Spendrup till attack mot skadliga skatter

NYHET Publicerad

JOBBEN Jobben och arbetslösheten står i centrum inte bara i den politiska debatten utan även i många andra samtal människor emellan. De flesta är överens om att den höga arbetslösheten är ett gissel som tvingar människor till utanförskap. De får inte möjlighet att dela arbetsgemenskapen på en arbetsplats, och kan inte heller försörja sig själv och sina närmaste.

Jens_Spendrup_03

Jens Spendrup, ordförande Svenskt Näringsliv.

Foto: SÖREN ANDERSSON / SCANPIX

Jobben och arbetslösheten står i centrum inte bara i den politiska debatten utan även i många andra samtal människor emellan. De flesta är överens om att den höga arbetslösheten är ett gissel som tvingar människor till utanförskap. De får inte möjlighet att dela arbetsgemenskapen på en arbetsplats, och kan inte heller försörja sig själv och sina närmaste.

Målet att Sverige inom några år ska ha Europas lägsta arbetslöshet var ett huvudtema på Socialdemokraternas kongress den gångna helgen. Men de föreslår i praktiken ingenting som underlättar för företag och företagare.

Istället vill man göra det svårare för företagen på en rad områden. Under kongressen beslutades bland annat att förbjuda möjligheten för företagen att anställa på allmän visstid. Offentlig upphandling ska användas som arbetsmarknadspolitiskt verktyg för att få in fler långtidsarbetslösa på arbetsmarknaden. Man öppnar för ytterligare skattehöjningar på jobb och företagande, utöver de stora skattehöjningar som redan aviserats. 

En grundtanke i Socialdemokraternas arbetsmarknadspolitik är att man kan ”skapa” jobb på politisk väg genom satsningar som ska finansieras via ökade skatter eller genom ökad statlig upplåning.

När jag hör sådana resonemang kan jag inte låta bli att ställa frågan: Om det nu verkligen är så enkelt att minska arbetslösheten, varför har vi då inte med framgång redan gjort det?

Svaret är att vi har försökt tidigare. På 1970- och 80-talen höjdes skatterna i Sverige till de högsta nivåer som världen dittills hade skådat. Vi prövade dessutom samtidigt även att öka statens upplåning till osunda nivåer.

Vad blev resultatet? Sveriges ekonomiska utveckling stannade av och vi levde inte längre i den lysande ekonomi som världen omkring oss tidigare hade beundrat.

Höjda skatter har nämligen ett högt pris. De dämpar människors incitament att arbeta och att utveckla befintliga företag och att starta nya.

Istället för att fokusera på brister i utbildningssystemet och matchningsproblem på arbetsmarknaden borde vi i större utsträckning fråga oss hur vi kan öka incitamenten för företagare och entreprenörer att starta fler företag som växer och som behöver fler medarbetare.

Det är om detta den politiska debatten och de många samtalen borde handla. Inte enbart om hur vi gör fler ungdomar anställningsbara utan även hur vi stimulerar fler företagsamma människor att våga beträda företagandets guppiga bergsstig, där utsikterna visserligen är underbara, men där risken att köra i diket eller rulla utför ett stup är betydande. 

Hur det går för samhällen utan företagare, där politikerna ska ”skapa” jobben och stå för allt nyskapande finns många lärorika men också skräckfyllda historiska exempel att ta del av.

Det är bara Jonas Sjöstedt och hans partikamrater som missat dessa historielektioner. Men det är illa nog, eftersom de nu befinner sig i en position där de på avgörande punkter är med och formar svensk politik.

Vad vi också kan lära av vår nutidshistoria är att statens och kommunernas intäkter faktiskt kan höjas genom sänkta skattesatser som stimulerar till högre ekonomisk aktivitet i samhället.

Sedan år 2000, under både Göran Perssons tid och Fredrik Reinfeldts två regeringar, sänktes det svenska skattetrycket kraftigt. Samtidigt ökade samhällets skatteintäkter med 260 miljarder kronor i reala termer.

Varför? Jo, därför att det blev lönsammare inte bara att arbeta utan också att starta och utveckla företag och anställa fler medarbetare som betalar skatt på sina löneinkomster.

Min uppmaning till alla som vill minska arbetslösheten och öka resurserna till den gemensamma välfärden är därför att lära av historien. Tro inte på dem som förespråkar höjda skatter. Lyssna istället på dem som vet vad som hindrar företagsamma människor att anställa och att starta nya företag!

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Persson pratar valrörelse

VALET 2018 Svenskt Näringsliv är en politisk organisation, men tar inte partipolitisk ställning. ”Vi pratar hellre sakfrågor än personfrågor. Politisk färg är mindre intressant”. Det säger ordförande Fredrik Persson i en intervju med SVT.
NYHET Publicerad:

Hård kritik från företagare efter S-utspel om pensioner

PENSIONER Oro och irritation. Känslorna svallar hos småföretagare efter gårdagens besked att arbetsgivarna ska stå för notan för höjda pensioner.
NYHET Publicerad:

Producenter skålar för riksdagens besked om gårdsförsäljning

ENTREPRENÖRSKAP Bryggaren Robin Johnander och vinodlaren Göran Amnegård gör tummen upp för riksdagens besked om att tillåta gårdsförsäljning av alkohol. "Genomförs det kommer det att vara ett lyft för landsbygden", säger Göran Amnegård till Entreprenör.
NYHET Publicerad:

SUP46: ”Vi måste få ett bättre startupklimat”

STARTUPFÖRETAG Majoriteten av de svenska startupföretagen rekryterar globalt och ser brist på kapital som det största hindret för tillväxt.
NYHET Publicerad:

Ny rapport: Därför har Sverige svårt att få fram nya storföretag

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Sverige har under lång tid haft svårt att få fram nya storföretag. Sex av tio startupföretag upplever att rekryteringssvårigheter utgör ett stort tillväxthinder, visar en ny rapport från Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Storbolag överens om kortare betaltider

SAMARBETE Några av Sveriges största bolag har enats om en hederskod för att korta betaltiderna till sina underleverantörer. Regeringens hot om lagstiftning är därmed undanröjt. ”Det känns fantastiskt bra”, säger Anna- Lena Bohm, ordförande i Svenskt Näringslivs SME- kommitté.
NYHET Publicerad:

Hela listan: Sveriges 50 största kvinnliga företagare

LISTA Tidningen Entreprenör har tagit fram en unik lista på Sveriges 50 största kvinnliga företagare. I listningen finns allt från byggbolag, fastighetsföretag och restauranger, både ärvda familjeföretag och egenstartade sådana. Toppar gör Carin Stoeckmann, vd för Byggmästarn i Skåne, med en miljardomsättning.
NYHET Publicerad:

Småbryggare går i taket över Systembolagets kampanj

FÖRETAGANDE Systembolagets kampanj mot gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker upprör privata bryggare. ”Politisk påverkan ligger inte i Systembolagets uppdrag”, säger Johan Håkansson, bryggeriägare i Kalmar.
NYHET Publicerad:

Så ska fler svenska företag bli stora

SAMHÄLLSEKONOMI Svenska företag har svårt att växa sig stora och nå internationell framgång. Tabbar inom den ekonomiska politiken ställer till det. En fungerande bostadsmarknad, en vårdsektor och skola som håller måttet men framför allt lägre marginalskatter är nödvändiga reformer, enligt en ny rapport.
NYHET Publicerad:

SJ tvingas backa om attraktiva tågtider

KONKURRENS MTR Express har utmanat SJ på tågsträckan mellan Stockholm och Göteborg men har hittills erbjudits sämre avgångstider än konkurrenten. Nu får myndigheten som tilldelar tider backning.
NYHET Publicerad:

Här är framtidens företagare

ENTREPRENÖRSKAP SM i unga företagare har ägt rum på Stockholmsmässan i Älvsjö. Montrarna var fyllda av entusiastiska ungdomar och färska idéer på nya innovationer. Vi har träffat några av de unga företagarna.
NYHET Publicerad:

Företagare rasar mot S-förslag om löntagarägda bolag

ENTREPRENÖRSKAP Protesterna mot Stockholmssocialdemokraternas förslag att skapa en gräddfil för löntagarägda företag ökar. ”Det är en farlig väg att gå”, säger Christina Wahlström, barnmorskan som grundade Sveriges första privata mördravårdsföretag Mama Mia.
NYHET Publicerad:

S-förslag på gräddfil för löntagarägda bolag oroar

ENTREPRENÖRSKAP Socialdemokraterna i Stockholm skakar liv i frågan om löntagarägda företag med motiveringen att det är bättre att vinsten hamnar hos de anställda än hos ägarna. Argumenteringen sänder kalla kårar inom företagarrörelsen. ”De försöker fixa något som redan fungerar alldeles utmärkt”, säger Jens Spendrup, ordförande för Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Politiker skickade hatmejl till småföretagare

FÖRETAGSKLIMAT När företagaren Helena Lundgren ifrågasatte Region Västerbotten i en debattartikel möttes hon av hatmejl. Men hon får också stort medhåll från företagare som tycker som hon, men som inte vågar säga vad de tycker. ”Att människor jag inte känner mejlar sitt stöd hade jag inte räknat med”, säger hon.
NYHET Publicerad:

Växande utanförskap hotar den svenska modellen

DEBATT Fler enkla jobb, frysta ingångslöner och bättre företagsklimat är åtgärder som måste till för att sänka trösklarna till arbetsmarknaden och få hjulen att snurra fortare. Och det brådskar att genomföra det, skriver vd Carola Lemne.
NYHET Publicerad:

Aktiviteter i hela landet för företagsamheten

KAMPANJ Svenskt Näringsliv, Företagarna och Lantbrukarnas Riksförbund drar ut i fält för bättre villkor för företag under våren. "Vi har tankar och idéer. Lyssna på oss, hör vår historia", säger en av initiativtagarna, Anna-Lena Bohm, ordförande i SME-kommittén.
NYHET Publicerad:

Ny rapport: 11 000 fler jobb i restaurangbranschen

RESTAURANGMOMSEN Frågan om den sänkta restaurangmomsen har varit omdiskuterad, men till slut valde regeringen att behålla den. Sänkningen har resulterat i 11 300 fler helårsarbeten inom restaurangbranschen, visar en rapport från Tillväxtanalys.
NYHET Publicerad:

Regeringen sviker jobbskaparna

HÖSTBUDGETEN "Det är en misslyckad budget som presenteras idag. Regeringen höjer kostnaderna för företagen men gör inte tillräckligt för att skapa förutsättningar för fler jobb", säger Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne.
NYHET Publicerad:

"Vi har företagen med oss"

ALMEDALSVECKAN En fantastisk plats att driva företag på. Det är företagarna på Gotland eniga om. Men liksom i övriga delar av landet finns bekymmer, bland annat med kompetens och integration. Det visade sig när Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne mötte företagare i Visby.