Lockar industrin med flexibel spetsutbildning

NYHET Publicerad

KOMPETENS I höst drar Högskolan Väst igång kurser för yrkesverksamma inom industrin. Det som lockar företagen är ett flexibelt upplägg, tillgång till professorer och forskare och att de dessutom får vara med och påverka innehållet.

Gunnar Bolmsjö, professor i robotteknik

Gunnar Bolmsjö, professor i robotteknik som lett projektet som går under namnet Prodex.

Mattias Bengtsson, ansvarig för vuxenutbildning på SKF Kompetenscentrum.

Mattias Bengtsson, ansvarig för vuxenutbildning på SKF Kompetenscentrum.

Efter en pilotperiod lanserar nu Högskolan Väst i Trollhättan kurser inom produktionsteknik, skräddarsydda för i industrin.

Utgångspunkten är att yrkesverksamma ska kunna utbilda sig utan att det vållar allt för mycket besvär att de är borta från arbetet. De som jobbar i produktionen har ännu mindre möjlighet än många andra att lämna arbetet och därför delas kurserna upp i fler mindre delar och kursdagarna fördelas över flera veckor. Vissa dagar sker utbildningen dessutom via nätet och planen är att så mycket som möjligt ska ske nätbaserat framöver. Då blir det ännu mer flexibelt och tillgängligt, anser Gunnar Bolmsjö, professor i robotteknik som lett projektet som går under namnet Prodex. 

– De kan inte gå vanliga kurser på dagtid flera dagar i veckan. Vi låter i stället kurserna löpa över en längre tid samtidigt som vi för in ett större mått av digitalisering.

Responsen från företagen har varit positiv. De är medvetna om att den höga förändringstakten inom teknik och industri gör behovet av kompetensutveckling stort, konstaterar Gunnar Bolmsjö.

– Kunskapen hos de anställda måste förnyas mycket snabbare nu och med den här typen av kurser ger vi dem ett verktyg för att göra det. Att vi definierar innehållet tillsammans med företagen borgar för att det är värdefullt för dem.

Svenska företag som lyckas med sig den senaste tekniken in i produktionen kan utan problem konkurrera med låglöneländer som Kina, slår Gunnar Bolmsjö fast.  

– Med smart produktionsteknik kan svenska företag inte bara erbjuda hög kvalitet och leveranssäkerhet, de kan också göra snabba anpassningar av produkter. Många kunder är beredda att betala betydligt mer för det än för massproducerade produkter från Kina. 

SKF är ett av företagen som fått upp ögonen för Högskolan Västs kurser för yrkesverksamma. Mattias Bengtsson, ansvarig för vuxenutbildning på SKF Kompetenscentrum, konstaterar att det finns ett intresse på företaget.

– Vi hoppade på tåget före sommaren och hoppas att flera medarbetare kommer att ta chansen att delta på kurserna framöver. Det intressanta är att det är en spetsutbildning.

För SKF som verkar på en marknad med hög utvecklingstakt är kontinuerlig kompetensutveckling centralt, och då är det värdefullt att få ta del av kunskap hos professorer och forskare på högskolor som till exempel Högskolan Väst. Utbildningens form är också något som tilltalar med tanke på att det ofta är svårt att hitta tider som passar för kompetensutveckling, förklarar han.

– Det gör det mer tillgängligt och flexibelt. Att hitta en vecka för att gå en kurs kräver betydligt större framförhållning än att lägga in en dag då och då i kalendern.

Företagen har fått vara med och tycka till om vilka utbildningar de skulle vilja ha, och Mattias Bengtsson är mycket positiv till att han ser att Högskolan Väst har lyssnat till önskemålen. När utbildningen är framtagen utifrån verkliga behov lockar det engagerade företag, poängterar han.

– Det är en stor fördel att gå utbildning tillsammans med andra företag. Det blir ett nätverkande där man kan stöta och blöta problem med likasinnade.

Fotnot: Utbudet trappas upp. I höst arrangeras tre kurser för yrkesverksamma på Högskolan Väst. Till våren trappas utbudet upp med fler kurser och större bredd med fler områden inom produktionsteknik. På sikt är målet upp till nio kurser per termin.

Stöds av KK-stiftelsen

Prodex på Högskolan Väst är ett projekt som stöds av KK-stiftelsen, Stiftelsen för kunskaps- och kompetensutveckling, inom programmet Expertkompetens.

Programmets syfte är att ge nyckelpersoner hos företag kompetenslyft för kunskapsintensiv företagsutveckling och innovation.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Perstorp gymnasium håller samman företagen på orten

KOMPETENS I april var två ministrar på besök och i juni ska företagen på orten samlas för en lunch. Perstorps gymnasium satsar nu hårt på att öka intresset för teknik och industri. Det har gjort skolan till ett nav också mellan företagen på orten.
NYHET Publicerad:

Högsta betyg för entreprenörkör i butik

SAMVERKAN Under våren har sjätteklassare i Röstånga fått en snabbkurs i entreprenörskap i byns Ica-butik. Projektet har fått högsta betyg och Tomas Nilsson uppmanar nu andra företag att slå upp dörrarna för skolan. ”Det har varit så otrolig roligt att möta alla nyfikna elever och visa dem hur arbetslivet ser ut i en matvarubutik.”
NYHET Publicerad:

Nu utvisas Tayyab Shabab

ARBETSKRAFTSINVANDRING Migrationsdomstolen har tagit sitt beslut. Topptalangen Tayyab Shabab ska utvisas från Sverige. Han är ännu en av de allt fler arbetskraftsinvandrare som utvisas för bagatellartade fel, som sällan är deras egna. Nu kräver Centerpartiets partiledare Annie Lööf politisk förändring.
NYHET Publicerad:

Stort intresse för att praktisera som ingenjör

TEKNIK Ansökan till årets upplaga av Tekniksprånget, praktikprogrammet där unga får testa på ingenjörsyrket, har dragit igång. Syftet är inspirera unga att läsa till ingenjörer."Kompetensförsörjning ligger högst upp på agendan för många arbetsgivare", säger projektledare Alexandra Ridderstad.
NYHET Publicerad:

Järnvägsutbildning går som tåget

KOMPETENS En teknikintensiv bransch med tydlig miljöprofil. Dessutom en bransch där staten lägger in 125 miljarder de kommande åren. Infranord Academy har tagit på sig uppgiften att stå för en del av den utbildning som behövs inom järnvägsnäringen.
NYHET Publicerad:

Välkommen till Jobba med kompetensen

PREMIÄR Många företag uppger att svårigheterna att hitta rätt kompetens är ett hot mot verksamheten, och därför startar nu Svenskt Näringsliv nyhetsbrevet Jobba med kompetensen. ”Här kan du få inspiration från företag som tänker i nya banor när de rekryterar”, säger Edel Karlsson Håål.
NYHET Publicerad:

Byggbranschen vill anställa fler kvinnor

KOMPETENS Byggbranschen jobbar hårt för att öka jämställdhet och mångfald, och mycket har ändrats, enligt Sofia Dehre på byggföretaget NCC. Kalendrar med avklädda kvinnor är borta sedan flera år. Nu handlar det i stället om mångfaldsanpassade byggbodar och arbetskläder anpassade för kvinnor.
NYHET Publicerad:

Brist på kompetens ger kvinnor nya karriärchanser

LEDARSKAP Kvinnor tar en allt starkare position i chefsleden i näringslivet. Vanligast är de som mellanchefer men senaste året har kvinnor som är vd:ar ökat snabbast. Dessutom kan utvecklingen mot större jämställdhet och mångfald snabbas på av kompetensbristen, enligt Carina Lindfelt på Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Bilderbok lär nyanlända att jobba säkert

HALLÅ DÄR Maria Schönfeld, vd på Prevent. Ni har tagit fram en bok om hur man arbetar säkert i lantbruket. Men den innehåller bara bilder. Hur kommer det sig?
NYHET Publicerad:

Ingenjörsyrket nu hetast

TEKNIK Ingenjör ligger i topp bland de yrken som väcker mest intresse hos dagens gymnasieväljare, enligt Yrkesguiden på Gymnasium.se. Lika högt placerar sig naturvetenskapligt arbete bland yrkeskategorier. ”Visst känns det som att vi har vind i seglen”, säger Li Ljungberg-Nilsson på Teknikföretagen.
NYHET Publicerad:

Nytt nyhetsbrev om jakt på kompetens

KUNSKAP Svenskt Näringsliv lanserar ett nytt nyhetsbrev "Jobba med kompetensen". ”Här kan du få inspiration från företag som tänker i nya banor när de rekryterar”, säger Edel Karlsson Håål. Anmäl dig idag och var med från starten.
NYHET Publicerad:

OKQ8 Scandinavia satsar på nyanlända akademiker

PRAKTIK Förra året erbjöd OKQ8 Scandinavia utländska akademiker praktik på sina kontor. Nu har projektet blivit permanent och förhoppningen är att göra det skandinaviskt.
NYHET Publicerad:

Mentorer taggar tjejers intresse för teknik

TEKNIK Det behövs 50 000 nya ingenjörer de närmaste 13 åren. Fler tjejer behövs inom tekniskt inriktade utbildningar och yrken. Men bristen på kvinnliga förebilder gör att de tvekar. Det tänker Semcon råda bot på ett helt nytt mentorsprogram.
NYHET Publicerad:

Inspiratör med förkärlek för kemi

KEMI En vetenskapskvinna i kemins tjänst. Så beskriver Louise Fornander sig själv. ”Det behövs fler förebilder än de av kemister i vita rockar, så att ungdomarna ser alla de möjligheter som finns till ett spännande arbetsliv”, säger hon.
NYHET Publicerad:

Mycket vunnet på att anställa internationella studenter

KOMPETENS Många arbetsgivare har idag problem att hitta kvalificerad arbetskraft i Jönköping. För Jönköping International Business School kommer lösningen att bli ännu tightare samarbete mellan studenterna och näringslivet. "Vi som skola måste se vårt ansvar”, säger Vaida Staberg, Alumni relations koordinator på JIBS.
NYHET Publicerad:

Få lärosäten förbereder naturvetare för arbetslivet

KVALITET I HÖGSKOLAN Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, är bäst och Uppsala universitet förhållandevis bra på arbetslivsanknytning. Men få lärosäten ger tillräckligt stöd till naturvetarstudenter för att de ska känna sig förberedda för arbetslivet när de tar examen, enligt en undersökning som Naturvetarna har genomfört.
NYHET Publicerad:

Här går jakten på framtidens digitala talanger

DIGITALISERING Samverkan med företagen är en förutsättning. Det är där som de skarpa casen finns. Sedan är det upp till åttondeklassarna att visa sina talanger när det gäller digital utveckling. I år vann Sannaskolan i Göteborg som konstruerat en inlärningsrobot. "Deras idéer är en stor inspirationskälla för oss", säger en företagsrepresentant.
NYHET Publicerad:

Umeåentreprenörer erbjuder digital praktik

HÖGSKOLAN Tjänsten Webbexpressen erbjuder studenterna att göra praktik på ett helt nytt sätt. Studenterna jobbar digitalt och väljer själva arbetstid och varifrån de jobbar. De får testa att jobba som digitala entreprenörer.
NYHET Publicerad:

Studenter måste få bättre hjälp att välja utbildning

DEBATT En del i regeringens satsning på högre utbildning måste vara att hjälpa studenter att få ut mesta möjliga av sina val. Men i Sverige finns inte relevant information att basera valen på. Att detta tillåts är direkt oansvarigt. Det skriver Mikaela Almerud, ansvarig för högskolefrågor på Svenskt Näringsliv, och Henrik Ehrenberg, samhällspolitisk chef på fackförbundet Unionen.
NYHET Publicerad:

"Jag önskar att byråkratin fungerade smidigare"

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Utan arbetskraft från Rumänien och Polen skulle skogsvårdsföretaget Svensk Skogsservice AB stå sig slätt. "Vi har vuxit snabbt och jag hoppas på fortsatt tillväxt, men allt hänger på om vi lyckas hitta arbetskraft", menar Joakim Gustafsson, huvudägare och vd.