Egen platsbank kopplar samman utbildning med yrke

NYHET Publicerad

YRKESHÖGSKOLAN Vad ger utbildningen? Finns det jobb att få efteråt? De är de två vanligaste frågorna från studenterna på yrkeshögskolan Nackademin. Svaret blev att inrätta en egen platsbank, nischad direkt mot de jobb som de egna utbildningarna leder fram till.

Kommunikatör för Miljöpartiet de Gröna, driftsingenjör till Akademiska Hus, systemutvecklare till Elastic Mobile.

Det är några av de jobb som finns på arbetsplatsen.nu, en ny sajt som skall guida studenter på Nackademin in på arbetsmarknaden.

– Det är helt enkelt ett redskap som hjälper de med ambition att plugga hos oss, att se hur arbetsmarknaden ser ut efter att utbildningen är klar, säger Martina Lindgren, marknadsansvarig på Nackademin.

Sajten har bara varit igång några korta veckor och kom till som ett svar på de frågor som oavbrutet dyker upp, särskilt i tider när det är dags att söka till fem olika yrkesutbildningar som Nackademin har: Vad blir jag? Finns det jobb?

– Vi är ju en yrkeshögskola med utbildningar tydligt riktade mot olika yrken, trots det var frågorna om det verkligen finns jobb att få, väldigt vanliga. Jag kan förstå den oron som unga känner inför valet av utbildning och då är det bra att kunna se hur efterfrågad man kommer att bli efter examen.

Tillsammans med Rodolfo, en byrå med fokus på innovationer, genomfördes en serie intervjuer med studenter på de olika utbildningsprogrammen, hur de tänkt innan valet av utbildning, vad de funderade på under utbildningen och vilka frågor de hade inför framtiden.

– Det visade sig att just frågan om var jobben finns, var det viktiga. Och det trots att det finns gott om sajter, vid sidan av Arbetsförmedlingen som publicerar jobbannonser, säger Ludwig Jonsson på Rodolfo.

Framför allt var det möjligheten att snabbt hitta lediga jobb som var direkt matchade mot de egna kunskaperna, som studenterna saknade. Det blev därför utgångspunkten när arbetsplatsen.nu började byggas. Informationen om lediga jobb hämtas från AMS, Monster, IDG, Blocket Jobb och Mediejobb.info. Dessutom kommer ytterligare uppgifter från andra sajter som i sin tur är anslutna till dem. De olika platsannonserna sorteras sedan efter både område och utbildning.

– Vi filtrerar helt annonserna så att de direkt passar Nackademins fem utbildningsområden design, IT, bygg och business, säger Ludwig Jonsson.

Den direkta kopplingen till Nackademin till trots, är sajten inte förbehållen deras framtida studenter, utan öppen för vem som helst som letar jobb inom de ramar som sajten arbetar med.

– Vi lever på att de utbildningar vi har verkligen matchar utbudet av jobb, direkt efter examen men också efter att par år ute i yrkeslivet. Sajten ska vara en digital plattform för alla dem som söker sin framtida yrkesroll, säger Martina Lindgren som är övertygad om att den här typen av yrkesmässigt nischade sajter kommer att bli allt vanligare.

– Vad jag vet är vi bland de första men alla utbildare får samma typ av frågor som vi. Då är det värdefullt med ett verktyg som visar på vilka möjligheter som finns på arbetsmarknaden med den kommande utbildningen i botten.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Utbildningar bör spegla arbetsmarknadens behov

KOMMENTAR Lärosäten bör belönas om de lyckas med att skapa utbildningar, som snabbt ger nyexaminerade ett arbete som passar deras utbildning, skriver högskoleexpert Fredrik Sand.
NYHET Publicerad:

Ny sajt ska locka unga till transportnäringen

KOMPETENS Den som väljer gymnasieskolans fordons- och transportprogram eller sjöfartsutbildningen går en ljus framtid till mötes. Men trots detta väljer få ungdomar yrkesutbildningar idag. Det vill Transportföretagen ändra på.
NYHET Publicerad:

Svenska universitet borde kunna bättre

KOMMENTAR Svenska universitet halkar ner på en internationell lista över världens främsta lärosäten. "Sverige borde kunna bättre och klättra rejält i rankningarna”, skriver Fredrik Sand, högskolepolitisk expert.
NYHET Publicerad:

Fokuserar på elevens framtid i yrkeslivet

SAMVERKAN På NTI Gymnasiet i Umeå har ett framgångsrikt samarbete med den lokala IT-branschen resulterat i att allt fler elever på skolans IT-program får jobb direkt efter studenten.
NYHET Publicerad:

Tre guld och ett brons till svenska yrkeslandslaget

YRKES-EM Lina Andersson, bagare från Uppsala, Viktor Thulin, kock från Genarp, och Martin Lindelöw, industrielektriker från Hässleholm. Så heter de svenska guldmedaljörerna från Yrkes-EM i Budapest i helgen. Bronsmedalj togs av Emil Fäldt, hotellreceptionist från Malmö.
NYHET Publicerad:

Utländska toppstudenter ratar Sverige

ARBETSMARKNAD En av tio studenter, utanför EU/ESS, går över till den svenska arbetsmarknaden efter studierna. Ett tungt ansvar vilar på Migrationsverket, anser Fredrik Voltaire, näringslivsexpert.
NYHET Publicerad:

Svenska landslaget hoppas på storslam under Yrkes-EM

YRKES-EM Den 26-28 september anordnas EuroSkills – ett europeiskt mästerskap där ungdomar tävlar i olika yrken och visar upp sina färdigheter. Det svenska landslaget består av 32 ungdomar under 25 år. ”SM, EM och VM är en fantastisk möjlighet att visa upp de olika yrkena och höja deras status”, säger Johan Olsson, utbildningspolitisk expert.
NYHET Publicerad:

Intyg på godkänd kompetens öppnar för fler jobb

KOMMENTAR Det råder kompetensbrist i de flesta branscher. Att få alla kvalifikationer kartlagda, värderade och godkända är avgörande för att öka rörligheten på arbetsmarknaden och öka matchningen, skriver Fredrik Sand, högskolepolitisk expert.
NYHET Publicerad:

Antalet kvinnor som söker bygg ökar kraftigt

KOMPETENS Årets preliminära statistik om sökande till gymnasieskolan 2018/19 visar att antalet kvinnor som söker till Bygg- och anläggningsprogrammet har ökat med 13 procent jämfört med 2017/18. "Denna ökning har vi längtat efter", säger Elin Kebert, projektledare för branschrekrytering på Sveriges Byggindustrier.
NYHET Publicerad:

Gymnasiekommission ska råda bot på kompetenskrisen

UTBILDNING Näringslivet har tröttnat på att gymnasieskolan saknar relevans för behoven på dagens och framtidens arbetsmarknad. ”Näringslivets röst måste höjas. Därför tillsätter vi nu Gymnasiekommissionen”, säger Tobias Krantz, chef för utbildning, forskning och innovation.
NYHET Publicerad:

Lärosätenas ställning lyfter utbildningen

KOMMENTAR Chalmers tekniska högskola är landets mest prestigefyllda lärosäte. Samtidigt tappar Karolinska Institutet i anseende, visar en ny ranking. ”Denna och liknande undersökningar bidrar till att höja kvalitén på svensk utbildning och hjälper studenter välja rätt”, skriver Fredrik Sand, högskolepolitisk expert.
NYHET Publicerad:

Internationalisering – krävande strategi för regering och universitet

KOMMENTAR Regeringen har tagit initiativ till en ny strategi för internationalisering för högre utbildning och forskning i Sverige. Det är välkommet. Men tyvärr saknas viktiga frågor i strategin, exempelvis uppehållstillstånd, bostadsbristen och samarbetet med näringslivet. Universitet, högskolor och myndigheter har mycket att leva upp till, men regeringen måste också leverera, skriver Fredrik Sand högskolepolitisk expert.
NYHET Publicerad:

Resurstilldelning till högre utbildning bör stöpas om

KOMMENTAR Det är dags att göra om systemet som fördelar resurser till universitet och högskolor. Utbildningar bör till exempel anpassas efter arbetsmarknadens behov. Lärdom finns att få från Nederländerna, Norge och Österrike, skriver Fredrik Sand, högskolepolitisk expert.
NYHET Publicerad:

Goda erfarenheter av ex-jobb ger blodad tand

SAMVERKAN För Wugang Tailored Blanks i Olofström har samarbete med Blekinge Tekniska högskola blivit en riktig framgång. "Det är verkligen en win-win-situation när vi kan bidra till att studenterna når sina mål, samtidigt som vi får chans att testa nya projekt", säger produktionschefen.
NYHET Publicerad:

Samarbete med hotellbranschen lockar elever

SAMVERKAN För hotellbranschen är det en stor utmaning att hitta personer med rätt kompetens. Det påskyndar nya sätt att samarbeta med skolan. Till hösten kommer Quality Hotel Globe att ha 20 elever från Realgymnasiet i sin verksamhet.
NYHET Publicerad:

Staten ska inte styra över universitetens pengar

UTBILDNING Den svenska staten bestämmer idag hur mycket pengar universitet och högskolor ska satsa på utbildning respektive forskning. I en färsk rapport beställd av Svenskt Näringsliv utreds om Sverige har något att lära av tre länder som provat en annan väg.
NYHET Publicerad:

Högskoleutbildade gör sen entré på arbetsmarknaden

KOMMENTAR Svenska högskolestudenter tar lång tid på sig att bli klara med utbildningen. Genomsnittet är sex år. Caroline af Ugglas och Tobias Krantz vill öka prestationskraven för att få en snabbare genomströmning.
NYHET Publicerad:

Danska lärdomar kan stärka Sveriges högutbildade

UTBILDNING För att göra Sveriges högutbildade mer gångbara på arbetsmarknaden kan Danmark vara en bra förebild, enligt en ny rapport. Men för att efterlikna den danska modellen krävs det att alla inom politiken, näringslivet och akademin vågar öppna för ett tätare samarbete.
NYHET Publicerad:

Arbetsgivarna positiva till obligatorisk prao

UTBILDNING Dags för prao på högstadiet. Återigen får åttor och nior pröva på arbetslivet ute på arbetsplatser. ”Jättebra!”, tycker Karin Rebas på Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Samarbete gör Nobelgymnasiet starkare

YRKESUTBILDNING Nyrenoverad verkstadslokal, utbildningsutrustning, övningsbilar och kompetensutveckling. Det var några av nyheterna när Nobelgymnasiets samarbete med Volvo Car Sverige och Helmia Bil invigdes nyligen.