Jobbmentorer öppnar dörrar till ett okänt yrkesliv

NYHET Publicerad

SAMVERKAN I år är målet att 2 600 elever i grundskolor ska få besök av så kallade Jobbmentorer. I veckan stod Hässelbygårdsskolan i tur. "Vi fick en bra inblick i yrken vi inte kände till", säger Mohamed och Jen.

Peter Morath och elever.
Foto: Stina Dahlén

Peter Morath minglar med elever.

Jobbmentorer

Jobbmentorer redo för skolan.

Foto: Stina Dahlén
Åsa Dammert med elever.

Åsa Dammert berättar om sitt yrkesliv.

Foto: Stina Dahlén
Annika Rosander med deltagare.

Projektledare Annika Rosander håller i trådarna.

Foto: Stina Dahlén
Elever.

Åsa Dammert tillsammans med uppmärksamma elever.

Foto: Stina Dahlén

De går i nian och har precis valt gymnasieprogram. Sirilak Jen Takudkwang vill gå estetiskt program med inriktning musik. Hon vill bli musiker. Mohamed Idris har valt teknik, han vill bli dataingenjör eller arkitekt.

Den ideella organisationen Mentor Sverige står bland annat bakom satsningen ”Jobbmentor”, då elever ges smakprov på olika yrken via möten med vuxna i yrkeslivet under några skoltimmar. Jen och Mohamed träffade fem vuxna med lika många yrken. Möjligheten erbjuds samarbetsskolor med Mentor Sverige.

Förutom att få lära mer om arbetslivet, tog Mohamed chansen att få tips om hur man söker sommarjobb av Peter Morath, chef privatmarknad på OKQ8. Han fick rådet att helt enkelt gå till närmaste station och presentera sig.

Mötet med eleverna i Hässelbygårdsskolan innebär premiär för Peter Moraths uppdrag som jobbmentor. Han har själv kontaktat Mentor Sverige för att bli en av drygt 500 volontärer.

– Att få möta förebilder och visualisera sig i olika yrken är oerhört viktigt. Jag hade själv gärna sett mer av det när jag gick i skolan, säger Peter Morath.

Eftersom han är 27 år ligger den tiden så långt tillbaka, så när han träffar eleverna talar han helt enkelt om det han själv velat få vet. Vad innebär hans yrke? Vilka är fördelarna? Vilken utbildning har han med sig i bagaget?

Viktigt möta vuxna

Åsa Dammert är konsultchef på Connecta. Hon är jobbmentor för andra terminen.

– Jag har själv två barn och vet att det är otroligt viktigt att ungdomar får möta vuxna. Hennes främsta råd till eleverna är; ”Läs! Bevisa att ni kan ta in mycket information och klara av det.”

På Hässelbygårdsskolan verkar alla eleverna hon möter vara inställda på att läsa vidare. Desto mer bekymrad blir Åsa Dammert när hon möter elever som inte ser nyttan av att börja gymnasiet, och kanske inte heller har betyg till det. Hon ser det därför som en uppgift att peppa elever att satsa.

– Om jag bara kan påverka några stycken, känner jag att jag lyckats, säger Åsa Dammert.

Uppskattar upplägget

Annika Rosander har varit projektledare för Jobbmentor i ett år. Hon kan se ett kraftigt ökande intresse både från skolor och från volontärer.

– Förra året träffade 2 500 elever i Stockholm, Göteborg och Malmö jobbmentorer. Det innebär att vi spräckte vårt mål på 2 000. I år hoppas vi på 2 600, berättar hon.

Hon tror att inte minst företag uppskattar det tydliga upplägget. Det handlar om en punktinsats, som många kan passa in i den vanliga arbetstiden.

– Många volontärer är också osäkra och nyfikna på vårt mentorsprogram, då kan jobbmentor bli ett insteg till detta, säger Annika Rosander.

Enligt tidigare utvärderingar av uppskattar eleverna att vuxna kommer till skolan och berättar om sina yrken. Drygt 70 procent tycker att skolan ska genomföra aktiviteten igen. 70 procent tycker att de fått inspiration och kunskap om nya yrken. Volontärerna är ännu mera nöjda. 100 procent kan tänka sig att rekommendera en vän att bli jobbmentor.

Fotnot: Mentor är en ideell organisation, med 90-konto, som tillsammans med svenskt näringsliv och volontärer arbetar med att förebygga våld och drog- användning bland ungdomar. Organisationen ger:

  • ungdomar en mentor, en extra vuxen.
  • föräldrar stöd i sin föräldraroll.
  • samarbetar med skolor där vi ger elever inspiration och motivation

Karin Jordås är generalsekreterare och Jan Carlzon styrelseordförande.Läs mer på www.mentor.se

www.facebook.com/mentorsverige

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Närhet till industrin enorm fördel för student

SAMVERKAN Nu öppnar ett nytt teknikcenter i Eskilstuna där studenter, forskare och näringslivet i regionen kommer att arbeta med gemensamma projekt under ett och samma tak. Fokus är framtidens industriutveckling samt att lära av varandra.
NYHET Publicerad:

Prao omtyckt återvändare till skolan

PRAO Under tre veckor i oktober är det återigen dags för elever från Vara kommuns två högstadieskolor att prova på arbetslivet. Kommunen anses som ett gott exempel på en lyckosam process för att återinföra den lagstadgade praktiska arbetslivsorienteringen för elever.
NYHET Publicerad:

Flygtekniker David tävlar i WorldSkills

YRKESTÄVLINGAR David Petersson vann grenen Flygteknik på Yrkes-SM förra året. I slutet av augusti är det dags att packa väskan och ta sig ända till Kazan i Ryssland och WorldSkills 2019. Sverige har drygt 30 tävlande med i årets WorldSkills.
NYHET Publicerad:

Material om rymden ska väcka intresse för matematik och programmering

TIPS TILL SKOLAN Myndigheten Rymdstyrelsen släpper tillsammans med de ideella föreningarna Kodcentrum och Mattecentrum elev- och lärarmaterialet ”Leia och björndjuren knäcker rymdkoden” – ett spännande rymdäventyr med kluriga uppdrag för elever i åk 4-6.
NYHET Publicerad:

Kvinnor väljer bort teknikutbildning trots starkt intresse

TEKNIK Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademiens praktikprogram Tekniksprånget har undersökt över 10 000 ungdomars attityder till högre studier. Resultaten visar att unga kvinnor, trots ett initialt teknikintresse, tvekar att välja högre teknisk utbildning – om de inte först får veta vad utbildningen kan leda till genom exempelvis praktik.
NYHET Publicerad:

NTI Gymnasiet i Karlstad vill locka fler tjejer till teknikbranschen

TEKNIK Idag bjuder NTI Gymnasiet i Karlstad in till TECH GIRLS – ett evenemang för att stärka och uppmuntra tjejers intresse för teknik. Under dagen får tjejer i årskurs 8 och 9 delta i workshops som leds av skolans elever.
NYHET Publicerad:

Kvinnors starka teknikintresse behöver backas upp

TEKNIK IVAs praktikprogram Tekniksprånget har undersökt över 10 000 ungdomars attityder till högre studier. Resultaten visar att unga kvinnor trots ett initialt teknikintresse tvekar att välja högre teknisk utbildning – om de inte först får testa vad utbildningen kan leda till genom exempelvis praktik.
NYHET Publicerad:

Fast jobb och bra lön lockar till industriutbildning

YRKESUTBILDNING Allt fler ungdomar vill läsa industriteknik på Volvogymnasiet i Skövde. Nästan alla som går ut utbildningen får direkt en fast anställning med bra lön. Det tror rektorn Hans Karlsson bidrar till intresset. "Samhällsdebatten går allt mer mot att vi behöver duktigt yrkesfolk även framöver”.
NYHET Publicerad:

Jacke: Yrkeshögskolan behöver mer resurser

UTBILDNING "I den stundande budgetbehandlingen finns en utmärkt möjlighet för riksdagen att besluta om att skjuta till de resurser som behövs för att säkra yrkeshögskolans expansion", säger vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Ny sajt ska locka unga till transportnäringen

KOMPETENS Den som väljer gymnasieskolans fordons- och transportprogram eller sjöfartsutbildningen går en ljus framtid till mötes. Men trots detta väljer få ungdomar yrkesutbildningar idag. Det vill Transportföretagen ändra på.
NYHET Publicerad:

Fokuserar på elevens framtid i yrkeslivet

SAMVERKAN På NTI Gymnasiet i Umeå har ett framgångsrikt samarbete med den lokala IT-branschen resulterat i att allt fler elever på skolans IT-program får jobb direkt efter studenten.
NYHET Publicerad:

Tre guld och ett brons till svenska yrkeslandslaget

YRKES-EM Lina Andersson, bagare från Uppsala, Viktor Thulin, kock från Genarp, och Martin Lindelöw, industrielektriker från Hässleholm. Så heter de svenska guldmedaljörerna från Yrkes-EM i Budapest i helgen. Bronsmedalj togs av Emil Fäldt, hotellreceptionist från Malmö.
NYHET Publicerad:

Svenska landslaget hoppas på storslam under Yrkes-EM

YRKES-EM Den 26-28 september anordnas EuroSkills – ett europeiskt mästerskap där ungdomar tävlar i olika yrken och visar upp sina färdigheter. Det svenska landslaget består av 32 ungdomar under 25 år. ”SM, EM och VM är en fantastisk möjlighet att visa upp de olika yrkena och höja deras status”, säger Johan Olsson, utbildningspolitisk expert.
NYHET Publicerad:

Antalet kvinnor som söker bygg ökar kraftigt

KOMPETENS Årets preliminära statistik om sökande till gymnasieskolan 2018/19 visar att antalet kvinnor som söker till Bygg- och anläggningsprogrammet har ökat med 13 procent jämfört med 2017/18. "Denna ökning har vi längtat efter", säger Elin Kebert, projektledare för branschrekrytering på Sveriges Byggindustrier.
NYHET Publicerad:

Gymnasiekommission ska råda bot på kompetenskrisen

UTBILDNING Näringslivet har tröttnat på att gymnasieskolan saknar relevans för behoven på dagens och framtidens arbetsmarknad. ”Näringslivets röst måste höjas. Därför tillsätter vi nu Gymnasiekommissionen”, säger Tobias Krantz, chef för utbildning, forskning och innovation.
NYHET Publicerad:

Goda erfarenheter av ex-jobb ger blodad tand

SAMVERKAN För Wugang Tailored Blanks i Olofström har samarbete med Blekinge Tekniska högskola blivit en riktig framgång. "Det är verkligen en win-win-situation när vi kan bidra till att studenterna når sina mål, samtidigt som vi får chans att testa nya projekt", säger produktionschefen.
NYHET Publicerad:

Samarbete med hotellbranschen lockar elever

SAMVERKAN För hotellbranschen är det en stor utmaning att hitta personer med rätt kompetens. Det påskyndar nya sätt att samarbeta med skolan. Till hösten kommer Quality Hotel Globe att ha 20 elever från Realgymnasiet i sin verksamhet.
NYHET Publicerad:

Förhastad slutsats om friskolornas betygssättning

KOMMENTAR De nationella proven speglar inte alla kunskaper som elever har i ett ämne. Därför kan inte proven ensamt vara rättesnöre för betygen, hävdar Anders Morin, välfärdspolitisk expert. Han anser att forskaren Jonas Vlachos drar förhastade slutsatser när han säger att friskolorna är för generösa i betygssättningen.
NYHET Publicerad:

Arbetsgivarna positiva till obligatorisk prao

UTBILDNING Dags för prao på högstadiet. Återigen får åttor och nior pröva på arbetslivet ute på arbetsplatser. ”Jättebra!”, tycker Karin Rebas på Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Samarbete gör Nobelgymnasiet starkare

YRKESUTBILDNING Nyrenoverad verkstadslokal, utbildningsutrustning, övningsbilar och kompetensutveckling. Det var några av nyheterna när Nobelgymnasiets samarbete med Volvo Car Sverige och Helmia Bil invigdes nyligen.