Kvinna vid vatten som tippar på siluett av Hongkong i skymningsljus

Exklusivt resestipendium till tillväxtmarknader i Kina

NYHET Publicerad

Har du ett starkt intresse för samhällsekonomiska frågor eller är en ung omvärldsintresserad entreprenör? Vill du lära dig mer om hur ett av världens mest spännande tillväxtområden skapar miljöer för innovation och attraktionskraft? Vill du samtidigt stärka ditt personliga nätverk? Är du dessutom i slutet av dina studier eller nyutexaminerad?

Då ska du söka Svenskt Näringslivs resestipendium till Royal Technology Mission 2018 i Kina.

Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) genomför sedan 1984 regelbundet en delegationsresa under namnet Royal Technology Mission. Årets resa kommer att gå till Hongkong och Shenzhen. Temat är attraktionskraft. Du och de andra deltagarna kommer att få ta del av hur Hongkong och Shenzhen satsar för att attrahera investeringar och kompetens och inte minst hur städerna arbetar med att skapa innovativa miljöer för innovation och attraktionskraft.

Syftet med Royal Technology Mission är att ge en utvald grupp höga representanter för svenskt näringsliv, offentlig sektor och akademi en unik möjlighet till kunskapsinhämtning och nätverkande på högsta nivå. Dessutom ges du, tillsammans med ytterligare en student, möjlighet att delta. Resan sker under ledning av Hans Majestät Konungen och av IVAs preses Carl-Henric Svanberg.

När: Förmöte i Stockholm den 22 oktober samt resa till Kina den 24 november till 1 december 2018

Var: Hongkong och Shenzhen

Stipendiet kan sökas av dig som:

  • Har ett starkt intresse för samhällsekonomiska frågor eller är en ung omvärldsintresserad entreprenör
  • Är i slutet av dina akademiska studier eller är nyligen utexaminerad

Ansökan

Ansökningarna administreras av IVA. Urvalet sker av en jury bestående av Elin Vinger Elliot och Caroline Linden, IVA samt Lo Bäckström, fTalang. Ansökan sker senast den 14 oktober via länken.

Stipendiet täcker alla kostnader och motsvarar ett värde på ca 150.000 SEK.

Mer om resan

Kina bygger både industri och infrastruktur i en takt som förändrar hela världsekonomin. Kinas satsningar på nya Sidenvägen är ett gigantiskt infrastrukturprojekt men också en exportstrategi. Hongkong har traditionellt varit porten mellan öst och väst och även ett skyltfönster för kinesiska produkter som tillverkats i Guangdongprovinsen men sålts i Hongkong. Sån är inte situationen längre.

I dag utvecklar Kina ”Greater Bay Area”; ett koncept som innebär en ekonomisk och social sammanlänkning av Hongkong, Macau och nio städer i Guangdongprovinsen. Samtidigt håller Shenzhen på att utvecklas till en high-tech-hub. Stadens ekonomi bygger redan i dag snarare på moderna sektorer som it och bioteknik. Kreativitet är en viktig komponent och den entreprenöriella andan lika viktig och självklar som storföretagen. Satsningar på mjukvara kombineras i Shenzhen med en av världens mest avancerade logistikkedja för tillverkning av hårdvaruprodukter, vilket gör området unikt.

Shenzhen bedöms vara en av världens främsta tillväxtmarknader som håller på att utvecklas till ett av framtidens finanscentra. RTM 2018 kommer att få ta del av utvecklingen av Greater Bay Area och den roll Hongkong respektive Shenzhen avser att spela i utvecklingen av regionen och den globala ekonomin.

Delegationen kommer att besöka forskningsmiljöer som Hongkong RITA, startups som Snapask, uniqorns som Sensetime, acceleratorer som HAX och storbolag som Tencent.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Exklusivt resestipendium till tillväxtmarknader i Kina

Vill du lära dig mer om hur ett av världens mest spännande tillväxtområden skapar miljöer för innovation och attraktionskraft? Är du dessutom i slutet av dina studier eller nyutexaminerad? Sök då Svenskt Näringslivs resestipendium till Royal Technology Mission 2018 i Kina.
NYHET Publicerad:

Jacke: Vi ska vara de stora såväl som de små företagens röst

NY PÅ JOBBET Svenskt Näringslivs nya vd Jan-Olof Jacke har en passion för entreprenörskap och inte minst ungt företagande. Det tar den tävlingsinriktade företagsledaren med sig när han nu tar sig an sitt nya uppdrag.
NYHET Publicerad:

Storkommunerna mår inte bra – företagsklimatet kraftigt försämrat

RANKING 2018 Kräftgången fortsätter för landets tre största kommuner. Stockholm står och stampar, Malmö och Göteborg backar. Det visar årets ranking av företagsklimatet i landets kommuner.
NYHET Publicerad:

Svenskt Näringsliv huvudman för Institutet Mot Mutor

IMM Svenskt Näringsliv är en av tre huvudmän för Institutet Mot Mutor, IMM.  Det är en ideell näringslivsorganisation som motverkar korruption.
NYHET Publicerad:

Har det verkligen blivit enklare för företagen att exportera?

SOMMARKRÖNIKA Ja, mycket har blivit bättre. Men trots en rad åtgärder upplever många företag fortfarande en rad hinder, främst med finansieringen och regelkrångel. Det skriver Eva Häussling, policyansvarig för handels- och investeringsfrämjande på Svenskt Näringsliv i sin sommarkrönika.
NYHET Publicerad:

Svenskt Näringsliv ser över försäkringsinformationen

AVTALSFÖRSÄKRING Svenskt Näringsliv gör en bred översyn av hur information till företag och individer om de kollektivavtalade försäkringarna (avtalsförsäkringar, pensioner och omställning) bör äga rum i framtiden. Skälet till översynen är bland annat att dagens försäkringsinformation genom parterna till viss del överlappar den information som administrationsbolagen Fora och Collectum samt försäkringsbolagen själva ger, vilket ökar de totala kostnaderna.
NYHET Publicerad:

Här är våra seminarier i Almedalen

PROGRAM Svenskt Näringsliv är på plats i Visby. I år står sex seminarier på programmet. Veckan färgas av debatter om välfärd, miljö- och ägandeskatter, integration, näringslivets konkurrenskraft och kompetensförsörjning.
NYHET Publicerad:

Jan-Olof Jacke ny vd för Svenskt Näringsliv

PÅ NY POST Kvick, analytisk och tidsoptimistisk. Så har Svenskt Näringslivs tillträdande vd, Jan-Olof Jacke, beskrivits i medierna under åren. Den 53-årige göteborgaren har sedan 1999 haft flera olika positioner inom läkemedelsjätten Astra Zeneca. Sedan 2013 axlar han vd-rollen i Sverige.
NYHET Publicerad:

Politikerna om näringslivets viktigaste valfrågor

VALET 2018 Moderaterna och Liberalerna vill ha tuffare kvalitetskrav på välfärdsföretagen. Miljöpartiet vill att Arbetsförmedlingen anlitar fler externa aktörer och Socialdemokraterna hyllar etableringsjobben. Det framkom vid politikerutfrågningen på Svenskt Näringslivs stämma.
NYHET Publicerad:

Fredrik Persson vald till styrelseordförande

SVENSKT NÄRINGSLIV Fredrik Persson är ny styrelseordförande. Han valdes vid torsdagens stämma. "Vi är ett genuint allmänintresse, som arbetar uthålligt och långsiktigt för jobb och välstånd i Sverige", säger han.
NYHET Publicerad:

Är du student med intresse för morgondagens arbetsmarknad och företag?

LEDIGA TJÄNSTER Till Svenskt Näringsliv söker vi nu studentmedarbetare som ska ansvara för regionalt skolnätverk och utveckla kontakterna mellan skola och näringsliv.
NYHET Publicerad:

”Frihandelsavtalet öppnar för nya affärer i Japan”

EXPORT En rekordstor näringslivsdelegation, under ledning av ordförande Fredrik Persson, besöker i veckan Japan. 50 svenska storföretag och 23 startupföretag deltar på resan, som förhoppningsvis ska leda till nya affärer och ökad export till Japan.
NYHET Publicerad:

ITP-upphandling klar – ”Mer pension för pengarna”

ITP Idag presenterades vilka försäkringsbolag som blir valbara i tjänstepensionerna ITP 1 och ITPK under perioden 1 oktober 2018 - 30 september 2023. Lägre avgifter och mer pengar i plånboken blir att vänta.
NYHET Publicerad:

”Säkra Sveriges framtida export”

EXPORT Svensk export ökar och EU är på väg att sluta fler frihandelsavtal. Men samtidigt behövs mer för att säkra den svenska exporten i framtiden, visar en ny rapport från Svenskt Näringsliv, Almega och Teknikföretagen. ”Vi vill se en långsiktig blocköverskridande överenskommelse som inte i viktiga avseenden kan förändras vid regeringsskiften”, säger en av rapportförfattarna Eva Häussling.
NYHET Publicerad:

Fredrik Persson föreslås bli ny styrelseordförande

PÅ NY POST Svenskt Näringslivs valberedning föreslår att Fredrik Persson utses till ny styrelseordförande i samband med föreningens ordinarie stämma den 24 maj i år.
NYHET Publicerad:

Ingen politisk verksamhet på arbetsplatsen

ARBETSGIVARFRÅGOR Inför valet rekommenderar Svenskt Näringsliv sina 60 000 medlemsföretag att säga nej till partipolitisk verksamhet på jobbet. ”Vi anser att betald arbetstid ska ägnas åt arbete”, säger Carina Lindfelt, chef för arbetsmarknadsavdelningen.
NYHET Publicerad:

Lär känna Fredrik Persson – ny ordförande

TV Fredrik Persson har valts till ny ordförande. Han har suttit i styrelsen i nio år, bland annat som vice ordförande. Nu svarar han på frågor om sport, skatteplanering och vilka frågor som är viktiga för Svenskt Näringsliv just nu.
NYHET Publicerad:

Ny ordförande för Svenskt Näringsliv

NY ORDFÖRANDE Fredrik Persson har valts till ny ordförande för Svenskt Näringsliv. Han har suttit i styrelsen i nio år, bland annat som vice ordförande. ”Min uppfattning är att Svenskt Näringsliv är bättre och starkare nu än någonsin”, säger han.
NYHET Publicerad:

Företagen om exportstrategin: ”Inte förändrat någonting”

EXPORT Regeringen satsar 800 miljoner kronor på att öka företagens möjlighet att exportera. Men en ny undersökning från Svenskt Näringsliv visar att majoriteten av företagen inte märkt av någon förändring i exportfrämjandet.
NYHET Publicerad:

Frihandelsavtalet CETA: I dag kör vi igång!

KOMMENTAR Idag träder frihandelsavtalet CETA mellan EU och Kanada i kraft. Det kommer bland annat att leda till kostnadsminskningar på 590 miljoner euro för europeiska företag, utöver minskade av regelkrångel och onödig byråkrati, skriver Olof Erixon, handelspolitisk expert.