Städföretag tar aktiv roll i integrationen

NYHET Publicerad

WEBB-TV Att kombinera arbete med svenskundervisning kan vara knivigt för nyanlända svenskar. För att snabba på integrationen och göra det enklare har städföretaget Hemfrid och Stockholms stad startat ett pilotprojekt där medarbetarna får plugga svenska på arbetstid. ”Det funkar jättebra”, säger städaren Ying Kaewchin.

Tre eftermiddagar i veckan läser Ying Kaewchin svenska för invandrare tillsammans med några av kollegorna på Hemfrid. Resten av arbetsveckan sköter hon jobbet som städare, ett upplägg som blivit möjligt tack vare samarbetet mellan Hemfrid och Stockholms stad.

– Jag tror att det allra bästa när det gäller att läsa svenska är att göra det samtidigt som man jobbar. Dels så blir det inte lika intensivt och så har du möjlighet att träna din svenska på arbetsplatsen, säger Maria Andersson, vd på Hemfrid.

Hemfrid anordnar sedan tidigare svenskundervisning för sina medarbetare och rekryterar nu också en egen svensklärare för att kunna utbilda ännu fler av de 2 000 medarbetarna i svenska. Maria Andersson sticker inte under stol med att satsningarna är viktiga för att kunna attrahera de bästa medarbetarna i branschen.

– Det är jätteviktigt för oss som företag att våra medarbetare får en chans att lära sig svenska, dels för att vi ska hitta den bästa personalen som kan service och som vill bli duktiga på att städa. Och sen också för att ge medarbetaren en chans att komma in i samhället och vidareutveckla sig på sikt, säger hon.

Jobb ger motivation att lära

Att få möjlighet att lära sig svenska i kombination med att jobba är effektivt, menar Sivert Kvarnéus, rektor på SFI Söderort. Den som har ett jobb har ofta högre motivation att lära sig, menar han.

– Det är lättare att lära sig om man får prata svenska på jobbet. Det är svårt att lära sig språk, det måste finnas en anledning och det är mycket effektivare om man har ett mål, säger han.

Ying Kaewchin, som bott i Sverige i två år, pluggade tidigare svenska på kvällstid samtidigt som hon jobbade heltid. Men att sitta i skolbänken efter en lång arbetsdag var tröttande, och hon tycker att hon lär sig bättre nu, samtidigt som hon kan göra annat på kvällarna.

I projektet med Hemfrid ingår karriärrådgivning av jobbcoacher för alla deltagarna, för att de ska få hjälp att ta sig vidare mot sina mål. Städbranschen är ett vanligt ingångsyrke för nyanlända, men många går sedan vidare till andra branscher eller börjar studera. 

Hoppas på fler samarbeten

Stockholms stad hoppas att pilotprojektet ska bli permanent och att fler företag i städbranschen ska ansluta sig. Man jobbar också aktivt för att inleda liknande samarbeten inom fler branscher, berättar Katarina Bexar på Stockholms stads arbetsmarknadsförvaltning.

– Det här är ett första test som blir klart framåt årsskiftet. Sedan ska vi titta på hur vi kan vidareutveckla konceptet. Det finns fler branscher som har behov av arbetskraft och där många nyanlända arbetar. Jag vill jättegärna räcka ut en hand till fler samarbetspartners, säger hon.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Nyanlända lyfte arbetsmoralen på Bröderna Jansson

INTEGRATION Efter några veckors praktik erbjöd Bröderna Jansson-Nissavarvet två nyanlända svetsare från Syrien anställning. Det är ett lyft för kulturen och arbetsmoralen, enligt vd:n Christin Jansson.
NYHET Publicerad:

Utbildningsplikten är feltänkt

KOMMENTAR Regeringens reform för att öka utbildningsnivån bland nyanlända – den så kallade utbildningsplikten – går trögare än tänkt. Hittills i år har 5 500 personer bedömts omfattas av utbildningsplikt. Av dem har endast 90 personer påbörjat studier. Det är svårt att inte se det som ett fiasko, skriver Karin Rebas, skolpolitisk expert.
NYHET Publicerad:

Jobb en förutsättning för integration

ARBETSMARKNAD Med många utlandsfödda utanför arbetsmarknaden och företag som skriker efter kompetens borde integrationen kunna lösas. Men varför går det så långsamt? Och vad behöver göras för att det ska fungera bättre? Det diskuterades vid ett seminarium i Almedalen.
NYHET Publicerad:

Bussbolag sätter nyanlända i förarsätet

INTEGRATION Västanhede Trafik i Avesta var i stort behov av fler busschaufförer, tack vare en vunnen upphandling. Att större delen av de rekryterade chaufförerna var nyanlända var inget hinder. Fyra år senare jobbar företaget fortfarande med integration.
NYHET Publicerad:

Wetterlings yxfabrik satsar på integration

INTEGRATION På Wetterlings yxfabrik jobbar tre nyanlända killar från Eritrea, tillsammans med sina nio svenska kollegor. Den lyckade integrationen har väckt uppmärksamhet på håll, berättar vd Johan Ståhlberg. "Vi har blivit ambassadörer i konsten att ta bort fördomar. Företag och kommuner kommer hit på studiebesök".
NYHET Publicerad:

Sömnad ger jobb åt nyanlända flyktingar

INTEGRATION När idén att anställa nyanlända flyktingar i verksamheten kom upp såg företaget Svenskt Tenn till att den blev verklighet. Vd Maria Veerasamy berättar om en lång väg mot ett lyckat resultat.
NYHET Publicerad:

IT-branschen skriker efter kompetens – nu utvisas nyckelmedarbetare

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Det fattas 30 000 it-specialister i Sverige, och inom fem år kommer det att saknas över 70 000. Trots det utvisas Safinaz Awad, som flydde från Syrien och fick jobb som it-specialist. Det slår hårt mot arbetsgivaren Sweet Systems. "Man blir bestört på flera plan. Vi är runt 60 medarbetare och behöver varenda en", Klas-Magnus Hilberth, grundare.
NYHET Publicerad:
NYHET Publicerad:

De gör det lättare att anställa nyanlända

INTEGRATION Nils Bacos och Cecilia Brunnström i Lund tröttnade på allt krångel och administration som uppstår vid anställning av asylsökande eller nyanlända. Nu har de skapat en e-tjänst som tar hand om pappersarbetet.
NYHET Publicerad:

Vill anställa nyanlända – stoppas av regelkrångel

ARBETSMARKNAD Arbetslösheten bland utrikes födda fortsätter att stiga, och låg i augusti på 22 procent. Fack och arbetsgivare förhandlar just nu för att bryta den allt mer akuta situationen. Björn Jonzon driver hotell och konferens och vill anställa nyanlända– men hindras av regelkrångel och höga ingångslöner.
NYHET Publicerad:

Arbetsgivarna välkomnar samtal om etableringsanställning

KOMMENTAR Idag har fackförbunden inom LO meddelat att de önskar att förhandla om etableringsanställningar med sina motparter. Det är ett besked som Svenskt Näringsliv har efterfrågat under en längre tid och välkomnar.
NYHET Publicerad:

Handlare vill anställa fler

ARBETSMARKNAD Daniel Özer driver en ICA-butik där det finns massor av arbetsuppgifter. Han skulle gärna anställa fler personer om det inte var så dyrt med personal. Det är olyckligt menar Daniel Özer som gärna tar ansvar för att fler kommer i arbete.
NYHET Publicerad:

Hela listan: Så många jobb saknas i ditt län

340 000 NYA JOBB Regeringens mål är att Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet år 2020. För att nå dit behövs 340 000 nya jobb. Här är hela listan på hur många jobb som saknas – län för län.
NYHET Publicerad:

"Ett jobb är alltid bättre än bidrag"

ENKLA JOBB Det finns alltför många hinder för att vi ska kunna erbjuda jobb till människor som står långt utanför arbetsmarknaden. Med ett förbättrat regelverk och lägre risk vid anställningar kan vi lättare bemöta de enorma utmaningarna inom sysselsättningen framöver. Det menar Michael Jonsson, vd och ägare av AD-Plast i Anderstorp.
NYHET Publicerad:

Jobbmål kräver radikala reformer

ENKLA JOBB Regeringens mål är att Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet 2020. Det förutsätter 340 000 nya jobb. För att de ska skapas krävs genomgripande åtgärder, anser vd Carola Lemne.
NYHET Publicerad:

Fler enkla jobb kräver samarbete

DEBATT Vi är redo att sänka trösklarna in till arbetsmarknaden. Samtidigt måste LO och regeringen ta sitt ansvar. Det krävs reformer för att underlätta framväxten av fler enkla jobb – och det är bråttom, skriver företrädare för fem medlemsorganisationer och Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

”Ett arbetsmarknadspolitiskt fiasko”

ARBETSMARKNAD Extratjänster är ett arbetsmarknadspolitiskt fiasko, menar Edward Hamilton, arbetsmarknadsexpert. Trots att regeringens utlovade 20 000 tjänster bara har blivit runt 3 000 ska projektet nu utvidgas till att omfatta fler områden.
NYHET Publicerad:

Så fick nyanlända anställningar i byggbranschen

INTEGRATION SH Bygg har sedan 2016 samarbetat med Uppsala kommun och Arbetsförmedlingen kring ett integrationsprojekt i syfte att hjälpa nyanlända in i byggbranschen. Reza Fazilik, från Afghanistan, är en av de som fått jobb efter praktiken.
NYHET Publicerad:

Förslag om arbetstid får kritik

ARBETSMARKNAD I ett blogginlägg kritiserar arbetsmarknadsexpert Patrik Karlsson regeringens förslag om bland annat alterneringsår och arbetstidsbanker.
NYHET Publicerad:

Ica-handlare vill få fler i arbete – hindras av regler

ARBETSMARKNAD ”Vi står inför enorma samhällsproblem om vi inte gör det lättare för företagen att anställa, något som har ställts på sin spets efter hösten 2015 då vi tog emot fler flyktingar än någonsin tidigare. Att snabbt komma i arbete är viktigt för självkänsla, språkinlärning och självständighet”, säger Jonas Berg, som driver Ica Maxi i Södertälje.