Företagen kan höja yrkesprogrammens status

NYHET Publicerad

KOMPETENS Elever väljer ogärna gymnasieskolans yrkesprogram. Företagen efterfrågar gymnasial yrkeskompetens. Utvecklingen kan bara vändas med att utbildningarna blir attraktiva och håller hög kvalitet. ”Lärarna måste vara engagerade och uppdaterade”, understryker Emmastina, prisad under Yrkes-SM.

Yrkesprogram
Foto: Stina Dahlén

Emmastina Dannered, Caroline av Ugglas och Frida Gustafsson strävar åt samma håll; att göra yrkesprogrammen attraktivare för unga.

Gymnasieskolan ska rusta eleverna för framtiden. Skolans uppgift är att ge dem den kunskap och kompetens de behöver för att skaffa sig sitt första jobb eller komma in på den högre utbildning de önskar. Men också lägga grunden för ett långt och framgångsrikt yrkesliv.

Igår arrangerade Svenskt Näringsliv tillsammans med Centerpartiet ett seminarium i Riksdagen på temat ”Hur skapar vi attraktiva och kvalitativa yrkesprogram?” Caroline af Ugglas, vice vd, gav följande perspektiv:

– När vi träffar våra medlemsföretag är det fram för allt kompetensförsörjningen som de lyfter fram. Politiken bör se till att det finns ett samlat tänk kring Sveriges kompetensbehov. Att vart femte av företagens rekryteringsförsök misslyckas, säger att detta inte lyckas.

Föråldrad bild

Carolina af Ugglas vart helt ense med övriga deltagare om att yrkesprogrammens status måste höjas för att kunna locka till sig fler elever. En sådan satsning är WorldSkills Sweden som bland annat anordnar och driver yrkestävlingar som Yrkes-SM samt ansvarar för det svenska Yrkeslandslagets deltagande i WorldSkills Competition och EuroSkills.

Billackerare Frida Gustafsson och hudterapeut Emmastina Dannered är båda Sverigemästare och blev VM-medaljörer 2015. De ser sig numera som ambassadörer för gymnasieskolans yrkesprogram.

– Folk har en föråldrad bild av vår bransch och praktiska arbetsplatser. Även vi håller på med datateknik, sade Frida med lätt ironi och fortsatte:

– Därför måste vi nå ut till föräldrar och deras barn med allt man kan bli efter en utbildning på ett yrkesprogram. Det är bara början på en karriär!

Okunskapen finns på fler håll, menade hon.

– Studie- och yrkesvägledarna vet inte heller vilka yrken som finns, så hur ska de kunna nå ut till eleverna? Syvarna måste bli uppdaterade och få koll på alla olika branscher.

Emmastina betonade lärarnas stora betydelse. Hon är framför allt nöjd med lärarna under sitt påbyggnadsår efter gymnasiet.

– De var väldigt engagerade och höll sig uppdaterade hela tiden. Lärarna måste ha drivet.

Höga förväntningar

Under seminariet presenterade Jens Albrektsson, chef Kompetens och utbildning på Installatörsföretagen, ETG, ett utbildningskoncept där organisationens 28 partnerskolor arbetar med en tydlig struktur i utbildningen. Struktur, hög relevans, kvalitet och höga förväntningar på eleverna är framgångsfaktorer. Utbildningen avslutas med yrkesprov.

– Nivån på yrkesprovet drar med sig hela tåget till en utbildningsnivå som är intressant för arbetsgivare, sade han.

– Vår verksamhet handlar om att branschen ställer kompetenskrav och att vi har ett nära samarbete mellan skola, företag och bransch.

Ha näringslivet nära

På liknande sätt verkar Teknikcollege, som är en kvalitetsstämpel på tekniskt inriktade utbildningar. Under senare tid har även naturvetenskapliga utbildningar tillkommit. Teknikcollege finns i 25 regioner med nära 150 certifierade utbildningsanordnare och över 3000 samverkansföretag.

– Eleverna ska känna att företagen genomsyrar hela utbildningen, sade Frida Andersson, verksamhetsansvarig. Att ha näringslivet nära ökar utbildningarnas kvalitet. Kvalitetssäkring och attraktivitet hänger ihop.

– Industrin vill ha teoretiska praktiker och praktiska teoretiker. Inte det ena eller det andra. Våra elever ska kunna ta jobb direkt efter utbildningen eller går direkt till högre utbildning. Vi vill inte ha stängda dörrar.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

ProMeister Fordon kör praktik i verkstad via videomöten

YRKESPROGRAM ProMeister kör videomöten som undervisningsform på gymnasieprogrammet ProMeister Fordon. Initiativet är en åtgärd för att säkerställa elever och handledares hälsa samtidigt som verkstadspraktiken kan fortsätta även under rådande omständigheter.
NYHET Publicerad:

Ny mattebok lanseras av Mathivation och SKF

MATEMATIK Många studier visar att intresset för naturvetenskap och teknik sjunker bland ungdomar både i Sverige och inom EU. Därför lanseras nu matteboken Knep och Knåp med Sixten och Mira som är framtagen av Mathivation tillsammans med SKF Sverige.
NYHET Publicerad:

Flickor i Teknik bryter stereotyper

TEKNIK Gymnasiearbetet Flickor i Teknik (FLIT) vill få fler tjejer att intressera sig för en teknikutbildning. Projektet har funnits i många år på Sundsvalls Gymnasium och drivs just nu av 8 tjejer som går sitt sista år på Teknikprogrammet.
NYHET Publicerad:

Förebilder ska locka fler tjejer till elbranschen

SAMVERKAN Elbranschen är fortfarande mycket mansdominerad. För att råda bot på det arbetar rektor Jenny Tydén på Lindholmens tekniska gymnasium med att tjejer på el och energiprogrammet ska få möta kvinnor i elbranschen.
NYHET Publicerad:

Rätt program ökar chanserna att klara av gymnasieskolan

KOMMENTAR 25 procent av gymnasieeleverna, som går det avslutande året på högskoleförberedande program, studerar inte vidare, enligt nya siffror från SCB. Bättre går det för dem som går ett yrkesprogram. Chanserna att klara av gymnasieskolan ökar om eleverna väljer rätt program, skriver Johan Olsson, utbildningspolitisk expert.
NYHET Publicerad:

Ökad kvalitet i skolan viktigare än kösystem

DEBATT Företrädare för Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund vill avskaffa kötid som urvalskriterium för fristående skolor för att motverka segregation. Fel fokus, anser Svenskt Näringsliv som hellre ser åtgärder som ökar kvalitén i skolan.    
NYHET Publicerad:

Teknikföretagens matteserie prisas för nytt grepp

MATEMATIK När tidskiften Resumé utser årets första omgång av ”Månadens content” är det Teknikföretagen och Transportföretagen som står högst upp på pallen.
NYHET Publicerad:

Yrkesprogrammen nyckelfaktor för kompetensförsörjningen

KOMPETENS TMF:s årliga undersökning av trä- och möbelindustrins rekryteringsbehov visar ett fortsatt stort arbetskraftsbehov. "Närmare samarbete mellan utbildningar och näringsliv behövs för att utbildningarna bättre ska matcha företagens kompetensbehov", säger Henrik Smedmark, utbildningsansvarig hos TMF.
NYHET Publicerad:

Tusentals yrkeslärare behöver utbildas

UTBILDNING 1 130 yrkeslärare. Det är så många som behöver slutföra sina studier varje år för att det inte ska råda brist de kommande elva åren, varnar en ny rapport från Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Komvux: Positiv signal från regeringen

UTBILDNING Regeringen satsar på vuxenutbildningen. Den som har störst behov av studier ska ges förtur och språk blir en naturlig del av yrkesutbildningen. ”Förändringarna är ett steg i rätt riktning för en mer effektiv kompetensförsörjning”, skriver Mia Bernhardsen, utbildningspolitisk expert.
NYHET Publicerad:

Teknikföretagen vill stärka självförtroendet i matte

MATEMATIK Cirka tio procent av eleverna som går ut nionde klass har underkänt i matematik. Det vill Teknikföretagen ändra på. Genom humoristiska filmer, som illustrerar vardagsproblem unga stöter på, är syftet att avdramatisera matematikämnet bland högstadieelever.
NYHET Publicerad:

Skolinspektionen ska visa musklerna

UTBILDNING Skolinspektionen ska vara vass och tydlig så att den kan göra skarpa ingripanden. Utvecklingen är positiv, men den kan bli bättre. Det skriver Svenskt Näringslivs utbildningsexperter Karin Rebas och Johan Olsson som lyfter fem reformområden.
NYHET Publicerad:

Vill bredda ungas syn på arbetslivet

SYV I mitten av februari öppnar storsatsningen Jobblabb – Arbetets museums nya utställning, som ska nå alla elever i årskurs 5 i Östergötland. Då möter experimentverkstad studie- och yrkesvägledning.
NYHET Publicerad:

DN Debatt. ”Gymnasiets yrkesprogram leder snabbast till jobb”

DEBATT Ny statistik visar att det är stor skillnad mellan olika gymnasieprogram i hur lång tid det tar för eleverna att etablera sig på arbetsmarknaden. Därför vill vi öka medvetenheten om hur programmen står sig på arbetsmarknaden, skriver Tobias Krantz och Johan Olsson, Svenskt näringsliv, på DN Debatt.
NYHET Publicerad:

Yrkesutbildningar ger välbetalda jobb

UTBILDNING Studenter från yrkesutbildningar har en gynnsam löneutveckling, visar siffror från SCB som Ekonomifakta har sammanställt.
NYHET Publicerad:

Tafatt regering hämmar kompetensförsörjningen

DEBATT Arbetsgivare skriker efter rätt kompetens. Samtidigt konstaterar privatanställda tjänstemän att svårigheten att intyga sin kompetens för en ny arbetsgivare är det största hindret för att byta jobb. Att regeringen i det läget väljer att inte hörsamma ett enda av de förslag som presenteras i Valideringsdelegationens utredning är olyckligt, skriver företrädare för Svenskt Näringsliv och Unionen.
NYHET Publicerad:

Så tog sig byggjätten ur machokulturen

STRATEGI En missad storaffär gjorde att Skanskas mångfaldsarbete tog fart på allvar. "Ledningen hade nog inte förstått att det kunde vara affärskritiskt", säger Monica Westerberg på Skanska Sverige där andelen kvinnor nu har ökat markant.
NYHET Publicerad:

Ica:s toppkvinnor tar för sig allt mer

MÅNGFALD Fokusera på jämlikhet och inkludering så får ni mångfalden på köpet. Rådet kommer från Emma Nyquist, mångfaldsstrateg inom Ica-gruppen. Koncernen fick nyligen ta emot priset som den europeiska detaljhandelns mest jämställda företag.
NYHET Publicerad:

De är techbranschens hetaste kvinnor 

HALLÅ DÄR Livia Moore, marknadschef på riskkapitalbolaget Antler, som har varit med och tagit fram en lista på 50 tongivande kvinnor i techbranschen. Varför behövs det?
NYHET Publicerad:

PISA-resultaten ett glädjebesked – men orosmoln finns kvar

KOMMENTAR Det finns anledning att glädjas åt den senaste PISA-undersökningen, men inte skäl att slå sig till ro. Utmaningarna är fortfarande avsevärda. Svenskt Näringsliv vill se en rad reformer för att ytterligare stärka resultaten i skolan, skriver Karin Rebas, skolpolitisk expert.