Ny hemsida hjälper studenter ut på arbetsmarknaden

NYHET Publicerad

SAMVERKAN Hallå där, Göran Tevell, ansvarig för Studentuppdrag, en sajt lanserad av Linköpings universitet som kopplar samman arbetsgivare med studenter.

Göran Tevell

Göran Tevell, ansvarig för hemsidan Studentuppdrag vid Linköpings universitet.

Foto: David Einar

Med hjälp av den nya sajten Studentuppdrag kan arbetsgivare hitta projekt, uppdrag eller undersökningar som de önskar få genomförda av studenter på Linköpings universitet. Ambitionen är att minska gapet mellan arbetsliv och akademi och ge studenter en bättre chans att komma ut i arbetslivet redan under utbildningen.

– Vi har upptäckt att studenternas kunskaper om arbetsmarknaden är väldigt begränsade. Samtidigt är det värdefullt för företagen att se vilken kompetens som finns inom akademin och vad våra studenter lär sig, säger Göran Tevell.

Att arbeta med att få ut studenter i arbestlivet är inget nytt för Linköpings universitet. Många utbildningar och kurser har sedan tidigare haft tillämpningsuppgifter som utförs ute hos företag.

– Eftersom att de är studenter vid högre utbildningar så är det inte tal om någon okvalificerad praktik, studenterna kan ju faktiskt göra ordentliga uppdrag, säger Tevell.

Så hur uppstod idén med en hemsida?

– Hemsidan är ett hjälpmedel och kom till för att underlätta för alla som arbetar med att skapa kontakter mellan studenter och arbetsliv. Den är också ett sätt för oss att tydliggöra vilka projekt som arbetsgivare kan efterfråga. Tidigare var den här informationen väldigt utspridd, på hemsidan är den tydligt samlad.

Hur jobbar ni för att engagera företag i satsningen?

– Vi är ute på företag och företagarträffar och informerar, och så har vi självklart kontinuerlig kontakt med kommunernas näringslivskontor och arbetsgivarorganisationer och liknande om vad vi gör. Vi fungerar också som en länk in till universitetet för arbetsgivare. Företagen kan alltid höra av sig till oss och få hjälp, tips och ingångar.

Hur ser intresset från arbetslivet ut?

– Det är stort men varierande. Av tradition är det stora företag som haft kunskapen om hur man samarbetar med akademin. De har nästan alltid erbjudit möjligheten till student- och examensarbeten hos sig, medan små företag inte haft det.

Men kan sajten göra det enklare för mindre företag att komma i kontakt med studenter? 

– I allra högsta grad. För de allra minsta företagen är det sällan aktuellt att ta in studenter, men för företag med mellan tio och ett par hundra anställda finns stor potential. Många av dem har en vana att ha akademiker hos sig. Av erfarenhet vet vi att de företag som är lättast att få intresse av är de som redan haft studenter hos sig. De har upptäckt att det inte var så farligt, utan snarare att det var trevligt med unga personer som kommer med pigga idéer.

– Det är klart att det finns en tröskel hos företag som inte har vana av att arbeta med akademiker. Men för det mesta är det enkelt att komma över den tröskeln. Om man en gång har prövat så brukar det leda till att de här företagen tar in nya studentmedarbetare.

Vad tycker studenterna om det här?

– Det finns ett jättestort intresse. Studenterna vill väldigt gärna komma ut i arbetslivet och lära känna arbetsgivare. De flesta studenter blir väldigt överraskade att det finns småföretag på mindre orter som har verksamhet som spänner över hela världen.

Borde den här typen av projekt involvera flera lärosäten?

– Jag tror inte att alla ska jobba med samma modell, att göra en liknande sida som täcker hela landet kommer aldrig att fungera. Alla måste hitta sina egna sätt att samverka.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Goda resultat för yrkeshögskolan

KOMMENTAR Satsningen på en utbyggd yrkeshögskolan ger positiva resultat. Hittills har 525 utbildningar beviljats i år, det högsta antalet någonsin. Konsekvensen är fler jobb och att företag lättare kan rekrytera efterfrågad kompetens, skriver skolexpert Helen Rönnholm.
NYHET Publicerad:

Volvosteget ett steg in i arbete

SAMVERKAN Initiativet Volvosteget möjliggör för unga i åldern 18-24 år att varva teori och praktik och samtidigt få chansen att utvecklas inom ett yrke. ”Man växer under året och jag fick absolut upp självförtroendet”, säger Rebecca Eriksson.
NYHET Publicerad:

Teknikcollege stärker regional samverkan 

FYRA SNABBA TILL Mia Bernhardsen på Svenskt Näringsliv som vid årsskiftet blir ny vd på Teknikcollege.
NYHET Publicerad:

Nu ska intresset för teknik lyfta mot nya höjder

TEKNIK Det är i grundskolan som intresset för naturvetenskap ska grundas. Det är en av utgångspunkterna för Mot Nya Höjder, ett projekt riktat till årskurserna 4-9. Nu tar det arbetet steget mot att bli en nationell modell för hur att intressera unga för teknik och naturvetenskap.
NYHET Publicerad:

Brist på kunskap om arbetslivet oroar många unga

UTBILDNING 7 av 10 ungdomar tycker att de har för lite kunskap om arbetsmarknaden och många vill ha mer kontakt med vuxna i skolan, visar en ny rapport från Fryshuset. Skola och utbildning är den fråga som flest ungdomar anser vara viktig.
NYHET Publicerad:

Vi tillsätter skuggutredning till regeringens högskoleutredning

DEBATT Svensk högskolepolitik är i stort behov av nya reformer, därför är det bra att regeringen har tillsatt en styr- och resursutredning. Men varken utredningens direktiv eller arbete hittills är tillfredsställande. Därför tar Svenskt Näringsliv nu ett nytt initiativ, en ”skuggutredning”. Den kommer att producera ett antal fristående rapporter med ett näringslivsperspektiv på den högre utbildningen, skriver Mikaela Almerud och Tobias Krantz.
NYHET Publicerad:

Grundskola och företag i gemensam tekniksatsning

TEKNIK Bättre samverkan mellan skola och näringliv krävs för en röd tråd av teknik i undervisning. Därför tog Volvo Cars och teknikklustret Techtank i slutet av november emot Olofströms kommuns NT-utvecklare för ett studiebesök.
NYHET Publicerad:

Sponsrat labb ska väcka kemisten i de unga

KEMI Ett toppmodernt kemilabb har öppnat på Universeum i Göteborg. Det är ett första steg i satsningen ”Älska Kemi”, som möjliggörs bland annat tack vare BASF, världens största kemiföretag, och bioläkemedelsföretaget Astra Zeneca.
NYHET Publicerad:

Svetsutbildning räddar storföretag i Alingsås

SAMVERKAN Akut brist på medarbetare med kunskap i plåt- och svetsteknik får verkstadsföretag i Alingsås att gå samman med kommunens campus och skräddarsy en ettårig vuxenutbildning.
NYHET Publicerad:

"Statsministern tror att han kan trolla igenom ett vinstförbud"

VÄLFÄRD Mellby Gård AB är numera AcadeMedias största ägare. Köpet gjordes mitt i en intensiv välfärdsdebatt. ”Det faller på sin orimlighet att det blir verklighet av hotet med vinstförbud. Skolan är bland det viktigaste vi har i ett samhälle, den vill vi vara med och utveckla”, säger Johan Andersson, vd Mellby Gård.
NYHET Publicerad:

Så ska unga bli intresserade av industrin

SAMVERKAN Perstorp Gymnasium har som många andra skolor svårt att locka elever till sina industriprogram. Därför väljer skolan nu att satsa extra mycket på kontakten med företagen. Tillsammans har de bjudit in elever till att få en inblick i branschen.
NYHET Publicerad:

Fler kvinnor än män tvekar inför teknisk utbildning

UNDERSÖKNING Två tredjedelar av tjejerna i årskurs tre på gymnasiet är tveksamma till att gå en högre teknisk utbildning. Det visar en undersökning från Tekniksprånget. De är osäkra på vart utbildningen leder och oroar sig för högskolematematiken, förklarar Alexandra Ridderstad, Tekniksprånget.
NYHET Publicerad:

Här ökar ansökningarna till Industriprogrammet

INDUSTRI Industriföretagen fortsätter att skrika efter kvalificerad arbetskraft. Inom Teknikcollege Fyrbodal har man de senaste åren sett en ökning av ansökningar till Industritekniska programmet med cirka 50 procent.
NYHET Publicerad:

Explosion av unga entreprenörer i Bromma

UNG FÖRETAGSAMHET Bromma gymnasiums satsning på entreprenörskap det senaste året har lett till att mer än dubbelt så många elever driver UF-företag. Främst beror framgångarna på att fler program än bara ekonomi ingår, enligt Carl Kronberg, förstelärare på skolan.
NYHET Publicerad:

Sundsvall kommun prisas för sin samverkan

HÖGSKOLAN Tidigare är det företag som tagit emot utmärkelsen. Men i år har Sundsvalls kommun kammat hem Årets Samverkanspris som delas ut av Mittuniversitetet. Det ska inspirera fler företag till att delta i samverkansprojekt med högskolan.
NYHET Publicerad:

Kompetensglapp skadar konkurrenskraften

RAPPORT Det finns ett kompetensglapp mellan högre lärosäten och näringslivet. Ett utökat samarbete bidrar till att minska glappet, konstaterar Näringslivets forskningsberedning i en ny rapport.
NYHET Publicerad:

"Att tävla i ett yrke sätter det på kartan"

WORLDSKILLS SWEDEN Förra Yrkes-VM tog det svenska laget hem två silver och ett brons. Nu håller lagledaren Annie Widerberg och de tävlande tummen för att det blir guld i år. "Det är ett fantastiskt lag som åker till VM", säger hon.
NYHET Publicerad:

”Bara samverkan kan rädda fordonsutbildningen”

KOMPETENS Å ena sidan en nära nog bergfast garanti för att få jobb efter att ha gått ut fordonsprogrammet. Å andra sidan, allt färre som verkligen går utbildningen. Resultatet: En svensk åkerinäring som allt mer uppgivet ropar efter fler förare.
NYHET Publicerad:

"Elever ska känna sig välkomna till arbetslivet"

SAMVERKAN Forsen har inlett ett samarbete med My Dream Now. Deras klasscoachprogram hjälper elever att förstå sina möjligheter och öka motivationen att arbeta mot sina egna mål för att ta sig till jobb efter studierna. "Många människor kan komma långt bara det finns någon som tror på dem", säger Shahad Lund, projektledare, Forsen Malmö och en av fyra klasscoacher.
NYHET Publicerad:

Bra att regeringen ändrar sig om gymnasiets yrkesprogram

KOMMENTAR Regeringen öppnar för att göra om yrkesprogrammen på gymnasiet så att de blir högskoleförberedande, med tillägg i svenska, matte och engelska. Det ska ske utan att tumma på yrkesämnena, vilket är bra. Det skriver Johan Olsson, utbildningspolitisk expert, i en kommentar. Han efterfrågar samtidigt fler åtgärder för att öka attraktionen till yrkesprogrammen.