Breddar väg för utlandsfödda ingenjörer

NYHET Publicerad

KOMPETENS En stor mängd utlandsfödda ingenjörer som söker jobb, i kombination med ett stort kompetensbehov i branschen fick Kunskapsskolan, NCC och Arbetsförmedlingen att kroka arm. Tillsammans har de startat NCC Nystart, en skräddarsydd utbildning som ska få in fler utlandsfödda i arbete. ”Kunskapsskolan brinner, liksom vi, för att göra en insats för integrering och mångfald”, säger Henrik Landelius, Sverigechef NCC Building.

Fredrik Lindgren

Fredrik Lindgren, vd Kunskapsskolan.

Henrik_Landelius_NCC60848

Henrik Landelius, Sverigechef NCC Building.

Foto: Erik Mårtensson

NCC och Kunskapsskolan har sedan några år tillbaka redan ett samarbete för utbildningar inom områden där kompetensen inte finns, men behövs. Det ledde till diskussioner om ett nytt samarbete för att få in utlandsfödda ingenjörer på den svenska arbetsmarknaden. Eftersom NCC har ett stort rekryteringsbehov bestämde de sig för att ta saken i egna händer och inleda ett nytt samarbete med Kunskapsskolan och Arbetsförmedlingen.

Projektet kallas NCC Nystart och utbildningen börjar den 1 september. Målsättningen är att mellan 15 och 30 utlandsfödda ingenjörer ska gå den 46 veckor långa utbildningen och vid kursens slut vara anställningsbara vid NCC. Utbildningen består av både teori och praktik och ska stärka kunskaperna i bland annat kultur, sociala normer på en arbetsplats, säkerhet och arbetsmiljö, säger Henrik Landelius, Sverigechef NCC Building.

I kursen ingår även språkinriktad undervisning och utbildning i hur den svenska arbetsmarknaden fungerar. Kriterierna för kursen är specifika och förhoppningen är alltså att kunna anställda så många som möjligt vid kursslut. Dessutom får NCC skräddarsydd kompetens i en utbildning som är formad efter deras specifika behov.

– NCC har ett stort rekryteringsbehov och har därför tagit det här initiativet. Det är en stor brist på kvalificerade tjänstemän inom bygg- och anläggningsbranschen i Sverige. Utbildningen riktar sig specifikt till utrikesfödda ingenjörer inom bygg eller anläggning. Deltagaren ska vara född utanför Sverige, ha uppehållstillstånd och ha en ingenjörsexamen från annat land, säger Henrik Landelius.

På Kunskapsskolan ser man fram emot samarbetet, och ser det som ett nytt sätt att driva utbildning.

– Det är jättespännande, vi arbetar utifrån vad branschen behöver och på det sättet kan vi skräddarsy en utbildning som gör att fler får jobb. Det är väldigt inspirerande, säger Fredrik Lindgren, vd Kunskapsskolan.

På NCC är projektet inte bara om rekrytering av ny kompetens. Det handlar också om att få in fler i arbete och att göra något för samhället. 

– Vi behöver bredda vår rekryteringsbas, nå ut till målgrupper som vi tidigare inte lyckats komma i kontakt med i den utsträckning som vi önskat. Utbildningen ska bidra till integration, minskad arbetslöshet och stötta våra mål om ökad mångfald och inkludering på våra arbetsplatser, säger Henrik Landelius.

Att det är väldigt viktigt med initiativ som dessa, är Fredrik Lindgren och Henrik Landelius rörande överens om. Den senaste tiden har Sverige tagit emot många nyanlända som snabbt behöver komma in i ett arbete och ett sammanhang, menar Fredrik Lindgren. Det görs genom utbildning och integration.

– Det kommer krävas krafttag för att få in alla dessa människor i arbete, och det måste vi alla hjälpas åt med. Vi behöver engagera oss och bli bättre på integrationen, något som ett arbete snabbt hjälper till med. Då kan du försörja din familj, känna dig behövd och må bra, säger han.

Än så länge är NCC Nystart ett pilotprojekt, men går allt bra så kan utbildningen komma att stanna. Kunskapsskolan har höga förhoppningar på projektet, och vill gärna ta konceptet vidare om allt går som det ska.

– Det ska bli mycket intressant att se hur det går. Ser vi att det fungerar så prövar vi gärna detta i andra branscher också. Det ger utlandsfödda en unik möjlighet att komma in på arbetsmarknaden, säger Fredrik Lindgren.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

"Teknikföretagen behöver unga som söker en teknisk utbildning”

TEKNIK Nya teknologier kräver kvalificerade medarbetare. Därför är unga som gått tekniska utbildningar eftertraktade på arbetsmarknaden, säger Maria Rosendahl, Teknikföretagen.
NYHET Publicerad:

Rekordstort intresse för ingenjörsyrket bland unga

TEKNIK Aldrig tidigare har så många unga visat intresse för att testa ingenjörsyrket. Det visar Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademiens, IVAs, nationella praktikprogram Tekniksprånget, som tagit emot ansökningar till ingenjörspraktik i höst från hela 2 300 gymnasiestudenter.
NYHET Publicerad:

Teknikföretagens bildbank blir utställning på Arbetets museum

TEKNIK Oftast är det män som syns på bilder som ska illustrera teknikindustrin. Det är bakgrunden till Teknikföretagens Bredda bilden, en gratis bildbank som består av närmare 200 bilder på kvinnor som studerar på teknisk högskola eller arbetar med teknik.
NYHET Publicerad:

ProMeister Fordon kör praktik i verkstad via videomöten

YRKESPROGRAM ProMeister kör videomöten som undervisningsform på gymnasieprogrammet ProMeister Fordon. Initiativet är en åtgärd för att säkerställa elever och handledares hälsa samtidigt som verkstadspraktiken kan fortsätta även under rådande omständigheter.
NYHET Publicerad:

Ny mattebok lanseras av Mathivation och SKF

MATEMATIK Många studier visar att intresset för naturvetenskap och teknik sjunker bland ungdomar både i Sverige och inom EU. Därför lanseras nu matteboken Knep och Knåp med Sixten och Mira som är framtagen av Mathivation tillsammans med SKF Sverige.
NYHET Publicerad:

Flickor i Teknik bryter stereotyper

TEKNIK Gymnasiearbetet Flickor i Teknik (FLIT) vill få fler tjejer att intressera sig för en teknikutbildning. Projektet har funnits i många år på Sundsvalls Gymnasium och drivs just nu av 8 tjejer som går sitt sista år på Teknikprogrammet.
NYHET Publicerad:

Förebilder ska locka fler tjejer till elbranschen

SAMVERKAN Elbranschen är fortfarande mycket mansdominerad. För att råda bot på det arbetar rektor Jenny Tydén på Lindholmens tekniska gymnasium med att tjejer på el och energiprogrammet ska få möta kvinnor i elbranschen.
NYHET Publicerad:

Teknikföretagens matteserie prisas för nytt grepp

MATEMATIK När tidskiften Resumé utser årets första omgång av ”Månadens content” är det Teknikföretagen och Transportföretagen som står högst upp på pallen.
NYHET Publicerad:

Yrkesprogrammen nyckelfaktor för kompetensförsörjningen

KOMPETENS TMF:s årliga undersökning av trä- och möbelindustrins rekryteringsbehov visar ett fortsatt stort arbetskraftsbehov. "Närmare samarbete mellan utbildningar och näringsliv behövs för att utbildningarna bättre ska matcha företagens kompetensbehov", säger Henrik Smedmark, utbildningsansvarig hos TMF.
NYHET Publicerad:

Tusentals yrkeslärare behöver utbildas

UTBILDNING 1 130 yrkeslärare. Det är så många som behöver slutföra sina studier varje år för att det inte ska råda brist de kommande elva åren, varnar en ny rapport från Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Teknikföretagen vill stärka självförtroendet i matte

MATEMATIK Cirka tio procent av eleverna som går ut nionde klass har underkänt i matematik. Det vill Teknikföretagen ändra på. Genom humoristiska filmer, som illustrerar vardagsproblem unga stöter på, är syftet att avdramatisera matematikämnet bland högstadieelever.
NYHET Publicerad:

Årets praoplats utsedd: Tidaholms Sparbank tar hem priset

PRAO På en praoplats får ungdomar en första inblick i arbetslivet. För att uppmärksamma företag som på ett engagerat sätt ger ungdomar en försmak av detta delades för första gången priset Årets praoplats ut under Näringslivsfesten i Tidaholm.
NYHET Publicerad:

Närhet till industrin enorm fördel för student

SAMVERKAN Nu öppnar ett nytt teknikcenter i Eskilstuna där studenter, forskare och näringslivet i regionen kommer att arbeta med gemensamma projekt under ett och samma tak. Fokus är framtidens industriutveckling samt att lära av varandra.
NYHET Publicerad:

Prao omtyckt återvändare till skolan

PRAO Under tre veckor i oktober är det återigen dags för elever från Vara kommuns två högstadieskolor att prova på arbetslivet. Kommunen anses som ett gott exempel på en lyckosam process för att återinföra den lagstadgade praktiska arbetslivsorienteringen för elever.
NYHET Publicerad:

Flygtekniker David tävlar i WorldSkills

YRKESTÄVLINGAR David Petersson vann grenen Flygteknik på Yrkes-SM förra året. I slutet av augusti är det dags att packa väskan och ta sig ända till Kazan i Ryssland och WorldSkills 2019. Sverige har drygt 30 tävlande med i årets WorldSkills.
NYHET Publicerad:

Material om rymden ska väcka intresse för matematik och programmering

TIPS TILL SKOLAN Myndigheten Rymdstyrelsen släpper tillsammans med de ideella föreningarna Kodcentrum och Mattecentrum elev- och lärarmaterialet ”Leia och björndjuren knäcker rymdkoden” – ett spännande rymdäventyr med kluriga uppdrag för elever i åk 4-6.
NYHET Publicerad:

Kvinnor väljer bort teknikutbildning trots starkt intresse

TEKNIK Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademiens praktikprogram Tekniksprånget har undersökt över 10 000 ungdomars attityder till högre studier. Resultaten visar att unga kvinnor, trots ett initialt teknikintresse, tvekar att välja högre teknisk utbildning – om de inte först får veta vad utbildningen kan leda till genom exempelvis praktik.
NYHET Publicerad:

NTI Gymnasiet i Karlstad vill locka fler tjejer till teknikbranschen

TEKNIK Idag bjuder NTI Gymnasiet i Karlstad in till TECH GIRLS – ett evenemang för att stärka och uppmuntra tjejers intresse för teknik. Under dagen får tjejer i årskurs 8 och 9 delta i workshops som leds av skolans elever.
NYHET Publicerad:

Kvinnors starka teknikintresse behöver backas upp

TEKNIK IVAs praktikprogram Tekniksprånget har undersökt över 10 000 ungdomars attityder till högre studier. Resultaten visar att unga kvinnor trots ett initialt teknikintresse tvekar att välja högre teknisk utbildning – om de inte först får testa vad utbildningen kan leda till genom exempelvis praktik.
NYHET Publicerad:

Fast jobb och bra lön lockar till industriutbildning

YRKESUTBILDNING Allt fler ungdomar vill läsa industriteknik på Volvogymnasiet i Skövde. Nästan alla som går ut utbildningen får direkt en fast anställning med bra lön. Det tror rektorn Hans Karlsson bidrar till intresset. "Samhällsdebatten går allt mer mot att vi behöver duktigt yrkesfolk även framöver”.