Ny hemsida hjälper studenter ut på arbetsmarknaden

NYHET Publicerad

SAMVERKAN Hallå där, Göran Tevell, ansvarig för Studentuppdrag, en sajt lanserad av Linköpings universitet som kopplar samman arbetsgivare med studenter.

Göran Tevell

Göran Tevell, ansvarig för hemsidan Studentuppdrag vid Linköpings universitet.

Foto: David Einar

Med hjälp av den nya sajten Studentuppdrag kan arbetsgivare hitta projekt, uppdrag eller undersökningar som de önskar få genomförda av studenter på Linköpings universitet. Ambitionen är att minska gapet mellan arbetsliv och akademi och ge studenter en bättre chans att komma ut i arbetslivet redan under utbildningen.

– Vi har upptäckt att studenternas kunskaper om arbetsmarknaden är väldigt begränsade. Samtidigt är det värdefullt för företagen att se vilken kompetens som finns inom akademin och vad våra studenter lär sig, säger Göran Tevell.

Att arbeta med att få ut studenter i arbestlivet är inget nytt för Linköpings universitet. Många utbildningar och kurser har sedan tidigare haft tillämpningsuppgifter som utförs ute hos företag.

– Eftersom att de är studenter vid högre utbildningar så är det inte tal om någon okvalificerad praktik, studenterna kan ju faktiskt göra ordentliga uppdrag, säger Tevell.

Så hur uppstod idén med en hemsida?

– Hemsidan är ett hjälpmedel och kom till för att underlätta för alla som arbetar med att skapa kontakter mellan studenter och arbetsliv. Den är också ett sätt för oss att tydliggöra vilka projekt som arbetsgivare kan efterfråga. Tidigare var den här informationen väldigt utspridd, på hemsidan är den tydligt samlad.

Hur jobbar ni för att engagera företag i satsningen?

– Vi är ute på företag och företagarträffar och informerar, och så har vi självklart kontinuerlig kontakt med kommunernas näringslivskontor och arbetsgivarorganisationer och liknande om vad vi gör. Vi fungerar också som en länk in till universitetet för arbetsgivare. Företagen kan alltid höra av sig till oss och få hjälp, tips och ingångar.

Hur ser intresset från arbetslivet ut?

– Det är stort men varierande. Av tradition är det stora företag som haft kunskapen om hur man samarbetar med akademin. De har nästan alltid erbjudit möjligheten till student- och examensarbeten hos sig, medan små företag inte haft det.

Men kan sajten göra det enklare för mindre företag att komma i kontakt med studenter? 

– I allra högsta grad. För de allra minsta företagen är det sällan aktuellt att ta in studenter, men för företag med mellan tio och ett par hundra anställda finns stor potential. Många av dem har en vana att ha akademiker hos sig. Av erfarenhet vet vi att de företag som är lättast att få intresse av är de som redan haft studenter hos sig. De har upptäckt att det inte var så farligt, utan snarare att det var trevligt med unga personer som kommer med pigga idéer.

– Det är klart att det finns en tröskel hos företag som inte har vana av att arbeta med akademiker. Men för det mesta är det enkelt att komma över den tröskeln. Om man en gång har prövat så brukar det leda till att de här företagen tar in nya studentmedarbetare.

Vad tycker studenterna om det här?

– Det finns ett jättestort intresse. Studenterna vill väldigt gärna komma ut i arbetslivet och lära känna arbetsgivare. De flesta studenter blir väldigt överraskade att det finns småföretag på mindre orter som har verksamhet som spänner över hela världen.

Borde den här typen av projekt involvera flera lärosäten?

– Jag tror inte att alla ska jobba med samma modell, att göra en liknande sida som täcker hela landet kommer aldrig att fungera. Alla måste hitta sina egna sätt att samverka.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Goda erfarenheter av ex-jobb ger blodad tand

SAMVERKAN För Wugang Tailored Blanks i Olofström har samarbete med Blekinge Tekniska högskola blivit en riktig framgång. "Det är verkligen en win-win-situation när vi kan bidra till att studenterna når sina mål, samtidigt som vi får chans att testa nya projekt", säger produktionschefen.
NYHET Publicerad:

Samarbete med hotellbranschen lockar elever

SAMVERKAN För hotellbranschen är det en stor utmaning att hitta personer med rätt kompetens. Det påskyndar nya sätt att samarbeta med skolan. Till hösten kommer Quality Hotel Globe att ha 20 elever från Realgymnasiet i sin verksamhet.
NYHET Publicerad:

Arbetsgivarna positiva till obligatorisk prao

UTBILDNING Dags för prao på högstadiet. Återigen får åttor och nior pröva på arbetslivet ute på arbetsplatser. ”Jättebra!”, tycker Karin Rebas på Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Samarbete gör Nobelgymnasiet starkare

YRKESUTBILDNING Nyrenoverad verkstadslokal, utbildningsutrustning, övningsbilar och kompetensutveckling. Det var några av nyheterna när Nobelgymnasiets samarbete med Volvo Car Sverige och Helmia Bil invigdes nyligen.
NYHET Publicerad:

Öppnar ungas ögon för ingenjörsyrket

TEKNIK Under veckan har Högskolan i Skövdes ingenjörsstudenter träffat 1200 åttondeklassare från hela Skaraborg. Möjligheternas Värld har arrangerats för femte året i rad.
NYHET Publicerad:

Inspiration från skolans värld varje vecka

UTBILDNING För tre år sedan startade de sin Lärarpodcast för att sprida positiva och inspirerande exempel inom skolsverige. Anna Sterlinger Ahlring och Philip Hjalmarsson är lärare i botten, men idag engagerar läraryrket dem på många fler plan än enbart i klassrummet.
NYHET Publicerad:

Samarbete med högskolan gav Färilaföretag skjuts i USA

SAMVERKAN Att företag får hjälp av en nyexaminerad akademiker för att utveckla företaget är ett framgångsrecept som drivs av Högskolorna i Gävle och Dalarna.
NYHET Publicerad:

Smartmatte – matematik i samverkan med arbetslivet

SAMVERKAN Smartmatte är namnet på den nya digitala mattebok som lanserats i Skövdes skolor. Här finns uppgifter kopplade till hur matematik fungerar praktiskt i verkliga livet. Skövde värmeverk är ett av företagen som medverkar.
NYHET Publicerad:

Nyfikna femmor på tur i Volvos spännande värld

SAMVERKAN ”Skolan ska inte vara en skyddad verkstad”, anser Anna-Mari Chroscielewski, klasslärare i årskurs 5, Vilboksskolan i Olofström. Därför var hon snar att nappa på möjligheten att låta sina elever uppleva hur det är att jobba på Volvo.
NYHET Publicerad:

Kodcentrum startar Sveriges första lärarkodstuga

KODNING I höst införs programmering och digital kompetens på schemat. För lärarna kan det skapa en oro och osäkerhet eftersom många saknar programmeringskunskaper. Därför startat nu Kodcentrum landets första lärarkodstuga.
NYHET Publicerad:

Goda resultat för yrkeshögskolan

KOMMENTAR Satsningen på en utbyggd yrkeshögskolan ger positiva resultat. Hittills har 525 utbildningar beviljats i år, det högsta antalet någonsin. Konsekvensen är fler jobb och att företag lättare kan rekrytera efterfrågad kompetens, skriver skolexpert Helen Rönnholm.
NYHET Publicerad:

Volvosteget ett steg in i arbete

SAMVERKAN Initiativet Volvosteget möjliggör för unga i åldern 18-24 år att varva teori och praktik och samtidigt få chansen att utvecklas inom ett yrke. ”Man växer under året och jag fick absolut upp självförtroendet”, säger Rebecca Eriksson.
NYHET Publicerad:

Teknikcollege stärker regional samverkan 

FYRA SNABBA TILL Mia Bernhardsen på Svenskt Näringsliv som vid årsskiftet blir ny vd på Teknikcollege.
NYHET Publicerad:

Nu ska intresset för teknik lyfta mot nya höjder

TEKNIK Det är i grundskolan som intresset för naturvetenskap ska grundas. Det är en av utgångspunkterna för Mot Nya Höjder, ett projekt riktat till årskurserna 4-9. Nu tar det arbetet steget mot att bli en nationell modell för hur att intressera unga för teknik och naturvetenskap.
NYHET Publicerad:

Brist på kunskap om arbetslivet oroar många unga

UTBILDNING 7 av 10 ungdomar tycker att de har för lite kunskap om arbetsmarknaden och många vill ha mer kontakt med vuxna i skolan, visar en ny rapport från Fryshuset. Skola och utbildning är den fråga som flest ungdomar anser vara viktig.
NYHET Publicerad:

Vi tillsätter skuggutredning till regeringens högskoleutredning

DEBATT Svensk högskolepolitik är i stort behov av nya reformer, därför är det bra att regeringen har tillsatt en styr- och resursutredning. Men varken utredningens direktiv eller arbete hittills är tillfredsställande. Därför tar Svenskt Näringsliv nu ett nytt initiativ, en ”skuggutredning”. Den kommer att producera ett antal fristående rapporter med ett näringslivsperspektiv på den högre utbildningen, skriver Mikaela Almerud och Tobias Krantz.
NYHET Publicerad:

Grundskola och företag i gemensam tekniksatsning

TEKNIK Bättre samverkan mellan skola och näringliv krävs för en röd tråd av teknik i undervisning. Därför tog Volvo Cars och teknikklustret Techtank i slutet av november emot Olofströms kommuns NT-utvecklare för ett studiebesök.
NYHET Publicerad:

Sponsrat labb ska väcka kemisten i de unga

KEMI Ett toppmodernt kemilabb har öppnat på Universeum i Göteborg. Det är ett första steg i satsningen ”Älska Kemi”, som möjliggörs bland annat tack vare BASF, världens största kemiföretag, och bioläkemedelsföretaget Astra Zeneca.
NYHET Publicerad:

Svetsutbildning räddar storföretag i Alingsås

SAMVERKAN Akut brist på medarbetare med kunskap i plåt- och svetsteknik får verkstadsföretag i Alingsås att gå samman med kommunens campus och skräddarsy en ettårig vuxenutbildning.
NYHET Publicerad:

"Statsministern tror att han kan trolla igenom ett vinstförbud"

VÄLFÄRD Mellby Gård AB är numera AcadeMedias största ägare. Köpet gjordes mitt i en intensiv välfärdsdebatt. ”Det faller på sin orimlighet att det blir verklighet av hotet med vinstförbud. Skolan är bland det viktigaste vi har i ett samhälle, den vill vi vara med och utveckla”, säger Johan Andersson, vd Mellby Gård.