Läxhjälpen kraftfull insats av näringslivet

NYHET Publicerad

SAMVERKAN En konkret insats som angriper ett av Sveriges största problem idag; bristen på integration och att allt fler unga inte klarar skolan och hamnar utanför samhället. Dessutom helt finansierad av näringslivet. Det är en insats som både ger studieresultat och öppnar dörrarna till arbetslivet.

Laxbild
Foto: Läxhjälpen

I Läxhjälpen möts studenter från högskolan och universitetet och elever i åttan och nian. Det är ett möte som ger både kunskaper och öppnar dörrarna till arbetslivet.

Skolan är en egen värld, skild från arbetsliv och företag. Skoleleverna har knappt någon föreställning om hur en arbetsplats fungerar och vad det innebär att arbeta.

Det är ett inte ovanligt påstående med en hel del sanning i botten. Än mer tydligt blir det för barn och unga som bor i socialt utsatta områden eller som har en ickesvensk bakgrund. De har inte heller det egna nätverk som kan hjälpa till med kontakter och ett steg in på arbetsmarknaden och framför allt: deras skolresultat räcker ofta inte ens till för en plats på gymnasiet.

– Det finns skolor där närmare sjuttio procent av eleverna i en klass inte kommer in på gymnasiet. Sammanlagt rör det sig om 13 000 unga. Varje år. Det är en personlig tragedi för de enskilda personerna men också ett allt mer växande samhällsproblem.

Det säger Maria Ameng som är verksamhetschef på stiftelsen Läxhjälpen som sedan 2007 tagit sig an utmaningen att göra något åt den stora utslagningen.

Skriver kontrakt

I korthet går det ut på att studenter på högskola och universitet arbetar som ”läxhjälpare” till unga som har problem att hänga med i skolan. De som anmäler sig till Läxhjälpen saknar behörighet i något eller några kärnämnen och gör det frivillig på initiativ av sina lärare.

– Sedan skriver vi kontrakt med eleven vilket innebär att de förbinder sig att vara med två eftermiddagar i veckan. Vi kan alltså ställa krav på eleverna och ringer till exempel direkt om de inte dyker upp någon dag. Det handlar om ett allmänt stöd i skolarbetet utan att vara stigmatiserande. Vi hoppas att de ska känna stolthet över att ta ansvar för sitt pluggande och sin framtid, fortsätter Maria Ameng.

Läxhjälpen är en icke-vinstdrivande stiftelse där det är kostnadsfritt för eleverna, medan ”läxhjälparna” har betalt för sitt arbeta. Finansieringen sker uteslutande genom stöd från näringslivet. De företag som medverkar bestämmer själva hur stort det ekonomiska engagemanget ska bli, från 5 000 kronor för att stötta en elev under en termin till att finansiera en grupp elever med 100 000 kronor. De sponsrande företagen får varje år tydliga redovisningar av var deras pengar använts och hur ”deras” elever klarat sig. Och det är märkbara resultat som kan presenteras: 99 procent av alla eleverna höjer sina betyg och 84 procent av dem går vidare till gymnasieskolan.

Behov av att hjälpa

Ett av de företag som är med som partners är bostadsföretaget Rikshem. Reza Yazdi är CSR-ansvarig på företaget.

– Det finns ett behov av att hjälpa unga i utsatta områden och det vill vi göra, svårare än så är det inte. Det ligger dessutom i linje med vårt övriga arbete som handlar om att skapa bra och säkra miljöer i våra bostadsområden. Det här har visat sig vara en win-win-situation för alla inblandade, säger han.

Liknande tankegångar finns hos ett flertal av partnerföretagen som dels ser att de gör en social insats, dels får möjlighet att träffa både unga elever och studenter från högskolan. 

– Resultaten som Läxhjälpen redovisar är imponerande. Genom att stödja dem i detta viktiga arbete kan vi förhoppningsvis även inspirera några elever att välja en framtid inom IT och data, säger Serge Lachapelle, produktchef på Google i Sverige.

Bli en brygga

Maria Ameng håller med:

– Vi ser ju att Läxhjälpen kan bli en brygga mellan skolan och företagen. Vi genomför studiebesök hos de företag vi samarbetar med och det är ofta rena aha-upplevelser hos eleverna. De får en inblick i vad ett kontor är, vad en VD gör, hur administrationen arbetar, sådant som de inte hade en aning om innan. Dessutom känner de sig välkomna och ser möjligheter som de tidigare inte kände till att de existerade.

I dagsläget är det drygt 1 000 elever från åttonde och nionde klass i 31 skolor som finns med i Läxhjälpens program. De är utspridda i Stockholm, Göteborg, Malmö, Landskrona, Södertälje och Västerås. Planer finns även på att starta i fler städer.

– Vi är med för att bygga upp i Helsingborg och i Märsta utanför Stockholm och över huvud taget där det finns behov vilket ju medelbetygen i olika skolor snabbt visar, säger Reza Yazdi.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Goda erfarenheter av ex-jobb ger blodad tand

SAMVERKAN För Wugang Tailored Blanks i Olofström har samarbete med Blekinge Tekniska högskola blivit en riktig framgång. "Det är verkligen en win-win-situation när vi kan bidra till att studenterna når sina mål, samtidigt som vi får chans att testa nya projekt", säger produktionschefen.
NYHET Publicerad:

Samarbete med hotellbranschen lockar elever

SAMVERKAN För hotellbranschen är det en stor utmaning att hitta personer med rätt kompetens. Det påskyndar nya sätt att samarbeta med skolan. Till hösten kommer Quality Hotel Globe att ha 20 elever från Realgymnasiet i sin verksamhet.
NYHET Publicerad:

Arbetsgivarna positiva till obligatorisk prao

UTBILDNING Dags för prao på högstadiet. Återigen får åttor och nior pröva på arbetslivet ute på arbetsplatser. ”Jättebra!”, tycker Karin Rebas på Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Samarbete gör Nobelgymnasiet starkare

YRKESUTBILDNING Nyrenoverad verkstadslokal, utbildningsutrustning, övningsbilar och kompetensutveckling. Det var några av nyheterna när Nobelgymnasiets samarbete med Volvo Car Sverige och Helmia Bil invigdes nyligen.
NYHET Publicerad:

Öppnar ungas ögon för ingenjörsyrket

TEKNIK Under veckan har Högskolan i Skövdes ingenjörsstudenter träffat 1200 åttondeklassare från hela Skaraborg. Möjligheternas Värld har arrangerats för femte året i rad.
NYHET Publicerad:

Inspiration från skolans värld varje vecka

UTBILDNING För tre år sedan startade de sin Lärarpodcast för att sprida positiva och inspirerande exempel inom skolsverige. Anna Sterlinger Ahlring och Philip Hjalmarsson är lärare i botten, men idag engagerar läraryrket dem på många fler plan än enbart i klassrummet.
NYHET Publicerad:

Samarbete med högskolan gav Färilaföretag skjuts i USA

SAMVERKAN Att företag får hjälp av en nyexaminerad akademiker för att utveckla företaget är ett framgångsrecept som drivs av Högskolorna i Gävle och Dalarna.
NYHET Publicerad:

Smartmatte – matematik i samverkan med arbetslivet

SAMVERKAN Smartmatte är namnet på den nya digitala mattebok som lanserats i Skövdes skolor. Här finns uppgifter kopplade till hur matematik fungerar praktiskt i verkliga livet. Skövde värmeverk är ett av företagen som medverkar.
NYHET Publicerad:

Nyfikna femmor på tur i Volvos spännande värld

SAMVERKAN ”Skolan ska inte vara en skyddad verkstad”, anser Anna-Mari Chroscielewski, klasslärare i årskurs 5, Vilboksskolan i Olofström. Därför var hon snar att nappa på möjligheten att låta sina elever uppleva hur det är att jobba på Volvo.
NYHET Publicerad:

Kodcentrum startar Sveriges första lärarkodstuga

KODNING I höst införs programmering och digital kompetens på schemat. För lärarna kan det skapa en oro och osäkerhet eftersom många saknar programmeringskunskaper. Därför startat nu Kodcentrum landets första lärarkodstuga.
NYHET Publicerad:

Goda resultat för yrkeshögskolan

KOMMENTAR Satsningen på en utbyggd yrkeshögskolan ger positiva resultat. Hittills har 525 utbildningar beviljats i år, det högsta antalet någonsin. Konsekvensen är fler jobb och att företag lättare kan rekrytera efterfrågad kompetens, skriver skolexpert Helen Rönnholm.
NYHET Publicerad:

Volvosteget ett steg in i arbete

SAMVERKAN Initiativet Volvosteget möjliggör för unga i åldern 18-24 år att varva teori och praktik och samtidigt få chansen att utvecklas inom ett yrke. ”Man växer under året och jag fick absolut upp självförtroendet”, säger Rebecca Eriksson.
NYHET Publicerad:

Teknikcollege stärker regional samverkan 

FYRA SNABBA TILL Mia Bernhardsen på Svenskt Näringsliv som vid årsskiftet blir ny vd på Teknikcollege.
NYHET Publicerad:

Nu ska intresset för teknik lyfta mot nya höjder

TEKNIK Det är i grundskolan som intresset för naturvetenskap ska grundas. Det är en av utgångspunkterna för Mot Nya Höjder, ett projekt riktat till årskurserna 4-9. Nu tar det arbetet steget mot att bli en nationell modell för hur att intressera unga för teknik och naturvetenskap.
NYHET Publicerad:

Brist på kunskap om arbetslivet oroar många unga

UTBILDNING 7 av 10 ungdomar tycker att de har för lite kunskap om arbetsmarknaden och många vill ha mer kontakt med vuxna i skolan, visar en ny rapport från Fryshuset. Skola och utbildning är den fråga som flest ungdomar anser vara viktig.
NYHET Publicerad:

Vi tillsätter skuggutredning till regeringens högskoleutredning

DEBATT Svensk högskolepolitik är i stort behov av nya reformer, därför är det bra att regeringen har tillsatt en styr- och resursutredning. Men varken utredningens direktiv eller arbete hittills är tillfredsställande. Därför tar Svenskt Näringsliv nu ett nytt initiativ, en ”skuggutredning”. Den kommer att producera ett antal fristående rapporter med ett näringslivsperspektiv på den högre utbildningen, skriver Mikaela Almerud och Tobias Krantz.
NYHET Publicerad:

Grundskola och företag i gemensam tekniksatsning

TEKNIK Bättre samverkan mellan skola och näringliv krävs för en röd tråd av teknik i undervisning. Därför tog Volvo Cars och teknikklustret Techtank i slutet av november emot Olofströms kommuns NT-utvecklare för ett studiebesök.
NYHET Publicerad:

Sponsrat labb ska väcka kemisten i de unga

KEMI Ett toppmodernt kemilabb har öppnat på Universeum i Göteborg. Det är ett första steg i satsningen ”Älska Kemi”, som möjliggörs bland annat tack vare BASF, världens största kemiföretag, och bioläkemedelsföretaget Astra Zeneca.
NYHET Publicerad:

Svetsutbildning räddar storföretag i Alingsås

SAMVERKAN Akut brist på medarbetare med kunskap i plåt- och svetsteknik får verkstadsföretag i Alingsås att gå samman med kommunens campus och skräddarsy en ettårig vuxenutbildning.
NYHET Publicerad:

"Statsministern tror att han kan trolla igenom ett vinstförbud"

VÄLFÄRD Mellby Gård AB är numera AcadeMedias största ägare. Köpet gjordes mitt i en intensiv välfärdsdebatt. ”Det faller på sin orimlighet att det blir verklighet av hotet med vinstförbud. Skolan är bland det viktigaste vi har i ett samhälle, den vill vi vara med och utveckla”, säger Johan Andersson, vd Mellby Gård.