Bättre matchning kan stärka tillväxten

NYHET Publicerad

UTBILDNING Den nya rapporten En fungerande arbetsmarknad – nyckel till innovation och kunskapsdriven tillväxt från Entreprenörskapsforum visar att hälften av den ekonomiska tillväxten mellan 2001 och 2010 har skett tack vare att fler anställda också är högutbildade. Samtidigt är den låga utbildningspremien ett stort problem.

Johan Eklund

Johan Eklund, forskningsledare och professor på Entreprenörskapsforum.

Foto: Entreprenörskapsforum
Annie Lööf

Annie Lööf, partiledare för Centerpartiet, deltog vid rapportlanseringen...

Foto: Lisa Silver
Jonas Milton

...och det gjorde även Jonas Milton, vd för Almega.

Foto: Lisa Silver

I rapporten pekas kompetensförsörjningen ut som en avgörande förutsättning för att kunskap ska kunna leda till innovation och tillväxt i näringslivet. För detta är en fungerande matchning på arbetsmarknaden en nyckelfaktor. Författarna visar olika indikationer på att matchningen försämrat på den svenska arbetsmarknaden de senaste decennierna, med fler lediga jobb samtidigt som fler personer genomgått högskoleutbildning. Den bristande matchningen är även tärande på Sveriges innovationskapacitet, enligt rapporten.

– Kan matchningen mellan näringslivet och utbildning förbättras kan vi frigöra enorm tillväxtpotential, säger Johan Eklund, delförfattare till rapporten.

Samtidigt som andelen högutbildade fördubblats mellan 1990 och 2010, från 20 till 40 procent, har rekrytering av rätt kompetens blivit allt svårare för arbetsgivare. Johan Eklund pekar i sitt kapitel på att många av de utbildningar som har byggts ut inte har någon tydlig koppling till näringslivets efterfrågan, till exempel magister- och masterutbildningar inom vård/omsorg, humaniora och samhällsvetenskap. Detta kan vara en förklaring till att andelen högskoleutbildade inom näringslivet ligger lägre än i samhället i stort (22 procent, jämfört med 40 procent).

– Det är viktigt att låta näringslivet vara behovsdrivande, att lärosätena har en nära dialog med näringslivet och hör efter om vilken kompetens som behövs. Samarbetet kan göras närmre, säger Johan Eklund.

I en jämförelse av olika utbildningsgruppers produktivitet konstateras att högutbildade är mellan två och tre gånger mer produktiva än lågutbildade. Det ökade antalet högutbildade var också skälet till den största delen av tillväxten det senaste årtiondet. Däremot är premien på utbildning låg, i och med att skillnader i produktivitet inte återspeglas i löneskillnader. En låg utbildningspremie minskar incitamenten till utbildning.

– Den viktigaste faktorn för att skapa incitament att förbättra matchningsproblematiken på arbetsmarknaden är att få upp utbildningspremien. Det vill säga göra så att det lönar sig att studera sådant som arbetslivet efterfrågar, säger Johan Eklund.

Annie Lööf, partiledare för Centerpartiet och tidigare näringsminister, var på plats när rapporten lanserades och uttryckte att både lärlingsjobb och yrkesutbildningar spelar en viktig roll för att förbättra matchningen. Hon pekade också på att ökad flexibilitet och minskat regelkrångel för företag är åtgärder som förbättrar situationen på arbetsmarknaden.

– Jag vill se en fördjupad arbetslinje, sa Annie Lööf.

Rapporten visar att ökad rörlighet på arbetsmarknaden har en positiv effekt på både produktivitet och innovationer. För öka rörligheten måste arbetsrätten moderniseras. Lagar och regler som begränsar rörlighet bör avskaffas och ersättas av en mer generös arbetslöshetsersättning och högkvalitativa möjligheter till utbildning och fortbildning.

Almegas VD Jonas Milton var vid rapportlanseringen också inne på att arbetsrätten behöver moderniseras.

– ”Sist in, först ut” känns väldigt mycket som 1800-tal. Därutöver måste vi också ha en utbildningspremie som gör att fler vågar byta jobb, sa Jonas Milton.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Svetsutbildning räddar storföretag i Alingsås

SAMVERKAN Akut brist på medarbetare med kunskap i plåt- och svetsteknik får verkstadsföretag i Alingsås att gå samman med kommunens campus och skräddarsy en ettårig vuxenutbildning.
NYHET Publicerad:

"Statsministern tror att han kan trolla igenom ett vinstförbud"

VÄLFÄRD Mellby Gård AB är numera AcadeMedias största ägare. Köpet gjordes mitt i en intensiv välfärdsdebatt. ”Det faller på sin orimlighet att det blir verklighet av hotet med vinstförbud. Skolan är bland det viktigaste vi har i ett samhälle, den vill vi vara med och utveckla”, säger Johan Andersson, vd Mellby Gård.
NYHET Publicerad:

Så ska unga bli intresserade av industrin

SAMVERKAN Perstorp Gymnasium har som många andra skolor svårt att locka elever till sina industriprogram. Därför väljer skolan nu att satsa extra mycket på kontakten med företagen. Tillsammans har de bjudit in elever till att få en inblick i branschen.
NYHET Publicerad:

Fler kvinnor än män tvekar inför teknisk utbildning

UNDERSÖKNING Två tredjedelar av tjejerna i årskurs tre på gymnasiet är tveksamma till att gå en högre teknisk utbildning. Det visar en undersökning från Tekniksprånget. De är osäkra på vart utbildningen leder och oroar sig för högskolematematiken, förklarar Alexandra Ridderstad, Tekniksprånget.
NYHET Publicerad:

Här ökar ansökningarna till Industriprogrammet

INDUSTRI Industriföretagen fortsätter att skrika efter kvalificerad arbetskraft. Inom Teknikcollege Fyrbodal har man de senaste åren sett en ökning av ansökningar till Industritekniska programmet med cirka 50 procent.
NYHET Publicerad:

Explosion av unga entreprenörer i Bromma

UNG FÖRETAGSAMHET Bromma gymnasiums satsning på entreprenörskap det senaste året har lett till att mer än dubbelt så många elever driver UF-företag. Främst beror framgångarna på att fler program än bara ekonomi ingår, enligt Carl Kronberg, förstelärare på skolan.
NYHET Publicerad:

Sundsvall kommun prisas för sin samverkan

HÖGSKOLAN Tidigare är det företag som tagit emot utmärkelsen. Men i år har Sundsvalls kommun kammat hem Årets Samverkanspris som delas ut av Mittuniversitetet. Det ska inspirera fler företag till att delta i samverkansprojekt med högskolan.
NYHET Publicerad:

Kompetensglapp skadar konkurrenskraften

RAPPORT Det finns ett kompetensglapp mellan högre lärosäten och näringslivet. Ett utökat samarbete bidrar till att minska glappet, konstaterar Näringslivets forskningsberedning i en ny rapport.
NYHET Publicerad:

Så här kan vi lösa lärarbristen

DEBATT Det är hög tid att lösa lärarbristen. Att rekrytera lärare från andra yrkesgrupper, främja en ökad lönespridning och skapa en elitlärarutbildning är tre vägar som faktiskt har en chans att fungera, skriver Mikaela Almerud, skolexpert.
NYHET Publicerad:

"Att tävla i ett yrke sätter det på kartan"

WORLDSKILLS SWEDEN Förra Yrkes-VM tog det svenska laget hem två silver och ett brons. Nu håller lagledaren Annie Widerberg och de tävlande tummen för att det blir guld i år. "Det är ett fantastiskt lag som åker till VM", säger hon.
NYHET Publicerad:

Välfärdsföretagare: "Jag är ledsen och besviken"

GÄSTKRÖNIKA "Mina medarbetare skulle behöva söka en ny arbetsplats och våra förskolebarn en annan förskola. Inte för att de inte trivs eller vill vara kvar, utan på grund av ett politiskt beslut som regeringen står bakom. Det gör mig ledsen", skriver välfärdsföretagaren Eva Högberg i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

”Bara samverkan kan rädda fordonsutbildningen”

KOMPETENS Å ena sidan en nära nog bergfast garanti för att få jobb efter att ha gått ut fordonsprogrammet. Å andra sidan, allt färre som verkligen går utbildningen. Resultatet: En svensk åkerinäring som allt mer uppgivet ropar efter fler förare.
NYHET Publicerad:

Svenska utbildningssystemet brottas med problem

KOMMENTAR En internationell jämförelse av länders utbildningssystem visar att Sverige tappar mark, skriver Mikaela Almerud, högskolepolitisk expert.
NYHET Publicerad:

Ju mer samverkan desto nöjdare studenter

HÖGRE UTBILDNING Handelshögskolan i Stockholm har de nöjdaste studenterna och det största fokuset på deras studenters anställningsbarhet enligt Universums undersökning FöretagsBarometern 2017.
NYHET Publicerad:

"Elever ska känna sig välkomna till arbetslivet"

SAMVERKAN Forsen har inlett ett samarbete med My Dream Now. Deras klasscoachprogram hjälper elever att förstå sina möjligheter och öka motivationen att arbeta mot sina egna mål för att ta sig till jobb efter studierna. "Många människor kan komma långt bara det finns någon som tror på dem", säger Shahad Lund, projektledare, Forsen Malmö och en av fyra klasscoacher.
NYHET Publicerad:

Bra att regeringen ändrar sig om gymnasiets yrkesprogram

KOMMENTAR Regeringen öppnar för att göra om yrkesprogrammen på gymnasiet så att de blir högskoleförberedande, med tillägg i svenska, matte och engelska. Det ska ske utan att tumma på yrkesämnena, vilket är bra. Det skriver Johan Olsson, utbildningspolitisk expert, i en kommentar. Han efterfrågar samtidigt fler åtgärder för att öka attraktionen till yrkesprogrammen.
NYHET Publicerad:

Arbetsgivare slipper ligga ute med pengar

ARBETSMARKNAD Trygghetsfonden TSL:s nya verksamhetsmodell innebär att arbetsgivare slipper ligga ute med pengar under omställningsarbetet.
NYHET Publicerad:

Egen skola ska stärka rekryteringen

KOMPETENS Åtta skolor ska bli tolv, väl spridda över landet. Det är Maskinentreprenörernas sätt att stärka den framtida rekryteringen av förare. Med modern utrustning på plats vill man locka både killar och tjejer.
NYHET Publicerad:

Företagsamheten har flyttat till Företagskällan

SKOLMATERIAL Företagsamheten har i många år berättat om svenska uppfinnare, entreprenörer och deras företag. Nu har allt innehåll på sajten flyttat över till skolsajten Företagskällan.
NYHET Publicerad:

Entreprenörskap ännu högre upp på schemat

GYMNASIESKOLAN Thoren Business School vill utveckla framtidens stjärnor i affärsvärlden. För att ytterligare stärka affärsgymnasiets koncept kliver nu Forza of Sweden in ett samarbete för att spetsa utbildningarna.