Växande utanförskap hotar den svenska modellen

NYHET Publicerad

DEBATT Fler enkla jobb, frysta ingångslöner och bättre företagsklimat är åtgärder som måste till för att sänka trösklarna till arbetsmarknaden och få hjulen att snurra fortare. Och det brådskar att genomföra det, skriver vd Carola Lemne.

Carola_Lemne 2015

Carola Lemne oroas över att det görs för lite för att sänka trösklarna till arbetsmarknaden.

Under de närmsta åren behöver ungefär 300 000 fler enkla jobb skapas i Sverige. Jobb och egen försörjning är den viktigaste ingången i samhället. Många har länge påtalat problemen med höga trösklar till den svenska arbetsmarknaden. I och med den ökade flyktinginvandringen till Sverige har behovet av en mer öppen arbetsmarknad blivit än mer akut.

Det är en brådskande uppgift för såväl arbetsmarknadens parter som för politiker att komma vidare med förslag som syftar till att fler jobb växer till.

Fler utbildningsmöjligheter och snabbare validering av nyanländas kunskaper är också viktigt, men inte tillräckligt. Av de flyktinginvandrare som nyligen anlänt och är inskrivna på Arbetsförmedlingen saknar nästan hälften gymnasieutbildning.

Skulle Sverige ha lägre kostnader för att anställa, så att enklare jobb kan växa fram, skulle fler få chansen att snabbare gå från bidrag till att få in en fot på arbetsmarknaden. Det första steget in är avgörande för att man ska ha möjlighet att skaffa sig erfarenhet och förutsättningar att sedan kunna kan söka sig vidare till mer kvalificerade jobb.

Sverige saknar dock i princip en hel sektor med vad vi kallar vardagsjobb. Det kan handla om olika typer av hushålls- och företagsnära tjänster som inte ställer stora krav på utbildning och tidigare erfarenhet. Att dessa jobb inte skapas beror till stor del på höga kostnader att anställa. Vi har bland den lägsta andelen enkla jobb i EU. Samtidigt har vi EU:s högsta ingångslöner. Det bidrar till att hämma tillväxten av jobb och höjer trösklarna in på arbetsmarknaden.

För att fler jobb ska skapas behöver företagsklimatet förbättras genom minskat regelkrångel och borttagande av hinder för företagen. Kostnaderna för att anställa måste minska.

Ett exempel på en reform som visar att nya jobb växer fram när kostnaderna minskas är rut-avdraget. Genom att sänka kostnaderna på hushållsnära tjänster har efterfrågan ökat och fler jobb skapats av företagen. En stor ny marknad med vita jobb har kunnat växa fram.

‪Enkla och generellt utformade reformer fungerar oftast bättre än olika former av statliga lönesubventioner, vilka företag inte sällan uppfattar som krångliga och snedvridande. Därför har Svenskt Näringsliv föreslagit en ny anställningsform, en modern lärlingsanställning.

‪Vårt förslag bygger vidare på Stefan Löfvens idé om yrkesintroduktionsanställningar, YA-jobb, som staten och arbetsmarknadens parter kommit överens om. Anställningen bör vara öppen för alla företag och inte innehålla krångliga krav eller tids- och åldersgränser. Kostnaderna bör minskas, förslagsvis genom lägre ingångslöner i kombination med lägre arbetsgivaravgifter och sänkta skatter på arbete för lägre inkomster.

I ett första steg behöver ingångslönerna inom vissa områden frysas. Exakt vilken nivå de bör ligga på är svårt att säga i dag. Ingångslönerna är en av flera komponenter och det är den totala kostnaden för arbetsgivare att anställa som behöver minska om vi ska få fram fler vardagsjobb. Arbetsgivaravgifterna behöver tas ned och med lägre inkomstskatter skulle det fortfarande bli mer kvar i plånboken även med en lite lägre ingångslön.

Jobb skapas av företagsamma människor i växande företag som vill, vågar och kan anställa. Då måste kalkylen gå ihop, kostnaden kan inte vara högre än vad den anställde bidrar med till verksamheten.

‪Detta kan tyckas självklart, men från politiskt och fackligt håll förekommer ändå förslag som istället försämrar företagens förutsättningar att skapa jobb. Ska vi klara av att öppna arbetsmarknaden för fler fungerar det inte att fortsätta låta ingångslönerna pressas uppåt.

Vi kommer gärna överens med LO om upplägget för en modern lärlingsanställning. Men hittills har de inte visat någon vilja att diskutera saken, utan framstår alltmer som ett särintresse som slutat ta hänsyn till dem som står utanför arbetsmarknaden.

‪Den svenska modellen bygger på att arbetsmarknadens parter klarar av att ta ansvar för Sverige. Om inte parterna klarar av att komma framåt är det rimligt att regering och riksdag axlar ansvaret för att komma vidare med förslag som leder till att fler jobb växer till.

‪Vi värnar den svenska modellen och ser med oro på att för lite genomförs för att sänka trösklarna till arbetsmarknaden. Det som främst av allt utmanar den svenska modellen är om vi låter utanförskapet i samhället växa. Fler måste kunna bryta bidragsberoende och få en egen försörjning och för att det ska vara möjligt behövs ungefär 300 000 fler enkla jobb i Sverige.

‪Artikeln publiceras i Göteborgsposten 2016-02-26

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Ratioforskare: Statligt stöd en ”sockerchock”

NÄRINGSPOLITIK Det finns kortsiktiga fördelar med offentliga bidrag och lån till företag men det får inte några långvariga positiva effekter. Den slutsatsen drar forskaren Anders Gustafsson i en ny rapport.
NYHET Publicerad:

Mobilen hjälper henne att ha örnkoll på hemmet

NYKLÄCKT Viljan att hålla koll på elektronik och familj fick Magdalena Gräff att starta företaget Ewa Home, som utvecklat en produkt för digital fjärrstyrning av hemmet.
NYHET Publicerad:

Flyttfirma tappar kunder efter falska tidningsuppgifter

GRANSKNING Flyttföretagaren Mustafa Alwaely förlorade kunder efter Aftonbladets negativa rapportering, skriver Näringslivets medieinstitut i samarbete med Entreprenör. Trots att företagaren kontaktade tidningen och kompletterat bilden har han inte fått någon fullödig rättelse. ”Vi förlorar många affärer på grund av det här”, säger han.
NYHET Publicerad:

Persson pratar valrörelse

VALET 2018 Svenskt Näringsliv är en politisk organisation, men tar inte partipolitisk ställning. ”Vi pratar hellre sakfrågor än personfrågor. Politisk färg är mindre intressant”. Det säger ordförande Fredrik Persson i en intervju med SVT.
NYHET Publicerad:

Hård kritik från företagare efter S-utspel om pensioner

PENSIONER Oro och irritation. Känslorna svallar hos småföretagare efter gårdagens besked att arbetsgivarna ska stå för notan för höjda pensioner.
NYHET Publicerad:

Producenter skålar för riksdagens besked om gårdsförsäljning

ENTREPRENÖRSKAP Bryggaren Robin Johnander och vinodlaren Göran Amnegård gör tummen upp för riksdagens besked om att tillåta gårdsförsäljning av alkohol. "Genomförs det kommer det att vara ett lyft för landsbygden", säger Göran Amnegård till Entreprenör.
NYHET Publicerad:

SUP46: ”Vi måste få ett bättre startupklimat”

STARTUPFÖRETAG Majoriteten av de svenska startupföretagen rekryterar globalt och ser brist på kapital som det största hindret för tillväxt.
NYHET Publicerad:

Ny rapport: Därför har Sverige svårt att få fram nya storföretag

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Sverige har under lång tid haft svårt att få fram nya storföretag. Sex av tio startupföretag upplever att rekryteringssvårigheter utgör ett stort tillväxthinder, visar en ny rapport från Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Storbolag överens om kortare betaltider

SAMARBETE Några av Sveriges största bolag har enats om en hederskod för att korta betaltiderna till sina underleverantörer. Regeringens hot om lagstiftning är därmed undanröjt. ”Det känns fantastiskt bra”, säger Anna- Lena Bohm, ordförande i Svenskt Näringslivs SME- kommitté.
NYHET Publicerad:

Hela listan: Sveriges 50 största kvinnliga företagare

LISTA Tidningen Entreprenör har tagit fram en unik lista på Sveriges 50 största kvinnliga företagare. I listningen finns allt från byggbolag, fastighetsföretag och restauranger, både ärvda familjeföretag och egenstartade sådana. Toppar gör Carin Stoeckmann, vd för Byggmästarn i Skåne, med en miljardomsättning.
NYHET Publicerad:

Småbryggare går i taket över Systembolagets kampanj

FÖRETAGANDE Systembolagets kampanj mot gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker upprör privata bryggare. ”Politisk påverkan ligger inte i Systembolagets uppdrag”, säger Johan Håkansson, bryggeriägare i Kalmar.
NYHET Publicerad:

Så ska fler svenska företag bli stora

SAMHÄLLSEKONOMI Svenska företag har svårt att växa sig stora och nå internationell framgång. Tabbar inom den ekonomiska politiken ställer till det. En fungerande bostadsmarknad, en vårdsektor och skola som håller måttet men framför allt lägre marginalskatter är nödvändiga reformer, enligt en ny rapport.
NYHET Publicerad:

SJ tvingas backa om attraktiva tågtider

KONKURRENS MTR Express har utmanat SJ på tågsträckan mellan Stockholm och Göteborg men har hittills erbjudits sämre avgångstider än konkurrenten. Nu får myndigheten som tilldelar tider backning.
NYHET Publicerad:

Här är framtidens företagare

ENTREPRENÖRSKAP SM i unga företagare har ägt rum på Stockholmsmässan i Älvsjö. Montrarna var fyllda av entusiastiska ungdomar och färska idéer på nya innovationer. Vi har träffat några av de unga företagarna.
NYHET Publicerad:

Företagare rasar mot S-förslag om löntagarägda bolag

ENTREPRENÖRSKAP Protesterna mot Stockholmssocialdemokraternas förslag att skapa en gräddfil för löntagarägda företag ökar. ”Det är en farlig väg att gå”, säger Christina Wahlström, barnmorskan som grundade Sveriges första privata mördravårdsföretag Mama Mia.
NYHET Publicerad:

S-förslag på gräddfil för löntagarägda bolag oroar

ENTREPRENÖRSKAP Socialdemokraterna i Stockholm skakar liv i frågan om löntagarägda företag med motiveringen att det är bättre att vinsten hamnar hos de anställda än hos ägarna. Argumenteringen sänder kalla kårar inom företagarrörelsen. ”De försöker fixa något som redan fungerar alldeles utmärkt”, säger Jens Spendrup, ordförande för Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Politiker skickade hatmejl till småföretagare

FÖRETAGSKLIMAT När företagaren Helena Lundgren ifrågasatte Region Västerbotten i en debattartikel möttes hon av hatmejl. Men hon får också stort medhåll från företagare som tycker som hon, men som inte vågar säga vad de tycker. ”Att människor jag inte känner mejlar sitt stöd hade jag inte räknat med”, säger hon.
NYHET Publicerad:

Växande utanförskap hotar den svenska modellen

DEBATT Fler enkla jobb, frysta ingångslöner och bättre företagsklimat är åtgärder som måste till för att sänka trösklarna till arbetsmarknaden och få hjulen att snurra fortare. Och det brådskar att genomföra det, skriver vd Carola Lemne.
NYHET Publicerad:

Aktiviteter i hela landet för företagsamheten

KAMPANJ Svenskt Näringsliv, Företagarna och Lantbrukarnas Riksförbund drar ut i fält för bättre villkor för företag under våren. "Vi har tankar och idéer. Lyssna på oss, hör vår historia", säger en av initiativtagarna, Anna-Lena Bohm, ordförande i SME-kommittén.