Elever vinnare när skola och företag samarbetar

NYHET Publicerad

SAMVERKAN I Vetlanda har samverkan mellan skola och näringsliv inte riktigt velat ta sig, trots att alla är för. Men nu är det dags att gå från ord till handling. Tillsammans har kommunen och näringslivet tagit fram en arbetsplan för samverkan.

Robot.

Robotinvigning på Njudungsgymnasiet där näringslivet och Nuvab har sponsrat roboten.

Ingela Nyberg

Ingela Nyberg

Ingela Nyberg är utvecklingsledare på barn- och utvecklingskansliet i Vetlanda kommun. Hon har lett processen som resulterat i ”Arbetsplan för samverkan skola-arbetsliv” och som ska sjösättas i augusti.

– Under flera år har vi försökt utveckla samverkan på olika sätt. Oftast är det eldsjälar som avgjort om det fungerar. När de sedan försvunnit har samverkan runnit ut i sanden, säger Ingela Nyberg.

Att det ska finnas en arbetsplan som garanterar kontinuitet och likvärdighet i barns och elevers möjligheter att komma i kontakt med arbetslivet är ett skäl till att den tagits fram.

– Även företagen har uttryckt önskemål om att vi måste göra någonting tillsammans, säger Ingela Nyberg. Planen är därför framtagen i samverkan med Nuvab, Näringslivsutveckling i Vetlanda AB. (Läs planen i sin helhet som PDF nedan).

Samverkan mer än studiebesök

Genom att elever och lärare lär känna det lokala närings- och arbetslivet ges goda förutsättningar att få kunskap om den mångfald av yrken som finns. Samtidigt kan företagen agera för att uppmärksamma sina rekryteringsbehov.

– Vi ska jobba aktivt; samverkan handlar inte bara om studiebesök och utvecklad prao!

Syftet med en strukturerad plan är att bidra till att utveckla barns och elevers entreprenöriella förmågor, liksom skolans arbets- och undervisningsmetoder långsiktigt.

– Samverkan mellan skola och arbetsliv samt entreprenörskap består av två delar, dels kontakter med arbetsliv och omvärld, dels ett förhållningssätt i skolans undervisning, säger Ingela Nyberg.

– Varje barn ska ha en chans att hitta en väg framåt i livet. Vad är det vi gör i skolan, som inte lyckas ta hand om de barn som senare lyckas så väl som entreprenörer?

Knyta an till verkligheten

Ingela Nyberg menar att näringslivet erbjuder många möjligheter att knyta an undervisningen till verkligheten och därmed öka elevernas lust att lära.

– Skolan är inte enda stället där man lär sig något, betonar hon och exemplifierar:

– I ämnet geografi kan man till exempel besöka ett företag för att ta reda på vilka länder det exporterar till.

Tydligt ansvar

En väsentlig del i planen är att den innehåller en tydlig ansvarsfördelning. Exempelvis rektors, lärares och studie- och yrkesvägledares ansvar klargörs.

– Vi understryker också att all personal i skolan på olika sätt kan bidra till att ge eleverna kunskap, stöd och erfarenhet inför kommande studie- och yrkesliv, säger Ingela Nyberg.

– Det är kanske syvaren som traditionellt hållit i kontakter med arbetslivet, men vi slår fast att detta angår alla i skolan. Och det handlar definitivt om mer än hur prao organiseras!

Hur tas detta emot av lärarna?

– Det finns lärare som är oerhört driftiga och intresserade, men också de som anser att undervisning sker i skolan. Vi har en utmaning framför oss, planen är bara början.

Mera läsning: Intervju med Börje Cronvall, verksamhetsledare, Nuvab

 

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Goda resultat för yrkeshögskolan

KOMMENTAR Satsningen på en utbyggd yrkeshögskolan ger positiva resultat. Hittills har 525 utbildningar beviljats i år, det högsta antalet någonsin. Konsekvensen är fler jobb och att företag lättare kan rekrytera efterfrågad kompetens, skriver skolexpert Helen Rönnholm.
NYHET Publicerad:

Volvosteget ett steg in i arbete

SAMVERKAN Initiativet Volvosteget möjliggör för unga i åldern 18-24 år att varva teori och praktik och samtidigt få chansen att utvecklas inom ett yrke. ”Man växer under året och jag fick absolut upp självförtroendet”, säger Rebecca Eriksson.
NYHET Publicerad:

Teknikcollege stärker regional samverkan 

FYRA SNABBA TILL Mia Bernhardsen på Svenskt Näringsliv som vid årsskiftet blir ny vd på Teknikcollege.
NYHET Publicerad:

Nu ska intresset för teknik lyfta mot nya höjder

TEKNIK Det är i grundskolan som intresset för naturvetenskap ska grundas. Det är en av utgångspunkterna för Mot Nya Höjder, ett projekt riktat till årskurserna 4-9. Nu tar det arbetet steget mot att bli en nationell modell för hur att intressera unga för teknik och naturvetenskap.
NYHET Publicerad:

Brist på kunskap om arbetslivet oroar många unga

UTBILDNING 7 av 10 ungdomar tycker att de har för lite kunskap om arbetsmarknaden och många vill ha mer kontakt med vuxna i skolan, visar en ny rapport från Fryshuset. Skola och utbildning är den fråga som flest ungdomar anser vara viktig.
NYHET Publicerad:

Vi tillsätter skuggutredning till regeringens högskoleutredning

DEBATT Svensk högskolepolitik är i stort behov av nya reformer, därför är det bra att regeringen har tillsatt en styr- och resursutredning. Men varken utredningens direktiv eller arbete hittills är tillfredsställande. Därför tar Svenskt Näringsliv nu ett nytt initiativ, en ”skuggutredning”. Den kommer att producera ett antal fristående rapporter med ett näringslivsperspektiv på den högre utbildningen, skriver Mikaela Almerud och Tobias Krantz.
NYHET Publicerad:

Grundskola och företag i gemensam tekniksatsning

TEKNIK Bättre samverkan mellan skola och näringliv krävs för en röd tråd av teknik i undervisning. Därför tog Volvo Cars och teknikklustret Techtank i slutet av november emot Olofströms kommuns NT-utvecklare för ett studiebesök.
NYHET Publicerad:

Sponsrat labb ska väcka kemisten i de unga

KEMI Ett toppmodernt kemilabb har öppnat på Universeum i Göteborg. Det är ett första steg i satsningen ”Älska Kemi”, som möjliggörs bland annat tack vare BASF, världens största kemiföretag, och bioläkemedelsföretaget Astra Zeneca.
NYHET Publicerad:

Svetsutbildning räddar storföretag i Alingsås

SAMVERKAN Akut brist på medarbetare med kunskap i plåt- och svetsteknik får verkstadsföretag i Alingsås att gå samman med kommunens campus och skräddarsy en ettårig vuxenutbildning.
NYHET Publicerad:

"Statsministern tror att han kan trolla igenom ett vinstförbud"

VÄLFÄRD Mellby Gård AB är numera AcadeMedias största ägare. Köpet gjordes mitt i en intensiv välfärdsdebatt. ”Det faller på sin orimlighet att det blir verklighet av hotet med vinstförbud. Skolan är bland det viktigaste vi har i ett samhälle, den vill vi vara med och utveckla”, säger Johan Andersson, vd Mellby Gård.
NYHET Publicerad:

Så ska unga bli intresserade av industrin

SAMVERKAN Perstorp Gymnasium har som många andra skolor svårt att locka elever till sina industriprogram. Därför väljer skolan nu att satsa extra mycket på kontakten med företagen. Tillsammans har de bjudit in elever till att få en inblick i branschen.
NYHET Publicerad:

Fler kvinnor än män tvekar inför teknisk utbildning

UNDERSÖKNING Två tredjedelar av tjejerna i årskurs tre på gymnasiet är tveksamma till att gå en högre teknisk utbildning. Det visar en undersökning från Tekniksprånget. De är osäkra på vart utbildningen leder och oroar sig för högskolematematiken, förklarar Alexandra Ridderstad, Tekniksprånget.
NYHET Publicerad:

Här ökar ansökningarna till Industriprogrammet

INDUSTRI Industriföretagen fortsätter att skrika efter kvalificerad arbetskraft. Inom Teknikcollege Fyrbodal har man de senaste åren sett en ökning av ansökningar till Industritekniska programmet med cirka 50 procent.
NYHET Publicerad:

Explosion av unga entreprenörer i Bromma

UNG FÖRETAGSAMHET Bromma gymnasiums satsning på entreprenörskap det senaste året har lett till att mer än dubbelt så många elever driver UF-företag. Främst beror framgångarna på att fler program än bara ekonomi ingår, enligt Carl Kronberg, förstelärare på skolan.
NYHET Publicerad:

Sundsvall kommun prisas för sin samverkan

HÖGSKOLAN Tidigare är det företag som tagit emot utmärkelsen. Men i år har Sundsvalls kommun kammat hem Årets Samverkanspris som delas ut av Mittuniversitetet. Det ska inspirera fler företag till att delta i samverkansprojekt med högskolan.
NYHET Publicerad:

Kompetensglapp skadar konkurrenskraften

RAPPORT Det finns ett kompetensglapp mellan högre lärosäten och näringslivet. Ett utökat samarbete bidrar till att minska glappet, konstaterar Näringslivets forskningsberedning i en ny rapport.
NYHET Publicerad:

"Att tävla i ett yrke sätter det på kartan"

WORLDSKILLS SWEDEN Förra Yrkes-VM tog det svenska laget hem två silver och ett brons. Nu håller lagledaren Annie Widerberg och de tävlande tummen för att det blir guld i år. "Det är ett fantastiskt lag som åker till VM", säger hon.
NYHET Publicerad:

”Bara samverkan kan rädda fordonsutbildningen”

KOMPETENS Å ena sidan en nära nog bergfast garanti för att få jobb efter att ha gått ut fordonsprogrammet. Å andra sidan, allt färre som verkligen går utbildningen. Resultatet: En svensk åkerinäring som allt mer uppgivet ropar efter fler förare.
NYHET Publicerad:

"Elever ska känna sig välkomna till arbetslivet"

SAMVERKAN Forsen har inlett ett samarbete med My Dream Now. Deras klasscoachprogram hjälper elever att förstå sina möjligheter och öka motivationen att arbeta mot sina egna mål för att ta sig till jobb efter studierna. "Många människor kan komma långt bara det finns någon som tror på dem", säger Shahad Lund, projektledare, Forsen Malmö och en av fyra klasscoacher.
NYHET Publicerad:

Bra att regeringen ändrar sig om gymnasiets yrkesprogram

KOMMENTAR Regeringen öppnar för att göra om yrkesprogrammen på gymnasiet så att de blir högskoleförberedande, med tillägg i svenska, matte och engelska. Det ska ske utan att tumma på yrkesämnena, vilket är bra. Det skriver Johan Olsson, utbildningspolitisk expert, i en kommentar. Han efterfrågar samtidigt fler åtgärder för att öka attraktionen till yrkesprogrammen.