"Ingenjörsutbildningar leder till häftiga jobb"

NYHET Publicerad

NATURVETENSKAP & TEKNIK Statistiken visar att intresset för teknik- och ingenjörsutbildningar fortfarande är lågt, framför allt bland tjejer. Det vill Edit Wallin tillsammans med två kursare på KTH göra något åt genom att starta mentorsprogrammet Pepp!

Ny-logo
Edit Wallin

Edit Wallin

Foto: Daniela Melzer

Det handlar om en satsning på gymnasietjejer i Stockholmsområdet i samarbete med Womengineer, en ideell organisation som vill locka fler tjejer till tekniska utbildningar. Även den har tillkommit på initiativ av kvinnliga studenter på KTH. Pepp! använder bland annat en flik på Womengineers webbplats för att sprida information om programmet. Läs mer här

– Det finns förutfattade meningar om vad en ingenjör gör och vi vill visa på motsatsen. Ingenjörer kan jobba på allt från Spotify och Google till spännande teknikföretag som Atlas Copco eller Vattenfall. Jag är övertygad om att en personlig relation till en kvinnlig mentor gör att elever blir inspirerade och kan känna sig peppade att själva söka en ingenjörsutbildning, säger Edit Wallin, 26 år och initiativtagare till och projektledare för Pepp! Hon läser sista året på KTH, industriell ekonomi.

Vad har ni för syfte och vision med mentorsprogrammet?

– Syftet är att sprida förståelse och intresse för ingenjörsstudier genom att erbjuda inspirerande stöd och mentorskap från kvinnliga ingenjörsstudenter. Jag var själv ganska vilsen på gymnasiet och hade gärna haft en mentor att bolla frågor och funderingar med. Vi vill också visa bredden i de ämnesområden man kan studera och vilka enorma möjligheter och vilken bredd som också finns för en ingenjör på arbetsmarknaden. På sikt vill vi att programmet ska finnas i flera delar av Sverige och visionen är fler kvinnliga ingenjörer ute i näringslivet.

När drar mentorsprogrammet igång och får alla som vill vara med?

– Vi startar i början av februari och programmet löper i sin första fas på till årsskiftet 2013/2014. Eftersom det är ett nystartat program kommer vi börja i liten skala. Men vi vill verkligen att alla ska förstå att de kan vara med i programmet och att man inte behöver någon teknisk bakgrund eftersom skolornas tekniska basår ger behörighet. Här på KTH har exempelvis två av mina kursare haft teater- och restauranginriktning på gymnasiet. Att utbilda sig till ingenjör ska vara ett ”hett” alternativ för alla.

Vad tror du avskräcker tjejer från att söka till teknik- och ingenjörsprogram?

– Jag tror att den främsta orsaken för både tjejer och killar är att det finns många fördomar mot dessa utbildningar. Ganska ofta får jag kommentaren: ”Va, pluggar du på KTH, det ser du inte ut som!”. Jag tror inte att folk förstår vad man gör på en ingenjörsutbildning. De tror att det bara handlar om siffror på en dataskärm och att jobben som utbildningen leder fram till är mossiga, tunga och svåra. Men som jag sade tidigare, det finns hur häftiga jobb som helst och många att välja mellan dessutom!

Text: Emilie Eliasson Hovmöller

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Integration när den fungerar

INTEGRATION På Borox International i Eneryda jobbar 70 personer med att producera slitstål till entreprenadmaskiner runt om i världen. Alexander Denes är platschef och berättar om deras integrationstänk.
NYHET Publicerad:

”Bättre samarbete kan lösa företagens kompetensförsörjning”

DEBATT "Kompetensbrist och svårigheter att rekrytera är en av de största utmaningarna för svenska företag, många gånger med missade affärsmöjligheter som resultat. Bättre samarbete mellan näringslivet och universitet och högskolor är en nyckelfaktor för att lösa problemet", skriver Tobias Krantz, chef för utbildning, forskning och innovation och Emil Görnerup, forskningspolitisk expert.
NYHET Publicerad:

Nätverk för kvinnor stärker it-studenter i Karlstad

HALLÅ DÄR Marie-Therese Christiansson, koordinator för nätverket ITQ och proprefekt för Handelshögskolan i Karlstad. Vad är ITQ?
NYHET Publicerad:

Praktik i toppklass lockar unga till teknikföretag

KOMPETENS Att bredda rekryteringsbasen är en utmaning för företag i norrländska Lycksele där lediga tjänster ofta inte har en enda sökande. Det konstaterar Elisabeth Nordström, vd på Lycksele Plåtprodukter som arbetar hårt för att få kvinnor och unga att inse att jobbet inte längre är smutsigt och tungt.
NYHET Publicerad:

Fem tips för att lyckas med rekryteringen

REKRYTERING Kampen om kompetensen hårdnar. I lägen där rekryterings- och konsultföretaget Placera Personal tidigare kunde presentera flera starka kandidater, handlar det idag om ett mindre urval, enligt företagets vd Elisabet Holmene.
NYHET Publicerad:

"Mångfald är en överlevnadsfråga"

STRATEGI Rekryteringen måste breddas för att lösa kommande kompetensbehov i välfärdsbranschen, enligt Rasmus Nerman, vd på Humana. ”Mångfald handlar inte bara om framgång utan om överlevnad”. Det är först när jämställdhet och mångfald blir en del av företagets DNA som det inte behövs några policys längre.
NYHET Publicerad:

”Utan konkurrenskraft ingen välfärd”

KONKURRENS Konkurrenskraftiga företag garanterar välfärden. Men varför är det ingen som diskuterar Sveriges globala konkurrenskraft? Det är en ödesfråga för framtiden, menade deltagarna när Svenskt Näringsliv inledde årets seminarier i Almedalen.
NYHET Publicerad:

Sammanhållet lärlingssystem viktigt för konkurrenskraften

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Kompetensförsörjningsfrågan påverkar svensk konkurrenskraft i allt högre grad. Det är den allra viktigaste frågan för Svenskt Näringsliv just nu, konstaterade Caroline af Ugglas, vice vd, vid ett seminarium. Svenskt Näringsliv arbetar för närvarande med principprogram för lärlingsutbildningar, som är tänkt att avhjälpa problemet.
NYHET Publicerad:

”Vården kan vara tyngre än att jobba på ett bygge”

HALLÅ DÄR Linn Gergi, snickare på JM. Du har med fem andra kvinnliga lärlingar dragit igång Snickarpodden. Vad är det för något?
NYHET Publicerad:

Tillväxt öppnar för större jämställdhet

STRATEGI Genom att arbeta teamorienterat, stärka kulturen och göra medvetna chefstillsättningar har företaget WSP ökat andelen kvinnor som rekryteras och som trivs och stannar. ”Det finns ingen quick fix för ökad jämställdhet – det handlar om träget arbete”, säger hr-chefen Maria Lindfelt.
NYHET Publicerad:

BillerudKorsnäs vässar varumärket för att locka till sig kompetens

KOMPETENS BillerudKorsnäs har ett stort rekryteringsbehov framåt, bland annat på grund av kommande pensionsavgångar. Företaget tar nu krafttag för jämställdhet och mångfald för att hitta de vassaste och få dem att stanna, enligt Joakim Särkijärvi, hr business partner på fabriken i Karlsborg.
NYHET Publicerad:

Välutbildade kvinnor tar plats i modernt arbetsliv

JÄMSTÄLLDHET Kvinnor tar allt oftare plats på nyckelpositioner i mansdominerade företag. ”I en tjänstebaserad ekonomi passar jobben ofta bättre för kvinnor”, säger analytikern Nima Sanandaji.
NYHET Publicerad:

AstraZenecas vd om framtiden: ”Många utmaningar”

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Kompetensbristen drabbar alla branscher. Inte ens det globala bioläkemedelsföretaget AstraZeneca är förskonat. ”Vi måste ha oerhört konkurrenskraftiga villkor för att kunna verka på en global marknad”, säger Jan-Olof Jacke, vd.
NYHET Publicerad:

Förhastad slutsats om friskolornas betygssättning

KOMMENTAR De nationella proven speglar inte alla kunskaper som elever har i ett ämne. Därför kan inte proven ensamt vara rättesnöre för betygen, hävdar Anders Morin, välfärdspolitisk expert. Han anser att forskaren Jonas Vlachos drar förhastade slutsatser när han säger att friskolorna är för generösa i betygssättningen.
NYHET Publicerad:

Satsning på jämställdhet fick fart på affärerna

JÄMSTÄLLDHET Ingen på Liljewall arkitekter räknade med att satsningen på jämställdhet skulle bidra till en rekordsnabb utveckling av företaget. ”Jämställdhetsarbete kan vara en motor för en ännu större förändringsprocess – det är häftigt!”, säger kontorschefen Harald Gamrell.
NYHET Publicerad:

Telia Company boostar unga tjejer

MÅNGFALD Jämställdhet och mångfald är ett perspektiv som är med i flertalet av Telia Companys processer, enligt Cecilia Lundin på Telia Company. För att säkra framtida kompetens satsar företaget på att vara ute i skolorna för att få unga intresserade av teknik och digitalisering.
NYHET Publicerad:

"Verklig jämställdhet kräver nytänkande"

INNOVATION Klassiska insatser räcker inte för att lyckas med jämställdhet fullt ut. Det krävs att företaget tänker innovativt i hur mål sätts, hur medarbetare involveras och vilka åtgärder som genomförs. Det visar professor Malin Lindbergs forskning
NYHET Publicerad:

Industriföretag lockar unga med personliga möten

HALLÅ DÄR Annika Franzén, hr-direktör på Väderstad. Du utsågs nyligen till Årets innovatör på Universum Awards. På vilket sätt tänker du och Väderstad nytt?
NYHET Publicerad:

Onödigt att förbjuda mobiltelefoner i skolan

UTBILDNING "Vare sig man gillar det eller inte kommer digitaliseringen att utgöra en allt större del av människors vardag. Det gäller i alla sektorer, även i skolan", menar Fredrik von Essen, näringspolitisk expert, IT&Telekomföretagen.
NYHET Publicerad:

"Befängd idé låta myndighet avgöra företagens rekrytering"

ARBETSKRAFTSINVANDRING Socialdemokraterna vill ha en skärpt lagstiftning kring arbetskraftsinvandring. Kontrollerna ska utföras av en statlig myndighet, inte av arbetsmarknadens parter. Vd Carola Lemne tycker att idén är befängd.