Lockar industrin med flexibel spetsutbildning

NYHET Publicerad

KOMPETENS I höst drar Högskolan Väst igång kurser för yrkesverksamma inom industrin. Det som lockar företagen är ett flexibelt upplägg, tillgång till professorer och forskare och att de dessutom får vara med och påverka innehållet.

Gunnar Bolmsjö, professor i robotteknik

Gunnar Bolmsjö, professor i robotteknik som lett projektet som går under namnet Prodex.

Mattias Bengtsson, ansvarig för vuxenutbildning på SKF Kompetenscentrum.

Mattias Bengtsson, ansvarig för vuxenutbildning på SKF Kompetenscentrum.

Efter en pilotperiod lanserar nu Högskolan Väst i Trollhättan kurser inom produktionsteknik, skräddarsydda för i industrin.

Utgångspunkten är att yrkesverksamma ska kunna utbilda sig utan att det vållar allt för mycket besvär att de är borta från arbetet. De som jobbar i produktionen har ännu mindre möjlighet än många andra att lämna arbetet och därför delas kurserna upp i fler mindre delar och kursdagarna fördelas över flera veckor. Vissa dagar sker utbildningen dessutom via nätet och planen är att så mycket som möjligt ska ske nätbaserat framöver. Då blir det ännu mer flexibelt och tillgängligt, anser Gunnar Bolmsjö, professor i robotteknik som lett projektet som går under namnet Prodex. 

– De kan inte gå vanliga kurser på dagtid flera dagar i veckan. Vi låter i stället kurserna löpa över en längre tid samtidigt som vi för in ett större mått av digitalisering.

Responsen från företagen har varit positiv. De är medvetna om att den höga förändringstakten inom teknik och industri gör behovet av kompetensutveckling stort, konstaterar Gunnar Bolmsjö.

– Kunskapen hos de anställda måste förnyas mycket snabbare nu och med den här typen av kurser ger vi dem ett verktyg för att göra det. Att vi definierar innehållet tillsammans med företagen borgar för att det är värdefullt för dem.

Svenska företag som lyckas med sig den senaste tekniken in i produktionen kan utan problem konkurrera med låglöneländer som Kina, slår Gunnar Bolmsjö fast.  

– Med smart produktionsteknik kan svenska företag inte bara erbjuda hög kvalitet och leveranssäkerhet, de kan också göra snabba anpassningar av produkter. Många kunder är beredda att betala betydligt mer för det än för massproducerade produkter från Kina. 

SKF är ett av företagen som fått upp ögonen för Högskolan Västs kurser för yrkesverksamma. Mattias Bengtsson, ansvarig för vuxenutbildning på SKF Kompetenscentrum, konstaterar att det finns ett intresse på företaget.

– Vi hoppade på tåget före sommaren och hoppas att flera medarbetare kommer att ta chansen att delta på kurserna framöver. Det intressanta är att det är en spetsutbildning.

För SKF som verkar på en marknad med hög utvecklingstakt är kontinuerlig kompetensutveckling centralt, och då är det värdefullt att få ta del av kunskap hos professorer och forskare på högskolor som till exempel Högskolan Väst. Utbildningens form är också något som tilltalar med tanke på att det ofta är svårt att hitta tider som passar för kompetensutveckling, förklarar han.

– Det gör det mer tillgängligt och flexibelt. Att hitta en vecka för att gå en kurs kräver betydligt större framförhållning än att lägga in en dag då och då i kalendern.

Företagen har fått vara med och tycka till om vilka utbildningar de skulle vilja ha, och Mattias Bengtsson är mycket positiv till att han ser att Högskolan Väst har lyssnat till önskemålen. När utbildningen är framtagen utifrån verkliga behov lockar det engagerade företag, poängterar han.

– Det är en stor fördel att gå utbildning tillsammans med andra företag. Det blir ett nätverkande där man kan stöta och blöta problem med likasinnade.

Fotnot: Utbudet trappas upp. I höst arrangeras tre kurser för yrkesverksamma på Högskolan Väst. Till våren trappas utbudet upp med fler kurser och större bredd med fler områden inom produktionsteknik. På sikt är målet upp till nio kurser per termin.

Stöds av KK-stiftelsen

Prodex på Högskolan Väst är ett projekt som stöds av KK-stiftelsen, Stiftelsen för kunskaps- och kompetensutveckling, inom programmet Expertkompetens.

Programmets syfte är att ge nyckelpersoner hos företag kompetenslyft för kunskapsintensiv företagsutveckling och innovation.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Arbetsgivare och fack vill locka unga till grafisk industri

KOMPETENS I veckan lanserades informationskampanjen GRAFX med syfte att locka ungdomar till utbildning och arbete inom den grafiska industrin. Stora förändringar och anpassning till en digitaliserad värld har påverkat branschen och behovet av yrkeskunnig arbetskraft tilltar.
NYHET Publicerad:

Teknikcollege handledarutbildning nominerad till pris

KOMPETENS Förra året lanserades Teknikcollege branschspecifika handledarutbildning för samverkansföretagen inom Teknikcollege. Ett år och över 1000 utbildade handledare senare har nu utbildningen nominerats till priset Swedish Learning Awards, kategori ”Bästa E-learning icke vinstdrivande”.
NYHET Publicerad:

Säsong två med succéserien Therese testar teknik

TEKNIK Teknikföretagens satsning med youtubern Therese Lindgren har knappast undgått någon med intresse för kompetensförsörjningsfrågor. Miniserien ”Therese testar teknik” som släpptes tidigt i våras blev en succé med över 1,3 miljoner visningar hittills. Nu laddar man för en andra säsong.
NYHET Publicerad:

Åtta finalister till Teknikcollege samverkanspris

TEKNIKCOLLEGE I och med firandet av Teknikcollege 10 år ska företagens roll inom Teknikcollege lyftas. Därför kommer Teknikcollege stora samverkanspris för företag att delas ut. Hela 53 företag från hela Sverige nominerades och nu har det blivit dags att tillkännage de åtta finalisterna.
NYHET Publicerad:

Företagen: Vi måste få igång industriprogrammet igen

KOMPETENS När industriprogrammet lades ner drabbade det i första hand företagen i Lindesberg. Därför har de nu gått samman med skolan för att återuppväcka utbildningen. "Det är absolut nödvändigt för vår framtid", säger en företagare.
NYHET Publicerad:

SCA prisas för samverkan med Mittuniversitetet

SAMVERKAN Systematik och långsiktighet är styrkan i SCA Forest Products samverkan med Mittuniversitetet som nu ger företaget ett samverkanspris. ”SCA är ett föredöme” säger Robert Pettersson på Mittuniversitetet.
NYHET Publicerad:

Företag och skola åker buss i gemensamt projekt

SAMVERKAN Unga tycker att kollektivtrafiken är trist. Man varför? Det frågade sig bussföretaget Nobina i Varberg och inledde ett samverkansprojekt med gymnasieskolan på orten. Det har utvecklats till ett samarbete som involverar flera olika gymnasieprogram.
NYHET Publicerad:

Mötet med näringslivet öppnar nya perspektiv

SAMVERKAN Alla lär alla. Det är en del i samarbetet mellan ett företag, elever i åttonde klass och gymnasieelever i årskurs två. Det har brutit barriärer och skapat ett format där alla delar med sig, menar rektorn på en av skolorna.
NYHET Publicerad:

Skarpt läge för filmelever på NTI Mediegymnasiet

YRKES-EM Den 1-3 december samlas ungdomar från hela Europa i Göteborg för att tävla om EM-titeln i yrkesskicklighet i 35 olika yrken. För att marknadsföra eventet gentemot Sveriges elever och lärare har elever på NTI Mediegymnasiet i Göteborg gjort reklamfilmer på uppdrag av Euroskills och arrangören Göteborg & Co.
NYHET Publicerad:

Yrkesutbildning i framkant Realgymnasiets signum

SAMVERKAN 88 procent av Realgymnasiets elever arbetar eller studerar sex månader efter examen. ”Den goda kontakten med näringslivet är en av de absolut viktigaste skälen till våra goda resultat”, säger Patrik Wigelius, affärsområdeschef.
NYHET Publicerad:

Företag som sticker ut ska premieras

KOMPETENS Teknikcollege fyller 10 år vill nu lyfta företagens roll inom konceptet. Därför kommer Teknikcollege stora samverkanspris att delas ut för första gången vid årets Jubileumskonferens. Sista dag för att nominera företag är 14 september.
NYHET Publicerad:

Nytt på Chalmers: Först lärare sedan ingenjör

SAMVERKAN I skolan saknas lärare i matte och teknik. I industrin saknas ingenjörer. En omöjlig ekvation att lösa? Nej, på Chalmers i Göteborg utbildas just nu studenter som är både ingenjörer och lärare.
NYHET Publicerad:

Ledarskap högt upp på företagens agenda

SAMVERKAN Nu startar Högskolan i Skövde en ny plattform för samverkan med arbetslivet. På frågan vad företagen vill ha hjälp med dominerar svaret ledarskap. ”Jag hoppas att vi med gemensamma krafter ska kunna utveckla Skaraborg”, säger Lotten Svensson, vid Institutionen för handel och företagande.
NYHET Publicerad:

Nu kan ni anmäla er klass till EuroSkills

YRKES-EM På EuroSkills kan ni, förutom att ta del av en yrkestävling på toppnivå, titta, prova, fråga och lära er mer om olika yrken och karriärvägar, hälsar EuroSkillsteamet.
 
NYHET Publicerad:

Öka samarbetet kring yrkesprogram

KOMMENTAR Nästan vartannat företag letar förgäves efter personer med kompetens från yrkesprogram. Ett ökat regionalt samarbete förbättrar läget, anser Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Kompetensbytardagen ledde till upp emot 150 möten

SAMVERKAN Projektet Kompetensbytardagen avslutades nyligen efter att ha pågått under två års tid. Den vände sig lärare och studie- och yrkesvägledare (SYV). Skolpersonal skuggade någon form av chef i ett företag under en dag. Upplägget var flexibelt, och det uppskattades, säger projektledare Karin Holmqvist. Hon delar med sig av erfarenheter och lärdomar.
NYHET Publicerad:

Entreprenörskapet inspirerar stort i Bromma

UF På Bromma gymnasium kommer läsåret 2016/2017 att gå i företagsamhetens tecken. Skolan storsatsar på entreprenörskap och har vikt en heltidstjänst åt Ung Företagsamhet. ”Det är jätteroligt att få göra den här resan med eleverna, otroligt inspirerande”, säger Carl Kronberg, nytillträdd förstelärare.
NYHET Publicerad:

Förstklassig skola värd att uppmärksamma

KOMPETENS Hälften av gymnasieskolorna runt om i landet som erbjuder yrkesutbildning inom VVS har gjort sig förtjänta av utmärkelsen ”Förstklassig skola”. ”Vi är väldigt stolta över vår kvalitetssäkringsmodell som skapar god dialog mellan bransch och skola”, säger Charlotte Fryklund, verksamhetschef VVS-Branschens Yrkesnämnd.
NYHET Publicerad:

Vill bryta isen mellan skola och näringsliv

SAMVERKAN Ung Företagsamhet och Svenskt Näringslivs regionkontor i Jönköping  har påbörjat ett nytt projekt tillsammans med engagerade företagare och skolledare. Det går ut på att ge eleverna en bild av vad man har för möjligheter inom och efter skolan. ”Ungdomarna måste förstå varför de lär sig det de gör i skolan”, säger Anna Arlbrandt, en av de engagerade företagarna.
NYHET Publicerad:

Världsledande på teknik ska inspirera gymnasieelever

TEKNIK Nu satsar The Right Livelihood Award på ett samarbete med Teknikcollege. Tanken är att ge de studerande på gymnasiet möjlighet att skriva sitt gymnasiearbete om pristagarna och deras prisbelönta insatser. Och visst kommer teknik att prägla valet att ämne och de vinnande bidragen.