Lockar industrin med flexibel spetsutbildning

NYHET Publicerad

KOMPETENS I höst drar Högskolan Väst igång kurser för yrkesverksamma inom industrin. Det som lockar företagen är ett flexibelt upplägg, tillgång till professorer och forskare och att de dessutom får vara med och påverka innehållet.

Gunnar Bolmsjö, professor i robotteknik

Gunnar Bolmsjö, professor i robotteknik som lett projektet som går under namnet Prodex.

Mattias Bengtsson, ansvarig för vuxenutbildning på SKF Kompetenscentrum.

Mattias Bengtsson, ansvarig för vuxenutbildning på SKF Kompetenscentrum.

Efter en pilotperiod lanserar nu Högskolan Väst i Trollhättan kurser inom produktionsteknik, skräddarsydda för i industrin.

Utgångspunkten är att yrkesverksamma ska kunna utbilda sig utan att det vållar allt för mycket besvär att de är borta från arbetet. De som jobbar i produktionen har ännu mindre möjlighet än många andra att lämna arbetet och därför delas kurserna upp i fler mindre delar och kursdagarna fördelas över flera veckor. Vissa dagar sker utbildningen dessutom via nätet och planen är att så mycket som möjligt ska ske nätbaserat framöver. Då blir det ännu mer flexibelt och tillgängligt, anser Gunnar Bolmsjö, professor i robotteknik som lett projektet som går under namnet Prodex. 

– De kan inte gå vanliga kurser på dagtid flera dagar i veckan. Vi låter i stället kurserna löpa över en längre tid samtidigt som vi för in ett större mått av digitalisering.

Responsen från företagen har varit positiv. De är medvetna om att den höga förändringstakten inom teknik och industri gör behovet av kompetensutveckling stort, konstaterar Gunnar Bolmsjö.

– Kunskapen hos de anställda måste förnyas mycket snabbare nu och med den här typen av kurser ger vi dem ett verktyg för att göra det. Att vi definierar innehållet tillsammans med företagen borgar för att det är värdefullt för dem.

Svenska företag som lyckas med sig den senaste tekniken in i produktionen kan utan problem konkurrera med låglöneländer som Kina, slår Gunnar Bolmsjö fast.  

– Med smart produktionsteknik kan svenska företag inte bara erbjuda hög kvalitet och leveranssäkerhet, de kan också göra snabba anpassningar av produkter. Många kunder är beredda att betala betydligt mer för det än för massproducerade produkter från Kina. 

SKF är ett av företagen som fått upp ögonen för Högskolan Västs kurser för yrkesverksamma. Mattias Bengtsson, ansvarig för vuxenutbildning på SKF Kompetenscentrum, konstaterar att det finns ett intresse på företaget.

– Vi hoppade på tåget före sommaren och hoppas att flera medarbetare kommer att ta chansen att delta på kurserna framöver. Det intressanta är att det är en spetsutbildning.

För SKF som verkar på en marknad med hög utvecklingstakt är kontinuerlig kompetensutveckling centralt, och då är det värdefullt att få ta del av kunskap hos professorer och forskare på högskolor som till exempel Högskolan Väst. Utbildningens form är också något som tilltalar med tanke på att det ofta är svårt att hitta tider som passar för kompetensutveckling, förklarar han.

– Det gör det mer tillgängligt och flexibelt. Att hitta en vecka för att gå en kurs kräver betydligt större framförhållning än att lägga in en dag då och då i kalendern.

Företagen har fått vara med och tycka till om vilka utbildningar de skulle vilja ha, och Mattias Bengtsson är mycket positiv till att han ser att Högskolan Väst har lyssnat till önskemålen. När utbildningen är framtagen utifrån verkliga behov lockar det engagerade företag, poängterar han.

– Det är en stor fördel att gå utbildning tillsammans med andra företag. Det blir ett nätverkande där man kan stöta och blöta problem med likasinnade.

Fotnot: Utbudet trappas upp. I höst arrangeras tre kurser för yrkesverksamma på Högskolan Väst. Till våren trappas utbudet upp med fler kurser och större bredd med fler områden inom produktionsteknik. På sikt är målet upp till nio kurser per termin.

Stöds av KK-stiftelsen

Prodex på Högskolan Väst är ett projekt som stöds av KK-stiftelsen, Stiftelsen för kunskaps- och kompetensutveckling, inom programmet Expertkompetens.

Programmets syfte är att ge nyckelpersoner hos företag kompetenslyft för kunskapsintensiv företagsutveckling och innovation.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

"Att tävla i ett yrke sätter det på kartan"

WORLDSKILLS SWEDEN Förra Yrkes-VM tog det svenska laget hem två silver och ett brons. Nu håller lagledaren Annie Widerberg och de tävlande tummen för att det blir guld i år. "Det är ett fantastiskt lag som åker till VM", säger hon.
NYHET Publicerad:

”Bara samverkan kan rädda fordonsutbildningen”

KOMPETENS Å ena sidan en nära nog bergfast garanti för att få jobb efter att ha gått ut fordonsprogrammet. Å andra sidan, allt färre som verkligen går utbildningen. Resultatet: En svensk åkerinäring som allt mer uppgivet ropar efter fler förare.
NYHET Publicerad:

"Elever ska känna sig välkomna till arbetslivet"

SAMVERKAN Forsen har inlett ett samarbete med My Dream Now. Deras klasscoachprogram hjälper elever att förstå sina möjligheter och öka motivationen att arbeta mot sina egna mål för att ta sig till jobb efter studierna. "Många människor kan komma långt bara det finns någon som tror på dem", säger Shahad Lund, projektledare, Forsen Malmö och en av fyra klasscoacher.
NYHET Publicerad:

Bra att regeringen ändrar sig om gymnasiets yrkesprogram

KOMMENTAR Regeringen öppnar för att göra om yrkesprogrammen på gymnasiet så att de blir högskoleförberedande, med tillägg i svenska, matte och engelska. Det ska ske utan att tumma på yrkesämnena, vilket är bra. Det skriver Johan Olsson, utbildningspolitisk expert, i en kommentar. Han efterfrågar samtidigt fler åtgärder för att öka attraktionen till yrkesprogrammen.
NYHET Publicerad:

Egen skola ska stärka rekryteringen

KOMPETENS Åtta skolor ska bli tolv, väl spridda över landet. Det är Maskinentreprenörernas sätt att stärka den framtida rekryteringen av förare. Med modern utrustning på plats vill man locka både killar och tjejer.
NYHET Publicerad:

Arbetskraftsbrist tvingar café att stänga

ARBETSMARKNAD I tre år har Donald Eriksson och Maria Gustafsson drivit Mårdseleforsens café och restaurang. Under åren har de haft tusentals gäster och fått höga rankningar av gästerna. Men nu tvingas paret säga upp avtalet med kommunen – på grund av arbetskraftsbrist.
NYHET Publicerad:

”Kompetensutvisningarna är katastrof och komplett vansinne”

KOMPETENSUTVISNINGAR På två veckor har Jörgen Eng, vd för techföretaget Dynamo Consulting, tvingats säga hejdå till två av sina bästa programmerare. Kompetent personal utvisas för bagatellartade fel. Nu varnar han för att Sveriges rykte snabbt försämras i internationella programmerarkretsar, vilket gör det ännu svårare att hitta den svårflörtade kompetensen.
NYHET Publicerad:

Företagsamheten har flyttat till Företagskällan

SKOLMATERIAL Företagsamheten har i många år berättat om svenska uppfinnare, entreprenörer och deras företag. Nu har allt innehåll på sajten flyttat över till skolsajten Företagskällan.
NYHET Publicerad:

Entreprenörskap ännu högre upp på schemat

GYMNASIESKOLAN Thoren Business School vill utveckla framtidens stjärnor i affärsvärlden. För att ytterligare stärka affärsgymnasiets koncept kliver nu Forza of Sweden in ett samarbete för att spetsa utbildningarna.
NYHET Publicerad:

Motorbranschcollege ska stärka utbildningen

KOMPETENS Klara för certifiering – nu är Motorbranschcollege igång. Motorbranschens Yrkesnämnd kommer i september att certifiera tre skolor som Motorbranschcollege. 
NYHET Publicerad:

Stipendium ska öka intresset för teknik i grundskolan

TEKNIKEN I SKOLAN Lärare är viktiga inspirationskällor för eleverna. Det gäller i alla ämnen men inom ämnet teknik saknar många lärare utbildning. Det vill Teknikföretagen råda bot på med stipendier som ska inspirerar både lärare och elever att utveckla teknikämnet i grundskolan.
NYHET Publicerad:

Kompetensbrist gör att företag förlorar uppdrag

KOMPETENSFÖRSÖRJNING För att regeringens mål om EU:s lägsta arbetslöshet 2020 ska kunna nås krävs inte minst åtgärder för att skapa en bättre rörlighet och matchning på arbetsmarknaden.
NYHET Publicerad:

"Validera istället för att utbilda redan kompetenta"

DEBATT Högskolor ska kunna validera kompetens och växla den till högskolepoäng, men det är fortfarande bara en rättighet i teorin. Det är oacceptabelt och ett betydande misslyckande för den förda utbildningspolitiken. Nu krävs politiska beslut för att få igång valideringen, inte minst för de nyanlända akademiker som saknar dokumentation över sin utbildning. Det skriver Tobias Krantz, Svenskt Näringsliv, och Martin Linder, Unionen.
NYHET Publicerad:

Prao blir obligatoriskt – regeringen har lyssnat på näringslivet

KOMMENTAR Alla elever ska få rätt till minst tio dagar prao. Det är ett välkommet besked från regeringen. Nu får alla ungdomar möjlighet att se hur en arbetsplats fungerar, någonting som ger dem en fot in på arbetsmarknaden och underlättar deras framtida studie- och yrkesval. Det skriver Fredric Skälstad, skolpolitisk expert på Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Succérekrytering av kvinnliga snickare

ARBETSMARKNAD I våras gick Ikano Bostad ut och sökte 15 kvinnliga snickare, bland annat på stortavlor i Stockholms tunnelbana. Responsen blev bättre än väntat.
NYHET Publicerad:

Spel ger bränsle för diskussioner

MÅNGFALD Inkludering och mångfald är viktiga frågor i byggbranschen men de upplevs ofta som jobbiga att ta i. För att hjälpa företagen har kortspelet Ansvarsfullt byggande tagits fram för att få igång diskussionerna.
NYHET Publicerad:

Vården ska locka män med karriärutveckling

KOMPETENS Äldreomsorgsbolaget Vardaga vill anställa fler män men hela branschen har svårt att attrahera män. Enligt Margareta Sööder, hr-direktör på Ambea, handlar det om att skapa arbetsplatser med en bra miljö där medarbetare får vara med och påverka upplägg och inriktning.
NYHET Publicerad:

Ny version av löneverktyget på gång

TIPS Inom kort lanseras en ny version av webbverktyget www.jobbamedlonen.se. En av nyheterna är bland annat en modul för kompetensplanering.
NYHET Publicerad:

Full fart på skolarbetet när målet är tydligt

SAMVERKAN I ett lyckat samarbete mellan skola och näringsliv har engagerade elever fått utmana sin kreativitet genom att sätta sin egen prägel på stolar som skänkts till skolan. "De har kommit in till lektionerna med fullt fokus och arbetat stenhårt", säger läraren.
NYHET Publicerad:

Äventyr i det gröna ska locka till okänd näring

KOMPETENS De odlar basilika, gissar på kryddväxter och anlägger stenpartier. Och framför allt får högstadieeleverna en inblick i en bransch som de knappt ens visste existerade. Det behövs, branschen ropar efter fler medarbetare och fler företag.