"Ingenjörsutbildningar leder till häftiga jobb"

NYHET Publicerad

NATURVETENSKAP & TEKNIK Statistiken visar att intresset för teknik- och ingenjörsutbildningar fortfarande är lågt, framför allt bland tjejer. Det vill Edit Wallin tillsammans med två kursare på KTH göra något åt genom att starta mentorsprogrammet Pepp!

Ny-logo
Edit Wallin

Edit Wallin

Foto: Daniela Melzer

Det handlar om en satsning på gymnasietjejer i Stockholmsområdet i samarbete med Womengineer, en ideell organisation som vill locka fler tjejer till tekniska utbildningar. Även den har tillkommit på initiativ av kvinnliga studenter på KTH. Pepp! använder bland annat en flik på Womengineers webbplats för att sprida information om programmet. Läs mer här

– Det finns förutfattade meningar om vad en ingenjör gör och vi vill visa på motsatsen. Ingenjörer kan jobba på allt från Spotify och Google till spännande teknikföretag som Atlas Copco eller Vattenfall. Jag är övertygad om att en personlig relation till en kvinnlig mentor gör att elever blir inspirerade och kan känna sig peppade att själva söka en ingenjörsutbildning, säger Edit Wallin, 26 år och initiativtagare till och projektledare för Pepp! Hon läser sista året på KTH, industriell ekonomi.Vad har ni för syfte och vision med mentorsprogrammet?

– Syftet är att sprida förståelse och intresse för ingenjörsstudier genom att erbjuda inspirerande stöd och mentorskap från kvinnliga ingenjörsstudenter. Jag var själv ganska vilsen på gymnasiet och hade gärna haft en mentor att bolla frågor och funderingar med. Vi vill också visa bredden i de ämnesområden man kan studera och vilka enorma möjligheter och vilken bredd som också finns för en ingenjör på arbetsmarknaden. På sikt vill vi att programmet ska finnas i flera delar av Sverige och visionen är fler kvinnliga ingenjörer ute i näringslivet.

När drar mentorsprogrammet igång och får alla som vill vara med?

– Vi startar i början av februari och programmet löper i sin första fas på till årsskiftet 2013/2014. Eftersom det är ett nystartat program kommer vi börja i liten skala. Men vi vill verkligen att alla ska förstå att de kan vara med i programmet och att man inte behöver någon teknisk bakgrund eftersom skolornas tekniska basår ger behörighet. Här på KTH har exempelvis två av mina kursare haft teater- och restauranginriktning på gymnasiet. Att utbilda sig till ingenjör ska vara ett ”hett” alternativ för alla.

Vad tror du avskräcker tjejer från att söka till teknik- och ingenjörsprogram?

– Jag tror att den främsta orsaken för både tjejer och killar är att det finns många fördomar mot dessa utbildningar. Ganska ofta får jag kommentaren: ”Va, pluggar du på KTH, det ser du inte ut som!”. Jag tror inte att folk förstår vad man gör på en ingenjörsutbildning. De tror att det bara handlar om siffror på en dataskärm och att jobben som utbildningen leder fram till är mossiga, tunga och svåra. Men som jag sade tidigare, det finns hur häftiga jobb som helst och många att välja mellan dessutom!

Text: Emilie Eliasson Hovmöller

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

"Att tävla i ett yrke sätter det på kartan"

WORLDSKILLS SWEDEN Förra Yrkes-VM tog det svenska laget hem två silver och ett brons. Nu håller lagledaren Annie Widerberg och de tävlande tummen för att det blir guld i år. "Det är ett fantastiskt lag som åker till VM", säger hon.
NYHET Publicerad:

Egen skola ska stärka rekryteringen

KOMPETENS Åtta skolor ska bli tolv, väl spridda över landet. Det är Maskinentreprenörernas sätt att stärka den framtida rekryteringen av förare. Med modern utrustning på plats vill man locka både killar och tjejer.
NYHET Publicerad:

Arbetskraftsbrist tvingar café att stänga

ARBETSMARKNAD I tre år har Donald Eriksson och Maria Gustafsson drivit Mårdseleforsens café och restaurang. Under åren har de haft tusentals gäster och fått höga rankningar av gästerna. Men nu tvingas paret säga upp avtalet med kommunen – på grund av arbetskraftsbrist.
NYHET Publicerad:

”Kompetensutvisningarna är katastrof och komplett vansinne”

KOMPETENSUTVISNINGAR På två veckor har Jörgen Eng, vd för techföretaget Dynamo Consulting, tvingats säga hejdå till två av sina bästa programmerare. Kompetent personal utvisas för bagatellartade fel. Nu varnar han för att Sveriges rykte snabbt försämras i internationella programmerarkretsar, vilket gör det ännu svårare att hitta den svårflörtade kompetensen.
NYHET Publicerad:

Motorbranschcollege ska stärka utbildningen

KOMPETENS Klara för certifiering – nu är Motorbranschcollege igång. Motorbranschens Yrkesnämnd kommer i september att certifiera tre skolor som Motorbranschcollege. 
NYHET Publicerad:

Kompetensbrist gör att företag förlorar uppdrag

KOMPETENSFÖRSÖRJNING För att regeringens mål om EU:s lägsta arbetslöshet 2020 ska kunna nås krävs inte minst åtgärder för att skapa en bättre rörlighet och matchning på arbetsmarknaden.
NYHET Publicerad:

Succérekrytering av kvinnliga snickare

ARBETSMARKNAD I våras gick Ikano Bostad ut och sökte 15 kvinnliga snickare, bland annat på stortavlor i Stockholms tunnelbana. Responsen blev bättre än väntat.
NYHET Publicerad:

Spel ger bränsle för diskussioner

MÅNGFALD Inkludering och mångfald är viktiga frågor i byggbranschen men de upplevs ofta som jobbiga att ta i. För att hjälpa företagen har kortspelet Ansvarsfullt byggande tagits fram för att få igång diskussionerna.
NYHET Publicerad:

Vården ska locka män med karriärutveckling

KOMPETENS Äldreomsorgsbolaget Vardaga vill anställa fler män men hela branschen har svårt att attrahera män. Enligt Margareta Sööder, hr-direktör på Ambea, handlar det om att skapa arbetsplatser med en bra miljö där medarbetare får vara med och påverka upplägg och inriktning.
NYHET Publicerad:

Ny version av löneverktyget på gång

TIPS Inom kort lanseras en ny version av webbverktyget www.jobbamedlonen.se. En av nyheterna är bland annat en modul för kompetensplanering.
NYHET Publicerad:

”Yrkeskurserna i gymnasiet måste värnas”

DEBATT "Vi är mycket oroliga över att regeringen nu överväger att skära ner på yrkeskurserna på gymnasieskolans yrkesprogram. En sådan manöver kommer att försvåra företagens rekrytering ytterligare", skriver representanter för flera olika arbetsgivarorganisationer, på Näringsliv Debatt i SvD.
NYHET Publicerad:

Så fick nyanlända anställningar i byggbranschen

INTEGRATION SH Bygg har sedan 2016 samarbetat med Uppsala kommun och Arbetsförmedlingen kring ett integrationsprojekt i syfte att hjälpa nyanlända in i byggbranschen. Reza Fazilik, från Afghanistan, är en av de som fått jobb efter praktiken.
NYHET Publicerad:

Perstorp gymnasium håller samman företagen på orten

KOMPETENS I april var två ministrar på besök och i juni ska företagen på orten samlas för en lunch. Perstorps gymnasium satsar nu hårt på att öka intresset för teknik och industri. Det har gjort skolan till ett nav också mellan företagen på orten.
NYHET Publicerad:

Nu utvisas Tayyab Shabab

ARBETSKRAFTSINVANDRING Migrationsdomstolen har tagit sitt beslut. Topptalangen Tayyab Shabab ska utvisas från Sverige. Han är ännu en av de allt fler arbetskraftsinvandrare som utvisas för bagatellartade fel, som sällan är deras egna. Nu kräver Centerpartiets partiledare Annie Lööf politisk förändring.
NYHET Publicerad:

Stort intresse för att praktisera som ingenjör

TEKNIK Ansökan till årets upplaga av Tekniksprånget, praktikprogrammet där unga får testa på ingenjörsyrket, har dragit igång. Syftet är inspirera unga att läsa till ingenjörer."Kompetensförsörjning ligger högst upp på agendan för många arbetsgivare", säger projektledare Alexandra Ridderstad.
NYHET Publicerad:

Järnvägsutbildning går som tåget

KOMPETENS En teknikintensiv bransch med tydlig miljöprofil. Dessutom en bransch där staten lägger in 125 miljarder de kommande åren. Infranord Academy har tagit på sig uppgiften att stå för en del av den utbildning som behövs inom järnvägsnäringen.
NYHET Publicerad:

Välkommen till Jobba med kompetensen

PREMIÄR Många företag uppger att svårigheterna att hitta rätt kompetens är ett hot mot verksamheten, och därför startar nu Svenskt Näringsliv nyhetsbrevet Jobba med kompetensen. ”Här kan du få inspiration från företag som tänker i nya banor när de rekryterar”, säger Edel Karlsson Håål.
NYHET Publicerad:

Byggbranschen vill anställa fler kvinnor

KOMPETENS Byggbranschen jobbar hårt för att öka jämställdhet och mångfald, och mycket har ändrats, enligt Sofia Dehre på byggföretaget NCC. Kalendrar med avklädda kvinnor är borta sedan flera år. Nu handlar det i stället om mångfaldsanpassade byggbodar och arbetskläder anpassade för kvinnor.
NYHET Publicerad:

Brist på kompetens ger kvinnor nya karriärchanser

LEDARSKAP Kvinnor tar en allt starkare position i chefsleden i näringslivet. Vanligast är de som mellanchefer men senaste året har kvinnor som är vd:ar ökat snabbast. Dessutom kan utvecklingen mot större jämställdhet och mångfald snabbas på av kompetensbristen, enligt Carina Lindfelt på Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Bilderbok lär nyanlända att jobba säkert

HALLÅ DÄR Maria Schönfeld, vd på Prevent. Ni har tagit fram en bok om hur man arbetar säkert i lantbruket. Men den innehåller bara bilder. Hur kommer det sig?