Aktiviteter i hela landet för företagsamheten

NYHET Publicerad

KAMPANJ Svenskt Näringsliv, Företagarna och Lantbrukarnas Riksförbund drar ut i fält för bättre villkor för företag under våren. "Vi har tankar och idéer. Lyssna på oss, hör vår historia", säger en av initiativtagarna, Anna-Lena Bohm, ordförande i SME-kommittén.

Gilla företagsamhet

Facebook-sidan Gilla företagsamhet används för att skapa engagemang kring budskapet att det måste bli enklare för Sveriges företagsamma människor att växa och skapa välstånd.

Frida Boklund

...Frida Boklund, Företagarna...

Håkan Johansson LRF

...och Håkan Johansson, LRF, laddar för kampanjen.

Vår tids nybyggare är företagarna. De bryter mark, kläcker idéer, tar risker, skapar jobb och bidrar till ett välmående samhälle. Motarbetas sådana förtjänster är risken att det inte finns någon som lagar vattenledningen som sprungit läck, fixar datastrul, tar hand om sopberg eller ser till att det finns varor i butikshyllorna.

Mot den bakgrunden kampanjar Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, Företagarna och Svenskt Näringsliv landet runt. Budskapet är att vårda företagsamheten, att öka förståelsen för de mindre näringsidkarnas betydelse för ett välmående Sverige.

Aktiviteter på stan blandas med budskap via sociala medier och möten med politiker. På nätet är målsättningen att skapa engagemang för uppropet #företagsamhet, skapa en stor volym av likes och så många delningar som möjligt på Facebook. Under mars månad ställs företagare ansikte mot ansikte med sina riksdagspolitiker och möter allmänheten på gator och torg. Förhoppningen är att varje entusiast för företagsamheten genererar nya likasinnade, likt en lyckad celldelning.

En tongivande kraft i arbetet är SME-kommitténs ordförande Anna-Lena Bohm. Företagare, med närmare 30 års erfarenhet, som med oro ser på utvecklingen under senare år.

– Gamla lagar och regler håller inte måttet på en arbetsmarknad med nya förutsättningar, säger hon.

Anna-Lena Bohm hoppas att kampanjen resulterar i att företagens villkor hamnar i fokus i högre grad än hittills hos såväl politiker, opinionsbildare som allmänhet.

– Vi har tankar och idéer. Lyssna på oss, hör vår historia. Kom ihåg att mindre företag skapar fyra av fem nya jobb, vilket bland annat skulle påskynda integrationen av nyanlända,

Frida Boklund, regionchef för Företagarna i Östergötland och Jönköping, noterar att svensk ekonomi är stark. Optimismen spiller delvis över på organisationens medlemmar, men samtidigt finns det behov av reformer.

– Våra östgötska medlemsföretag har svårt att hitta rätt kompetens, då alla slåss om samma kunskaper. I det industritäta Jönköping gnager osäkerheten. Stora investeringar skjuts på framtiden.

Därför är det viktigt att de tre organisationerna försvarar företagsamheten i ett gemensamt projekt, anser hon.

– Det ska bli kul, men det räcker inte med ett enda tillfälle. Jag hoppas på en fortsättning i någon form.

Hennes huvudbudskap är att fler politiker måste få förståelse för hur jobb skapas och att svensken i gemen inser att de flesta företag är små, ägs av familjer eller personer av kött och blod, ingen anonym institution.   

För LRF är aktiviteten en möjlighet att klargöra att organisationens lantbrukare är en viktig del av småföretagandet på landsbygden.

– Vi vill visa på betydelsen av ett blandat näringsliv, öka förståelsen för småföretagens viktiga roll för regional utveckling, säger Håkan Johansson, regionchef i Gävleborg.

Samarbetet med övriga arbetsgivarorganisationer har tagits emot väl, arbetet med att preparera medlemsföretagen är i full gång, berättar han.

Håkan Johanssons syn på framtida gemensamma projekt ligger i linje med kollegan Frida Boklund.

– Det finns många frågor att samarbeta kring och samtidigt lära av varandra, som till exempel utbildning, säger han.

Fakta:

Du som vill engagera dig i kampanjen tar kontakt med ditt regionkontor eller går in på kampanjens Facebook-sida.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Ratioforskare: Statligt stöd en ”sockerchock”

NÄRINGSPOLITIK Det finns kortsiktiga fördelar med offentliga bidrag och lån till företag men det får inte några långvariga positiva effekter. Den slutsatsen drar forskaren Anders Gustafsson i en ny rapport.
NYHET Publicerad:

Mobilen hjälper henne att ha örnkoll på hemmet

NYKLÄCKT Viljan att hålla koll på elektronik och familj fick Magdalena Gräff att starta företaget Ewa Home, som utvecklat en produkt för digital fjärrstyrning av hemmet.
NYHET Publicerad:

Flyttfirma tappar kunder efter falska tidningsuppgifter

GRANSKNING Flyttföretagaren Mustafa Alwaely förlorade kunder efter Aftonbladets negativa rapportering, skriver Näringslivets medieinstitut i samarbete med Entreprenör. Trots att företagaren kontaktade tidningen och kompletterat bilden har han inte fått någon fullödig rättelse. ”Vi förlorar många affärer på grund av det här”, säger han.
NYHET Publicerad:

Persson pratar valrörelse

VALET 2018 Svenskt Näringsliv är en politisk organisation, men tar inte partipolitisk ställning. ”Vi pratar hellre sakfrågor än personfrågor. Politisk färg är mindre intressant”. Det säger ordförande Fredrik Persson i en intervju med SVT.
NYHET Publicerad:

Hård kritik från företagare efter S-utspel om pensioner

PENSIONER Oro och irritation. Känslorna svallar hos småföretagare efter gårdagens besked att arbetsgivarna ska stå för notan för höjda pensioner.
NYHET Publicerad:

Producenter skålar för riksdagens besked om gårdsförsäljning

ENTREPRENÖRSKAP Bryggaren Robin Johnander och vinodlaren Göran Amnegård gör tummen upp för riksdagens besked om att tillåta gårdsförsäljning av alkohol. "Genomförs det kommer det att vara ett lyft för landsbygden", säger Göran Amnegård till Entreprenör.
NYHET Publicerad:

SUP46: ”Vi måste få ett bättre startupklimat”

STARTUPFÖRETAG Majoriteten av de svenska startupföretagen rekryterar globalt och ser brist på kapital som det största hindret för tillväxt.
NYHET Publicerad:

Ny rapport: Därför har Sverige svårt att få fram nya storföretag

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Sverige har under lång tid haft svårt att få fram nya storföretag. Sex av tio startupföretag upplever att rekryteringssvårigheter utgör ett stort tillväxthinder, visar en ny rapport från Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Storbolag överens om kortare betaltider

SAMARBETE Några av Sveriges största bolag har enats om en hederskod för att korta betaltiderna till sina underleverantörer. Regeringens hot om lagstiftning är därmed undanröjt. ”Det känns fantastiskt bra”, säger Anna- Lena Bohm, ordförande i Svenskt Näringslivs SME- kommitté.
NYHET Publicerad:

Hela listan: Sveriges 50 största kvinnliga företagare

LISTA Tidningen Entreprenör har tagit fram en unik lista på Sveriges 50 största kvinnliga företagare. I listningen finns allt från byggbolag, fastighetsföretag och restauranger, både ärvda familjeföretag och egenstartade sådana. Toppar gör Carin Stoeckmann, vd för Byggmästarn i Skåne, med en miljardomsättning.
NYHET Publicerad:

Småbryggare går i taket över Systembolagets kampanj

FÖRETAGANDE Systembolagets kampanj mot gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker upprör privata bryggare. ”Politisk påverkan ligger inte i Systembolagets uppdrag”, säger Johan Håkansson, bryggeriägare i Kalmar.
NYHET Publicerad:

Så ska fler svenska företag bli stora

SAMHÄLLSEKONOMI Svenska företag har svårt att växa sig stora och nå internationell framgång. Tabbar inom den ekonomiska politiken ställer till det. En fungerande bostadsmarknad, en vårdsektor och skola som håller måttet men framför allt lägre marginalskatter är nödvändiga reformer, enligt en ny rapport.
NYHET Publicerad:

SJ tvingas backa om attraktiva tågtider

KONKURRENS MTR Express har utmanat SJ på tågsträckan mellan Stockholm och Göteborg men har hittills erbjudits sämre avgångstider än konkurrenten. Nu får myndigheten som tilldelar tider backning.
NYHET Publicerad:

Här är framtidens företagare

ENTREPRENÖRSKAP SM i unga företagare har ägt rum på Stockholmsmässan i Älvsjö. Montrarna var fyllda av entusiastiska ungdomar och färska idéer på nya innovationer. Vi har träffat några av de unga företagarna.
NYHET Publicerad:

Företagare rasar mot S-förslag om löntagarägda bolag

ENTREPRENÖRSKAP Protesterna mot Stockholmssocialdemokraternas förslag att skapa en gräddfil för löntagarägda företag ökar. ”Det är en farlig väg att gå”, säger Christina Wahlström, barnmorskan som grundade Sveriges första privata mördravårdsföretag Mama Mia.
NYHET Publicerad:

S-förslag på gräddfil för löntagarägda bolag oroar

ENTREPRENÖRSKAP Socialdemokraterna i Stockholm skakar liv i frågan om löntagarägda företag med motiveringen att det är bättre att vinsten hamnar hos de anställda än hos ägarna. Argumenteringen sänder kalla kårar inom företagarrörelsen. ”De försöker fixa något som redan fungerar alldeles utmärkt”, säger Jens Spendrup, ordförande för Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Politiker skickade hatmejl till småföretagare

FÖRETAGSKLIMAT När företagaren Helena Lundgren ifrågasatte Region Västerbotten i en debattartikel möttes hon av hatmejl. Men hon får också stort medhåll från företagare som tycker som hon, men som inte vågar säga vad de tycker. ”Att människor jag inte känner mejlar sitt stöd hade jag inte räknat med”, säger hon.
NYHET Publicerad:

Växande utanförskap hotar den svenska modellen

DEBATT Fler enkla jobb, frysta ingångslöner och bättre företagsklimat är åtgärder som måste till för att sänka trösklarna till arbetsmarknaden och få hjulen att snurra fortare. Och det brådskar att genomföra det, skriver vd Carola Lemne.
NYHET Publicerad:

Aktiviteter i hela landet för företagsamheten

KAMPANJ Svenskt Näringsliv, Företagarna och Lantbrukarnas Riksförbund drar ut i fält för bättre villkor för företag under våren. "Vi har tankar och idéer. Lyssna på oss, hör vår historia", säger en av initiativtagarna, Anna-Lena Bohm, ordförande i SME-kommittén.