Unga företagare tänker globalt från början

NYHET Publicerad

GLOBALISERING Unga entreprenörer tänker internationellt redan från start och de ser globaliseringen mer som en möjlighet än som ett hot. Det framkom vid ett samtal mellan 13 unga företagare från hela Sverige och Svenskt Näringslivs vd Urban Bäckström.

Unga entreprenörer

Euron och kulturella skillnader var två diskussionsämnen när 13 unga företagare från hela Sverige mötte Svenskt Näringslivs vd Urban Bäckström.

Det har blivit enklare för svenska företag att ge sig ut på världsmarknaden. Tekniska framsteg har gjort den internationella marknaden mer tillgänglig. Det var de 13 unga företagarna överens om i sitt möte med Urban Bäckström i samband med Svenskt Näringslivs Framtidsmöte nyligen.

Däremot tyckte flera av företagarna att svenska företag underskattar de kulturella skillnaderna mellan olika länder. De efterlyste mer utbildning och hjälp kring detta för att undvika misstag vid en internationell lansering. Dessutom hördes röster som ville väcka liv i debatten om euron.

– Vi har tur eftersom det mesta av vår export går till USA. Men för att kunna sälja mer i Europa så behöver vi verkligen euron, annars måste vi kanske flytta till Finland där de redan är med i valutaunionen. Kursförändringar slår stenhårt mot oss, sade Adam Brånby, vd för Woolpower i Östersund, som tillverkar varma underställ i ullfrotté.

Och han fick medhåll av Magnus Lorenz, som driver Brando designbyrå i Malmö.

– Administrationen med olika valutor är jobbigast. Om vi hade euron skulle jag spara jättemycket tid, sade han.

Även Mattias Hart, som förser den svenska trävaruindustrin med maskiner genom företaget Im Hart i Kopparberg, tycker att det svenska utanförskapet är ett stort problem.

Urban Bäckström hade dock inte glädjande besked om euron att komma med.

– Tyvärr är frågan stendöd från politiskt håll, sade han.

Ett annat problem för de unga entreprenörerna är svårigheterna att hitta rätt medarbetare. Dels handlar det om att våga och ha råd med strategiska rekryteringar, dels om tillgången på kvalificerad arbetskraft. Flera unga företagare vände sig om trögrörligheten i den svenska arbetsrätten.

– Trygghet skapas inte på papper, det är en villfarelse, sade Andreas Krona, vd för Callo i Nässjö, som producerar reservdelar till industrin, bland annat Husqvarna.

Han framhöll att kollektivavtal och turordningsregler invaggar folk i falsk trygghet och gör att medarbetare undviker att byta jobb även om de egentligen vill det. Dessutom tvekar företagarna att anställa.

Även Johan Redhe, vd för familjeföretaget Gällö Såg i Gällö, vittnade om problemen med arbetsrätten.

– Det är fel att regeringen inte tar tag i arbetsrätten. Den hindrar oss företagare att anställa fler medarbetare på grund av rädsla för vad som ska hända om marknaden viker, sade han.

Lisa Renander och Julia Hamrin, som tillsammans driver Sundsvallsföretaget Xcited, ville lyfta fram attityderna till entreprenörskap och globaliseringen och förmedla en positiv bild av företagande till ungdomar. De startade själva som ett så kallt UF-företag under gymnasietiden och de tycker fortfarande att kontakterna med ungdomar är viktiga.

– Det måste bli mer fokus på attityderna till företagande. Om vi hela tiden pekar på alla krångliga regler och höga skatter kan unga entreprenörer få för sig att det är svårt att driva företag. Vi måste förmedla en positiv bild av att allt är möjligt, sade Lisa Renander.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

SUP46: ”Vi måste få ett bättre startupklimat”

STARTUPFÖRETAG Majoriteten av de svenska startupföretagen rekryterar globalt och ser brist på kapital som det största hindret för tillväxt.
NYHET Publicerad:

Ny rapport: Därför har Sverige svårt att få fram nya storföretag

STARTUPFÖRETAG Sverige har under lång tid haft svårt att få fram nya storföretag. Sex av tio startupföretag upplever att rekryteringssvårigheter utgör ett stort tillväxthinder, visar en ny rapport från Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Storbolag överens om kortare betaltider

SAMARBETE Några av Sveriges största bolag har enats om en hederskod för att korta betaltiderna till sina underleverantörer. Regeringens hot om lagstiftning är därmed undanröjt. ”Det känns fantastiskt bra”, säger Anna- Lena Bohm, ordförande i Svenskt Näringslivs SME- kommitté.
NYHET Publicerad:

Hela listan: Sveriges 50 största kvinnliga företagare

LISTA Tidningen Entreprenör har tagit fram en unik lista på Sveriges 50 största kvinnliga företagare. I listningen finns allt från byggbolag, fastighetsföretag och restauranger, både ärvda familjeföretag och egenstartade sådana. Toppar gör Carin Stoeckmann, vd för Byggmästarn i Skåne, med en miljardomsättning.
NYHET Publicerad:

Småbryggare går i taket över Systembolagets kampanj

FÖRETAGANDE Systembolagets kampanj mot gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker upprör privata bryggare. ”Politisk påverkan ligger inte i Systembolagets uppdrag”, säger Johan Håkansson, bryggeriägare i Kalmar.
NYHET Publicerad:

Så ska fler svenska företag bli stora

SAMHÄLLSEKONOMI Svenska företag har svårt att växa sig stora och nå internationell framgång. Tabbar inom den ekonomiska politiken ställer till det. En fungerande bostadsmarknad, en vårdsektor och skola som håller måttet men framför allt lägre marginalskatter är nödvändiga reformer, enligt en ny rapport.
NYHET Publicerad:

SJ tvingas backa om attraktiva tågtider

KONKURRENS MTR Express har utmanat SJ på tågsträckan mellan Stockholm och Göteborg men har hittills erbjudits sämre avgångstider än konkurrenten. Nu får myndigheten som tilldelar tider backning.
NYHET Publicerad:

Här är framtidens företagare

ENTREPRENÖRSKAP SM i unga företagare har ägt rum på Stockholmsmässan i Älvsjö. Montrarna var fyllda av entusiastiska ungdomar och färska idéer på nya innovationer. Vi har träffat några av de unga företagarna.
NYHET Publicerad:

Företagare rasar mot S-förslag om löntagarägda bolag

ENTREPRENÖRSKAP Protesterna mot Stockholmssocialdemokraternas förslag att skapa en gräddfil för löntagarägda företag ökar. ”Det är en farlig väg att gå”, säger Christina Wahlström, barnmorskan som grundade Sveriges första privata mördravårdsföretag Mama Mia.
NYHET Publicerad:

S-förslag på gräddfil för löntagarägda bolag oroar

ENTREPRENÖRSKAP Socialdemokraterna i Stockholm skakar liv i frågan om löntagarägda företag med motiveringen att det är bättre att vinsten hamnar hos de anställda än hos ägarna. Argumenteringen sänder kalla kårar inom företagarrörelsen. ”De försöker fixa något som redan fungerar alldeles utmärkt”, säger Jens Spendrup, ordförande för Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Politiker skickade hatmejl till småföretagare

FÖRETAGSKLIMAT När företagaren Helena Lundgren ifrågasatte Region Västerbotten i en debattartikel möttes hon av hatmejl. Men hon får också stort medhåll från företagare som tycker som hon, men som inte vågar säga vad de tycker. ”Att människor jag inte känner mejlar sitt stöd hade jag inte räknat med”, säger hon.
NYHET Publicerad:

Växande utanförskap hotar den svenska modellen

DEBATT Fler enkla jobb, frysta ingångslöner och bättre företagsklimat är åtgärder som måste till för att sänka trösklarna till arbetsmarknaden och få hjulen att snurra fortare. Och det brådskar att genomföra det, skriver vd Carola Lemne.
NYHET Publicerad:

Aktiviteter i hela landet för företagsamheten

KAMPANJ Svenskt Näringsliv, Företagarna och Lantbrukarnas Riksförbund drar ut i fält för bättre villkor för företag under våren. "Vi har tankar och idéer. Lyssna på oss, hör vår historia", säger en av initiativtagarna, Anna-Lena Bohm, ordförande i SME-kommittén.
NYHET Publicerad:

Ny rapport: 11 000 fler jobb i restaurangbranschen

RESTAURANGMOMSEN Frågan om den sänkta restaurangmomsen har varit omdiskuterad, men till slut valde regeringen att behålla den. Sänkningen har resulterat i 11 300 fler helårsarbeten inom restaurangbranschen, visar en rapport från Tillväxtanalys.
NYHET Publicerad:

Regeringen sviker jobbskaparna

HÖSTBUDGETEN "Det är en misslyckad budget som presenteras idag. Regeringen höjer kostnaderna för företagen men gör inte tillräckligt för att skapa förutsättningar för fler jobb", säger Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne.
NYHET Publicerad:

"Vi har företagen med oss"

ALMEDALSVECKAN En fantastisk plats att driva företag på. Det är företagarna på Gotland eniga om. Men liksom i övriga delar av landet finns bekymmer, bland annat med kompetens och integration. Det visade sig när Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne mötte företagare i Visby.
NYHET Publicerad:

Entreprenörskap går på sparlåga

KOMMENTAR Svenska entreprenörer blir färre. Andelen sjönk från 8,2 procent 2013 till 6,7 procent 2014. Huvudförklaringen är att 40 procent färre kvinnor ägnar sig åt entreprenörskap, visar rapporten Global Entrepreneurship monitor. Enligt chefekonom Ann Öberg är det bland annat den politiska osäkerheten som omgärdar välfärdsföretagandet som spökar.
NYHET Publicerad:

Spendrup till attack mot skadliga skatter

JOBBEN På 1970- och 80-talen höjdes skatterna till de högsta nivåer som världen dittills skådat. Effekterna blev förödande. På senare tid har skattekramarna fått en ny vår. Ordförande Jens Spendrup uppmanar regeringen att lära av historien.
NYHET Publicerad:

"Regeringen lägger en jobbfientlig vårbudget"

BUDGETEN Regeringens vårproposition innehåller flera förslag som drabbar jobb, investeringar och företagande, enligt Carola Lemne, vd. "Det är en farlig väg att gå i ett läge när vi behöver stärka Sveriges konkurrenskraft", säger hon.