Byggföretag ryter ifrån mot sänkt Rot-avdrag

NYHET Publicerad

SKATTER Många byggföretagare får dra ner eller helt lägga ner sin verksamhet vid en sänkning av Rot-avdraget. Oron och oförståelsen är stor när 8 300 arbetstillfällen i landet riskerar att försvinna. ”Det är klart vi är oroliga”, säger Kerstin Persson, vd på Ivar Anderssons Bygg.

Regeringen vill sänka Rot-avdraget från 50 till 30 procent från årsskiftet. Många byggföretagare är nu oroliga. Sedan Rot-avdraget infördes 2008, har det skapat omkring 20 000 vita jobb i byggbranschen. Enligt en rapport från branschorganisationen Sveriges Byggindustrier hotas 8300 arbetstillfällen genom regeringens förslag. Det är siffror som oroar, både företagare och branschorganisationen.

– Det är klart oroande att så många jobb riskerar att försvinna eller bli svarta igen. De som driver detta förslag vill få det att låta som en konjunkturutjämnare, med det är det inte, säger Ola Månsson, vd Sveriges Byggindustrier.

Syftet med en sänkning av Rot-avdraget är att dra ner på statens utgifter och att finansiera byggnation av hyreshus. Detta väcker reaktioner från företagare och branschföreträdare.

– Jag förstår inte riktigt vitsen med det. De har helt missat att Rot-avdraget används för att upprätthålla en god standard och genomföra arbeten som är enkla, vardagliga investeringar för vanliga familjer. Vi har olika verkligheter, vi som arbetar med byggen och de som bestämmer åt oss, säger Kerstin Persson, vd för Ivar Anderssons bygg.

Den största kritiken mot ett sänkt avdrag är att de jobb som blev vita vid införandet nu snabbt kommer gå över i svarta jobb igen. De flesta undersökningar gör gällande att runt 20 000 jobb har blivit vita tack vare Rot. 

– Jag har drivit byggföretag i 35 år och vet hur det är att göra det utan ett Rot-avdrag. Innan Rot kom det in mängder med förfrågningar om att göra saker svart, men sedan avdraget kom har jag inte fått en enda förfrågan. Självklart kommer det öka direkt när avdraget sänks, så självklart är jag klart negativ till en sänkning, säger Peter Eriksson, vd på Åke Eriksson och son Byggnadsfirma. 

Peter Eriksson ser fler risker med svarta jobb inom byggbranschen.

– De som kanske blir av med jobben kommer ta företagens jobb eftersom det blir billigare att göra det svart. Det innebär att vi konkurreras ut på de jobb som finns kvar, och med ökad andel svartjobbare kommer säkerheten kring byggen försämras, vilket leder till olyckor. Dessutom har du som kund inga garantier vid ett dåligt utfört arbete, säger han. 

De som kommer drabbas hårdast av en sänkning av Rot-avdraget är småföretagen. Många småföretag arbetar endast mot konsumenter och Rot-arbeten. 

– Det är småföretagarna som kommer drabbas allra hårdast vid en sänkning, det är viktigt att notera. De stora drakarna finns alltid kvar, med de som bara arbetar med Rot-arbeten kommer få det väldigt tufft, säger Ola Månsson. 

Kerstin Persson håller med. 

– Det är de små vardagsjobben som försvinner, och med dem de mindre företagen. De stora byggena slår i taket fort ändå, det är inte lyxjobben som försvinner. Jag ser oroligt på det här. Jag tog över firman 2008, precis innan finanskrisen. Då blev det tvärnit i några månader innan Rot-avdraget räddade oss. Så det är klart att det har betytt mycket för oss. 

Servicefinder.se gjorde nyligen en undersökning bland sina anslutna byggföretag där de fick svara på frågor kring framtiden. En inte allt för munter framtid målas upp, 86 procent är oroliga för framtiden, 96 procent tror att fler jobbar vitt sedan Rot-avdraget infördes och vart fjärde företag är så pass oroliga att de tror att de kan behöva lägga ner verksamheten helt.

Peter Eriksson är inte förvånad över resultaten.

– För egen del kommer jag nog behöva dra ner, kanske låta någon gå. Det sprider mycket oro på jobbet och leder till en överhettad marknad som kommer störtdyka vid nyår. Nu är det inte lönt med svartjobb, men vid en sänkning kommer de att öka fort. Det är inte lätt att driva företag när de ändrar spelreglerna hela tiden, säger han. 

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Kraftig minskning av ROT-företagen efter avdragssänkning

ARBETSMARKNAD ROT-företagen minskar kraftigt efter att avdraget sänktes. Det visar en analys som Företagarna gjort. Vd, Günther Mårder oroas över en svart sektors återkomst.
NYHET Publicerad:

Tummen upp för utökat Rut-avdrag

SKATT Alliansen vill skapa fler enkla jobb genom att utveckla Rutavdraget. Bra, anser arbetsgivarsidan.
NYHET Publicerad:

Jobbmål kräver radikala reformer

ENKLA JOBB Regeringens mål är att Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet 2020. Det förutsätter 340 000 nya jobb. För att de ska skapas krävs genomgripande åtgärder, anser vd Carola Lemne.
NYHET Publicerad:

Försämrat Rut-avdrag ger färre jobb på barnvaktsföretag

ARBETSMARKNAD Kaos utbröt i branschen när Rut-avdraget försämrades. Ökande svartarbete, sämre möjligheter till integration och uppsägningar är bara några konsekvenser. "Det är rent otäckt att vi har en regering som har så lite koll på vad som skapar jobb och skatteintäkter", säger Jeanette Holm, grundare av Nannynu.
NYHET Publicerad:

Svart marknad växer efter sänkt rot-avdrag

SKATTER Färre beställningar, sänkt sysselsättning och en välgrundad misstanke om en växande svart marknad. Det är effekterna av rot-avdragets sänkning från 50 till 30 procent sedan 1 januari 2016. "Vi har börjat få den obehagliga frågan om vi kan göra jobbet svart i stället", säger Per Schönbeck som äger och driver golvläggningsföretaget BBM i Falun.
NYHET Publicerad:

Allvarliga konsekvenser av sänkt rot-avdrag

ROT Det sänkta Rot-avdraget har lagt en våt filt över många av landets hantverksföretag. Samtidigt som uppdragen minskar i antal dyker förfrågningar om svartjobb upp igen. Något som ROT-avdraget på 50 procent effektivt satte stopp för. "Vi har haft expansionsplaner som vi fått lägga på hyllan", säger Anders Eklund som driver Eklunds VVS i Mora.
NYHET Publicerad:

Arbetsförmedlingens gd kräver återställd RUT

SKATTER Arbetsförmedlingens gd Mikael Sjöberg anser att rut-avdraget måste återställas till tidigare nivå. Även andra remissinstanser lovordar avdraget, visar en genomgång.
NYHET Publicerad:

"Nyckfull lagstiftning på RUT- och ROT-området"

REMISSVAR För att företagare ska våga investera krävs en tilltro till att regelverket är mera robust utformat för att kunna gälla i ett längre perspektiv, skriver Svenskt Näringsliv och Näringslivets Skattedelegation i ett yttrande över promemorian Kompletteringar av rutavdraget.
NYHET Publicerad:

Sänkt Rut-avdrag hotar hel bransch

SKATTER Regeringens besked att sänka Rut-avdraget vid årsskiftet kommer bara att leda till neddragningar, uppsägningar och ökat svartarbete, enligt företagen. ”Jag hör själv olika saker från våra kunder. En del har i panik redan nu sagt upp vår städhjälp för att de inte tror att de kommer att ha råd framöver”, säger Åsa Storm, vd för städ- och hemtjänstföretaget Stormtrivs.
NYHET Publicerad:

Byggföretag ryter ifrån mot sänkt Rot-avdrag

SKATTER Många byggföretagare får dra ner eller helt lägga ner sin verksamhet vid en sänkning av Rot-avdraget. Oron och oförståelsen är stor när 8 300 arbetstillfällen i landet riskerar att försvinna. ”Det är klart vi är oroliga”, säger Kerstin Persson, vd på Ivar Anderssons Bygg.