Designbyrån Dobermans lönemodell är en anledning till att medarbetarna uppskattar arbetsgivaren. Många väljer att avstå en del av bruttolönen till förmån för utbildning, pension eller semester. Resultatet är anställda som mår bra och är mer produktiva.
Designbyrån Doberman har kontor i Stockholm, New York och Berlin. Genom åren har de vunnit flera utmärkelser: ”Årets bästa arbetsplats”, Årets bästa idé” och ”Sveriges bästa arbetsgivare”. I centrum står företagets lönemodell, som de kallar för Plusmenyn.
– Plusmenyn innebär att medarbetare kan välja att avstå en del av sin bruttolön till förmån för något man upplever har ett högre värde än att hela lönen betalas ut i pengar. Alla tillsvidareanställda erbjuds samma förmåner och Plusmenyn ses över inför varje år. Varje gång Skatteverket möjliggör att något nytt går att löneväxla så läggs det till på menyn, förklarar Maria Nohlström, Employee Experience Director på Doberman.
Plusmenyn är mycket uppskattad hos de anställda och Maria Nohlström tror att den varit en framgångsfaktor för Doberman som arbetsgivare. Företaget erbjuder ett stort antal utbildningar inom ramen för sin utbildningsbudget. Alla medarbetare erbjuds till exempel att gå ledarskapsutbildningar och det finns möjlighet att söka utbildningar ur en gemensam pott som hela bolaget delar på, vilket har bidragit till att hela företagets kompetens ökat.
Ändå väljer många anställda att löneväxla mot utbildning.
– Eftersom flera av våra medarbetare löneväxlar och utbildar sig mer än vad vi kräver så ökar självklart också kompetensen på byrån mer än vad den annars skull ha gjort, säger Maria Nohlström.
Utöver utbildning kan de anställda bland annat välja att löneväxla mot pension och semester. Mer än hälften av de anställda har valt extra pension och cirka en femtedel mot en extra semestervecka, utöver de sex veckor som de redan har.
– Jag tycker det är positivt att man som anställd kan påverka sin livsinkomst på det sätt som Plusmenyn möjliggör. Det är också tydligt att semester är något som ligger högt på många anställdas prioriteringslista. Att få tid och möjlighet att koppla bort jobbet och slappna av för att kunna släppa in nya intryck tror jag ökar de anställdas kompetens och bidrar till att de mår bättre, både på kort och på lång sikt. På så sätt bidrar Plusmenyn till ett välmående företag med anställda som är mer produktiva och mår bättre, säger Maria Nohlström
Maria Nohlström ser Plusmenyn som en del i företagets övergripande systematiska och innovativa arbete med frågor som rör personalens hälsa, trivsel och välbefinnande, och som en viktig pusselbit i att uppnå företagets mål.
– Vi lägger ner mycket tid och arbete på parametrar som ledarskap, kommunikation och teamarbete. Vi strävar efter att vår arbetsplats ska präglas av ett positivt socialt klimat, stor delaktighet och en hög grad av medinflytande. Eftersom vi har gemensamma mål och förväntningar så åstadkommer vi ett klimat där autonomin är hög i vilken de anställda ständigt utvecklas och växer, vilket i sin tur bidrar till att uppnå företagets affärsmål, säger Maria Nohlström.
LönebildningLönesättning