Politiker skickade hatmejl till småföretagare

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT När företagaren Helena Lundgren ifrågasatte Region Västerbotten i en debattartikel möttes hon av hatmejl. Men hon får också stort medhåll från företagare som tycker som hon, men som inte vågar säga vad de tycker. ”Att människor jag inte känner mejlar sitt stöd hade jag inte räknat med”, säger hon.

Helena Lundgren

Helena Lundgren, Hotell Forsen i Vindeln.jpg

I förra veckan publicerades en debattartikel i Västerbottens-kuriren där Helena Lundgren, som driver Hotell Forsen i Vindeln sex mil norr om Umeå, efterlyste en utvärdering av Region Västerbotten. Hon var medveten om risken att få många negativa kommentarer och så blev det också. Men hon var ändå inte riktigt beredd på de personliga påhoppen.

– Jag kan bemöta folk som inte tycker som jag, men det är tråkigt när det görs till en personlig fråga, vilket vissa gjorde. Jag fick höra att jag saknar sakkunskap och att jag är ointelligent och ful. Någon kallade mig för häxa, säger Helena Lundgren.

Det är framför allt män men även kvinnor som hört av sig. Några av de grövsta hatmejlen kom från förtroendevalda politiker i Umeå som stödjer Region Västerbotten och dess ledning.

– Jag hade en aning om att kulturen är väldigt destruktiv och att den som argumenterar emot inte gillas. Det tycks ha skapats en kultur inom Region Västerbotten, både hos politiker och tjänstemän där den som ifrågasätter motas bort.

Ingen polisanmälan

Samtidigt vill hon inte göra en polisanmälan och riskera att hon hamnar i fokus i stället för regionfrågan.

– Såklart att jag blir ledsen, men framför allt blir jag ledsen över att samtalsklimatet är så dåligt. Syftet med artikeln var att öppna ett fönster in i den stora myndigheten och få till en debatt där fler vågar säga sin mening. Jag hoppas att jag har lyckats och i så fall var det värt det.

Det värsta tycker hon ändå är alla de företagare som hört av sig som säger att de tänker som hon och velat göra något liknande, men som inte vågat av oro för att det ska drabba dem själva eller företaget om de retar upp regionledningen.

– De har regionen, länet eller kommunen som köpare av sina produkter och tjänster och är rädda att förlora i anseende och därmed i försäljning om de ifrågasätter det politiska styret. De tycker det är bättre att vara tyst. Det känns inte särskilt demokratiskt att ha en sådan kultur, och det föder ju ingen utveckling.

Går i försvarsställning

Helena Lundgren tror att politikerföraktet får nytt bränsle när förtroendevalda politiker går i försvarsställning mot företagare och andra som vill väcka debatt, och att avståndet mellan dem med politisk makt och vanliga människor riskerar att bli ännu större. Dessutom ger det antagligen problem med återväxten i de politiska partierna, konstaterar hon.

– Vem vill ge sig in i ett spel där kulturen är att trampa på andra och vara otäck för att ta sig upp? Det känns inte särskilt modernt och är förmodligen inget som tilltalar unga.

Helena Lundgren efterfrågar i sin debattartikel en objektiv utvärdering av Region Västerbotten, som är ett landstingsfinansierat utvecklingsprojekt med ett uttalat utvecklingsansvar för hela länet. Hon anser att projektet gör lite för regional tillväxt utanför Umeå och att ett tydligt näringslivsperspektiv för det näringsliv som finns på landsbygd och inland saknas i strategin.

– Enligt mig skapas tillväxten i företagen, men de är sällan med i satsningarna som föreslås. Däremot jäser de offentliga aktörerna ut med ännu fler anställda, projektledare, strateger och experter. Det känns som att projekterandet som sker med hjälp av regionala medel, skattemedel och EU-medel handlar om att säkerställa sysselsättningen i offentliga förvaltningar.

Samtidigt har de regionala obalanserna i länet troligtvis aldrig varit större än nu, påpekar hon.

– Det är därför hög tid att utvärdera och komma fram till vad som kan göras annorlunda så att hela länet stärks, inte bara staden Umeå. Jag vill se ett län som står starkt rustat inför ökad internationell konkurrens på alla områden.

Kritiken riktar sig inte mot någon person utan mot systemet, betonar hon. Än så länge har hon inte lyckats få ett tydligt svar på frågan som hon ställt vid ett flertal tillfällen; ”Hur viktig är näringslivets medverkan i den regionala utvecklingsstrategin?”.

– För mig är svaret självklart; Utan näringslivet har vi ingen tillväxt och då skapas inga skattemedel och då har vi inget att satsa på välfärd och offentlig sektor, säger Helena Lundgren.

Fotnot:
Här är debattartikeln som ledde till personangreppen: Objektiv utvärdering av Region Västerbotten behövs

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Så tydliga är kommunerna med sina mål om företagsklimatet

KARLÄGGNING Det ska vara enkelt för en företagare att se vilka mål kommunen satt upp för att förbättra företagsklimatet. Svenskt Näringslivs studentmedarbetare Emma Supponen har genomfört ett projekt där hon kartlagt hur tydliga kommunerna är med sina mål.
NYHET Publicerad:

Drag kring Kungsörs företagsklimat

NÄRINGSLIVSTRATEGI Kungsörs kommun har klättrat 89 steg på kommunrankingen de senaste två åren, med ett ordentligt kliv på 68 placeringar sedan i fjol. Det gör Kungsör till den sjunde bästa klättraren 2018. ”Vi har haft ett medvetet fokus”, säger kommundirektören Claes-Urban Boström.
NYHET Publicerad:

Skogsägare stämmer staten för utebliven ersättning

ÄGANDERÄTT Staten har slutat att ersätta skogsägare i fjällnära områden. Frågan ställs nu på sin spets i ett ärende i Mark- och miljödomstolen i Umeå.
NYHET Publicerad:

"Problemet att politiker inte förstår våra behov"

FÖRETAGARDAGEN Kompetensförsörjning, skatter och integration var några frågor i fokus när företagare, politiker och experter träffades under årets ”Företagardag” i Näringslivets Hus. Ett problem som lyftes var att politiker och företagare lever i olika världar.
NYHET Publicerad:

Debatt: Kompetens i klassrummen kräver nytänkande

DEBATT I dag, den 26 november, lanseras Svenskt Näringslivs rapport ”Handlingskraft kan lösa lärarkrisen” där sex skribenter har fått i uppdrag att tänka fritt kring möjliga vägar för att förbättra kompetensförsörjningen, skriver Johan Olsson, utbildningspolitisk expert och Karin Rebas, skolpolitisk expert.
NYHET Publicerad:

Försämrat företagsklimat i Stockholm kräver nysatsning

BÄTTRE VILLKOR I senaste rankingen av företagsklimatet rasade Stockholm till en 123:e plats. Nu vill Stockholms nya blågröna styre skapa en ny näringslivstrategi. "Jag ser den nya strategin som en bra början på ett arbete där politiker och tjänstemän får förståelse för företagens behov", säger vd Jan Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Drop-in för företagare förenklar

FÖRETAGSKLIMAT Istället för att vänta på att företagarna hör av sig med frågor tar näringslivskontoret i Krokom initiativ till öppna möten. Satsningen "Näringslivskontoret med vänner" ger svar direkt på plats.
NYHET Publicerad:

"Syftet är att inspirera kommunerna"

INSPIRATIONSDAGARNA Sedan några år tillbaka bjuder Svenskt Näringsliv in alla Sveriges kommuner till inspirationsdagar för att prata om det lokala företagsklimatet. "Det som händer under dagarna ska ge nytta i hemmakommunen", säger Daniel Andersson, nationell projektledare för inspirationsdagarna.
NYHET Publicerad:

Linköping sätter fokus på företagandet

FÖRETAGSKLIMAT Ett bättre företagsklimat blir ett prioriterat område för det nya styret i Linköping. Den som ska leda arbetet har själv drivit företag sedan 2005. ”Jag har varit med och startat företag från grunden och upplevt allt man kan uppleva som företagare”, säger kommunstyrelsens nya ordförande Niklas Borg (M).
NYHET Publicerad:

För första gången når Falkenberg topp-tio

RANKINGEN År efter år har Falkenbergs kommun successivt klättrat uppåt på kommunrankingen. 2010 passerades topp-50-gränsen och i år hamnade kommunen för första gången i det absoluta toppskiktet med en tiondeplacering.
NYHET Publicerad:

Klättraren Piteå firar men jobbar för att bli bäst

RANKINGEN Näst störst kliv på kommunrankingen efter Strömstad gör Piteå. Med en klättring på 86 steg är stämningen i kommunen god. Men det här är bara början. "Nu har vi firat färdigt, vi ska smälta resultatet och börja jobba på att bli bäst i Norrbotten igen. Kan vi sedan hamna bland toppkommunerna i landet, så inte mig emot", säger Peter Palmqvist, näringslivschef i Piteå kommun.
NYHET Publicerad:

Industriföretag träffar kvinnor med ledarambitioner

HALLÅ DÄR Madelen Porserud, som tillsammans med tre andra civilingenjörer grundat Female Leader Engineer. Vad går det ut på?
NYHET Publicerad:

Bra företagsklimat bakom valframgång

RANKING 2018 Centerpartiet gör ett historiskt val och sitter kvar vid makten i Nordmaling. Ett av huvudskälen till den politiska framgången är en långsiktig satsning på företagsklimatet.
NYHET Publicerad:

Höganäs gläds åt framgången – blickar framåt

RANKING 2018 Efter många år i toppen, men utanför prispallen, hittar vi i år Höganäs på tredjeplatsen i kommunrankingen. ”Det är ett jätteroligt kvitto på vårt arbete”, säger kommunstyrelsens ordförande Peter Schölander.
NYHET Publicerad:

Företagsklimatet 2018: ”Konkurrensen har hårdnat”

RANKING 2018 Solna toppar för elfte året i rad. Det visar rankinglistan över kommunernas företagsklimat som presenteras idag. ”Många kommuner jobbar intensivt med frågorna vilket är positivt. Samtidigt ser vi en del orosmoln när det gäller de större kommunerna”, säger Christer Östlund, ansvarig för kommunrelationer.
NYHET Publicerad:

Strömstad årets klättrare

RANKING 2018 Med en förbättring med 89 placeringar är Strömstad den kommun som klättrar mest i rankingen. Från att ha legat på plats 195 ligger kommunen nu på plats 106 och bakom framgången finns strategier och goda relationer med näringslivet.
NYHET Publicerad:

Ratioforskare: Statligt stöd en ”sockerchock”

NÄRINGSPOLITIK Det finns kortsiktiga fördelar med offentliga bidrag och lån till företag men det får inte några långvariga positiva effekter. Den slutsatsen drar forskaren Anders Gustafsson i en ny rapport.
NYHET Publicerad:

Fler insatser bör göras för att förbättra företagsklimat i Karlskrona

FÖRETAGSKLIMAT Trots insatser upplever företagen brister i företagsklimatet i Karlskrona. Bland annat behöver dialogen med kommunledningen stärkas och informationen om kommunens service förbättras.
NYHET Publicerad:

Digitaliseringen sätter Karlskrona på kartan

DIGITALISERINGEN I grunden handlar det om att åstadkomma bättre service för företag och privatpersoner. Så sammanfattar kommundirektören Carl-Martin Lanér Karlskronas digitaliseringsarbete.
NYHET Publicerad:

Fyra röster inför kommunrankingen

FÖRETAGSKLIMAT Inför 2018 års kommunranking pejlar vi förväntningarna och känslorna hos fyra kommuner runt om i Sverige. Samtliga svarande är kommunstyrelsens ordförande i respektive kommun.