Barnhack öppnar dörrar till framtida yrken

NYHET Publicerad

KODNING Nordnet öppnade dörrarna och Kodcentrum stod för kunskaperna, allt under namnet Hackaton. Det blev en mötesplats för barn och unga, föräldrar och företag som alla fick stifta bekantskap med kodning och programmering.

Nyberg-vd-Nordnet

– Det är fruktansvärt dåligt hur skolan har lyckats schabbla bort så mycket kunskap. Det fanns en tid då Sverige låg långt fram inom matematik, som är en superviktig disciplin. Matte och kodning hänger starkt ihop, säger Håkan Nyberg.

Ett trettiotal 9-13-åringar med föräldrar introducerades och inspirerades nyligen till programmering och digitalt skapande. Representanter för Nordnet och Kodcentrum, tillsammans med volontärer, var på plats för att introducera kodning.

– Digital kompetens kommer vara oerhört värdefull på arbetsmarknaden framöver, inte minst för banker som Nordnet. Därför är det självklart för oss att tillsammans med Kodcentrum driva frågor som verkligen ligger i tiden, säger Håkan Nyberg.

Emelie Dahlström, generalsekreterare för Kodcentrum:

– Digitaliseringens effekter på samhälle och individ är omfattande och efterfrågan på Kodcentrums verksamhet för barn och unga är stor. Tillsammans med Nordnet skapar vi ett mervärde med en aktivitet där barn får komma till en arbetsplats, vilket verkligen öppnar upp för drömmar om framtida yrken och möjligheter.

Högre syfte

För Nordnets del är engagemanget en del i företagets vilja att ta samhällsansvar.

– Vi har ett högre syfte än att bara maximera värdet på ägarnas aktier. Det är få medarbetare som går igång på enbart det, säger Håkan Nyberg.

2014 startade ledningen på Nordnet därför ett program för att på ett hållbart sätt ha en positiv effekt på samhället, miljön, privatspararna och de anställda, samtidigt som man skapar värde för företaget och aktieägarna. Det kallas för Citizenship. Programmet ger de anställda chansen att engagera sig i frågor som de brinner för, och som skapar ett gemensamt värde.

– När vi ställde frågan vad medarbetarna skulle vilja göra som goda medborgare, bubblade det upp en massa olika förslag på initiativ inom ett brett spektrum, säger Håkan Nyberg. Partnerskapet med Kodcentrum är ett av resultaten.

– Vi är ute efter våra medarbetares engagemang, passion och vilja att bidra med sin tid, förklarar han.

Beroende av IT

Om Nordnet ska kunna behålla sin position som en attraktiv arbetsgivare och locka till sig nya medarbetare, gäller det alltså att sammanknippas med socialt ansvarstagande. Men det gäller även att få upp ungas ögon för programmering, om kompetensförsörjningen ska klaras i framtiden.

– Vi är ju helt beroende av IT. Allt blir ju programvara. För oss som företag måste vi vara en del i den utvecklingen, säger Håkan Nyberg.

Även om han inte är speciellt oroad för företagets del, ser han med oro på utvecklingen i stort.

– Vi gör vad vi kan och är attraktiva för den typen av talanger vi behöver. Vi klarar oss även om det är bekymmersamt att vi fortfarande har det killtungt.

– Men det är fruktansvärt dåligt hur skolan har lyckats schabbla bort så mycket kunskap. Det fanns en tid då Sverige låg långt fram inom matematik, som är en superviktig disciplin. Matte och kodning hänger starkt ihop.

Arrangemanget ska därför ses mot bakgrund av en långsiktig tanke på kompetens.

– Och då kan vi faktiskt konkret hjälpa till genom att låta unga smaka på kodning samtidigt som vi vill att de ska ha roligt.

Heidi Ershult är rekryteringspecialist på Nordnet:

– Mitt jobb på Nordnet går ut på att hitta nya talanger som kan hjälpa oss att fortsätta utveckla innovativa tjänster och produkter. Vi letar framförallt efter dedikerade människor som brinner för teknik och som är riktigt vassa i den digitala världen, säger hon och fortsätter:

– Det är inte alltid lätt att hitta rätt kompetens, särskilt inte när det gäller programmerare. Nyligen var vi på en mässa i Ungern för att presentera oss för duktiga studenter, som skulle kunna tänka sig att flytta till Norden och jobba hos oss.

– Här i Sverige upplever vi att behovet är större än tillgången när det gäller utvecklare just nu. Vårt samarbete med Kodcentrum känns därför extra kul då det är en fråga som är högst aktuell för oss som ett digitalt bolag.

Fotnot: Barnhacken är en mötesplats där yrkesverksamma programmerare och utvecklare delar med sig av sina kunskaper och visar den digitala världens möjligheter genom Kodcentrums pedagogiska plattform Kodboken.se.

Läs mer om:

Kodcentrum

Kodboken

Nordnet

Twitter: @Kodcentrum@NordnetSE

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Fast jobb och bra lön lockar till industriutbildning

YRKESUTBILDNING Allt fler ungdomar vill läsa industriteknik på Volvogymnasiet i Skövde. Nästan alla som går ut utbildningen får direkt en fast anställning med bra lön. Det tror rektorn Hans Karlsson bidrar till intresset. "Samhällsdebatten går allt mer mot att vi behöver duktigt yrkesfolk även framöver”.
NYHET Publicerad:

Jacke: Yrkeshögskolan behöver mer resurser

UTBILDNING "I den stundande budgetbehandlingen finns en utmärkt möjlighet för riksdagen att besluta om att skjuta till de resurser som behövs för att säkra yrkeshögskolans expansion", säger vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Ny sajt ska locka unga till transportnäringen

KOMPETENS Den som väljer gymnasieskolans fordons- och transportprogram eller sjöfartsutbildningen går en ljus framtid till mötes. Men trots detta väljer få ungdomar yrkesutbildningar idag. Det vill Transportföretagen ändra på.
NYHET Publicerad:

Fokuserar på elevens framtid i yrkeslivet

SAMVERKAN På NTI Gymnasiet i Umeå har ett framgångsrikt samarbete med den lokala IT-branschen resulterat i att allt fler elever på skolans IT-program får jobb direkt efter studenten.
NYHET Publicerad:

Tre guld och ett brons till svenska yrkeslandslaget

YRKES-EM Lina Andersson, bagare från Uppsala, Viktor Thulin, kock från Genarp, och Martin Lindelöw, industrielektriker från Hässleholm. Så heter de svenska guldmedaljörerna från Yrkes-EM i Budapest i helgen. Bronsmedalj togs av Emil Fäldt, hotellreceptionist från Malmö.
NYHET Publicerad:

Svenska landslaget hoppas på storslam under Yrkes-EM

YRKES-EM Den 26-28 september anordnas EuroSkills – ett europeiskt mästerskap där ungdomar tävlar i olika yrken och visar upp sina färdigheter. Det svenska landslaget består av 32 ungdomar under 25 år. ”SM, EM och VM är en fantastisk möjlighet att visa upp de olika yrkena och höja deras status”, säger Johan Olsson, utbildningspolitisk expert.
NYHET Publicerad:

Antalet kvinnor som söker bygg ökar kraftigt

KOMPETENS Årets preliminära statistik om sökande till gymnasieskolan 2018/19 visar att antalet kvinnor som söker till Bygg- och anläggningsprogrammet har ökat med 13 procent jämfört med 2017/18. "Denna ökning har vi längtat efter", säger Elin Kebert, projektledare för branschrekrytering på Sveriges Byggindustrier.
NYHET Publicerad:

Gymnasiekommission ska råda bot på kompetenskrisen

UTBILDNING Näringslivet har tröttnat på att gymnasieskolan saknar relevans för behoven på dagens och framtidens arbetsmarknad. ”Näringslivets röst måste höjas. Därför tillsätter vi nu Gymnasiekommissionen”, säger Tobias Krantz, chef för utbildning, forskning och innovation.
NYHET Publicerad:

Goda erfarenheter av ex-jobb ger blodad tand

SAMVERKAN För Wugang Tailored Blanks i Olofström har samarbete med Blekinge Tekniska högskola blivit en riktig framgång. "Det är verkligen en win-win-situation när vi kan bidra till att studenterna når sina mål, samtidigt som vi får chans att testa nya projekt", säger produktionschefen.
NYHET Publicerad:

Samarbete med hotellbranschen lockar elever

SAMVERKAN För hotellbranschen är det en stor utmaning att hitta personer med rätt kompetens. Det påskyndar nya sätt att samarbeta med skolan. Till hösten kommer Quality Hotel Globe att ha 20 elever från Realgymnasiet i sin verksamhet.
NYHET Publicerad:

Arbetsgivarna positiva till obligatorisk prao

UTBILDNING Dags för prao på högstadiet. Återigen får åttor och nior pröva på arbetslivet ute på arbetsplatser. ”Jättebra!”, tycker Karin Rebas på Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Samarbete gör Nobelgymnasiet starkare

YRKESUTBILDNING Nyrenoverad verkstadslokal, utbildningsutrustning, övningsbilar och kompetensutveckling. Det var några av nyheterna när Nobelgymnasiets samarbete med Volvo Car Sverige och Helmia Bil invigdes nyligen.
NYHET Publicerad:

Öppnar ungas ögon för ingenjörsyrket

TEKNIK Under veckan har Högskolan i Skövdes ingenjörsstudenter träffat 1200 åttondeklassare från hela Skaraborg. Möjligheternas Värld har arrangerats för femte året i rad.
NYHET Publicerad:

Inspiration från skolans värld varje vecka

UTBILDNING För tre år sedan startade de sin Lärarpodcast för att sprida positiva och inspirerande exempel inom skolsverige. Anna Sterlinger Ahlring och Philip Hjalmarsson är lärare i botten, men idag engagerar läraryrket dem på många fler plan än enbart i klassrummet.
NYHET Publicerad:

Samarbete med högskolan gav Färilaföretag skjuts i USA

SAMVERKAN Att företag får hjälp av en nyexaminerad akademiker för att utveckla företaget är ett framgångsrecept som drivs av Högskolorna i Gävle och Dalarna.
NYHET Publicerad:

Smartmatte – matematik i samverkan med arbetslivet

SAMVERKAN Smartmatte är namnet på den nya digitala mattebok som lanserats i Skövdes skolor. Här finns uppgifter kopplade till hur matematik fungerar praktiskt i verkliga livet. Skövde värmeverk är ett av företagen som medverkar.
NYHET Publicerad:

Nyfikna femmor på tur i Volvos spännande värld

SAMVERKAN ”Skolan ska inte vara en skyddad verkstad”, anser Anna-Mari Chroscielewski, klasslärare i årskurs 5, Vilboksskolan i Olofström. Därför var hon snar att nappa på möjligheten att låta sina elever uppleva hur det är att jobba på Volvo.
NYHET Publicerad:

Kodcentrum startar Sveriges första lärarkodstuga

KODNING I höst införs programmering och digital kompetens på schemat. För lärarna kan det skapa en oro och osäkerhet eftersom många saknar programmeringskunskaper. Därför startat nu Kodcentrum landets första lärarkodstuga.
NYHET Publicerad:

Goda resultat för yrkeshögskolan

KOMMENTAR Satsningen på en utbyggd yrkeshögskolan ger positiva resultat. Hittills har 525 utbildningar beviljats i år, det högsta antalet någonsin. Konsekvensen är fler jobb och att företag lättare kan rekrytera efterfrågad kompetens, skriver skolexpert Helen Rönnholm.
NYHET Publicerad:

Volvosteget ett steg in i arbete

SAMVERKAN Initiativet Volvosteget möjliggör för unga i åldern 18-24 år att varva teori och praktik och samtidigt få chansen att utvecklas inom ett yrke. ”Man växer under året och jag fick absolut upp självförtroendet”, säger Rebecca Eriksson.