Ny hemsida hjälper studenter ut på arbetsmarknaden

NYHET Publicerad

SAMVERKAN Hallå där, Göran Tevell, ansvarig för Studentuppdrag, en sajt lanserad av Linköpings universitet som kopplar samman arbetsgivare med studenter.

Göran Tevell

Göran Tevell, ansvarig för hemsidan Studentuppdrag vid Linköpings universitet.

Foto: David Einar

Med hjälp av den nya sajten Studentuppdrag kan arbetsgivare hitta projekt, uppdrag eller undersökningar som de önskar få genomförda av studenter på Linköpings universitet. Ambitionen är att minska gapet mellan arbetsliv och akademi och ge studenter en bättre chans att komma ut i arbetslivet redan under utbildningen.

– Vi har upptäckt att studenternas kunskaper om arbetsmarknaden är väldigt begränsade. Samtidigt är det värdefullt för företagen att se vilken kompetens som finns inom akademin och vad våra studenter lär sig, säger Göran Tevell.

Att arbeta med att få ut studenter i arbestlivet är inget nytt för Linköpings universitet. Många utbildningar och kurser har sedan tidigare haft tillämpningsuppgifter som utförs ute hos företag.

– Eftersom att de är studenter vid högre utbildningar så är det inte tal om någon okvalificerad praktik, studenterna kan ju faktiskt göra ordentliga uppdrag, säger Tevell.

Så hur uppstod idén med en hemsida?

– Hemsidan är ett hjälpmedel och kom till för att underlätta för alla som arbetar med att skapa kontakter mellan studenter och arbetsliv. Den är också ett sätt för oss att tydliggöra vilka projekt som arbetsgivare kan efterfråga. Tidigare var den här informationen väldigt utspridd, på hemsidan är den tydligt samlad.

Hur jobbar ni för att engagera företag i satsningen?

– Vi är ute på företag och företagarträffar och informerar, och så har vi självklart kontinuerlig kontakt med kommunernas näringslivskontor och arbetsgivarorganisationer och liknande om vad vi gör. Vi fungerar också som en länk in till universitetet för arbetsgivare. Företagen kan alltid höra av sig till oss och få hjälp, tips och ingångar.

Hur ser intresset från arbetslivet ut?

– Det är stort men varierande. Av tradition är det stora företag som haft kunskapen om hur man samarbetar med akademin. De har nästan alltid erbjudit möjligheten till student- och examensarbeten hos sig, medan små företag inte haft det.

Men kan sajten göra det enklare för mindre företag att komma i kontakt med studenter? 

– I allra högsta grad. För de allra minsta företagen är det sällan aktuellt att ta in studenter, men för företag med mellan tio och ett par hundra anställda finns stor potential. Många av dem har en vana att ha akademiker hos sig. Av erfarenhet vet vi att de företag som är lättast att få intresse av är de som redan haft studenter hos sig. De har upptäckt att det inte var så farligt, utan snarare att det var trevligt med unga personer som kommer med pigga idéer.

– Det är klart att det finns en tröskel hos företag som inte har vana av att arbeta med akademiker. Men för det mesta är det enkelt att komma över den tröskeln. Om man en gång har prövat så brukar det leda till att de här företagen tar in nya studentmedarbetare.

Vad tycker studenterna om det här?

– Det finns ett jättestort intresse. Studenterna vill väldigt gärna komma ut i arbetslivet och lära känna arbetsgivare. De flesta studenter blir väldigt överraskade att det finns småföretag på mindre orter som har verksamhet som spänner över hela världen.

Borde den här typen av projekt involvera flera lärosäten?

– Jag tror inte att alla ska jobba med samma modell, att göra en liknande sida som täcker hela landet kommer aldrig att fungera. Alla måste hitta sina egna sätt att samverka.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Stipendium ska öka intresset för teknik i grundskolan

TEKNIKEN I SKOLAN Lärare är viktiga inspirationskällor för eleverna. Det gäller i alla ämnen men inom ämnet teknik saknar många lärare utbildning. Det vill Teknikföretagen råda bot på med stipendier som ska inspirerar både lärare och elever att utveckla teknikämnet i grundskolan.
NYHET Publicerad:

"Validera istället för att utbilda redan kompetenta"

DEBATT Högskolor ska kunna validera kompetens och växla den till högskolepoäng, men det är fortfarande bara en rättighet i teorin. Det är oacceptabelt och ett betydande misslyckande för den förda utbildningspolitiken. Nu krävs politiska beslut för att få igång valideringen, inte minst för de nyanlända akademiker som saknar dokumentation över sin utbildning. Det skriver Tobias Krantz, Svenskt Näringsliv, och Martin Linder, Unionen.
NYHET Publicerad:

Prao blir obligatoriskt – regeringen har lyssnat på näringslivet

KOMMENTAR Alla elever ska få rätt till minst tio dagar prao. Det är ett välkommet besked från regeringen. Nu får alla ungdomar möjlighet att se hur en arbetsplats fungerar, någonting som ger dem en fot in på arbetsmarknaden och underlättar deras framtida studie- och yrkesval. Det skriver Fredric Skälstad, skolpolitisk expert på Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Full fart på skolarbetet när målet är tydligt

SAMVERKAN I ett lyckat samarbete mellan skola och näringsliv har engagerade elever fått utmana sin kreativitet genom att sätta sin egen prägel på stolar som skänkts till skolan. "De har kommit in till lektionerna med fullt fokus och arbetat stenhårt", säger läraren.
NYHET Publicerad:

Äventyr i det gröna ska locka till okänd näring

KOMPETENS De odlar basilika, gissar på kryddväxter och anlägger stenpartier. Och framför allt får högstadieeleverna en inblick i en bransch som de knappt ens visste existerade. Det behövs, branschen ropar efter fler medarbetare och fler företag.
NYHET Publicerad:

SL: Elevappar ska vägleda resenärer rätt

SAMVERKAN Teknikelever från Stockholm Science and Innovation School (SSIS) håller på att ta fram en navigationsapp för de nya pendeltågsstationerna. ”Vi vill visa unga att det inte bara är på spelföretag man gör häftiga teknikprodukter”, säger Anders Sköld på SL.
NYHET Publicerad:

Högsta betyg för entreprenörkör i butik

SAMVERKAN Under våren har sjätteklassare i Röstånga fått en snabbkurs i entreprenörskap i byns Ica-butik. Projektet har fått högsta betyg och Tomas Nilsson uppmanar nu andra företag att slå upp dörrarna för skolan. ”Det har varit så otrolig roligt att möta alla nyfikna elever och visa dem hur arbetslivet ser ut i en matvarubutik.”
NYHET Publicerad:

Stort intresse för att praktisera som ingenjör

TEKNIK Ansökan till årets upplaga av Tekniksprånget, praktikprogrammet där unga får testa på ingenjörsyrket, har dragit igång. Syftet är inspirera unga att läsa till ingenjörer."Kompetensförsörjning ligger högst upp på agendan för många arbetsgivare", säger projektledare Alexandra Ridderstad.
NYHET Publicerad:

Järnvägsutbildning går som tåget

KOMPETENS En teknikintensiv bransch med tydlig miljöprofil. Dessutom en bransch där staten lägger in 125 miljarder de kommande åren. Infranord Academy har tagit på sig uppgiften att stå för en del av den utbildning som behövs inom järnvägsnäringen.
NYHET Publicerad:

Ingenjörsyrket nu hetast

TEKNIK Ingenjör ligger i topp bland de yrken som väcker mest intresse hos dagens gymnasieväljare, enligt Yrkesguiden på Gymnasium.se. Lika högt placerar sig naturvetenskapligt arbete bland yrkeskategorier. ”Visst känns det som att vi har vind i seglen”, säger Li Ljungberg-Nilsson på Teknikföretagen.
NYHET Publicerad:

OKQ8 Scandinavia satsar på nyanlända akademiker

PRAKTIK Förra året erbjöd OKQ8 Scandinavia utländska akademiker praktik på sina kontor. Nu har projektet blivit permanent och förhoppningen är att göra det skandinaviskt.
NYHET Publicerad:

Mentorer taggar tjejers intresse för teknik

TEKNIK Det behövs 50 000 nya ingenjörer de närmaste 13 åren. Fler tjejer behövs inom tekniskt inriktade utbildningar och yrken. Men bristen på kvinnliga förebilder gör att de tvekar. Det tänker Semcon råda bot på ett helt nytt mentorsprogram.
NYHET Publicerad:

Inspiratör med förkärlek för kemi

KEMI En vetenskapskvinna i kemins tjänst. Så beskriver Louise Fornander sig själv. ”Det behövs fler förebilder än de av kemister i vita rockar, så att ungdomarna ser alla de möjligheter som finns till ett spännande arbetsliv”, säger hon.
NYHET Publicerad:

Mycket vunnet på att anställa internationella studenter

KOMPETENS Många arbetsgivare har idag problem att hitta kvalificerad arbetskraft i Jönköping. För Jönköping International Business School kommer lösningen att bli ännu tightare samarbete mellan studenterna och näringslivet. "Vi som skola måste se vårt ansvar”, säger Vaida Staberg, Alumni relations koordinator på JIBS.
NYHET Publicerad:

Få lärosäten förbereder naturvetare för arbetslivet

KVALITET I HÖGSKOLAN Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, är bäst och Uppsala universitet förhållandevis bra på arbetslivsanknytning. Men få lärosäten ger tillräckligt stöd till naturvetarstudenter för att de ska känna sig förberedda för arbetslivet när de tar examen, enligt en undersökning som Naturvetarna har genomfört.
NYHET Publicerad:

Här går jakten på framtidens digitala talanger

DIGITALISERING Samverkan med företagen är en förutsättning. Det är där som de skarpa casen finns. Sedan är det upp till åttondeklassarna att visa sina talanger när det gäller digital utveckling. I år vann Sannaskolan i Göteborg som konstruerat en inlärningsrobot. "Deras idéer är en stor inspirationskälla för oss", säger en företagsrepresentant.
NYHET Publicerad:

Umeåentreprenörer erbjuder digital praktik

HÖGSKOLAN Tjänsten Webbexpressen erbjuder studenterna att göra praktik på ett helt nytt sätt. Studenterna jobbar digitalt och väljer själva arbetstid och varifrån de jobbar. De får testa att jobba som digitala entreprenörer.
NYHET Publicerad:

Studenter måste få bättre hjälp att välja utbildning

DEBATT En del i regeringens satsning på högre utbildning måste vara att hjälpa studenter att få ut mesta möjliga av sina val. Men i Sverige finns inte relevant information att basera valen på. Att detta tillåts är direkt oansvarigt. Det skriver Mikaela Almerud, ansvarig för högskolefrågor på Svenskt Näringsliv, och Henrik Ehrenberg, samhällspolitisk chef på fackförbundet Unionen.
NYHET Publicerad:

Utanförskap hotar vid dålig språkintroduktion

SEMINARIUM 36 000 ungdomar läser språkintroduktionsprogram på gymnasiet för att kunna gå nationella program. Men resultaten är för dåliga och ungdomarna riskerar att fastna i utanförskap. "Vi behöver vara nytänkande och våga testa saker för att förbättra resultatet", säger Johan Olsson, utbildningspolitisk expert.
NYHET Publicerad:

Väl rustade ingenjörer tack vare mycket praktik

HÖGSKOLAN Sebastian Eklind och Michelle Larsson är inne på sluttampen på sina studier på Produktionsingenjörsprogrammet vid Högskolan i Skövde. De varvar just nu examensarbete med jobbintervjuer och båda två ser väldigt positivt på framtiden. "Det bästa med vår utbildning har varit att vi har varit ute så mycket på företag och gjort praktiska uppgifter", säger Michelle.