Forska på sommaren stärker intresset för naturvetenskap

NYHET Publicerad

NATURVETENSKAP För ungdomar som gillar sport finns mängder av sommarläger. Men för den som gillar naturvetenskap är utbudet skralt, vilket Förbundet Unga Forskare vill förändra. Tillsammans med några storföretag arrangerar de sommarforskarskolor för unga. Anmälan öppnar i nästa vecka.

Kollo

Unga Forskare har arrangerat sommarforskarskolor för högstadieelever och förstaårselever på gymnasiet sedan 2014.

porträtt Tove

Tove Ladberg är verksamhetsutvecklare på Unga Forskare.

Veje Andreas

Andreas Veje är chef på Borealis innovation centre.

Av unga för unga. Det är mottot för Unga Forskares sommarforskarskolor. Målet är att forskarskolan ska vara en rolig och inspirerande sommarlovsaktivitet för ungdomar som brinner extra mycket för naturvetenskap och teknik. Handledningen görs av universitetsstudenter.

– På forskarskolan får eleverna göra sådana saker som de kanske inte skulle kunna få göra i skolan. De får tillbringa tiden i ett riktigt laboratorium eller verkstad och experimentera med riktiga case tillsammans med handledare. Det finns inga rätt och fel på samma sätt som det gör i skolan, säger Tove Ladberg, verksamhetsutvecklare på Unga Forskare.

Ny partner
 

Unga Forskare har arrangerat sommarforskarskolor för högstadieelever och förstaårselever på gymnasiet sedan 2014. AstraZeneca och Scania är medarrangörer sedan tidigare och finansierar var för sig en forskarskola. Ny samarbetspartner för i år är företaget Borealis, som är en ledande leverantör inom polyolefiner, baskemikalier och gödningsmedel. Undervisningen kommer att äga rum i laboratorier på Göteborgs universitet.

– Vi frågade oss vad vi kunde göra för att få ungdomar mer intresserade av teknik, i en bred bemärkelse. Det är en reaktion på att man emellanåt läser att det är ett svikande intagningstryck på de tekniska utbildningarna, säger Andreas Veje, chef på Borealis innovation centre.

Efter att ha undersökt olika sätt att gå tillväga landade Borealis i att Unga Forskare var en lämplig samarbetspartner.
– Det finns inte så många andra organisationer som arrangerar den här typen av aktiviteter och därför är det väldigt roligt att få vara med, säger Andreas Veje.
 

Behov av kompetens

Sommarskolan på Borealis är öppen för elever i årskurs sju till nio. Scanias välkomnar elever i åttan och nian och AstraZenecas kurser inkluderar även elever som går första året på gymnasiet. Det krävs inga inträdesprov, utan det är först till kvarn som gäller. Astra tar mot runt 100 elever och både Scania och Borealis tar emot 20 elever vardera.

För Borealis del är satsningen ett sätt att bidra till ett ökat intresse för naturvetenskap och teknik. På så sätt hoppas man på att en ny generation av kemi och teknikintresserade unga ska växa fram.

– Vi är i ständigt behov av kompetens inom vår bransch. Hela vår verksamhet behöver högutbildad och kompetent personal. Det är självklart att vi vill säkra det för de närmsta tio till tjugo åren framåt, säger Andreas Veje.

Information och anmälan här

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

NTI Gymnasiet i Karlstad vill locka fler tjejer till teknikbranschen

TEKNIK Idag bjuder NTI Gymnasiet i Karlstad in till TECH GIRLS – ett evenemang för att stärka och uppmuntra tjejers intresse för teknik. Under dagen får tjejer i årskurs 8 och 9 delta i workshops som leds av skolans elever.
NYHET Publicerad:

Kvinnors starka teknikintresse behöver backas upp

TEKNIK IVAs praktikprogram Tekniksprånget har undersökt över 10 000 ungdomars attityder till högre studier. Resultaten visar att unga kvinnor trots ett initialt teknikintresse tvekar att välja högre teknisk utbildning – om de inte först får testa vad utbildningen kan leda till genom exempelvis praktik.
NYHET Publicerad:

Fast jobb och bra lön lockar till industriutbildning

YRKESUTBILDNING Allt fler ungdomar vill läsa industriteknik på Volvogymnasiet i Skövde. Nästan alla som går ut utbildningen får direkt en fast anställning med bra lön. Det tror rektorn Hans Karlsson bidrar till intresset. "Samhällsdebatten går allt mer mot att vi behöver duktigt yrkesfolk även framöver”.
NYHET Publicerad:

Jacke: Yrkeshögskolan behöver mer resurser

UTBILDNING "I den stundande budgetbehandlingen finns en utmärkt möjlighet för riksdagen att besluta om att skjuta till de resurser som behövs för att säkra yrkeshögskolans expansion", säger vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Ny sajt ska locka unga till transportnäringen

KOMPETENS Den som väljer gymnasieskolans fordons- och transportprogram eller sjöfartsutbildningen går en ljus framtid till mötes. Men trots detta väljer få ungdomar yrkesutbildningar idag. Det vill Transportföretagen ändra på.
NYHET Publicerad:

Fokuserar på elevens framtid i yrkeslivet

SAMVERKAN På NTI Gymnasiet i Umeå har ett framgångsrikt samarbete med den lokala IT-branschen resulterat i att allt fler elever på skolans IT-program får jobb direkt efter studenten.
NYHET Publicerad:

Tre guld och ett brons till svenska yrkeslandslaget

YRKES-EM Lina Andersson, bagare från Uppsala, Viktor Thulin, kock från Genarp, och Martin Lindelöw, industrielektriker från Hässleholm. Så heter de svenska guldmedaljörerna från Yrkes-EM i Budapest i helgen. Bronsmedalj togs av Emil Fäldt, hotellreceptionist från Malmö.
NYHET Publicerad:

Svenska landslaget hoppas på storslam under Yrkes-EM

YRKES-EM Den 26-28 september anordnas EuroSkills – ett europeiskt mästerskap där ungdomar tävlar i olika yrken och visar upp sina färdigheter. Det svenska landslaget består av 32 ungdomar under 25 år. ”SM, EM och VM är en fantastisk möjlighet att visa upp de olika yrkena och höja deras status”, säger Johan Olsson, utbildningspolitisk expert.
NYHET Publicerad:

Antalet kvinnor som söker bygg ökar kraftigt

KOMPETENS Årets preliminära statistik om sökande till gymnasieskolan 2018/19 visar att antalet kvinnor som söker till Bygg- och anläggningsprogrammet har ökat med 13 procent jämfört med 2017/18. "Denna ökning har vi längtat efter", säger Elin Kebert, projektledare för branschrekrytering på Sveriges Byggindustrier.
NYHET Publicerad:

Gymnasiekommission ska råda bot på kompetenskrisen

UTBILDNING Näringslivet har tröttnat på att gymnasieskolan saknar relevans för behoven på dagens och framtidens arbetsmarknad. ”Näringslivets röst måste höjas. Därför tillsätter vi nu Gymnasiekommissionen”, säger Tobias Krantz, chef för utbildning, forskning och innovation.
NYHET Publicerad:

Goda erfarenheter av ex-jobb ger blodad tand

SAMVERKAN För Wugang Tailored Blanks i Olofström har samarbete med Blekinge Tekniska högskola blivit en riktig framgång. "Det är verkligen en win-win-situation när vi kan bidra till att studenterna når sina mål, samtidigt som vi får chans att testa nya projekt", säger produktionschefen.
NYHET Publicerad:

Samarbete med hotellbranschen lockar elever

SAMVERKAN För hotellbranschen är det en stor utmaning att hitta personer med rätt kompetens. Det påskyndar nya sätt att samarbeta med skolan. Till hösten kommer Quality Hotel Globe att ha 20 elever från Realgymnasiet i sin verksamhet.
NYHET Publicerad:

Arbetsgivarna positiva till obligatorisk prao

UTBILDNING Dags för prao på högstadiet. Återigen får åttor och nior pröva på arbetslivet ute på arbetsplatser. ”Jättebra!”, tycker Karin Rebas på Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Samarbete gör Nobelgymnasiet starkare

YRKESUTBILDNING Nyrenoverad verkstadslokal, utbildningsutrustning, övningsbilar och kompetensutveckling. Det var några av nyheterna när Nobelgymnasiets samarbete med Volvo Car Sverige och Helmia Bil invigdes nyligen.
NYHET Publicerad:

Öppnar ungas ögon för ingenjörsyrket

TEKNIK Under veckan har Högskolan i Skövdes ingenjörsstudenter träffat 1200 åttondeklassare från hela Skaraborg. Möjligheternas Värld har arrangerats för femte året i rad.
NYHET Publicerad:

Inspiration från skolans värld varje vecka

UTBILDNING För tre år sedan startade de sin Lärarpodcast för att sprida positiva och inspirerande exempel inom skolsverige. Anna Sterlinger Ahlring och Philip Hjalmarsson är lärare i botten, men idag engagerar läraryrket dem på många fler plan än enbart i klassrummet.
NYHET Publicerad:

Samarbete med högskolan gav Färilaföretag skjuts i USA

SAMVERKAN Att företag får hjälp av en nyexaminerad akademiker för att utveckla företaget är ett framgångsrecept som drivs av Högskolorna i Gävle och Dalarna.
NYHET Publicerad:

Smartmatte – matematik i samverkan med arbetslivet

SAMVERKAN Smartmatte är namnet på den nya digitala mattebok som lanserats i Skövdes skolor. Här finns uppgifter kopplade till hur matematik fungerar praktiskt i verkliga livet. Skövde värmeverk är ett av företagen som medverkar.
NYHET Publicerad:

Nyfikna femmor på tur i Volvos spännande värld

SAMVERKAN ”Skolan ska inte vara en skyddad verkstad”, anser Anna-Mari Chroscielewski, klasslärare i årskurs 5, Vilboksskolan i Olofström. Därför var hon snar att nappa på möjligheten att låta sina elever uppleva hur det är att jobba på Volvo.
NYHET Publicerad:

Kodcentrum startar Sveriges första lärarkodstuga

KODNING I höst införs programmering och digital kompetens på schemat. För lärarna kan det skapa en oro och osäkerhet eftersom många saknar programmeringskunskaper. Därför startat nu Kodcentrum landets första lärarkodstuga.