Pyrrhusseger för byggföretag i skattemål

NYHET Publicerad

RÄTTSSÄKERHET En över tre år lång kamp är över för Micke Brandt och Lisa Andersson som driver Leasebyggarna. Kammarrätten har friat dem från misstankar om att de ska ha använt osanna fakturor. "Det har varit ett rent helvete att driva en juridisk process och samtidigt försöka sköta företaget, säger Micke Brandt.

Det var i början av 2010 som Skatteverket anklagade Micke Brandt och Lisa Andersson för att ha tagit in ”osanna fakturor” i sitt företag Leasebyggarna. Begreppet ”osann faktura” är myntat av Skatteverket och syftar på en situation där två företagare tillsammans använt falska fakturor för att ta ut kontanter utanför bokföringen och betala ut svarta löner.

Då hade företaget 15 anställda och växte sakta men säkert på den lilla orten Bjuråker i Hälsingland. Idag har de åtta anställda och Micke Brandt beskriver det som att företaget går på knäna. Han kommer fortfarande ihåg chocken över att bli utmålad som en skatteskurk.

– Vi fick panik och förstod först inte vad vi gjort för fel. Att driva processen med att bevisa vår oskuld och samtidigt sköta företaget med allt vad det innebär av personal, löner och att styra upp och slutföra jobb har varit som har varit som ratta ett skenande expresståg, säger Micke Brandt.

Under 2009 hade de tagit hjälp av underleverantörer med egna F-skattsedlar. Det visade sig att några av dessa inte betalade in skatt. Skatteverket anklagade Leasebyggarna för att ha använt falska fakturor och krävde därför dem på den uteblivna skatten. Förutom chocken över anklagelsen om att de skulle använt falska fakturor så skulle de inom fjorton dagar betala in 1,4 miljoner kronor till Skatteverket.

– Det finns inte ett företag i vår storlek som kan få fram så mycket pengar på så kort tid. Vårt företag hade bara några år på nacken och var fortfarande i uppbyggnadsfasen. För att inte gå i konkurs belånade vi Lisas föräldrahem och betalade in pengarna”, säger Micke Brandt.

Micke Brandt berättar hur de trodde att allt skulle lösa sig i Förvaltningsrätten. Men Förvaltningsrätten gick på Skatteverkets linje om skattefusk och sommaren 2012 förlorade de tvisten.

– Det har varit som att jobba i uppförsbacke i över tre år. Vi har mått så dåligt i perioder att det varit svårt att sköta företaget ordentligt. Hade vi inte haft så trogna kunder samt personal och vänner som trott på vår oskuld, hade vi aldrig klarat oss, säger Micke Brandt.

Ett halvår senare, i november 2012, slog Högsta förvaltningsdomstolen fast att Skatteverket inte per automatik kan anta att alla företagare är skyldiga till falska fakturor utan bevisning och att grundläggande bevisregler ska respekteras. Och så i september i år friades så Leasebyggarna från anklagelserna i Kammarrätten.

– Det är naturligtvis skönt att få rätt tillslut. Men vi har blivit straffade fysiskt och psykiskt och står här med massa krediter, privata lån och höga advokatkostnader. Vi jobbar på för att ta oss över den värsta puckeln och komma vidare, säger Micke Brandt.

Han konstaterar att de har mer skulder idag än när de startade företaget. Samtidigt är han och Lisa fast beslutna att driva företaget vidare. Rädslan för att ta in underleverantörer med F-skattsedel hänger dock kvar.

– Vi är helt enkelt brända. Det tar på krafterna att satsa hela sitt liv i ett företag för att sedan bli sänkt av en myndighet på helt felaktiga grunder, säger Micke Brandt.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Pyrrhusseger för byggföretag i skattemål

RÄTTSSÄKERHET En över tre år lång kamp är över för Micke Brandt och Lisa Andersson som driver Leasebyggarna. Kammarrätten har friat dem från misstankar om att de ska ha använt osanna fakturor. ”Det har varit ett rent helvete att driva en juridisk process och samtidigt försöka sköta företaget, säger Micke Brandt.