Las göder myten om den starke arbetsgivaren

NYHET Publicerad

LAS En felanställning höll på att sänka Per-Ove Kårfors företag Orto Novo. Sjutton år senare och med 50 anställda är han kritisk mot las.
- Vi måste blåsa in ny luft i systemet som präglas av myten om den svage anställde mot starke arbetsgivaren, säger Per-Ove Kårfors.

Per-Ove Kårfors

Per-Ove Kårfors tror att färre skyddsnät för anställda skapar nya företag och därmed fler arbetstillfällen.

Per-Ove Kårfors, vd för Orto Novo, glömmer aldrig sina första år som företagare. 1993 tvingades han till förlikning i en tvist med en nyanställd som började missköta sig bara några dagar efter provanställningens slut. Lantarbetareförbundets stämning lät inte vänta på sig när det inte fanns tillräckliga skäl för uppsägning.

– Jag hade precis lånat 6 miljoner kronor och räntan låg på 15 procent. Mina tre anställda gick på knä då den fjärde personen inte gjorde sitt jobb. Min jurist sa att facket skulle överklaga tills de vann. Valet stod mellan en möjlig konkurrs eller förlikning, säger Per- Ove Kårfors.

Sedan 20 år driver han Orto Novo på Ekerö utanför Stockholm där han odlar färska örter och sallater. Idag har han 50 anställda och omsätter cirka 70 miljoner kronor. När Svenskt Näringsliv höll möte med alliansens ledamöter ur arbetsmarknadsutskottet om las effekter på företagens vardag fanns Per-Ove Kårfors på plats för att ge sin syn på frågan. Att ändra i turordningsreglerna i las räcker inte. Det krävs radikala förändringar av ett, enligt honom, föråldrat system där anställda ställs mot arbetsgivare.

– Ett anställningsavtal betraktas idag som en förmögenhet som ingen kan ta ifrån en. Som om jag skulle kunna säga till en kund att nu har jag sålt varor till dig i ett halvår och därför ska jag alltid få göra det, säger Per- Ove Kårfors.

Han önskar att politikerna vågade öppna för ett system där arbetsgivarna har större frihet att säga upp personal.

– Idag är riskbenägenheten utraderad för både arbetsgivare och anställd. För att vara på den säkra sidan tvekar arbetsgivare att anställa utsatta grupper som unga, människor med handikapp, socialt stigmatiserade och invandrare. Vilket är oekonomiskt ur samhällssynpunkt då man går miste om en enorm kompetenskälla, säger Per-Ove Kårfors.

Han tror inte att en arbetsmarknad med färre skyddsnät för anställda egentligen skulle ge arbetsgivare ett övertag.

– Jag är övertygad om att vi skulle få se en flodvåg av nya företag och därmed arbetstillfällen. Det rätta och naturliga är ju att ett överflöd av arbetsgivare ska konkurrera om personal genom att erbjuda attraktiva anställningsvillkor, säger Per-Ove Kårfors.

Felanställningen för sjutton år sedan blev en dyrköpt erfarenhet. Per-Ove Kårfors har full förståelse för småföretagare som inte vågar anställa.

– Förlikningen kostade mig drygt 100 000 kronor och ledde till att jag knappt kunde betala mina räkningar. Det var först när jag hade min första miljon i kassan som jag kände mig friare att anställa. Men många når inte så långt.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Gammal LAS hämmar Dalarnas tillväxt

LAS Små företag tvekar att anställa när osäkerheten är stor. Många av Dalarnas företagare vittnar om att de skulle våga anställa fler om Lagen om anställningsskydd (LAS) reformerades. 55 procent av Svenskt Näringlivs företagarpanel uppger att lagen hämmar deras utveckling och tillväxt och i Dalarna svarar 73 procent av företagen att de vill ha förändrade arbetsrättsregler. "En förändrad lagstiftning skulle underlätta för oss på så många sätt" menar Josefin Elmer, som äger och driver O´Learys i Mora.
NYHET Publicerad:

Höjd LAS-ålder hämmar företagens vilja att anställa äldre

ARBETSMARKNAD Regeringen vill höja LAS-åldern från 67 till 69 år. Arbetsgivarna är kritiska och vänder sig mot rätten att få vara kvar. Den bästa lösningen är individuella överenskommelser på arbetsplatsen mellan arbetsgivare och medarbetare, anser pensionsexpert Ingvar Backle.
NYHET Publicerad:

Undersökning: LAS bromsar tillsvidarejobben för 7 av 10 företagare

ARBETSMARKNAD Fler än sju av tio företagare har hindrats från att tillsvidareanställa på grund av Lagen om anställningsskydd. Det visar en ny undersökning som Kantar Sifo har gjort på uppdrag av Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Företagarberättelser: LAS – ett hinder för tillväxt och jobbskapande

ARBETSMARKNAD ”För att kunna expandera måste man våga rekrytera, men som LAS ser ut nu kan man istället tvingas avstå, vilket varken gynnar företag eller medarbetare”, berättar måleriföretagaren Jörgen Bergqvist som är en av de många företagare som ser behov av att förändra LAS.
NYHET Publicerad:

Kritiken mot LAS: ”Vi förlorar en hel generation”

ARBETSMARKNAD LAS skapar en falsk trygghet och står i vägen för generationsskiften. Det menar företagaren Jörgen Bergqvist, som avstått från att anställa fler medarbetare då risken för felrekrytering är stor.
NYHET Publicerad:

Professor: LAS ökar sjukfrånvaron och minskar produktiviteten

ARBETSMARKNAD En lättnad av turordningsreglerna leder till mindre sjukfrånvaro och högre produktivitet, visar färsk forskning. Att avskaffa tvåundantaget i LAS skulle ge stora negativa effekter, menar professor Per Skedinger.
NYHET Publicerad:

Anställningsskyddet behöver förändras

LAS Företag drar sig för att anställa på grund av gällande LAS-regler. Unga och oerfarna utestängs från arbetsmarknaden, antalet fast jobb minskar. Lagstiftningen behöver reformeras på ett genomgripande sätt, skriver Anders Weihe, förhandlingschef på Teknikföretagen.
NYHET Publicerad:

Ny undersökning: Anställningsskydd ökar inte tryggheten

LAS Trygghet på jobbet skapas genom kompetens och arbetsinsats, snarare än anställningsskydd. Det visar en undersökning som Kantar Sifo har gjort på uppdrag av Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Småföretagare: "Vi måste börja prata om LAS"

ARBETSMARKNAD Kjell-Arne Edvinsson vet vad han talar om när han berättar om hur lagen om anställningsskydd gör livet som småföretagare svårt och ibland omöjligt. Samtidigt tror han att lösningen kan vara att fack och arbetsgivare är överens om hur man ska tolka lagen, snarare än att skriva om den.
NYHET Publicerad:

LAS destruktiv för anställda och företag

ARBETSMARKNAD "En utdragen och kränkande uppsägningsprocess hjälper inte någon", säger Johan Åsbrink, som äger och driver äldreboendet Lunnagårds Sjukhem AB i Eksjö.
NYHET Publicerad:

Omställningsförmågan viktig för företagen

KOMMENTAR En förändring av LAS skulle inte påverka omställningsförsäkringarna som arbetsgivare och fack har utvecklat tillsammans. "Vi är måna om att bidra till att en bra verksamhet fortsatt bedrivs och utvecklas på detta område", säger vice vd Peter Jeppsson.
NYHET Publicerad:

"LAS behöver anpassas till dagens arbetsmarknad"

LAS För fjärde året i rad har Otto Nilssons Byggnads AB utsetts till Gasellföretag. Företaget har vuxit till 65 anställda och därmed skapat en massa nya arbetstillfällen i Eslöv. Men ett hinder för nya anställningar är lagen om anställningsskydd (LAS), enligt Patrik Wibelius som driver företaget.
NYHET Publicerad:

Nya regler kan ge fler fasta jobb

ARBETSMARKNAD Lagen om anställningsskydd försvårar för företag att anställa. Helena Bonnevie driver en friskola. "Vi blir restriktiva med anställningar, men kan sysselsätta ett 10-tal personer utöver den bemanning som vi har idag”, säger hon.
NYHET Publicerad:

Företagare: Las hindrar oss från att anställa

LAS En av tre företagare avstår från att anställa på grund av Las, visar en ny undersökning. Björn Jonzon är en av dem. Han behöver anställa två kockar, och innan dess vågar han inte anställa till andra tjänster. "Alla blir förlorare, när alla istället skulle kunna bli vinnare", säger han.
NYHET Publicerad:

Snårigt regelverk ger färre jobb

LAS Lagen om anställningsskydd stänger ute människor från arbetsmarknaden snarare än välkomnar dem. Framförallt drabbar det dem som redan står långt från arbetsmarknaden. Det menar Pernilla Jennervall på Tyllingstrands Konsult i Falun.
NYHET Publicerad:

Jeppsson: Positivt att LO vill diskutera LAS

ARBETSMARKNAD Igår kom beskedet från LO och ordförande Karl-Petter Thorwaldsson att de vill förhandla om anställningstrygghet med motparten. Peter Jeppsson ser positivt på att LO nu vill diskutera LAS.
NYHET Publicerad:

Anställningsskyddet måste moderniseras

LAS Arbetsmarknaden förändras ständigt. Teknikutveckling, digitalisering och globalisering är några av de faktorer som driver på utvecklingen. Men lagen om anställningsskydd (LAS) är en kvarleva från en annan tid. Det skriver Peter Jeppsson och Lotta Petterson i en debattartikel.
NYHET Publicerad:

"LAS måste moderniseras – annars ger jag upp"

LAS Lagen om anställningsskydd skapar osäkerhet och oro bland små och medelstora företag – inte bara för företagarna utan även för de anställda. Det kan Anna Karin Tyskhagen vittna om. Därför välkomnar hon nu det nyväckta politiska intresset för en modernisering av lagen.
NYHET Publicerad:

Gör det inte svårare för äldre att jobba längre

KOMMENTAR Riksdagens pensionsgrupp diskuterar en höjning av Las-åldern från 67 till 69 år. Det hämmar viljan att anställa äldre bland våra medlemsföretag, skriver Carola Lemne och Peter Jeppsson.
NYHET Publicerad:

Kritiserad lag behöver förändras

ALMEDALEN Lagen om anställningsskydd, Las, har kritiserats genom åren. Nu kräver flera instanser att regelverket utreds grundligt och förändras. Företagaren Anna-Lena Bohm anser att Las i grunden är bra, men att turordningsreglerna försvårar för hennes företag att växa och behålla den arbetskraft hon vill ha.