Las göder myten om den starke arbetsgivaren

NYHET Publicerad

LAS En felanställning höll på att sänka Per-Ove Kårfors företag Orto Novo. Sjutton år senare och med 50 anställda är han kritisk mot las.
- Vi måste blåsa in ny luft i systemet som präglas av myten om den svage anställde mot starke arbetsgivaren, säger Per-Ove Kårfors.

Per-Ove Kårfors

Per-Ove Kårfors tror att färre skyddsnät för anställda skapar nya företag och därmed fler arbetstillfällen.

Per-Ove Kårfors, vd för Orto Novo, glömmer aldrig sina första år som företagare. 1993 tvingades han till förlikning i en tvist med en nyanställd som började missköta sig bara några dagar efter provanställningens slut. Lantarbetareförbundets stämning lät inte vänta på sig när det inte fanns tillräckliga skäl för uppsägning.

– Jag hade precis lånat 6 miljoner kronor och räntan låg på 15 procent. Mina tre anställda gick på knä då den fjärde personen inte gjorde sitt jobb. Min jurist sa att facket skulle överklaga tills de vann. Valet stod mellan en möjlig konkurrs eller förlikning, säger Per- Ove Kårfors.

Sedan 20 år driver han Orto Novo på Ekerö utanför Stockholm där han odlar färska örter och sallater. Idag har han 50 anställda och omsätter cirka 70 miljoner kronor. När Svenskt Näringsliv höll möte med alliansens ledamöter ur arbetsmarknadsutskottet om las effekter på företagens vardag fanns Per-Ove Kårfors på plats för att ge sin syn på frågan. Att ändra i turordningsreglerna i las räcker inte. Det krävs radikala förändringar av ett, enligt honom, föråldrat system där anställda ställs mot arbetsgivare.

– Ett anställningsavtal betraktas idag som en förmögenhet som ingen kan ta ifrån en. Som om jag skulle kunna säga till en kund att nu har jag sålt varor till dig i ett halvår och därför ska jag alltid få göra det, säger Per- Ove Kårfors.

Han önskar att politikerna vågade öppna för ett system där arbetsgivarna har större frihet att säga upp personal.

– Idag är riskbenägenheten utraderad för både arbetsgivare och anställd. För att vara på den säkra sidan tvekar arbetsgivare att anställa utsatta grupper som unga, människor med handikapp, socialt stigmatiserade och invandrare. Vilket är oekonomiskt ur samhällssynpunkt då man går miste om en enorm kompetenskälla, säger Per-Ove Kårfors.

Han tror inte att en arbetsmarknad med färre skyddsnät för anställda egentligen skulle ge arbetsgivare ett övertag.

– Jag är övertygad om att vi skulle få se en flodvåg av nya företag och därmed arbetstillfällen. Det rätta och naturliga är ju att ett överflöd av arbetsgivare ska konkurrera om personal genom att erbjuda attraktiva anställningsvillkor, säger Per-Ove Kårfors.

Felanställningen för sjutton år sedan blev en dyrköpt erfarenhet. Per-Ove Kårfors har full förståelse för småföretagare som inte vågar anställa.

– Förlikningen kostade mig drygt 100 000 kronor och ledde till att jag knappt kunde betala mina räkningar. Det var först när jag hade min första miljon i kassan som jag kände mig friare att anställa. Men många når inte så långt.Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Omställningsförmågan viktig för företagen

KOMMENTAR En förändring av LAS skulle inte påverka omställningsförsäkringarna som arbetsgivare och fack har utvecklat tillsammans. "Vi är måna om att bidra till att en bra verksamhet fortsatt bedrivs och utvecklas på detta område", säger vice vd Peter Jeppsson.
NYHET Publicerad:

"Las behöver anpassas till dagens arbetsmarknad"

LAS För fjärde året i rad har Otto Nilssons Byggnads AB utsetts till Gasellföretag. Företaget har vuxit till 65 anställda och därmed skapat en massa nya arbetstillfällen i Eslöv. Men ett hinder för nya anställningar är lagen om anställningsskydd (Las), enligt Patrik Wibelius som driver företaget.
NYHET Publicerad:

Nya regler kan ge fler fasta jobb

ARBETSMARKNAD Lagen om anställningsskydd försvårar för företag att anställa. Helena Bonnevie driver en friskola. "Vi blir restriktiva med anställningar, men kan sysselsätta ett 10-tal personer utöver den bemanning som vi har idag”, säger hon.
NYHET Publicerad:

Företagare: Las hindrar oss från att anställa

LAS En av tre företagare avstår från att anställa på grund av Las, visar en ny undersökning. Björn Jonzon är en av dem. Han behöver anställa två kockar, och innan dess vågar han inte anställa till andra tjänster. "Alla blir förlorare, när alla istället skulle kunna bli vinnare", säger han.
NYHET Publicerad:

Snårigt regelverk ger färre jobb

LAS Lagen om anställningsskydd stänger ute människor från arbetsmarknaden snarare än välkomnar dem. Framförallt drabbar det dem som redan står långt från arbetsmarknaden. Det menar Pernilla Jennervall på Tyllingstrands Konsult i Falun.
NYHET Publicerad:

Jeppsson: Positivt att LO vill diskutera LAS

ARBETSMARKNAD Igår kom beskedet från LO och ordförande Karl-Petter Thorwaldsson att de vill förhandla om anställningstrygghet med motparten. Peter Jeppsson ser positivt på att LO nu vill diskutera LAS.
NYHET Publicerad:

Anställningsskyddet måste moderniseras

LAS Arbetsmarknaden förändras ständigt. Teknikutveckling, digitalisering och globalisering är några av de faktorer som driver på utvecklingen. Men lagen om anställningsskydd (LAS) är en kvarleva från en annan tid. Det skriver Peter Jeppsson och Lotta Petterson i en debattartikel.
NYHET Publicerad:

"LAS måste moderniseras – annars ger jag upp"

LAS Lagen om anställningsskydd skapar osäkerhet och oro bland små och medelstora företag – inte bara för företagarna utan även för de anställda. Det kan Anna Karin Tyskhagen vittna om. Därför välkomnar hon nu det nyväckta politiska intresset för en modernisering av lagen.
NYHET Publicerad:

Gör det inte svårare för äldre att jobba längre

KOMMENTAR Riksdagens pensionsgrupp diskuterar en höjning av Las-åldern från 67 till 69 år. Det hämmar viljan att anställa äldre bland våra medlemsföretag, skriver Carola Lemne och Peter Jeppsson.
NYHET Publicerad:

Kritiserad lag behöver förändras

ALMEDALEN Lagen om anställningsskydd, Las, har kritiserats genom åren. Nu kräver flera instanser att regelverket utreds grundligt och förändras. Företagaren Anna-Lena Bohm anser att Las i grunden är bra, men att turordningsreglerna försvårar för hennes företag att växa och behålla den arbetskraft hon vill ha.
NYHET Publicerad:

Fler jobb med modernt anställningsskydd

KOMMENTAR Tre av fyra företagare kan anställa fler om arbetsrätten tar större hänsyn till företagens behov. Att minska risken för företagare i samband med anställning förbättrar integrationen och ger fler chansen till ett jobb, skriver Peter Jeppsson, vice vd.
NYHET Publicerad:

Jobbmål kräver radikala reformer

ENKLA JOBB Regeringens mål är att Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet 2020. Det förutsätter 340 000 nya jobb. För att de ska skapas krävs genomgripande åtgärder, anser vd Carola Lemne.
NYHET Publicerad:

Svenskt Näringsliv och PTK avslutar omställningsförhandlingar

OMSTÄLLNING Förhandlingarna mellan Svenskt Näringsliv och PTK om ett nytt omställningsavtal har avlutats. Svenskt Näringsliv konstaterar att det inte finns förutsättningar för meningsfulla förhandlingar.
NYHET Publicerad:

Minister vill ha kvar lex Laval

ARBETSMARKNAD Ylva Johansson, arbetsmarknadsminister, vill inte längre riva upp lex Laval. Insiktsfullt, anser arbetsrättsjurist Lars Gellner.
NYHET Publicerad:

Slopat LAS-undantag slår mot småföretagen

ARBETSMARKNAD Många av landets småföretagare är bestörta efter Ylva Johanssons (S) besked att Socialdemokraterna vill slopa undantaget från turordningsreglerna. ”Utan det kan vi tvingas sparka den som har kompetens och levererar det som vi behöver”, säger småföretagaren Catarina Hagstrand.
NYHET Publicerad:

Kommentar: S-förslag hämmar företagens tillväxt

KOMMENTAR Socialdemokraterna med Stefan Löfvén i spetsen vill framstå som näringslivets vänner och berättar gärna att de inte ser näringslivet som ett särintresse. De skriver i sina program att företagen behöver bättre förutsättningar för att växa och utvecklas. Men mot detta står deras egna förslag, skriver Carina Lindfelt, chef för arbetsmarknadsavdelningen.
NYHET Publicerad:

”Prata konkurrenskraft, inte jobb”

ALMEDALEN ”Jag tycker att man ska sluta prata jobb och istället prata om hur vi ska behålla och utveckla företagens konkurrenskraft”. Det sa Per Linde, ägare till industriföretaget Linde Metallteknik.
NYHET Publicerad:

Reformförslag ska få fart på företagens investeringar

REFORMAGENDAN Svårigheten att få tillgång till finansiering är företagens största hinder för att genomföra investeringar. Även brist på kompetent arbetskraft och krångliga regler ställer till det. Svenskt Näringsliv presenterar nu ett antal reformförslag som kan förenkla för företagen och få fart på produktiviteten. 
NYHET Publicerad:

Stabil andel visstidsanställda

ARBETSMARKNAD De senaste nio åren har antalet sysselsatta i genomsnitt stigit med cirka 45 000 per år. Andelen visstidsanställda ligger stabilt under perioden. Det visar en ny rapport.
NYHET Publicerad:

LAS tvingar bort unga medarbetare

WEBB-TV Personalomsättningen på industriföretaget Texo i Älmhult är låg och inom några år närmar sig många anställda pensionsåldern. Vd Anders Svenssons försök att föryngra personalstyrkan försvåras av dagens lagstiftning. "Det måste luckras upp på något sätt", säger han.