Ännu vassare uppdrag till högstadieelever

NYHET Publicerad

TEKNIK Teknikföretagens skolprojekt Problemlösarna får nu ett ansiktslyft. 14 nya ingenjörsuppdrag från Teknikföretagens medlemsföretag ska ge högstadieungdomar en fördjupad bild av ingenjörsyrket. – Problemlösarna är ett roligt och intressant projekt med dubbla vinnare, säger Veronika Luxemburg vid ABB Robotics.

Veronika Luxemburg

Veronika Luxemburg presenterar ABB Robotics ingenjörsuppdrag i en film på Problemlösarnas webbplats.

Vid 15 års ålder är det dags att söka till gymnasiet och indirekt görs då det framtida yrkesvalet. Många ungdomar i den åldern har begränsade kunskaper om vad en ingenjör jobbar med. 

– Detta ändrar vi på genom projektet Problemlösarna, säger Li Ljungberg Nilsson som arbetar med grundskolefrågor på Teknikföretagen.

– Vi vill ge landets högstadieungdomar en positiv bild av industrin och ingenjörer i syfte att få fler sökande till tekniska utbildningar, både på gymnasial och eftergymnasial nivå. Vi vill också ge företag möjlighet att effektivt nå högstadieungdomar.

Motiverade elever

Basen i projektet är webbplatsen problemlosarna.nu som innehåller flera färdiga undervisningsförslag för teknikundervisningen i åk 8-9. Som slutuppgift löser eleverna ett ingenjörsuppdrag; ett verkligt uppdrag från ett teknikföretag. De bästa lösningsförslagen varje termin premieras av Teknikföretagens jury.

– De lärare som hittills använt sig av Problemlösarna i sin undervisning är mycket positiva. Många uppger att eleverna är väldigt motiverade och engagerade under arbetet med ingenjörsuppdragen eftersom de är ’på riktigt’, säger Li.

”Roligt och intressant projekt”

För att få fler lärare att använda Problemlösarnas material, ges nu projektet ett rejält ansiktslyft. I juni lanseras en helt ny webbplats som kommer att fyllas med 14 nya och spännande ingenjörsuppdrag.

– Problemlösarna är ett roligt och intressant projekt med dubbla vinnare. Vi på ABB får chans att berätta om vad vi arbetar med, samtidigt som vi får ta del av ungdomarnas nya och spännande tankar kring våra utmaningar, säger Veronika Luxemburg, Product Support Manager vid ABB.

Veronika representerar ABB Robotics i Problemlösarnas nya uppdragsbank. Företaget vill ha ungdomarnas hjälp att komma på vad framtidens industrirobotar kan användas till.

– Barn och ungdomars fantasi om framtiden är väldigt spännande att få ta del av. Jag längtar verkligen efter att få se och höra alla förslag till lösningar på ABB:s uppdrag! Vi på ABB uppmuntrar gärna initiativ där man vill väcka barns och ungdomars teknikintresse.

Framtid och studiemöjligheter

Li Ljungberg Nilsson menar att Problemlösarna gör just detta och berättar om en av de lärare som återkopplat med positiv feedback efter att ha arbetat med materialet i sina klasser.

– Hennes elever visste inte att man kan göra så många olika saker som ingenjör, vilket ledde till att de diskuterade framtid och studiemöjligheter. Många bestämde sig då för att välja en teknisk utbildning på gymnasiet. Det är ett gott betyg till materialet.

Text: Emma Sabel

Läs mer på www.problemlosarna.nu

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Goda erfarenheter av ex-jobb ger blodad tand

SAMVERKAN För Wugang Tailored Blanks i Olofström har samarbete med Blekinge Tekniska högskola blivit en riktig framgång. "Det är verkligen en win-win-situation när vi kan bidra till att studenterna når sina mål, samtidigt som vi får chans att testa nya projekt", säger produktionschefen.
NYHET Publicerad:

Samarbete med hotellbranschen lockar elever

SAMVERKAN För hotellbranschen är det en stor utmaning att hitta personer med rätt kompetens. Det påskyndar nya sätt att samarbeta med skolan. Till hösten kommer Quality Hotel Globe att ha 20 elever från Realgymnasiet i sin verksamhet.
NYHET Publicerad:

Arbetsgivarna positiva till obligatorisk prao

UTBILDNING Dags för prao på högstadiet. Återigen får åttor och nior pröva på arbetslivet ute på arbetsplatser. ”Jättebra!”, tycker Karin Rebas på Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Samarbete gör Nobelgymnasiet starkare

YRKESUTBILDNING Nyrenoverad verkstadslokal, utbildningsutrustning, övningsbilar och kompetensutveckling. Det var några av nyheterna när Nobelgymnasiets samarbete med Volvo Car Sverige och Helmia Bil invigdes nyligen.
NYHET Publicerad:

Öppnar ungas ögon för ingenjörsyrket

TEKNIK Under veckan har Högskolan i Skövdes ingenjörsstudenter träffat 1200 åttondeklassare från hela Skaraborg. Möjligheternas Värld har arrangerats för femte året i rad.
NYHET Publicerad:

Inspiration från skolans värld varje vecka

UTBILDNING För tre år sedan startade de sin Lärarpodcast för att sprida positiva och inspirerande exempel inom skolsverige. Anna Sterlinger Ahlring och Philip Hjalmarsson är lärare i botten, men idag engagerar läraryrket dem på många fler plan än enbart i klassrummet.
NYHET Publicerad:

Samarbete med högskolan gav Färilaföretag skjuts i USA

SAMVERKAN Att företag får hjälp av en nyexaminerad akademiker för att utveckla företaget är ett framgångsrecept som drivs av Högskolorna i Gävle och Dalarna.
NYHET Publicerad:

Smartmatte – matematik i samverkan med arbetslivet

SAMVERKAN Smartmatte är namnet på den nya digitala mattebok som lanserats i Skövdes skolor. Här finns uppgifter kopplade till hur matematik fungerar praktiskt i verkliga livet. Skövde värmeverk är ett av företagen som medverkar.
NYHET Publicerad:

Nyfikna femmor på tur i Volvos spännande värld

SAMVERKAN ”Skolan ska inte vara en skyddad verkstad”, anser Anna-Mari Chroscielewski, klasslärare i årskurs 5, Vilboksskolan i Olofström. Därför var hon snar att nappa på möjligheten att låta sina elever uppleva hur det är att jobba på Volvo.
NYHET Publicerad:

Kodcentrum startar Sveriges första lärarkodstuga

KODNING I höst införs programmering och digital kompetens på schemat. För lärarna kan det skapa en oro och osäkerhet eftersom många saknar programmeringskunskaper. Därför startat nu Kodcentrum landets första lärarkodstuga.
NYHET Publicerad:

Goda resultat för yrkeshögskolan

KOMMENTAR Satsningen på en utbyggd yrkeshögskolan ger positiva resultat. Hittills har 525 utbildningar beviljats i år, det högsta antalet någonsin. Konsekvensen är fler jobb och att företag lättare kan rekrytera efterfrågad kompetens, skriver skolexpert Helen Rönnholm.
NYHET Publicerad:

Volvosteget ett steg in i arbete

SAMVERKAN Initiativet Volvosteget möjliggör för unga i åldern 18-24 år att varva teori och praktik och samtidigt få chansen att utvecklas inom ett yrke. ”Man växer under året och jag fick absolut upp självförtroendet”, säger Rebecca Eriksson.
NYHET Publicerad:

Teknikcollege stärker regional samverkan 

FYRA SNABBA TILL Mia Bernhardsen på Svenskt Näringsliv som vid årsskiftet blir ny vd på Teknikcollege.
NYHET Publicerad:

Nu ska intresset för teknik lyfta mot nya höjder

TEKNIK Det är i grundskolan som intresset för naturvetenskap ska grundas. Det är en av utgångspunkterna för Mot Nya Höjder, ett projekt riktat till årskurserna 4-9. Nu tar det arbetet steget mot att bli en nationell modell för hur att intressera unga för teknik och naturvetenskap.
NYHET Publicerad:

Brist på kunskap om arbetslivet oroar många unga

UTBILDNING 7 av 10 ungdomar tycker att de har för lite kunskap om arbetsmarknaden och många vill ha mer kontakt med vuxna i skolan, visar en ny rapport från Fryshuset. Skola och utbildning är den fråga som flest ungdomar anser vara viktig.
NYHET Publicerad:

Vi tillsätter skuggutredning till regeringens högskoleutredning

DEBATT Svensk högskolepolitik är i stort behov av nya reformer, därför är det bra att regeringen har tillsatt en styr- och resursutredning. Men varken utredningens direktiv eller arbete hittills är tillfredsställande. Därför tar Svenskt Näringsliv nu ett nytt initiativ, en ”skuggutredning”. Den kommer att producera ett antal fristående rapporter med ett näringslivsperspektiv på den högre utbildningen, skriver Mikaela Almerud och Tobias Krantz.
NYHET Publicerad:

Grundskola och företag i gemensam tekniksatsning

TEKNIK Bättre samverkan mellan skola och näringliv krävs för en röd tråd av teknik i undervisning. Därför tog Volvo Cars och teknikklustret Techtank i slutet av november emot Olofströms kommuns NT-utvecklare för ett studiebesök.
NYHET Publicerad:

Sponsrat labb ska väcka kemisten i de unga

KEMI Ett toppmodernt kemilabb har öppnat på Universeum i Göteborg. Det är ett första steg i satsningen ”Älska Kemi”, som möjliggörs bland annat tack vare BASF, världens största kemiföretag, och bioläkemedelsföretaget Astra Zeneca.
NYHET Publicerad:

Svetsutbildning räddar storföretag i Alingsås

SAMVERKAN Akut brist på medarbetare med kunskap i plåt- och svetsteknik får verkstadsföretag i Alingsås att gå samman med kommunens campus och skräddarsy en ettårig vuxenutbildning.
NYHET Publicerad:

"Statsministern tror att han kan trolla igenom ett vinstförbud"

VÄLFÄRD Mellby Gård AB är numera AcadeMedias största ägare. Köpet gjordes mitt i en intensiv välfärdsdebatt. ”Det faller på sin orimlighet att det blir verklighet av hotet med vinstförbud. Skolan är bland det viktigaste vi har i ett samhälle, den vill vi vara med och utveckla”, säger Johan Andersson, vd Mellby Gård.