Så lockar hon unga till "tråk-stämplade" branschen

NYHET Publicerad

KEMI En vetenskapskvinna i kemins tjänst. Så beskriver Louise Fornander sig själv. Att öka ungas nyfikenhet för kemi är en av hennes hjärtefrågor. ”Det behövs fler förebilder än de av kemister i vita rockar, så att ungdomarna ser alla de möjligheter som finns till ett spännande arbetsliv”, säger hon.

Louise Fornander

Louise Fornander

Med en doktorstitel i fysikalisk kemi i ryggsäcken lämnade Louise Fornander akademien i december 2015. Hon tackade till och med nej till en tjänst på anrika Stanford University i San Fransisco för att istället ägna sig åt vetenskapskommunikation i naturvetenskapliga ämnen.

– Jag har alltid tyckt om att förklara och berätta. Är det roligt att lyssna så blir saker och ting oftast enklare att förstå. Jag drivs helt enkelt av att göra svåra saker begripliga, säger Louise Fornander.

Drivet att förklara har placerat henne på kartan som en riktig inspiratör inom ämnet kemi. På sin Facebook-sida ”Min kemi” berättar hon, med en stor dos energi och finurlighet, varje vecka om olika kemikalier. Till exempel om hur ämnet Urumin som finns i grodslem dödar influensavirus eller varför Histamin gör att vissa människor blir allergiska om våren.

Även om hon vill nå både ung och gammal så är det barn i skolåldern som fått stå i centrum den senaste tiden. De filmer hon var med och tog fram under Kemins år 2011 visas fortfarande flitigt på Youtube. Hon har även varit programledare SVT:s ungdomsserie Extrema ögonblick, samt Gone Camping som just nu visas på kanal 8.

Sedan i oktober förra året titulerar hon sig kemikalieexpert för Kemiindustrins bransch- och arbetsgivarorganisation, IKEM.

– Ett riktigt drömjobb för mig. I mitt arbete ska jag bland annat synliggöra hur kemi och kemikalier kan bidra till ett hållbart samhälle, och hur vi kan få till en säker kemikalieanvändning för gemene man. Vad man behöver använda med försiktighet eller inte alls, och vad som är helt ofarligt, säger hon.

Att lyfta intresset för kemi ute i skolorna är en viktig del av uppdraget. Förutom att ansvara för den nationella inspirationsdagen Kemins Dag, är hon mitt uppe i ett projekt med att producera åtta filmer för högstadieelever. Tanken är att filmerna ska fungera som en inspirationskälla för lärarna i deras undervisning. Manuset anpassas till läroplanen och lärare har, via enkäter, fått lista vad de vill ha hjälp med i sin undervisning.

– De allra flesta frågar efter material för att förklara grundläggande kunskaper som till exempel vad en kemisk bindning är eller hur elektrokemi fungerar. Det gäller att hitta intressanta infallsvinklar för att förklara svåra processer. Varför rostar inte broar som står i saltvatten? Det är ett exempel på en bra ingång till att synliggöra rätt invecklade processer på ett enkelt sätt.

Filmerna producerade hon och IKEM tillsammans med organisationen Molecular Frontiers och filmbolaget Untamed Science.

Det är på högstadiet och gymnasiet som, Louise Fornander, ser att det är viktigast med inspirerande insatser både till elever och lärare.

– Fram till elva års ålder tycker de allra flesta barn att kemi är både roligt, nytt och spännande. Sen händer något när de blir äldre och i samma veva blir kemin i skolan mer teoretisk. Eleverna måste få med sig grundläggande kunskaper, som till exempel det periodiska systemet, för att kunna gå vidare kunskapsmässigt.

– Kan man synliggöra för eleverna vad kemin gör i deras vardagliga liv har man kommit en bra bit på vägen.

Hon påpekar att det behövs fler kemister som kan stå som förebilder för unga när de väljer vilket yrke de ska satsa på.

– Vi dras tyvärr fortfarande med bilden av kemisten in den vita rocken. När det idag finns så otroligt många intressanta yrken inom kemi – ta bara det här med att arbeta för att få ett hållbarare samhälle. Här är kemi grunden i det arbetet, och det finns otroligt många intressanta jobb.

Hennes eget tips för att göra undervisningen i Kemi mer konkret och inspirerande är att ta utgångspunkt i sådant som man själv tycker är roligt.

– Lärare är tyvärr väldigt uppbundna kring läroplanen idag. Men jag tror på att i alla fall ibland göra små avsteg för att lyfta ämnen man själv tycker är roliga och intressanta. Det egna engagemanget lyser igenom till eleverna.

– Introducera experiment och knyt det till barnens vardag – då är man på rätt väg.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Närhet till industrin enorm fördel för student

SAMVERKAN Nu öppnar ett nytt teknikcenter i Eskilstuna där studenter, forskare och näringslivet i regionen kommer att arbeta med gemensamma projekt under ett och samma tak. Fokus är framtidens industriutveckling samt att lära av varandra.
NYHET Publicerad:

Prao omtyckt återvändare till skolan

PRAO Under tre veckor i oktober är det återigen dags för elever från Vara kommuns två högstadieskolor att prova på arbetslivet. Kommunen anses som ett gott exempel på en lyckosam process för att återinföra den lagstadgade praktiska arbetslivsorienteringen för elever.
NYHET Publicerad:

Flygtekniker David tävlar i WorldSkills

YRKESTÄVLINGAR David Petersson vann grenen Flygteknik på Yrkes-SM förra året. I slutet av augusti är det dags att packa väskan och ta sig ända till Kazan i Ryssland och WorldSkills 2019. Sverige har drygt 30 tävlande med i årets WorldSkills.
NYHET Publicerad:

Material om rymden ska väcka intresse för matematik och programmering

TIPS TILL SKOLAN Myndigheten Rymdstyrelsen släpper tillsammans med de ideella föreningarna Kodcentrum och Mattecentrum elev- och lärarmaterialet ”Leia och björndjuren knäcker rymdkoden” – ett spännande rymdäventyr med kluriga uppdrag för elever i åk 4-6.
NYHET Publicerad:

Kvinnor väljer bort teknikutbildning trots starkt intresse

TEKNIK Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademiens praktikprogram Tekniksprånget har undersökt över 10 000 ungdomars attityder till högre studier. Resultaten visar att unga kvinnor, trots ett initialt teknikintresse, tvekar att välja högre teknisk utbildning – om de inte först får veta vad utbildningen kan leda till genom exempelvis praktik.
NYHET Publicerad:

NTI Gymnasiet i Karlstad vill locka fler tjejer till teknikbranschen

TEKNIK Idag bjuder NTI Gymnasiet i Karlstad in till TECH GIRLS – ett evenemang för att stärka och uppmuntra tjejers intresse för teknik. Under dagen får tjejer i årskurs 8 och 9 delta i workshops som leds av skolans elever.
NYHET Publicerad:

Kvinnors starka teknikintresse behöver backas upp

TEKNIK IVAs praktikprogram Tekniksprånget har undersökt över 10 000 ungdomars attityder till högre studier. Resultaten visar att unga kvinnor trots ett initialt teknikintresse tvekar att välja högre teknisk utbildning – om de inte först får testa vad utbildningen kan leda till genom exempelvis praktik.
NYHET Publicerad:

Fast jobb och bra lön lockar till industriutbildning

YRKESUTBILDNING Allt fler ungdomar vill läsa industriteknik på Volvogymnasiet i Skövde. Nästan alla som går ut utbildningen får direkt en fast anställning med bra lön. Det tror rektorn Hans Karlsson bidrar till intresset. "Samhällsdebatten går allt mer mot att vi behöver duktigt yrkesfolk även framöver”.
NYHET Publicerad:

Jacke: Yrkeshögskolan behöver mer resurser

UTBILDNING "I den stundande budgetbehandlingen finns en utmärkt möjlighet för riksdagen att besluta om att skjuta till de resurser som behövs för att säkra yrkeshögskolans expansion", säger vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Ny sajt ska locka unga till transportnäringen

KOMPETENS Den som väljer gymnasieskolans fordons- och transportprogram eller sjöfartsutbildningen går en ljus framtid till mötes. Men trots detta väljer få ungdomar yrkesutbildningar idag. Det vill Transportföretagen ändra på.
NYHET Publicerad:

Fokuserar på elevens framtid i yrkeslivet

SAMVERKAN På NTI Gymnasiet i Umeå har ett framgångsrikt samarbete med den lokala IT-branschen resulterat i att allt fler elever på skolans IT-program får jobb direkt efter studenten.
NYHET Publicerad:

Tre guld och ett brons till svenska yrkeslandslaget

YRKES-EM Lina Andersson, bagare från Uppsala, Viktor Thulin, kock från Genarp, och Martin Lindelöw, industrielektriker från Hässleholm. Så heter de svenska guldmedaljörerna från Yrkes-EM i Budapest i helgen. Bronsmedalj togs av Emil Fäldt, hotellreceptionist från Malmö.
NYHET Publicerad:

Svenska landslaget hoppas på storslam under Yrkes-EM

YRKES-EM Den 26-28 september anordnas EuroSkills – ett europeiskt mästerskap där ungdomar tävlar i olika yrken och visar upp sina färdigheter. Det svenska landslaget består av 32 ungdomar under 25 år. ”SM, EM och VM är en fantastisk möjlighet att visa upp de olika yrkena och höja deras status”, säger Johan Olsson, utbildningspolitisk expert.
NYHET Publicerad:

Antalet kvinnor som söker bygg ökar kraftigt

KOMPETENS Årets preliminära statistik om sökande till gymnasieskolan 2018/19 visar att antalet kvinnor som söker till Bygg- och anläggningsprogrammet har ökat med 13 procent jämfört med 2017/18. "Denna ökning har vi längtat efter", säger Elin Kebert, projektledare för branschrekrytering på Sveriges Byggindustrier.
NYHET Publicerad:

Gymnasiekommission ska råda bot på kompetenskrisen

UTBILDNING Näringslivet har tröttnat på att gymnasieskolan saknar relevans för behoven på dagens och framtidens arbetsmarknad. ”Näringslivets röst måste höjas. Därför tillsätter vi nu Gymnasiekommissionen”, säger Tobias Krantz, chef för utbildning, forskning och innovation.
NYHET Publicerad:

Goda erfarenheter av ex-jobb ger blodad tand

SAMVERKAN För Wugang Tailored Blanks i Olofström har samarbete med Blekinge Tekniska högskola blivit en riktig framgång. "Det är verkligen en win-win-situation när vi kan bidra till att studenterna når sina mål, samtidigt som vi får chans att testa nya projekt", säger produktionschefen.
NYHET Publicerad:

Samarbete med hotellbranschen lockar elever

SAMVERKAN För hotellbranschen är det en stor utmaning att hitta personer med rätt kompetens. Det påskyndar nya sätt att samarbeta med skolan. Till hösten kommer Quality Hotel Globe att ha 20 elever från Realgymnasiet i sin verksamhet.
NYHET Publicerad:

Arbetsgivarna positiva till obligatorisk prao

UTBILDNING Dags för prao på högstadiet. Återigen får åttor och nior pröva på arbetslivet ute på arbetsplatser. ”Jättebra!”, tycker Karin Rebas på Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Samarbete gör Nobelgymnasiet starkare

YRKESUTBILDNING Nyrenoverad verkstadslokal, utbildningsutrustning, övningsbilar och kompetensutveckling. Det var några av nyheterna när Nobelgymnasiets samarbete med Volvo Car Sverige och Helmia Bil invigdes nyligen.
NYHET Publicerad:

Öppnar ungas ögon för ingenjörsyrket

TEKNIK Under veckan har Högskolan i Skövdes ingenjörsstudenter träffat 1200 åttondeklassare från hela Skaraborg. Möjligheternas Värld har arrangerats för femte året i rad.