Ett stadshotell utöver det vanliga

NYHET Publicerad

GLOBALISERING "Var beredd på motgångar, de drabbar alla förr eller senare och genom att klara dem blir man stark." Rådet kommer från Bengt Roser på Skara Stadshotell, som ordnar event över hela världen.

Bengt Roser på Skara Stadshotell

Bengt Roser på Skara Stadshotell reser över hela världen tillsammans med industrin och ordnar olika sorters evenemang, som de skräddarsyr efter kundens önskemål.

Mitt i Skara, ett stenkast från Domkyrkan, ligger Skara Stadshotell. Det ser ut som ett helt vanligt svenskt stadshotell från början av förra seklet, men besökaren behöver bara kliva in genom dörren för att inse att Skara Stadshotell nog är rätt olikt andra stadshotell.

– Folk blir ofta förvånade över att det är så stort, konstaterar Bengt Roser, som är delägare och styrelseordförande. Och ännu mer förvånade blir de, när de upptäcker hur många verksamheter som ryms här.

Skara Stadshotell är nämligen mycket mer än bara hotell. Teater, konferens och flera restauranger finns i huset. Därutöver driver ägaren Rosers-restaurangerna på Läckö slott, Axevalla travrestauranger och en restaurang på Sommarland utanför Skara. Familjeföretaget Rosers har dessutom under senare år gett sig in i catering- och eventbranschen, något som blivit en allt viktigare del av verksamheten.

– Eventverksamheten står snart för hälften av vår omsättning på 50 miljoner, berättar Bengt Roser.

MÅNGA UTLANDSEVENEMANG

Många av eventen äger rum utomlands.

– Vi reser över hela världen tillsammans med industrin och ordnar olika sorters evenemang, som vi skräddarsyr efter kundens önskemål. Vår främsta styrka är att vi har ett totalkoncept som innefattar både resor och allt annat när vi väl är på plats. Vi fixar precis allt: artister, ljus, ljud, mat, dryck, allt som behövs. Vi bakar vårt eget bröd och har till och med blommor med oss.

– Exempelvis har vi deltagit i världsutställningar med försvarsindustrin, då lastar vi allt vi behöver, det kan vara 25-30 ton grejor, i lastbilar och rullar i väg. På det sättet är vi oberoende av yttre omständigheter.

Det stora klivet ut i världen kom för 10 år sedan då JAS Gripen skulle introduceras på Såtenäs flygflottilj.

– Kungen och drottningen var där, det var ett jättestort evenemang och vi stod för maten. Det var otroligt spännande. Därefter har det bara snurrat på.

Ett och annat äventyr har man råkat ut för under åren, berättar Bengt.

– Vi var i Spanien för några år sedan och arrangerade en stor konsert. Alldeles innan konserten skulle börja, upptäckte vi att ett elfel gjorde alla musikinstrumenten strömförande. Panik! Men vi fick låna ström från en byggarbetsplats bredvid, och allt gick bra. Oavsett hur bra man planerar, kan saker inträffa som man inte har kontroll över.

Ett problem med de inhemska eventen är krånglet med tillfälliga utskänkningstillstånd.

– Det går inte att få ekonomi i ett event i dag om man inte har hela konceptet, både mat och dryck. När vi lånar en lokal av en annan krögare för en kväll, har vi hittills kunna lösa det genom att han avsäger sig sitt utskänkningstillstånd för några timmar och vi får ett tillfälligt. Men det vill Folkhälsoinstitutet stoppa. Någon stolle någonstans sålde hembränt och det ska alla vi andra straffas för. Vi har drivit krogverksamhet här sedan 1966 och aldrig haft en anmärkning, men myndigheterna tycks utgå från att man är ett problem. Att stoppa oss som arbetar seriöst är vansinne.

ALLA VILL VARA NÖJDA

Rosers har 45 tillsvidareanställda och totalt 500 på lönelistan. Personalen stannar länge, mycket längre än vad som är vanligt i branschen.

– Det tror jag beror på att alla får jobba med allt, företagsledningen också. Personalen vågar ta egna initiativ och driva på. I skarpt läge är vi alla lika, alla vill kunna gå hem och vara nöjda med vad de gjort, säger Bengt Roser.

Vilka råd vill Bengt Roser skicka med till andra företagare som söker sig ut i världen?

– Kvalitet i allt. Etik och moral och ett tydligt mål. Följ trender, men skapa något eget. Man måste veta vart man vill komma och man ska inte hålla på med strunt, det ska vara riktiga grejor! Och så måste man vara beredd på motgångar, de drabbar alla förr eller senare och genom att klara dem blir man stark.

Globaliseringens möjligheter och utmaningar

Den här intervjun är en del av rapporten "Globaliseringens möjligheter och utmaningar", som Svenskt Näringsliv publicerade 23 mars 2007. Rapporten innehåller slutsatser från flera hundra möten med företagare, samt djupintervjuer med ett mindre antal. Rapporten belyser hur företag idag ser på den växande globala marknaden, och pekar ut viktiga förbättringar som behövs för att stärka konkurrenskraften för såväl enskilda företag som för landet.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Svensk export behöver en nystart

EXPORT  ”Den svenska exportpolitiken behöver en nystart”. Det slog närings- och innovationsminister Mikael Damberg fast vid ett seminarium arrangerat av Teknikföretagen. Och de närvarande företagarna var inte sena att haka på. ”Det offentliga systemet för exportfrämjande måste förenklas”, påpekade de.
NYHET Publicerad:

”Globaliseringen måste mötas med fortsatta reformer”

ALMEDALEN Sverige har lyckats väl med att reformera sin ekonomi de senaste årtionden. Men det gäller att inte slå sig till ro, säger journalisten Fareed Zakaria.
NYHET Publicerad:

En ljusglimt i höstmörkret

KOMMENTAR EU och Kanada har ingått ett stort frihandelsavtal. Det omfattar inte bara tullar, utan innebär betydande marknadsöppningar i en mängd avseenden. Avtalet kan ses som en mall för vad vi kan uppnå i förhandlingarna mellan EU och USA. Nu har vi chansen att skapa ett jättelikt transatlantiskt frihandelsområde, skriver Olof Erixon, handelspolitisk expert.
NYHET Publicerad:

Svensk välfärd nästa exportbransch?

VÄLFÄRD Potentialen är stor och goda exempel finns redan. Men för att svensk välfärd ska bli vår nya exportbransch måste ytterligare några pusselbitar falla på plats. Det konstaterades på konferensen "Perspektiv på den svenska välfärden".
NYHET Publicerad:

Är Sverige en exportframgång?

EXPORT Det är närmast ett mantra att "Sverige är ett litet exportberoende land" och att det är Sveriges starka export som lägger grunden för svensk ekonomi. Men är verkligen svensk export så stark som vi tror?
NYHET Publicerad:

Globaliseringen kräver framåtriktad politik

GLOBALISERING Det är märkligt att den snabba globala ekonomiska omvandlingen inte i högre grad präglar samhällsdebatt och ekonomisk politik i Sverige. Den politiska ambitionen att stärka vår utvecklingskraft tycks ha bromsat upp, skriver Urban Bäckström i en debattartikel.
NYHET Publicerad:

Ambassader behövs i tillväxtområden

AMBASSADNEDLÄGGNING "Fler ambassader behövs i tillväxtområden".
NYHET Publicerad:

Viktig framgång för frihandeln

KOMMENTAR Nyligen godkände Europaparlamentet EU:s frihandelsavtal med Sydkorea. Att alla de svenska ledamöterna röstade för avtalet är ett välkommet tecken på en samsyn om utrikeshandelns betydelse för vår välfärd. Nu måste EU gå vidare med fler frihandelsavtal.
NYHET Publicerad:

Mer krut på svenska skatteavtal

SKATTER "Skatteavtal är ingen kioskvältare, men är egentligen viktigare än många andra frågor som diskuteras." Det sade Krister Andersson, näringslivets skattesakkunnige, vid ett seminarium anordnat av Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Stort reformbehov under mandatperioden

POLITIK Redaktionen tar pulsen på några av Svenskt Näringslivs experter, ett par månader efter valet. Vad behövs för att den fria företagsamhetens hjul ska fortsätta snurra?
NYHET Publicerad:

"Det är enklare för schweiziska småföretagare"

FÖRETAGSKLIMAT Urs Schmutz hade drivit företag i Schweiz i 20 år när han bestämde sig för att trappa ner. Han sålde sitt bolag och flyttade till Sverige och startade snabbväxaren Spiral Trans. Han har många idéer om hur Sverige ska bli ett bättre företagarland.
NYHET Publicerad:

"Bra gjort av handelsministern"

BUDGETEN I budgeten för 2011 avsätts ytterligare 30 miljoner kronor per år till exportfrämjande. Det är utmärkt att utrikeshandelns avgörande betydelse för vår ekonomi sätts i fokus, skriver Olof Erixon, handelspolitisk expert på Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Diagnostikföretag gör exportsuccé i Afrika

INNOVATIONER Sveriges exportframtid finns i tillväxtländerna, där efterfrågan på nya innovationer är som störst. Det insåg det svenska diagnostikföretaget Cavidi redan från start och utvecklade hiv-tester, anpassade efter utvecklingsländernas resursknappa verklighet.
NYHET Publicerad:

Låt inte Globaliseringsrådets arbete rinna ut i sanden

KOMMENTAR Remissvaren på Globaliseringsrådets slutrapport har kommit in och intresset har varit större än vanligt. Genomgående är tongångarna positiva. Det skriver Jonas Frycklund, samhällsekonom på Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Sverige har viktig roll på nya tillväxtmarknader

DEBATT Innovationstävling, företagsinkubatorer, ett forskningscentrum med inriktning mot innovationer och entreprenörskap på nya tillväxtmarknader. På så sätt kan Sverige spela en viktig roll i ansträngningarna för att hjälpa fattiga länder att utvecklas snabbare. Det skriver några företrädare för Svenskt Näringsliv och Utrikespolitiska Institutet i en debattartikel.
NYHET Publicerad:

EU hungrar efter frihandel med asiatisk tiger

KOMMENTAR Ett frihandelsavtal med Sydkorea bör godkännas så fort som möjligt. Det gynnar europeiska företag. Ett misslyckande är ett grundskott mot EU:s trovärdighet som handelspolitisk partner. Det skriver Olof Erixon, ansvarig för internationell handelspolitik på Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Handelshinder i dagens lucka

WEBB-TV Woolpower i Östersund exporterar till 25 länder och skulle drabbas hårt av fler handelshinder. "För oss som exportföretag skulle det vara bra om Sverige var med i EMU", säger vd:n Adam Brånby i dagens lucka i julkalendern.
NYHET Publicerad:

Innovationer och export nyckel till framgång

GLOBALISERING Inför ett skatteavdrag för forskning och utveckling och ett skatteavdrag för riskinvesteringar. Det är det som krävs för att få fart på småföretagens innovationskraft, enligt förre LO-utredaren Jan Edling, som skriver en bok om hur globaliseringen påverkar Sverige.
NYHET Publicerad:

"Skit i taket, bygg golvet"

FRAMTIDSMÖTET Framgångsrik företagskultur, nya affärsmöjligheter med internet, bättre styrelsearbete, arbetsrätten och kollektivavtalets framtid. Det var några av de 23 ämnen som diskuterades under framtidsmötets andra dag.
NYHET Publicerad:

Danmark lättar på skattetrycket

SKATTER Lägre marginalskatter kan i slutändan, förutom att ge ett livskraftigare näringsliv, ge högre skatteintäkter. Det har såväl danska politiker, näringsliv och fack insett. På måndagen presenterade därför den danska skattekommissionen ett omfattande reformpaket, som ska göra Danmark attraktivare som arbetsgivare, för såväl danskar som utländsk arbetskraft.