Stopp för läxrut hotar tusentals jobb

NYHET Publicerad

SKATTER Regeringen och Vänsterpartiet vill avskaffa rutavdraget för läxhjälp från och med den 1 januari 2015. Företag och anställda i branschen är oroliga för sin framtid. ”Det är anmärkningsvärt att branschen bara får några månader på sig att ställa om när det handlar om så dramatiska förändringar”, säger Filip Johansson, vd för läxhjälpsföretaget My Academy.

_w_Filip-Johansson_MyAcademy_2014-05-23_043_webb

Filip Johansson, vd för läxhjälpsföretaget My Academy.

Richard Åvall

Richard Åvall, vd för Studybuddy.

Branschen har växt kraftigt sedan rutavdraget för läxhjälp infördes, i dag jobbar drygt 3 000 personer som läxhjälpare. My Academy, som är den största privata läxhjälpsaktören i landet, är kritiska till förslaget som sådant och till hur förändringen genomförs. Vd:n Filip Johansson betonar att förslaget inte har föregåtts av någon ordentlig utredning kring vilka effekter skattereduktionen för läxhjälp haft på skolresultaten och jobbskapandet.

– Regeringen bortser från erfarenheter från andra länder och struntar i att samla in ett ordentligt beslutsunderlag. Det är synd och anmärkningsvärt. Enligt en undersökning som Novus har gjort på uppdrag av branschen har sju av tio elever nått bättre skolresultat och sju av tio elever har fått ökad studiemotivation som en direkt följd av läxhjälpen, säger han.

Dessutom kan han inte förstå att regeringen ignorerar att avdraget för läxhjälp har skapat tusentals jobb för unga vuxna, inte minst för högskolestudenter. My Academy har nyanställt över 1 000 personer hittills i år och de räknar med att den siffran ska stiga innan året är slut. Dessa jobb är nu hotade.

– Många unga vuxna har fått sitt första riktiga jobb tack vare avdraget och många högskolestudenter har fått en viktig arbetsmerit som gör det möjligt för dem att få ett kvalificerat jobb efter studierna. Det är märkligt att man drar undan mattan för läxhjälpsbranschen utan att erbjuda något alternativ till eleverna. Var är förslagen som det pratades om i valrörelsen? Läxhjälp för alla? Jag har inte sett skymten av något sådant i alla fall. Jag tycker att man åtminstone kan kräva att de har presenterat en färdig plan innan de slår undan benen för oss i branschen, säger han.

Att förändringarna är planerade att träda i kraft redan efter årsskiftet kommer att göra det extra svårt för företagen att överleva, enligt Filip Johansson.

– Det är anmärkningsvärt att branschen bara får några månader på sig att ställa om när det handlar om så dramatiska förändringar. För oss är uppgiften snudd på övermäktig, men vi kommer nog att klara omställningen även om det innebär att vi nu drar ner på planerade nyanställningar och tvingas gå med stora förluster till en början. Men de mindre företagen får ju inte ens en rimlig chans att anpassa sig, säger han.

Han kan inte tolka det snabba genomförandet av lagförändringen på något annat sätt än att regeringen medvetet vill försvåra för branschen att leva vidare.

– Hade förändringarna börjat gälla från och med 2016 hade branschen haft bättre förutsättningar att ställa om, samtidigt som kunder, anställda och antalet arbetstillfällen hade påverkats i mindre omfattning, säger han.

– Jag kan förstå att ideologi styr i någon mening, men inte att man bortser från fakta, forskning och erfarenheter från andra länder. Det behövs fler alternativ inte färre, säger Filip Johansson.

Richard Åvall är vd för Studybuddy. Företaget har cirka 1 500 anställda som antingen går på högskola, universitet eller sista året på gymnasiet. Om förslaget om slopad läxrut går igenom slår det främst mot de anställda studenterna. 

– Som student är det jättesvårt att få ett meriterande extrajobb som är några timmar i veckan och som kan kombineras med studierna. Ofta måste man lägga ner mer tid än så, men hos oss räcker det att lägga två till fyra timmar i veckan. De jobben försvinner om kunderna försvinner från vår bransch, säger han.

Om möjligheten till Rutavdrag för läxhjälp tas bort kommer det att leda till att en del av kunderna försvinner, menar Richard Åvall. Trots det tror han att det fortfarande kommer att finnas efterfrågan på läxhjälp utanför skolan.

– Under de senaste tre åren har vi sett att läxhjälp har blivit en väl etablerad företeelse i många familjer. Jag tror att det kommer att fortsätta under 2015, men kanske kommer vilka som köper våra tjänster att ändras, eftersom priset kommer att fördubblas om förslaget går igenom, säger han.

Richard Åvall välkomnar förslaget om att elever ska få läxhjälp i skolan och han tror inte att det hotar Studybuddys verksamhet eftersom Studybuddys tjänster främst är ett komplement till föräldrar som inte har möjlighet att hjälpa till med läxor, inte ett komplement till skolan, menar han.

– Skolan, ideella och privata aktörer måste alla få finnas för att elevers kunskapsresultat ska kunna höjas. Jag upplever inte att de här offentliga satsningarna kommer att slå undan benen för oss, där kan det satsas hur mycket som helst eftersom att de resurserna behövs.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Tummen upp för utökat Rut-avdrag

SKATT Alliansen vill skapa fler enkla jobb genom att utveckla Rutavdraget. Bra, anser arbetsgivarsidan.
NYHET Publicerad:

Jobbmål kräver radikala reformer

ENKLA JOBB Regeringens mål är att Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet 2020. Det förutsätter 340 000 nya jobb. För att de ska skapas krävs genomgripande åtgärder, anser vd Carola Lemne.
NYHET Publicerad:

Försämrat Rut-avdrag ger färre jobb på barnvaktsföretag

ARBETSMARKNAD Kaos utbröt i branschen när Rut-avdraget försämrades. Ökande svartarbete, sämre möjligheter till integration och uppsägningar är bara några konsekvenser. "Det är rent otäckt att vi har en regering som har så lite koll på vad som skapar jobb och skatteintäkter", säger Jeanette Holm, grundare av Nannynu.
NYHET Publicerad:

Svart marknad växer efter sänkt rot-avdrag

SKATTER Färre beställningar, sänkt sysselsättning och en välgrundad misstanke om en växande svart marknad. Det är effekterna av rot-avdragets sänkning från 50 till 30 procent sedan 1 januari 2016. "Vi har börjat få den obehagliga frågan om vi kan göra jobbet svart i stället", säger Per Schönbeck som äger och driver golvläggningsföretaget BBM i Falun.
NYHET Publicerad:

Allvarliga konsekvenser av sänkt rot-avdrag

ROT Det sänkta Rot-avdraget har lagt en våt filt över många av landets hantverksföretag. Samtidigt som uppdragen minskar i antal dyker förfrågningar om svartjobb upp igen. Något som ROT-avdraget på 50 procent effektivt satte stopp för. "Vi har haft expansionsplaner som vi fått lägga på hyllan", säger Anders Eklund som driver Eklunds VVS i Mora.
NYHET Publicerad:

Tusentals företag borta sedan ROT och RUT minskades

SKATTER Sänkningen av avdragen för Rot- och Ruttjänster har slagit ut tusentals företag från marknaden. Jämfört med förra året minskade antalet företag som arbetar med Rot-uppdrag med 17 procent. Motsvarande siffra för Rut-företagen är 14 procent. Det visar siffror från Skatteverket.
NYHET Publicerad:

Arbetsförmedlingens gd kräver återställd RUT

SKATTER Arbetsförmedlingens gd Mikael Sjöberg anser att rut-avdraget måste återställas till tidigare nivå. Även andra remissinstanser lovordar avdraget, visar en genomgång.
NYHET Publicerad:

"Nyckfull lagstiftning på RUT- och ROT-området"

REMISSVAR För att företagare ska våga investera krävs en tilltro till att regelverket är mera robust utformat för att kunna gälla i ett längre perspektiv, skriver Svenskt Näringsliv och Näringslivets Skattedelegation i ett yttrande över promemorian Kompletteringar av rutavdraget.
NYHET Publicerad:

Från städare till tilltänkt vd: "Det känns otroligt"

TV Elvira Rise flyttade till Sverige från Lettland 2009. Dåvarande ekonomiska kris hade slagit hårt mot landets arbetsmarknad. I Sverige började hon som städare på företaget Hemmiljö i Stockholm. Idag är hon tilltänkt vd.
NYHET Publicerad:

Utökat Rut-avdrag får ros

ARBETSMARKNAD Regeringen vill utvidga Rut-avdraget så att det även omfattar trädgårds-, flytt- och it-tjänster. Företagaren Torbjörn Ulf tycker att det är en bra idé. ”Svarta jobb blir vita på det här sättet. Det välkomnar jag”, säger han.
NYHET Publicerad:

Färre kan köpa RUT-tjänster nästa år

SKATTER Städning i drygt fyra timmar varannan vecka. Där ligger det nya avdragstaket per person efter årsskiftet, och det kommer många RUT-kunder att nå, varnar Eva-Karin Dahl, vd på Homemaid. "Min erfarenhet är att de som köper mest RUT-tjänster är dubbelarbetande familjer med barn som behöver regelbunden avlastning", säger hon.
NYHET Publicerad:

"Flera kunder har redan sagt upp avtal"

HALLÅ DÄR... Marléne Eriksson, vd på städbolaget Fejax i Uppsala. Om Rut-avdraget begränsas är hon osäker på om hon kan driva företaget vidare.
NYHET Publicerad:

Sänkt Rut-avdrag hotar hel bransch

SKATTER Regeringens besked att sänka Rut-avdraget vid årsskiftet kommer bara att leda till neddragningar, uppsägningar och ökat svartarbete, enligt företagen. ”Jag hör själv olika saker från våra kunder. En del har i panik redan nu sagt upp vår städhjälp för att de inte tror att de kommer att ha råd framöver”, säger Åsa Storm, vd för städ- och hemtjänstföretaget Stormtrivs.
NYHET Publicerad:

Byggföretag ryter ifrån mot sänkt Rot-avdrag

SKATTER Många byggföretagare får dra ner eller helt lägga ner sin verksamhet vid en sänkning av Rot-avdraget. Oron och oförståelsen är stor när 8 300 arbetstillfällen i landet riskerar att försvinna. ”Det är klart vi är oroliga”, säger Kerstin Persson, vd på Ivar Anderssons Bygg.
NYHET Publicerad:

"Steget in på arbetsmarknaden är det viktigaste"

VARDAGSJOBBEN Ett jobb betyder all skillnad i världen för en person som nyligen kommit till Sverige eller som stått utanför arbetsmarknaden under lång tid. ”Det är skillnaden mellan att känna att man har ett värde eller inte”, säger Maria Mattsson Mähl, vd på utbildnings- och matchningsföretaget AlphaCE.
NYHET Publicerad:

Sänkt Rot-avdrag upprör företagare

SKATTER Regeringen har aviserat att de vill sänka Rot-avdraget från 50 till 30 procent från årsskiftet. Beskedet har fått företagare från flera branscher att se rött.
NYHET Publicerad:

Hemtjänst på eget modersmål

VÄLFÄRDSFÖRETAGARE Ganimete Beqiri Sadiku och hennes man Qendrim startade Hemtjänst och Service i Halland med ett tydligt mål, att alla kunder skulle kunna få hemtjänst på sitt modersmål. Som invandrare har de sett hur äldre gärna återgår till sitt modersmål på ålderns höst. Idag har de ett trettiotal anställda som erbjuder hemtjänst på femton språk.
NYHET Publicerad:

Inga vinnare på halverat rut-avdrag

SKATTER Avdraget för hushållsnära tjänster sänks till 25 000 kronor jämfört med dagens 50 000 kronor. Förslaget som lades fram i höstbudgeten drabbar företagare inom städsektorn hårt. Rut-företagen ser nedskärningar och svartarbete som en direkt följd av förslaget. ”Alla förlorar på det”, säger Karol Sieradzki, vd på Julias Rent Hus.
NYHET Publicerad:

Stopp för läxrut hotar tusentals jobb

SKATTER Regeringen och Vänsterpartiet vill avskaffa rutavdraget för läxhjälp från och med den 1 januari 2015. Företag och anställda i branschen är oroliga för sin framtid. ”Det är anmärkningsvärt att branschen bara får några månader på sig att ställa om när det handlar om så dramatiska förändringar”, säger Filip Johansson, vd för läxhjälpsföretaget My Academy.
NYHET Publicerad:

Osäkerheten breder ut sig

ENKÄT Många företagare anpassar redan nu verksamheten för att hantera konsekvenserna av de förslag som diskuterats under valrörelsen, visar en rundringning. För butiksägaren Marianne Ohlsonär höjningen av arbetsgivaravgiften för unga ett svårt slag. Redan nu drar hon ned på personalen.