Nya yrkeskunskaper i racingfart landet runt

NYHET Publicerad

SAMVERKAN Å ena sidan en lockande inblick i racingvärlden, å andra sidan nya specialistkunskaper som utvecklar utbildningen. Landets fordonselever får båda delarna när fyra företag turnerar landet runt med ett utbildningspaket.

Mekaniker-racingutbildning

Ett racingstall och tre leverantörer till bilvärlden. Tillsammans har de inlett ett samarbete med ambitionen att höja kompetensnivån hos både elever och lärare på gymnasieskolans fordonsutbildningar landet runt.

– Det började egentligen i de verkstadsutbildningar som vi har för de som redan arbetar inom bilverkstadsbranschen. Då såg vi att det finns kunskapsbrister på den professionella sidan som bottnar i grundutbildningen på gymnasiet. Det är en framtidsfråga för fordonsbranschen, säger Jonas Udd som är vd på Midland Oil i Göteborg.

Liknande erfarenheter har Micke Kågered som driver ett racingstall och tävlar i banracing och dragracing.

– Fordonsbranschen har under en längre tid beskrivit stora svårigheter för försörjningen av kompetens och rekrytering av fordonsmekaniker, säger han.

Kostnadsfri utbildning

Det blev startskottet för en gemensam satsning där ytterligare två företag medverkar, verktygsföretaget Bahco och Mitotoya som bland annat tillverkar mätinstrument för fordonsbranschen. Tillsammans satte de samman ett utbildningspaket som landets gymnasieelever kan använda. Micke Kågered besöker skolan och berättar om dels den egna verksamheten i racingstallet, dels om verktygslära, oljeteknik, elektronik och andra tekniker som han behöver i tävlingssammanhang men som likaväl hör hemma på en vanlig bilverkstad.

– Det är ett heldagsbesök på gymnasier som utbildar elever inom fordon, lastbil eller maskin. Vi delar upp klasserna i flera grupper som roteras mellan V8 Thunder Car-trailern med racerbil och våra partners Bacho som ansvarar för verktygslära, Mitotoyo som arbetar med mätteknik och Midland som står för smörjlära, säger Micke Kågered.

För skolorna är det en kostnadsfri utbildningsdag, de fyra företagen står för kostnaderna kring utbildningsturnén. Vid sidan av lockbetet att få en insyn i racingvärlden, byggs kunskaper i de senaste teknikerna upp hos både elever och lärare.

– Det finns ett spann mellan den kunskapsnivå som finns på skolorna och utvecklingen inom fordonsindustrin där förändringstakten på tekniksidan är hög. Det vill vi hjälpa till att överbrygga, säger Jonas Udd.

Stöttar tillsammans

Projektet startade förra året och går nu vidare bland annat tack vare att eleverna är ”mycket motiverade”, en uppskattning som också delas av lärarkåren. De kommande två åren ska utbildningspaketet finnas tillgängligt för alla landets skolor med fordonsprogram.

– Vi är ett relativt litet företag och kan naturligtvis inte driva det här själva. Men tillsammans med de övriga sponsorerna kan vi stötta skolorna på ett annat sätt än den traditionella vägen med till exempel praktikplatser.

– Här kan vi göra påverka positivt trots att vi inte ska slå oss för bröstet, utbildning är en kontinuerlig process och det kommer ta tid innan vi ser några resultat, säger han. säger Jonas Udd.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Öppnar ungas ögon för ingenjörsyrket

TEKNIK Under veckan har Högskolan i Skövdes ingenjörsstudenter träffat 1200 åttondeklassare från hela Skaraborg. Möjligheternas Värld har arrangerats för femte året i rad.
NYHET Publicerad:

Inspiration från skolans värld varje vecka

UTBILDNING För tre år sedan startade de sin Lärarpodcast för att sprida positiva och inspirerande exempel inom skolsverige. Anna Sterlinger Ahlring och Philip Hjalmarsson är lärare i botten, men idag engagerar läraryrket dem på många fler plan än enbart i klassrummet.
NYHET Publicerad:

Samarbete med högskolan gav Färilaföretag skjuts i USA

SAMVERKAN Att företag får hjälp av en nyexaminerad akademiker för att utveckla företaget är ett framgångsrecept som drivs av Högskolorna i Gävle och Dalarna.
NYHET Publicerad:

Smartmatte – matematik i samverkan med arbetslivet

SAMVERKAN Smartmatte är namnet på den nya digitala mattebok som lanserats i Skövdes skolor. Här finns uppgifter kopplade till hur matematik fungerar praktiskt i verkliga livet. Skövde värmeverk är ett av företagen som medverkar.
NYHET Publicerad:

Nyfikna femmor på tur i Volvos spännande värld

SAMVERKAN ”Skolan ska inte vara en skyddad verkstad”, anser Anna-Mari Chroscielewski, klasslärare i årskurs 5, Vilboksskolan i Olofström. Därför var hon snar att nappa på möjligheten att låta sina elever uppleva hur det är att jobba på Volvo.
NYHET Publicerad:

Kodcentrum startar Sveriges första lärarkodstuga

KODNING I höst införs programmering och digital kompetens på schemat. För lärarna kan det skapa en oro och osäkerhet eftersom många saknar programmeringskunskaper. Därför startat nu Kodcentrum landets första lärarkodstuga.
NYHET Publicerad:

Goda resultat för yrkeshögskolan

KOMMENTAR Satsningen på en utbyggd yrkeshögskolan ger positiva resultat. Hittills har 525 utbildningar beviljats i år, det högsta antalet någonsin. Konsekvensen är fler jobb och att företag lättare kan rekrytera efterfrågad kompetens, skriver skolexpert Helen Rönnholm.
NYHET Publicerad:

Volvosteget ett steg in i arbete

SAMVERKAN Initiativet Volvosteget möjliggör för unga i åldern 18-24 år att varva teori och praktik och samtidigt få chansen att utvecklas inom ett yrke. ”Man växer under året och jag fick absolut upp självförtroendet”, säger Rebecca Eriksson.
NYHET Publicerad:

Teknikcollege stärker regional samverkan 

FYRA SNABBA TILL Mia Bernhardsen på Svenskt Näringsliv som vid årsskiftet blir ny vd på Teknikcollege.
NYHET Publicerad:

Nu ska intresset för teknik lyfta mot nya höjder

TEKNIK Det är i grundskolan som intresset för naturvetenskap ska grundas. Det är en av utgångspunkterna för Mot Nya Höjder, ett projekt riktat till årskurserna 4-9. Nu tar det arbetet steget mot att bli en nationell modell för hur att intressera unga för teknik och naturvetenskap.
NYHET Publicerad:

Brist på kunskap om arbetslivet oroar många unga

UTBILDNING 7 av 10 ungdomar tycker att de har för lite kunskap om arbetsmarknaden och många vill ha mer kontakt med vuxna i skolan, visar en ny rapport från Fryshuset. Skola och utbildning är den fråga som flest ungdomar anser vara viktig.
NYHET Publicerad:

Vi tillsätter skuggutredning till regeringens högskoleutredning

DEBATT Svensk högskolepolitik är i stort behov av nya reformer, därför är det bra att regeringen har tillsatt en styr- och resursutredning. Men varken utredningens direktiv eller arbete hittills är tillfredsställande. Därför tar Svenskt Näringsliv nu ett nytt initiativ, en ”skuggutredning”. Den kommer att producera ett antal fristående rapporter med ett näringslivsperspektiv på den högre utbildningen, skriver Mikaela Almerud och Tobias Krantz.
NYHET Publicerad:

Grundskola och företag i gemensam tekniksatsning

TEKNIK Bättre samverkan mellan skola och näringliv krävs för en röd tråd av teknik i undervisning. Därför tog Volvo Cars och teknikklustret Techtank i slutet av november emot Olofströms kommuns NT-utvecklare för ett studiebesök.
NYHET Publicerad:

Sponsrat labb ska väcka kemisten i de unga

KEMI Ett toppmodernt kemilabb har öppnat på Universeum i Göteborg. Det är ett första steg i satsningen ”Älska Kemi”, som möjliggörs bland annat tack vare BASF, världens största kemiföretag, och bioläkemedelsföretaget Astra Zeneca.
NYHET Publicerad:

Svetsutbildning räddar storföretag i Alingsås

SAMVERKAN Akut brist på medarbetare med kunskap i plåt- och svetsteknik får verkstadsföretag i Alingsås att gå samman med kommunens campus och skräddarsy en ettårig vuxenutbildning.
NYHET Publicerad:

"Statsministern tror att han kan trolla igenom ett vinstförbud"

VÄLFÄRD Mellby Gård AB är numera AcadeMedias största ägare. Köpet gjordes mitt i en intensiv välfärdsdebatt. ”Det faller på sin orimlighet att det blir verklighet av hotet med vinstförbud. Skolan är bland det viktigaste vi har i ett samhälle, den vill vi vara med och utveckla”, säger Johan Andersson, vd Mellby Gård.
NYHET Publicerad:

Så ska unga bli intresserade av industrin

SAMVERKAN Perstorp Gymnasium har som många andra skolor svårt att locka elever till sina industriprogram. Därför väljer skolan nu att satsa extra mycket på kontakten med företagen. Tillsammans har de bjudit in elever till att få en inblick i branschen.
NYHET Publicerad:

Fler kvinnor än män tvekar inför teknisk utbildning

UNDERSÖKNING Två tredjedelar av tjejerna i årskurs tre på gymnasiet är tveksamma till att gå en högre teknisk utbildning. Det visar en undersökning från Tekniksprånget. De är osäkra på vart utbildningen leder och oroar sig för högskolematematiken, förklarar Alexandra Ridderstad, Tekniksprånget.
NYHET Publicerad:

Här ökar ansökningarna till Industriprogrammet

INDUSTRI Industriföretagen fortsätter att skrika efter kvalificerad arbetskraft. Inom Teknikcollege Fyrbodal har man de senaste åren sett en ökning av ansökningar till Industritekniska programmet med cirka 50 procent.
NYHET Publicerad:

Explosion av unga entreprenörer i Bromma

UNG FÖRETAGSAMHET Bromma gymnasiums satsning på entreprenörskap det senaste året har lett till att mer än dubbelt så många elever driver UF-företag. Främst beror framgångarna på att fler program än bara ekonomi ingår, enligt Carl Kronberg, förstelärare på skolan.