Egen platsbank kopplar samman utbildning med yrke

NYHET Publicerad

YRKESHÖGSKOLAN Vad ger utbildningen? Finns det jobb att få efteråt? De är de två vanligaste frågorna från studenterna på yrkeshögskolan Nackademin. Svaret blev att inrätta en egen platsbank, nischad direkt mot de jobb som de egna utbildningarna leder fram till.

Kommunikatör för Miljöpartiet de Gröna, driftsingenjör till Akademiska Hus, systemutvecklare till Elastic Mobile.

Det är några av de jobb som finns på arbetsplatsen.nu, en ny sajt som skall guida studenter på Nackademin in på arbetsmarknaden.

– Det är helt enkelt ett redskap som hjälper de med ambition att plugga hos oss, att se hur arbetsmarknaden ser ut efter att utbildningen är klar, säger Martina Lindgren, marknadsansvarig på Nackademin.

Sajten har bara varit igång några korta veckor och kom till som ett svar på de frågor som oavbrutet dyker upp, särskilt i tider när det är dags att söka till fem olika yrkesutbildningar som Nackademin har: Vad blir jag? Finns det jobb?

– Vi är ju en yrkeshögskola med utbildningar tydligt riktade mot olika yrken, trots det var frågorna om det verkligen finns jobb att få, väldigt vanliga. Jag kan förstå den oron som unga känner inför valet av utbildning och då är det bra att kunna se hur efterfrågad man kommer att bli efter examen.

Tillsammans med Rodolfo, en byrå med fokus på innovationer, genomfördes en serie intervjuer med studenter på de olika utbildningsprogrammen, hur de tänkt innan valet av utbildning, vad de funderade på under utbildningen och vilka frågor de hade inför framtiden.

– Det visade sig att just frågan om var jobben finns, var det viktiga. Och det trots att det finns gott om sajter, vid sidan av Arbetsförmedlingen som publicerar jobbannonser, säger Ludwig Jonsson på Rodolfo.

Framför allt var det möjligheten att snabbt hitta lediga jobb som var direkt matchade mot de egna kunskaperna, som studenterna saknade. Det blev därför utgångspunkten när arbetsplatsen.nu började byggas. Informationen om lediga jobb hämtas från AMS, Monster, IDG, Blocket Jobb och Mediejobb.info. Dessutom kommer ytterligare uppgifter från andra sajter som i sin tur är anslutna till dem. De olika platsannonserna sorteras sedan efter både område och utbildning.

– Vi filtrerar helt annonserna så att de direkt passar Nackademins fem utbildningsområden design, IT, bygg och business, säger Ludwig Jonsson.

Den direkta kopplingen till Nackademin till trots, är sajten inte förbehållen deras framtida studenter, utan öppen för vem som helst som letar jobb inom de ramar som sajten arbetar med.

– Vi lever på att de utbildningar vi har verkligen matchar utbudet av jobb, direkt efter examen men också efter att par år ute i yrkeslivet. Sajten ska vara en digital plattform för alla dem som söker sin framtida yrkesroll, säger Martina Lindgren som är övertygad om att den här typen av yrkesmässigt nischade sajter kommer att bli allt vanligare.

– Vad jag vet är vi bland de första men alla utbildare får samma typ av frågor som vi. Då är det värdefullt med ett verktyg som visar på vilka möjligheter som finns på arbetsmarknaden med den kommande utbildningen i botten.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

NTI Gymnasiet i Karlstad vill locka fler tjejer till teknikbranschen

TEKNIK Idag bjuder NTI Gymnasiet i Karlstad in till TECH GIRLS – ett evenemang för att stärka och uppmuntra tjejers intresse för teknik. Under dagen får tjejer i årskurs 8 och 9 delta i workshops som leds av skolans elever.
NYHET Publicerad:

Kvinnors starka teknikintresse behöver backas upp

TEKNIK IVAs praktikprogram Tekniksprånget har undersökt över 10 000 ungdomars attityder till högre studier. Resultaten visar att unga kvinnor trots ett initialt teknikintresse tvekar att välja högre teknisk utbildning – om de inte först får testa vad utbildningen kan leda till genom exempelvis praktik.
NYHET Publicerad:

Så får vi en högskola i världsklass

UTBILDNING Inför en etableringspeng och innovationspremie. Det är några av förslagen i Svenskt Näringslivs skuggutredning om hur framtidens högre utbildning ska se ut. ”Lyckas lärosätena bra ska de också få mer pengar”, sa Fredrik Sand, en av rapportförfattarna på ett seminarium.
NYHET Publicerad:

Hög träffsäkerhet inom yrkeshögskolan

UTBILDNING Yrkeshögskolan spelar en viktig roll för det livslånga lärandet. 70 procent av de studerande uppger att de fått mer kvalificerade arbetsuppgifter efter examen, visar en uppföljningsstudie från Myndigheten för yrkeshögskolan.
NYHET Publicerad:

Avsaknad av incitament och eget ansvar sänker svensk forskning

KOMMENTAR Statens roll som forskningsfinansiär måste bli tydligare. Annars riskerar politiken att fortsatt bli såväl otydlig som ineffektiv. Denna stora och samhällskritiska sektor förtjänar en bättre politik och ett vassare ledarskap, skriver Emil Görnerup, forsknings- och innovationspolitisk expert.
NYHET Publicerad:

Rekordmånga får driva yrkesutbildningar

KOMMENTAR Rekordmånga får tillstånd att driva yrkesutbildningar, visar siffror från Myndigheten för yrkeshögskolan. "Det är goda nyheter för den som jobbat för en expansion av yrkeshögskolan", skriver Mia Bernhardsen, utbildningspolitisk expert yrkesutbildning för vuxna.
NYHET Publicerad:

Fast jobb och bra lön lockar till industriutbildning

YRKESUTBILDNING Allt fler ungdomar vill läsa industriteknik på Volvogymnasiet i Skövde. Nästan alla som går ut utbildningen får direkt en fast anställning med bra lön. Det tror rektorn Hans Karlsson bidrar till intresset. "Samhällsdebatten går allt mer mot att vi behöver duktigt yrkesfolk även framöver”.
NYHET Publicerad:

Sverige bör locka utländska universitet

KOMMENTAR Sverige har alltför svårt att locka till sig utländska forskare och studenter. Frågan om etableringen av filialer av utländska universitet i Sverige bör få förnyad uppmärksamhet, skriver Fredrik Sand, högskolepolitisk expert.
NYHET Publicerad:

Jacke: Yrkeshögskolan behöver mer resurser

UTBILDNING "I den stundande budgetbehandlingen finns en utmärkt möjlighet för riksdagen att besluta om att skjuta till de resurser som behövs för att säkra yrkeshögskolans expansion", säger vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

”Yrkeshögskolan behöver fördubbla antalet platser”

KOMMENTAR Under en tioårsperiod behöver yrkeshögskolan öka antalet platser från 30 000 till 60 000 för att täcka behoven. Parallellt behöver utbyggnadstakten av den akademiska högskolan minska, skriver Helen Rönnholm och Tobias Krantz i en ny rapport.
NYHET Publicerad:

Yrkesutbildningar riskerar försvinna i stram statsbudget

DEBATT Yrkeshögskolans expansion är hotad. 11 000 yrkeshögskoleplatser riskerar att försvinna eftersom det saknas pengar till en aviserad utbyggnad av utbildningsplatser i övergångsregeringens budgetförslag, skriver företrädare för tretton medlemsorganisationer.
NYHET Publicerad:

Utbildningar bör spegla arbetsmarknadens behov

KOMMENTAR Lärosäten bör belönas om de lyckas med att skapa utbildningar, som snabbt ger nyexaminerade ett arbete som passar deras utbildning, skriver högskoleexpert Fredrik Sand.
NYHET Publicerad:

Ny sajt ska locka unga till transportnäringen

KOMPETENS Den som väljer gymnasieskolans fordons- och transportprogram eller sjöfartsutbildningen går en ljus framtid till mötes. Men trots detta väljer få ungdomar yrkesutbildningar idag. Det vill Transportföretagen ändra på.
NYHET Publicerad:

Svenska universitet borde kunna bättre

KOMMENTAR Svenska universitet halkar ner på en internationell lista över världens främsta lärosäten. "Sverige borde kunna bättre och klättra rejält i rankningarna”, skriver Fredrik Sand, högskolepolitisk expert.
NYHET Publicerad:

Fokuserar på elevens framtid i yrkeslivet

SAMVERKAN På NTI Gymnasiet i Umeå har ett framgångsrikt samarbete med den lokala IT-branschen resulterat i att allt fler elever på skolans IT-program får jobb direkt efter studenten.
NYHET Publicerad:

Tre guld och ett brons till svenska yrkeslandslaget

YRKES-EM Lina Andersson, bagare från Uppsala, Viktor Thulin, kock från Genarp, och Martin Lindelöw, industrielektriker från Hässleholm. Så heter de svenska guldmedaljörerna från Yrkes-EM i Budapest i helgen. Bronsmedalj togs av Emil Fäldt, hotellreceptionist från Malmö.
NYHET Publicerad:

Utländska toppstudenter ratar Sverige

ARBETSMARKNAD En av tio studenter, utanför EU/ESS, går över till den svenska arbetsmarknaden efter studierna. Ett tungt ansvar vilar på Migrationsverket, anser Fredrik Voltaire, näringslivsexpert.
NYHET Publicerad:

Svenska landslaget hoppas på storslam under Yrkes-EM

YRKES-EM Den 26-28 september anordnas EuroSkills – ett europeiskt mästerskap där ungdomar tävlar i olika yrken och visar upp sina färdigheter. Det svenska landslaget består av 32 ungdomar under 25 år. ”SM, EM och VM är en fantastisk möjlighet att visa upp de olika yrkena och höja deras status”, säger Johan Olsson, utbildningspolitisk expert.
NYHET Publicerad:

Intyg på godkänd kompetens öppnar för fler jobb

KOMMENTAR Det råder kompetensbrist i de flesta branscher. Att få alla kvalifikationer kartlagda, värderade och godkända är avgörande för att öka rörligheten på arbetsmarknaden och öka matchningen, skriver Fredrik Sand, högskolepolitisk expert.
NYHET Publicerad:

Antalet kvinnor som söker bygg ökar kraftigt

KOMPETENS Årets preliminära statistik om sökande till gymnasieskolan 2018/19 visar att antalet kvinnor som söker till Bygg- och anläggningsprogrammet har ökat med 13 procent jämfört med 2017/18. "Denna ökning har vi längtat efter", säger Elin Kebert, projektledare för branschrekrytering på Sveriges Byggindustrier.