"Ingenjörsutbildningar leder till häftiga jobb"

NYHET Publicerad

NATURVETENSKAP & TEKNIK Statistiken visar att intresset för teknik- och ingenjörsutbildningar fortfarande är lågt, framför allt bland tjejer. Det vill Edit Wallin tillsammans med två kursare på KTH göra något åt genom att starta mentorsprogrammet Pepp!

Ny-logo
Edit Wallin

Edit Wallin

Foto: Daniela Melzer

Det handlar om en satsning på gymnasietjejer i Stockholmsområdet i samarbete med Womengineer, en ideell organisation som vill locka fler tjejer till tekniska utbildningar. Även den har tillkommit på initiativ av kvinnliga studenter på KTH. Pepp! använder bland annat en flik på Womengineers webbplats för att sprida information om programmet. Läs mer här

– Det finns förutfattade meningar om vad en ingenjör gör och vi vill visa på motsatsen. Ingenjörer kan jobba på allt från Spotify och Google till spännande teknikföretag som Atlas Copco eller Vattenfall. Jag är övertygad om att en personlig relation till en kvinnlig mentor gör att elever blir inspirerade och kan känna sig peppade att själva söka en ingenjörsutbildning, säger Edit Wallin, 26 år och initiativtagare till och projektledare för Pepp! Hon läser sista året på KTH, industriell ekonomi.Vad har ni för syfte och vision med mentorsprogrammet?

– Syftet är att sprida förståelse och intresse för ingenjörsstudier genom att erbjuda inspirerande stöd och mentorskap från kvinnliga ingenjörsstudenter. Jag var själv ganska vilsen på gymnasiet och hade gärna haft en mentor att bolla frågor och funderingar med. Vi vill också visa bredden i de ämnesområden man kan studera och vilka enorma möjligheter och vilken bredd som också finns för en ingenjör på arbetsmarknaden. På sikt vill vi att programmet ska finnas i flera delar av Sverige och visionen är fler kvinnliga ingenjörer ute i näringslivet.

När drar mentorsprogrammet igång och får alla som vill vara med?

– Vi startar i början av februari och programmet löper i sin första fas på till årsskiftet 2013/2014. Eftersom det är ett nystartat program kommer vi börja i liten skala. Men vi vill verkligen att alla ska förstå att de kan vara med i programmet och att man inte behöver någon teknisk bakgrund eftersom skolornas tekniska basår ger behörighet. Här på KTH har exempelvis två av mina kursare haft teater- och restauranginriktning på gymnasiet. Att utbilda sig till ingenjör ska vara ett ”hett” alternativ för alla.

Vad tror du avskräcker tjejer från att söka till teknik- och ingenjörsprogram?

– Jag tror att den främsta orsaken för både tjejer och killar är att det finns många fördomar mot dessa utbildningar. Ganska ofta får jag kommentaren: ”Va, pluggar du på KTH, det ser du inte ut som!”. Jag tror inte att folk förstår vad man gör på en ingenjörsutbildning. De tror att det bara handlar om siffror på en dataskärm och att jobben som utbildningen leder fram till är mossiga, tunga och svåra. Men som jag sade tidigare, det finns hur häftiga jobb som helst och många att välja mellan dessutom!

Text: Emilie Eliasson Hovmöller

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Företagen hittar inte rätt arbetskraft

REKRYTERING Sju av tio företag har svårt att hitta rätt medarbetare. Gymnasie- och högskoleutbildningar med låg relevans för näringslivet är en av förklaringarna, visar Svenskt Näringslivs nya rekryteringsenkät.
NYHET Publicerad:

Succé för rekrytering av nyanlända

REKRYTERING Sedan två år jobbar teknikföretaget ÅF intensivt med att rekrytera nyanlända ingenjörer och ingenjörer med utländsk bakgrund som bor i Sverige. Till en början gick det trögt men när det väl lossnade blev det succé. Företagets diversity coach, Amir Nazari, leder satsningen.
NYHET Publicerad:

Skogsföretag tvättar bort smutsstämpel

JÄMSTÄLLDHET För Domsjö fabriker ger skolsamarbeten en chans att visa upp en intressant arbetsplats som inte alls är smutsig och fysiskt tung längre. Det har lockat fler kvinnliga sökande och företaget fortsätter sin prisade satsning på jämställdhet, enligt vd:n Lars Winter.
NYHET Publicerad:

”Det är star wars i vår bransch”

KOMPETENS Hallå där Dilba Demirbag. Sedan årsskiftet leder du satsningen Wes Tech. Vad går den ut på?
NYHET Publicerad:

Ny rapport: Därför har Sverige svårt att få fram nya storföretag

STARTUPFÖRETAG Sverige har under lång tid haft svårt att få fram nya storföretag. Sex av tio startupföretag upplever att rekryteringssvårigheter utgör ett stort tillväxthinder, visar en ny rapport från Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Högskolan måste reformeras för att lösa kompetensbristen

KOMPETENSBRIST Med ett helt näringsliv som skriker efter kompetent personal måste fokus riktas på högskolorna och universiteten. Det framgår i en delrapport i Svenskt Näringslivs skuggutredning till den statliga Styr- och resursutredningen.
NYHET Publicerad:

Byggordlistan sprids och utökas till fler språk

HALLÅ DÄR Hanna Stigmer, hr-specialist på Skanska. Förra året gav ni ut en byggordlista på arabiska och engelska. Hur används den idag?
NYHET Publicerad:

Visita i bräschen mot sexuella trakasserier

ARBETSLIV Efter #Metoo-kampanjen drog Visita igång uppropet #Nolltolerans för att ge sitt stöd. Hittills har nästan 900 företag i branschen skrivit under.  "Ingen ska kränkas eller trakasseras på sin arbetsplats", säger Visitas vd Jonas Siljhammar.
NYHET Publicerad:

Fokus på affärsnytta leder rätt

KOMPETENS Att komma igång med ett arbete för ökad jämställdhet och mångfald behöver inte vara ett jätteprojekt. Bryt ner det i mindre delar, ta ett steg i taget och håll fokus på affärsnyttan. De råden ger Sara Skullered, konsult inom jämställdhet och mångfald.
NYHET Publicerad:

Cramo bryter mansdominerat mönster

JÄMSTÄLLDHET Cramo arbetar sedan flera år tillbaka för att nå ökad jämställdhet. I en starkt mansdominerad bransch har företaget tagit flera initiativ för att bryta mönstret. ”Genom att ha rätt blandning av medarbetare får vi ut full effekt”, säger vd:n Peter Bäckström.
NYHET Publicerad:

Volvo: ”Kompetens en överlevnadsfråga”

KOMPETENSBRIST Transportbranschen har länge haft problem med kompetensbrist. Förutom yrkeschaufförer finns risken även att tusentals mekaniker kommer att saknas. ”Det är en överlevnadsfråga för hela branschen”, säger Anders Edin, kompetensutvecklingschef på Volvo Lastvagnar.
NYHET Publicerad:

Uthållighet ger resultat på Saab

STRATEGI De senaste tio åren har Saab haft stort fokus på att fler lönesättande chefer ska vara kvinnor. Och det har gett tydligt resultat – en fördubbling. Engagerade ledare, uthållighet och mod är främsta framgångsfaktorerna, enligt Marie Bellö Yngveson, chef för Saab Academy.
NYHET Publicerad:

IBM ändrar fokus för kvinnosatsningar

JÄMSTÄLLDHET IBM har dragit ner på mentorprogram för kvinnor och arbetar i stället med värderingar. Många av kvinnorna är redan väldigt kompetenta och behöver inga mentorer anser IBM Sverige. 
NYHET Publicerad:

Teknikcollege stärker regional samverkan 

FYRA SNABBA TILL Mia Bernhardsen på Svenskt Näringsliv som vid årsskiftet blir ny vd på Teknikcollege.
NYHET Publicerad:

"Cheferna måste rustas på rätt sätt"

HALLÅ DÄR Carina Lindfelt, chef på Svenskt Näringslivs arbetsmarknadsavdelning och ordförande i Prevent som sprider metoder och kunskap om arbetsmiljö. Hur märker Prevent av #Metoo?
NYHET Publicerad:

Pluggparadoxen urholkar landets yrkesutbildningar

YRKESPROGRAM De unga vill jobba i näringslivet – men väljer inte utbildningar som ger jobb. De senaste tolv åren har yrkesprogrammen tappat var tredje elev. Nu behövs politiska satsningar på studie- och yrkesvägledningen, på yrkesprogrammen och på lärlingsutbildningarna, menar Västsvenska Handelskammaren.
NYHET Publicerad:

Skånska insikter i den smarta fabriken

KOMPETENS Ny teknologi kommer att innebära dramatiska förändringar för morgondagens industri. Projektet Smarta Fabriker vill sprida kunskap om industriell digitalisering. 50 företag har bidragit med komponenter och kompetens.
NYHET Publicerad:

Scania: "Inkludering ger större mångfald"

AFFÄRSNYTTA Det svåra är inte att rekrytera nya grupper till företaget. Utmaningen är att se till att de känner sig inkluderade, vill stanna och bidra fullt ut med sitt kunnande. Det konstaterar Karin Callin som rustar fordonstillverkaren Scanias 48 000 medarbetare för ökad mångfald.
NYHET Publicerad:

Starkt driv hos nya byggkvinnor

HALLÅ DÄR Anders Leander, projektledare, Ikano Bostad. I våras sökte ni kvinnliga snickare i en kampanj i tunnelbanan, och nu har de ni anställde jobbat i två månader. Hur har det gått?
NYHET Publicerad:

Inkluderande karriärmodell central för teknikkonsult

KOMPETENS När företaget ÅF vill öka andelen kvinnor handlar det främst om att jobba med chefsförsörjningen och att säkra att kompetensutveckling är inkluderande. ”En mer diversifierad arbetsplats ger ökad konkurrenskraft”, säger Emma Claesson, kommunikations- och hr-direktör.