Läxhjälpen kraftfull insats av näringslivet

NYHET Publicerad

SAMVERKAN En konkret insats som angriper ett av Sveriges största problem idag; bristen på integration och att allt fler unga inte klarar skolan och hamnar utanför samhället. Dessutom helt finansierad av näringslivet. Det är en insats som både ger studieresultat och öppnar dörrarna till arbetslivet.

Laxbild
Foto: Läxhjälpen

I Läxhjälpen möts studenter från högskolan och universitetet och elever i åttan och nian. Det är ett möte som ger både kunskaper och öppnar dörrarna till arbetslivet.

Skolan är en egen värld, skild från arbetsliv och företag. Skoleleverna har knappt någon föreställning om hur en arbetsplats fungerar och vad det innebär att arbeta.

Det är ett inte ovanligt påstående med en hel del sanning i botten. Än mer tydligt blir det för barn och unga som bor i socialt utsatta områden eller som har en ickesvensk bakgrund. De har inte heller det egna nätverk som kan hjälpa till med kontakter och ett steg in på arbetsmarknaden och framför allt: deras skolresultat räcker ofta inte ens till för en plats på gymnasiet.

– Det finns skolor där närmare sjuttio procent av eleverna i en klass inte kommer in på gymnasiet. Sammanlagt rör det sig om 13 000 unga. Varje år. Det är en personlig tragedi för de enskilda personerna men också ett allt mer växande samhällsproblem.

Det säger Maria Ameng som är verksamhetschef på stiftelsen Läxhjälpen som sedan 2007 tagit sig an utmaningen att göra något åt den stora utslagningen.

Skriver kontrakt

I korthet går det ut på att studenter på högskola och universitet arbetar som ”läxhjälpare” till unga som har problem att hänga med i skolan. De som anmäler sig till Läxhjälpen saknar behörighet i något eller några kärnämnen och gör det frivillig på initiativ av sina lärare.

– Sedan skriver vi kontrakt med eleven vilket innebär att de förbinder sig att vara med två eftermiddagar i veckan. Vi kan alltså ställa krav på eleverna och ringer till exempel direkt om de inte dyker upp någon dag. Det handlar om ett allmänt stöd i skolarbetet utan att vara stigmatiserande. Vi hoppas att de ska känna stolthet över att ta ansvar för sitt pluggande och sin framtid, fortsätter Maria Ameng.

Läxhjälpen är en icke-vinstdrivande stiftelse där det är kostnadsfritt för eleverna, medan ”läxhjälparna” har betalt för sitt arbeta. Finansieringen sker uteslutande genom stöd från näringslivet. De företag som medverkar bestämmer själva hur stort det ekonomiska engagemanget ska bli, från 5 000 kronor för att stötta en elev under en termin till att finansiera en grupp elever med 100 000 kronor. De sponsrande företagen får varje år tydliga redovisningar av var deras pengar använts och hur ”deras” elever klarat sig. Och det är märkbara resultat som kan presenteras: 99 procent av alla eleverna höjer sina betyg och 84 procent av dem går vidare till gymnasieskolan.

Behov av att hjälpa

Ett av de företag som är med som partners är bostadsföretaget Rikshem. Reza Yazdi är CSR-ansvarig på företaget.

– Det finns ett behov av att hjälpa unga i utsatta områden och det vill vi göra, svårare än så är det inte. Det ligger dessutom i linje med vårt övriga arbete som handlar om att skapa bra och säkra miljöer i våra bostadsområden. Det här har visat sig vara en win-win-situation för alla inblandade, säger han.

Liknande tankegångar finns hos ett flertal av partnerföretagen som dels ser att de gör en social insats, dels får möjlighet att träffa både unga elever och studenter från högskolan. 

– Resultaten som Läxhjälpen redovisar är imponerande. Genom att stödja dem i detta viktiga arbete kan vi förhoppningsvis även inspirera några elever att välja en framtid inom IT och data, säger Serge Lachapelle, produktchef på Google i Sverige.

Bli en brygga

Maria Ameng håller med:

– Vi ser ju att Läxhjälpen kan bli en brygga mellan skolan och företagen. Vi genomför studiebesök hos de företag vi samarbetar med och det är ofta rena aha-upplevelser hos eleverna. De får en inblick i vad ett kontor är, vad en VD gör, hur administrationen arbetar, sådant som de inte hade en aning om innan. Dessutom känner de sig välkomna och ser möjligheter som de tidigare inte kände till att de existerade.

I dagsläget är det drygt 1 000 elever från åttonde och nionde klass i 31 skolor som finns med i Läxhjälpens program. De är utspridda i Stockholm, Göteborg, Malmö, Landskrona, Södertälje och Västerås. Planer finns även på att starta i fler städer.

– Vi är med för att bygga upp i Helsingborg och i Märsta utanför Stockholm och över huvud taget där det finns behov vilket ju medelbetygen i olika skolor snabbt visar, säger Reza Yazdi.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Goda resultat för yrkeshögskolan

KOMMENTAR Satsningen på en utbyggd yrkeshögskolan ger positiva resultat. Hittills har 525 utbildningar beviljats i år, det högsta antalet någonsin. Konsekvensen är fler jobb och att företag lättare kan rekrytera efterfrågad kompetens, skriver skolexpert Helen Rönnholm.
NYHET Publicerad:

Volvosteget ett steg in i arbete

SAMVERKAN Initiativet Volvosteget möjliggör för unga i åldern 18-24 år att varva teori och praktik och samtidigt få chansen att utvecklas inom ett yrke. ”Man växer under året och jag fick absolut upp självförtroendet”, säger Rebecca Eriksson.
NYHET Publicerad:

Teknikcollege stärker regional samverkan 

FYRA SNABBA TILL Mia Bernhardsen på Svenskt Näringsliv som vid årsskiftet blir ny vd på Teknikcollege.
NYHET Publicerad:

Nu ska intresset för teknik lyfta mot nya höjder

TEKNIK Det är i grundskolan som intresset för naturvetenskap ska grundas. Det är en av utgångspunkterna för Mot Nya Höjder, ett projekt riktat till årskurserna 4-9. Nu tar det arbetet steget mot att bli en nationell modell för hur att intressera unga för teknik och naturvetenskap.
NYHET Publicerad:

Brist på kunskap om arbetslivet oroar många unga

UTBILDNING 7 av 10 ungdomar tycker att de har för lite kunskap om arbetsmarknaden och många vill ha mer kontakt med vuxna i skolan, visar en ny rapport från Fryshuset. Skola och utbildning är den fråga som flest ungdomar anser vara viktig.
NYHET Publicerad:

Vi tillsätter skuggutredning till regeringens högskoleutredning

DEBATT Svensk högskolepolitik är i stort behov av nya reformer, därför är det bra att regeringen har tillsatt en styr- och resursutredning. Men varken utredningens direktiv eller arbete hittills är tillfredsställande. Därför tar Svenskt Näringsliv nu ett nytt initiativ, en ”skuggutredning”. Den kommer att producera ett antal fristående rapporter med ett näringslivsperspektiv på den högre utbildningen, skriver Mikaela Almerud och Tobias Krantz.
NYHET Publicerad:

Grundskola och företag i gemensam tekniksatsning

TEKNIK Bättre samverkan mellan skola och näringliv krävs för en röd tråd av teknik i undervisning. Därför tog Volvo Cars och teknikklustret Techtank i slutet av november emot Olofströms kommuns NT-utvecklare för ett studiebesök.
NYHET Publicerad:

Sponsrat labb ska väcka kemisten i de unga

KEMI Ett toppmodernt kemilabb har öppnat på Universeum i Göteborg. Det är ett första steg i satsningen ”Älska Kemi”, som möjliggörs bland annat tack vare BASF, världens största kemiföretag, och bioläkemedelsföretaget Astra Zeneca.
NYHET Publicerad:

Svetsutbildning räddar storföretag i Alingsås

SAMVERKAN Akut brist på medarbetare med kunskap i plåt- och svetsteknik får verkstadsföretag i Alingsås att gå samman med kommunens campus och skräddarsy en ettårig vuxenutbildning.
NYHET Publicerad:

"Statsministern tror att han kan trolla igenom ett vinstförbud"

VÄLFÄRD Mellby Gård AB är numera AcadeMedias största ägare. Köpet gjordes mitt i en intensiv välfärdsdebatt. ”Det faller på sin orimlighet att det blir verklighet av hotet med vinstförbud. Skolan är bland det viktigaste vi har i ett samhälle, den vill vi vara med och utveckla”, säger Johan Andersson, vd Mellby Gård.
NYHET Publicerad:

Så ska unga bli intresserade av industrin

SAMVERKAN Perstorp Gymnasium har som många andra skolor svårt att locka elever till sina industriprogram. Därför väljer skolan nu att satsa extra mycket på kontakten med företagen. Tillsammans har de bjudit in elever till att få en inblick i branschen.
NYHET Publicerad:

Fler kvinnor än män tvekar inför teknisk utbildning

UNDERSÖKNING Två tredjedelar av tjejerna i årskurs tre på gymnasiet är tveksamma till att gå en högre teknisk utbildning. Det visar en undersökning från Tekniksprånget. De är osäkra på vart utbildningen leder och oroar sig för högskolematematiken, förklarar Alexandra Ridderstad, Tekniksprånget.
NYHET Publicerad:

Här ökar ansökningarna till Industriprogrammet

INDUSTRI Industriföretagen fortsätter att skrika efter kvalificerad arbetskraft. Inom Teknikcollege Fyrbodal har man de senaste åren sett en ökning av ansökningar till Industritekniska programmet med cirka 50 procent.
NYHET Publicerad:

Explosion av unga entreprenörer i Bromma

UNG FÖRETAGSAMHET Bromma gymnasiums satsning på entreprenörskap det senaste året har lett till att mer än dubbelt så många elever driver UF-företag. Främst beror framgångarna på att fler program än bara ekonomi ingår, enligt Carl Kronberg, förstelärare på skolan.
NYHET Publicerad:

Sundsvall kommun prisas för sin samverkan

HÖGSKOLAN Tidigare är det företag som tagit emot utmärkelsen. Men i år har Sundsvalls kommun kammat hem Årets Samverkanspris som delas ut av Mittuniversitetet. Det ska inspirera fler företag till att delta i samverkansprojekt med högskolan.
NYHET Publicerad:

Kompetensglapp skadar konkurrenskraften

RAPPORT Det finns ett kompetensglapp mellan högre lärosäten och näringslivet. Ett utökat samarbete bidrar till att minska glappet, konstaterar Näringslivets forskningsberedning i en ny rapport.
NYHET Publicerad:

"Att tävla i ett yrke sätter det på kartan"

WORLDSKILLS SWEDEN Förra Yrkes-VM tog det svenska laget hem två silver och ett brons. Nu håller lagledaren Annie Widerberg och de tävlande tummen för att det blir guld i år. "Det är ett fantastiskt lag som åker till VM", säger hon.
NYHET Publicerad:

”Bara samverkan kan rädda fordonsutbildningen”

KOMPETENS Å ena sidan en nära nog bergfast garanti för att få jobb efter att ha gått ut fordonsprogrammet. Å andra sidan, allt färre som verkligen går utbildningen. Resultatet: En svensk åkerinäring som allt mer uppgivet ropar efter fler förare.
NYHET Publicerad:

"Elever ska känna sig välkomna till arbetslivet"

SAMVERKAN Forsen har inlett ett samarbete med My Dream Now. Deras klasscoachprogram hjälper elever att förstå sina möjligheter och öka motivationen att arbeta mot sina egna mål för att ta sig till jobb efter studierna. "Många människor kan komma långt bara det finns någon som tror på dem", säger Shahad Lund, projektledare, Forsen Malmö och en av fyra klasscoacher.
NYHET Publicerad:

Bra att regeringen ändrar sig om gymnasiets yrkesprogram

KOMMENTAR Regeringen öppnar för att göra om yrkesprogrammen på gymnasiet så att de blir högskoleförberedande, med tillägg i svenska, matte och engelska. Det ska ske utan att tumma på yrkesämnena, vilket är bra. Det skriver Johan Olsson, utbildningspolitisk expert, i en kommentar. Han efterfrågar samtidigt fler åtgärder för att öka attraktionen till yrkesprogrammen.