inställning från den svenska sidan om Storbritannien väljer att lämna EU.

– Om Brexit sker måste vi vara på tårna och flytta fram våra positioner, annars kan de negativa konsekvenserna bli ännu värre, sade han och nämnde läkemedel, finanssektorn och startups som områden där ett brittiskt utträde potentiellt skulle kunna ge svenska fördelar.

Om lämna-sidan vinner folkomröstningen har britterna två år på sig att ansöka om ett utträde, en tid som kan förlängas om alla parter är överens om det.

– Den tiden kan präglas av politisk turbulens vilket inte sällan leder till ekonomisk osäkerhet. Det enda vi därefter kan säga är att britterna antagligen inte kommer att få samma tillgång till EU:s inre marknad som idag. För varor kanske det inte får jättestora konsekvenser, men däremot för tjänster kan det bli betydligt krångligare, sade Jonas Berggren, chef Internationella Sekretariatet på Svenskt Näringsliv.

Även om britterna väljer att stanna kvar spelar det stor roll hur övertygande segern är, betonade han.

– Om stanna kvar-sidan vinner med liten marginal, säg 51 procent, finns det en stor risk att Cameron får ett svagt stöd för att engagera sig i europeiska frågor. Frågan lär därför leva vidare om så blir fallet och Storbritannien lär inte vara den partnern vi har vant oss vid.

– Om det däremot blir en klar seger stärks Camerons mandat att arbeta vidare med projektet och satsa på konkurrenskraft och tillväxt.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Så ser Hunt och Johnson på Brexit 

AKTUELLT 11 kandidater ställde upp till partiledare för det konservativa partiet i Storbritannien, nu återstår bara den tidigare utrikesministern Boris Johnson och hans efterträdare Jeremy Hunt.
NYHET Publicerad:

Tonläget kring Brexit hårdnar

AKTUELLT Mycket tyder på att Boris Johnson blir en av de två kandidaterna som konservativa partimedlemmar kommer få välja mellan om några veckor, frågan är vem som blir den andra.
NYHET Publicerad:

Risken för en hård Brexit ökar igen

TORY Nyligen hölls den första utslagsomröstningen för att utse partiledare i Storbritanniens konservativa partiet  och Boris Johnson vann stort med 114 röster mot tvåan Jeremy Hunt som fick 43 röster.
 
NYHET Publicerad:

Partiledarvalet i Storbritannien har börjat

AKTUELLT I fredags avgick Theresa May som partiledare för det konservativa partiet i Storbritannien, och idag påbörjas processen med att välja en ersättare.
NYHET Publicerad:

Partiledarvalet i Tories påskyndas

AKTUELLT Det konservativa partiet i Storbritannien, Tories, meddelande under tisdagen att man kommer snabba på processen med att hitta en efterträdare till Theresa May.
NYHET Publicerad:

Europaparlamentsvalet och Brexit

AKTUELLT Många menar att Europaparlamentsvalet i Storbritannien skulle kunna tolkas som en folkomröstning kring Brexitfrågan. Resultatet kan tolkas på många sätt, och olika sidor gör olika tolkningar.
NYHET Publicerad:

Theresa May avgår 

AKTUELLT Storbritanniens premiärminister Theresa May har meddelat att hon avgår som partiledare för Tories den 7 juni, men att hon sitter kvar som premiärminister tills dess att hennes efterträdare är utsedd.
NYHET Publicerad:

Theresa May öppnar för en andra folkomröstning 

AKTUELLT Under tisdagseftermiddagen presenterade premiärminister Theresa May upplägget inför omröstningarna som kommer ske i början av juni i det brittiska underhuset.
NYHET Publicerad:

Början på slutet för May 

AKTUELLT Premiärminister Theresa May har nu lovat att hon kommer avgå som partiledare och premiärminister efter att det brittiska underhuset röstat om hennes utträdesavtal.
NYHET Publicerad:

Fjärde gången gillt för Theresa May 

AKTUELLT Premiärminister Theresa May har nu annonserat att den brittiska regeringen kommer lägga fram utträdesavtalet för en fjärde omröstning i det brittiska underhuset i början av juni.
NYHET Publicerad:

EU-debatt: ”Första prioritet är frihandeln”

EU-VALET EU måste fortsätta att stå upp för frihandel och inte falla i fällan att sluta sig, trots hot om amerikanska tullar och konkurrens från Kina. ”De senaste två åren har EU slutit två viktiga handelsavtal, ett med Japan och ett med Kanada. Det hade aldrig ett enskilt land klarat”, säger vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Brexitlösning i sikte? 

AKTUELLT Brexitdiskussionerna är inne i ännu ett avgörande skede, men det är fortfarande osäkert om premiärminister Theresa May och oppositionsledaren Jeremy Corbyn kommer kunna nå en överenskommelse de kommande dagarna.
NYHET Publicerad:

"EU ska vara ett samarbete inte en bankomat"

EU-VALET EU-valets toppkandidater drabbade i veckan samman i en debatt arrangerad av Svenskt Näringsliv och Företagarna. Den inre marknaden, men även frågan om EU:s utvidgning och framtid, nagelfors av kandidaterna.
NYHET Publicerad:

Optimistiska tongångar från den brittiska regeringen 

AKTUELLET Premiärminister Theresa May har gått från förlust till förlust och få förväntar sig att de pågående samtalen mellan regeringen och oppositionen ska leda någonstans, nu hörs dock alltmer optimistiska tongångar.
NYHET Publicerad:

Ny vecka och nya förhandlingar om Brexit

AKTUELLT Konservativa partiets ordförande Brandon Lewis fortsätter samtalen med Labour denna vecka, än så länge har man inte kunnat presentera några framsteg.
NYHET Publicerad:

Fortsatt skakigt i Storbritannien

AKTUELLT Med knappt en månad kvar till europaparlamentsval ser det mörkt ut för Theresa Mays planer att lämna EU under våren.
NYHET Publicerad:

Brittiska partier förbereder sig för Europaparlamentsval  

AKTUELLT Påskledigheten är över och samtalen mellan regeringen och oppositionen i Storbritannien har återupptagits. Nu är frågan om de kommer hitta en lösning innan Europaparlamentsvalet.
NYHET Publicerad:

Förhandlingarna i Storbritannien fortsätter

AKTUELLT Premiärminister Theresa May har köpt sig mer tid att förhandla om brexit, men hindren är fortfarande många och det krävs kompromisser om brexit ska kunna genomföras.
NYHET Publicerad:

Brexit skjuts upp till 31 oktober

AKTUELLT En uppgörelse om en förlängning av brexit till 31 oktober är klar efter krismötet sent i natt.
NYHET Publicerad:

EU-toppmöte om brexit i kväll

AKTUELLT Ikväll träffas EU:s ledare för att diskutera huruvida brexit ska skjutas upp, och hur länge man i så fall bör skjuta upp utträdet.