Breddar väg för utlandsfödda ingenjörer

NYHET Publicerad

KOMPETENS En stor mängd utlandsfödda ingenjörer som söker jobb, i kombination med ett stort kompetensbehov i branschen fick Kunskapsskolan, NCC och Arbetsförmedlingen att kroka arm. Tillsammans har de startat NCC Nystart, en skräddarsydd utbildning som ska få in fler utlandsfödda i arbete. ”Kunskapsskolan brinner, liksom vi, för att göra en insats för integrering och mångfald”, säger Henrik Landelius, Sverigechef NCC Building.

Fredrik Lindgren

Fredrik Lindgren, vd Kunskapsskolan.

Henrik_Landelius_NCC60848

Henrik Landelius, Sverigechef NCC Building.

Foto: Erik Mårtensson

NCC och Kunskapsskolan har sedan några år tillbaka redan ett samarbete för utbildningar inom områden där kompetensen inte finns, men behövs. Det ledde till diskussioner om ett nytt samarbete för att få in utlandsfödda ingenjörer på den svenska arbetsmarknaden. Eftersom NCC har ett stort rekryteringsbehov bestämde de sig för att ta saken i egna händer och inleda ett nytt samarbete med Kunskapsskolan och Arbetsförmedlingen.

Projektet kallas NCC Nystart och utbildningen börjar den 1 september. Målsättningen är att mellan 15 och 30 utlandsfödda ingenjörer ska gå den 46 veckor långa utbildningen och vid kursens slut vara anställningsbara vid NCC. Utbildningen består av både teori och praktik och ska stärka kunskaperna i bland annat kultur, sociala normer på en arbetsplats, säkerhet och arbetsmiljö, säger Henrik Landelius, Sverigechef NCC Building.

I kursen ingår även språkinriktad undervisning och utbildning i hur den svenska arbetsmarknaden fungerar. Kriterierna för kursen är specifika och förhoppningen är alltså att kunna anställda så många som möjligt vid kursslut. Dessutom får NCC skräddarsydd kompetens i en utbildning som är formad efter deras specifika behov.

– NCC har ett stort rekryteringsbehov och har därför tagit det här initiativet. Det är en stor brist på kvalificerade tjänstemän inom bygg- och anläggningsbranschen i Sverige. Utbildningen riktar sig specifikt till utrikesfödda ingenjörer inom bygg eller anläggning. Deltagaren ska vara född utanför Sverige, ha uppehållstillstånd och ha en ingenjörsexamen från annat land, säger Henrik Landelius.

På Kunskapsskolan ser man fram emot samarbetet, och ser det som ett nytt sätt att driva utbildning.

– Det är jättespännande, vi arbetar utifrån vad branschen behöver och på det sättet kan vi skräddarsy en utbildning som gör att fler får jobb. Det är väldigt inspirerande, säger Fredrik Lindgren, vd Kunskapsskolan.

På NCC är projektet inte bara om rekrytering av ny kompetens. Det handlar också om att få in fler i arbete och att göra något för samhället. 

– Vi behöver bredda vår rekryteringsbas, nå ut till målgrupper som vi tidigare inte lyckats komma i kontakt med i den utsträckning som vi önskat. Utbildningen ska bidra till integration, minskad arbetslöshet och stötta våra mål om ökad mångfald och inkludering på våra arbetsplatser, säger Henrik Landelius.

Att det är väldigt viktigt med initiativ som dessa, är Fredrik Lindgren och Henrik Landelius rörande överens om. Den senaste tiden har Sverige tagit emot många nyanlända som snabbt behöver komma in i ett arbete och ett sammanhang, menar Fredrik Lindgren. Det görs genom utbildning och integration.

– Det kommer krävas krafttag för att få in alla dessa människor i arbete, och det måste vi alla hjälpas åt med. Vi behöver engagera oss och bli bättre på integrationen, något som ett arbete snabbt hjälper till med. Då kan du försörja din familj, känna dig behövd och må bra, säger han.

Än så länge är NCC Nystart ett pilotprojekt, men går allt bra så kan utbildningen komma att stanna. Kunskapsskolan har höga förhoppningar på projektet, och vill gärna ta konceptet vidare om allt går som det ska.

– Det ska bli mycket intressant att se hur det går. Ser vi att det fungerar så prövar vi gärna detta i andra branscher också. Det ger utlandsfödda en unik möjlighet att komma in på arbetsmarknaden, säger Fredrik Lindgren.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Närhet till industrin enorm fördel för student

SAMVERKAN Nu öppnar ett nytt teknikcenter i Eskilstuna där studenter, forskare och näringslivet i regionen kommer att arbeta med gemensamma projekt under ett och samma tak. Fokus är framtidens industriutveckling samt att lära av varandra.
NYHET Publicerad:

Prao omtyckt återvändare till skolan

PRAO Under tre veckor i oktober är det återigen dags för elever från Vara kommuns två högstadieskolor att prova på arbetslivet. Kommunen anses som ett gott exempel på en lyckosam process för att återinföra den lagstadgade praktiska arbetslivsorienteringen för elever.
NYHET Publicerad:

Flygtekniker David tävlar i WorldSkills

YRKESTÄVLINGAR David Petersson vann grenen Flygteknik på Yrkes-SM förra året. I slutet av augusti är det dags att packa väskan och ta sig ända till Kazan i Ryssland och WorldSkills 2019. Sverige har drygt 30 tävlande med i årets WorldSkills.
NYHET Publicerad:

Material om rymden ska väcka intresse för matematik och programmering

TIPS TILL SKOLAN Myndigheten Rymdstyrelsen släpper tillsammans med de ideella föreningarna Kodcentrum och Mattecentrum elev- och lärarmaterialet ”Leia och björndjuren knäcker rymdkoden” – ett spännande rymdäventyr med kluriga uppdrag för elever i åk 4-6.
NYHET Publicerad:

Kvinnor väljer bort teknikutbildning trots starkt intresse

TEKNIK Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademiens praktikprogram Tekniksprånget har undersökt över 10 000 ungdomars attityder till högre studier. Resultaten visar att unga kvinnor, trots ett initialt teknikintresse, tvekar att välja högre teknisk utbildning – om de inte först får veta vad utbildningen kan leda till genom exempelvis praktik.
NYHET Publicerad:

NTI Gymnasiet i Karlstad vill locka fler tjejer till teknikbranschen

TEKNIK Idag bjuder NTI Gymnasiet i Karlstad in till TECH GIRLS – ett evenemang för att stärka och uppmuntra tjejers intresse för teknik. Under dagen får tjejer i årskurs 8 och 9 delta i workshops som leds av skolans elever.
NYHET Publicerad:

Kvinnors starka teknikintresse behöver backas upp

TEKNIK IVAs praktikprogram Tekniksprånget har undersökt över 10 000 ungdomars attityder till högre studier. Resultaten visar att unga kvinnor trots ett initialt teknikintresse tvekar att välja högre teknisk utbildning – om de inte först får testa vad utbildningen kan leda till genom exempelvis praktik.
NYHET Publicerad:

Fast jobb och bra lön lockar till industriutbildning

YRKESUTBILDNING Allt fler ungdomar vill läsa industriteknik på Volvogymnasiet i Skövde. Nästan alla som går ut utbildningen får direkt en fast anställning med bra lön. Det tror rektorn Hans Karlsson bidrar till intresset. "Samhällsdebatten går allt mer mot att vi behöver duktigt yrkesfolk även framöver”.
NYHET Publicerad:

Jacke: Yrkeshögskolan behöver mer resurser

UTBILDNING "I den stundande budgetbehandlingen finns en utmärkt möjlighet för riksdagen att besluta om att skjuta till de resurser som behövs för att säkra yrkeshögskolans expansion", säger vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Ny sajt ska locka unga till transportnäringen

KOMPETENS Den som väljer gymnasieskolans fordons- och transportprogram eller sjöfartsutbildningen går en ljus framtid till mötes. Men trots detta väljer få ungdomar yrkesutbildningar idag. Det vill Transportföretagen ändra på.
NYHET Publicerad:

Fokuserar på elevens framtid i yrkeslivet

SAMVERKAN På NTI Gymnasiet i Umeå har ett framgångsrikt samarbete med den lokala IT-branschen resulterat i att allt fler elever på skolans IT-program får jobb direkt efter studenten.
NYHET Publicerad:

Tre guld och ett brons till svenska yrkeslandslaget

YRKES-EM Lina Andersson, bagare från Uppsala, Viktor Thulin, kock från Genarp, och Martin Lindelöw, industrielektriker från Hässleholm. Så heter de svenska guldmedaljörerna från Yrkes-EM i Budapest i helgen. Bronsmedalj togs av Emil Fäldt, hotellreceptionist från Malmö.
NYHET Publicerad:

Svenska landslaget hoppas på storslam under Yrkes-EM

YRKES-EM Den 26-28 september anordnas EuroSkills – ett europeiskt mästerskap där ungdomar tävlar i olika yrken och visar upp sina färdigheter. Det svenska landslaget består av 32 ungdomar under 25 år. ”SM, EM och VM är en fantastisk möjlighet att visa upp de olika yrkena och höja deras status”, säger Johan Olsson, utbildningspolitisk expert.
NYHET Publicerad:

Antalet kvinnor som söker bygg ökar kraftigt

KOMPETENS Årets preliminära statistik om sökande till gymnasieskolan 2018/19 visar att antalet kvinnor som söker till Bygg- och anläggningsprogrammet har ökat med 13 procent jämfört med 2017/18. "Denna ökning har vi längtat efter", säger Elin Kebert, projektledare för branschrekrytering på Sveriges Byggindustrier.
NYHET Publicerad:

Gymnasiekommission ska råda bot på kompetenskrisen

UTBILDNING Näringslivet har tröttnat på att gymnasieskolan saknar relevans för behoven på dagens och framtidens arbetsmarknad. ”Näringslivets röst måste höjas. Därför tillsätter vi nu Gymnasiekommissionen”, säger Tobias Krantz, chef för utbildning, forskning och innovation.
NYHET Publicerad:

Goda erfarenheter av ex-jobb ger blodad tand

SAMVERKAN För Wugang Tailored Blanks i Olofström har samarbete med Blekinge Tekniska högskola blivit en riktig framgång. "Det är verkligen en win-win-situation när vi kan bidra till att studenterna når sina mål, samtidigt som vi får chans att testa nya projekt", säger produktionschefen.
NYHET Publicerad:

Samarbete med hotellbranschen lockar elever

SAMVERKAN För hotellbranschen är det en stor utmaning att hitta personer med rätt kompetens. Det påskyndar nya sätt att samarbeta med skolan. Till hösten kommer Quality Hotel Globe att ha 20 elever från Realgymnasiet i sin verksamhet.
NYHET Publicerad:

Arbetsgivarna positiva till obligatorisk prao

UTBILDNING Dags för prao på högstadiet. Återigen får åttor och nior pröva på arbetslivet ute på arbetsplatser. ”Jättebra!”, tycker Karin Rebas på Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Samarbete gör Nobelgymnasiet starkare

YRKESUTBILDNING Nyrenoverad verkstadslokal, utbildningsutrustning, övningsbilar och kompetensutveckling. Det var några av nyheterna när Nobelgymnasiets samarbete med Volvo Car Sverige och Helmia Bil invigdes nyligen.
NYHET Publicerad:

Öppnar ungas ögon för ingenjörsyrket

TEKNIK Under veckan har Högskolan i Skövdes ingenjörsstudenter träffat 1200 åttondeklassare från hela Skaraborg. Möjligheternas Värld har arrangerats för femte året i rad.