Stora skillnader för att få serveringstillstånd

NYHET Publicerad

REGELKRÅNGEL En vecka eller tio. Tretusen kronor eller det dubbla. Det är stora skillnader när det gäller handläggningstider och kostnader för ett serveringstillstånd i olika kommuner i Uppsala län. Och någon förändring är inte på gång.

Restaurangföretagare i Östhammar har det betydligt bättre än kollegorna i Enköping när det gäller handläggningstiderna för serveringstillstånd. På en vecka är tillståndet klart medan det tar tio veckor i Enköping. Å andra sidan får de betala 6 340 kronor medan en restaurangägare i Håbo kommer undan med 3 520 kronor. Det rapporterar e-posten.se.

De långsamma och dyra kommunerna borde låta sig inspireras av de som möter företagen med snabba tillstånd, enligt NNR som återkommande undersöker kommunala handläggningstider. I höst kommer NNR att diskutera med kommunföreträdare för att se hur arbetet med att förenkla rutiner kan förbättras.

 

Länkar

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Får ingen ersättning när Skogsstyrelsen stoppar hans avverkning

REGELKRÅNGEL Per-Olof Löfgren får inte avverka sin skog eftersom fågelsorten lavskrika finns i området. Men han får ingen ersättning för sin förlorade inkomst, för hans skog är inte klassad som ett naturreservat. ”Jag älskar skogen och vill naturligtvis skydda det som finns där. Men det känns ju riktigt konstigt att jag som enskild skogsägare ska stå ansvarig för hela kostnaden själv, speciellt eftersom lavskrikan inte är rödlistad.”
NYHET Publicerad:

Orimliga kontroller vid upphandling

REGELKRÅNGEL Färre anbud, mer pappersarbete och integritetskränkande. Krav på utdrag ur belastningsregistret vid offentlig upphandling får flera negativa konsekvenser. ”En vansinnig administration väntar”, säger Marcus Westdahl, vd för möbelföretaget European Furniture Group.
NYHET Publicerad:

Elskatten tvingar företag agera bank åt staten

REGELKRÅNGEL En regeländring i hur elskatten ska betalas leder till att företag får agera bank åt staten. Företagen riktar skarp kritik mot den bristfälliga informationen. ”Jag har varit företagare i 50 år och har aldrig varit med om något liknande. Det här var droppen”, säger Mats Rosén som driver Mattes Bröd.
NYHET Publicerad:

Nya skatteregler stoppar investeringar i småföretag

REGELKRÅNGEL Småföretagaren Maud Spencer tvingas öka sin lön till 74 000 kronor i månaden för att hennes närstående ska bli kvar som investerare i företaget. Det är en absurd konsekvens av de nya 3:12-reglerna. ”Jag kan inte höja min lön till 74 000 kronor i månaden, det kan ingen småföretagare göra”, säger hon.
NYHET Publicerad:

E-handlare rasar mot nya EU-regler

REGELKRÅNGEL Ett nytt förslag från EU-kommissionen om att stoppa så kallad geoblockering väcker ilska bland Europas e-handlare. Idén att e-butikerna måste sälja sina varor till samtliga EU-länder skapar merkostnader och krångel. Reglerna är helt enkelt omöjliga att följa. ”Kraven riskerar hålla tillbaka tillväxten av nya spännande e-handelsföretag”, säger Jörgen Bödmar, e-handlare.
NYHET Publicerad:

”Det här är en seger för ett annorlunda företagande”

REGELKRÅNGEL Tin Gumuns tog kampen mot skatteverket om en kassaapparat i fäboden utanför Rättvik. Det blev också en kamp om möjligheterna att driva företag i glesbygd, entreprenörskap och värdet av att bevara ett kulturarv.
NYHET Publicerad:

Enorma skillnader mellan kommunernas bygglovsavgifter

AVGIFTER 5 000 kronor eller 170 000 kronor. Så mycket skiljer bygglovsavgiften mellan den billigaste och dyraste kommunen i landet i ett och samma ärende. "Det är en enorm skillnad som sätter rättssäkerheten för företagen ur spel", menar en expert.
NYHET Publicerad:

14 800 för ett serveringstillstånd – om du verkar i fel kommun

REGELKRÅNGEL Handläggningstider mellan en och tolv veckor, och avgifter mellan 1200 kronor och 14 800 kronor för serveringstillstånd. Vilket det blir, beror på i vilken kommun krogverksamheten finns. Det visar en undersökning gjord av Näringslivets regelnämnd.
NYHET Publicerad:

Lantmäteriets krångel stoppar industrietableringar

TILLVÄXT Lantmäteriets långa kötider slår hårt mot landets företag. Att få fram en fastighetsbeteckning för en ny tomt kan ta över ett år. Nu har några kommuner med Timrås Ewa Lindstrand i spetsen skrivit ett protestbrev mot att det hindrar tillväxten.
NYHET Publicerad:

”Det här var att gå för långt”

REGELKRÅNGEL Kommunens inspektörer gick för långt när de gav Skogslyckans kursgård en anmärkning för att kalla brödet hembakat när det inte bakas hemma i köket. Det anser kommunstyrelsens ordförande Mikael Thalin. Nu startar Orsa ett arbete för att närma sig näringslivet och bättre förstå företagens villkor.
NYHET Publicerad:

Hembakat eller inte – det är frågan

WEBB-TV Hembakat? Då ska det vara bakat hemma i köket och inte i caféets kök. Det menar Livsmedelsinspektörerna i Orsa som anmärkt på att Skogslyckans kursgård använder ordet i sin reklam.
NYHET Publicerad:

Politiker har felaktig bild av företag

KOMMENTAR Medianföretaget i Svenskt Näringsliv har sex anställda. Det är en nyttig påminnelse. Beslutsfattare kan inte skapa krångliga regler som fungerar för stora företag och tro att de ska fungera för ett företag med sex anställda eller ett ännu mindre företag. Ändå händer det hela tiden.
NYHET Publicerad:

Utvärdering viktigt för företagens villkor

REGELKRÅNGEL Behovet av att utvärdera regler som påverkar företagandet är stort. Enligt regeringsformen ska riksdagen utvärdera sina beslut, men idag råder omfattande brister när det gäller utvärderingen av de inte sällan komplexa regler som påverkar villkoren för många svenska företag. Det konstateras i en ny rapport.
NYHET Publicerad:

Undermålig utvärdering av reglers effekt på företag

REGELKRÅNGEL Systematiska utvärderingar för fattade beslut är ett krav i grundlagen. Trots det undersöks nästan aldrig effekterna på Sveriges företag, visar en ny rapport.
NYHET Publicerad:

Sjukskatten hindrar företagare nyanställa

SJUKSKATTEN Regeringen vill att arbetsgivarna ska vara med och betala för de ökande sjukskrivningskostnaderna. Helt fel väg att gå, det blir ytterligare ett hinder för de som redan har svårt att komma in på arbetsmarknaden, skriver en företagare.
NYHET Publicerad:

Busschaufför gjorde allt rätt vid ID-koll – nu riskerar han fängelse

ID-KONTROLLERNA På en körning från Berlin till Malmö fanns en somalisk pojke utan giltig ID-handling. Bussföraren upptäckte det och ringde svensk polis innan bussen kört över svenska gränsen. Han fick rådet att köra vidare till Sverige, där polisen hämtade upp pojken. Ändå misstänks föraren nu för människosmuggling och arbetsgivaren riskerar 50 000 kronor i böter.
NYHET Publicerad:

Krångligare följa lagar och regler

REGELKRÅNGEL Allt fler företagare tycker att det blivit krångligare att följa lagar och regler. Det visar en ny undersökning från Näringslivets regelnämnd, NNR. 29 procent av företagarna upplever att regelverken har blivit krångligare än för ett år sedan. Det är dubbelt så många som i förra årets undersökning.
NYHET Publicerad:

Lagändring krävs för att få fler flyktingboenden

SKATTER En förlegad momsregel gör att företag som upplåter sina lokaler till asylboenden kan åka på en riktig skattesmäll. Skatteverket har lyckats lösa ett fåtal situationer, men problemet kvarstår enligt skatteexpert Anna Sandberg Nilsson. ”Momsfrågan drabbar människor på flykt som får sämre boenden. Det måste till en lagändring”, säger hon.
NYHET Publicerad:

Sverige tappar i regelranking

RAPPORT Från toppnation till medelmåtta. Domen över Sveriges arbete med regelförbättringar för myndigheter och företag är hård från OECD.
NYHET Publicerad:

Utredning vill samordna bostadsbyggandet

BOSTADSMARKNADEN Det är för dyrt och krångligt att bygga bostäder i Sverige. Ett mer enhetligt regelverk kan effektivisera byggandet, visar en statlig utredning som presenteras idag.