Sveaskolans elever inspireras av Rotary

NYHET Publicerad

SAMVERKAN – Vi vill samverka med näringslivet. Det är viktigt för oss att våra elever får ta in omvärlden och framtida yrkesval, säger Tove Möller, biträdande rektor och studievägledare på Sveaskolan i Malmö. Därför inleds nu ett samarbete med Rotary.

Rotary3
Foto: Oskar Lärn

Oskar Lärn i förgrunden tillsammans med elever och Tove Möller.

Det är Rotary Västra Hamnen Malmö och fristående Sveaskolan i Limhamn som tillsammans tagit fram ett samverkansprojekt. Det innebär att niondeklassarna på Sveaskolan under våren kommer att få möjligheten att lyssna till olika personers yrkesval och entreprenörserfarenheter. På motsvarande sätt kommer klubben att inspireras av unga elevers tankar om framtiden.

Oskar Lärn VD på reklambyrån Eminent var först ut i projektet.

– Jag måste säga att mitt möte med eleverna var otroligt inspirerande. Unga människor ställer frågor ur ett annorlunda perspektiv än vuxna, det får en att fundera, berättar Oskar Lärn. Alla var väldigt intresserade och det här besöket gav mig en positiv bild av hur det kan vara ute på Malmös skolor.

Okej misslyckas

Eleverna kommer också att få träffa företrädare för Hungerprojektet, en barnmorska och sexolog, en bankman och en webbyrå. Syftet är att inspirera till olika framtidsval och ge insikt i olika yrken. Men också en uppfattning om vad entreprenörskap innebär.

– Vi vill förmedla att det både handlar om att starta företag och att vara entreprenöriell, säger Tove Möller.

Av den anledningen genomfördes förra året ett samarbete med Svenskt Näringsliv i Malmö, då bland annat sex unga entreprenörer kom till skolan och träffade eleverna. (Läs mer här).

– Det var otroligt inspirerande och uppskattades av eleverna. Bara en sådan sak som att få höra att man får misslyckas, att det är okej. När det är vuxna utanför skolan som säger det, betyder det desto mer, säger Tove Möller.

Ska inte vara isolerade

Sveaskolan håller ständigt dörrarna öppna mot omvärlden. Jobbskuggning i årskurs 6-7 och prao i åttan tillhör de stående aktiviteterna, medan samarbetet med Rotary är exempel på idéer som tar form kontinuerligt. Varför är ni på alerten?

– Skolan ska inte vara en isolerad värld, eleverna måste få veta vad som finns utanför. Och det handlar inte enbart om gymnasievalet, utan om ett liv bortanför det, säger Tove Möller.

Bredda bilden

Carola Netterlid är ansvarig för yrkestjänst på Rotary Västra Hamnen, samt biträdande regionchef på Svenskt Näringslivs regionkontor i Malmö. Varför inleder ni samarbetet med Sveaskolan?

– Vi ser ett stort behov av samverkan med unga för att få in nya tankar och idéer men också för att visa vad Rotary har att erbjuda. Eleverna står inför sina framtida utbildnings- och yrkesval och måste tidigt kunna kalibrera dessa. Då kan Rotary bidra med att bredda bilden av arbetslivet, säger hon. Carola Netterlid hoppas att projektet kan uppmuntra andra Rotaryklubbar att ta kontakt med skolor och unga.

Sveaskolan

Västra Hamnen Rotaryklubb – Malmö

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Volvosteget ett steg in i arbete

SAMVERKAN Initiativet Volvosteget möjliggör för unga i åldern 18-24 år att varva teori och praktik och samtidigt få chansen att utvecklas inom ett yrke. ”Man växer under året och jag fick absolut upp självförtroendet”, säger Rebecca Eriksson.
NYHET Publicerad:

Teknikcollege stärker regional samverkan 

FYRA SNABBA TILL Mia Bernhardsen på Svenskt Näringsliv som vid årsskiftet blir ny vd på Teknikcollege.
NYHET Publicerad:

Nu ska intresset för teknik lyfta mot nya höjder

TEKNIK Det är i grundskolan som intresset för naturvetenskap ska grundas. Det är en av utgångspunkterna för Mot Nya Höjder, ett projekt riktat till årskurserna 4-9. Nu tar det arbetet steget mot att bli en nationell modell för hur att intressera unga för teknik och naturvetenskap.
NYHET Publicerad:

Brist på kunskap om arbetslivet oroar många unga

UTBILDNING 7 av 10 ungdomar tycker att de har för lite kunskap om arbetsmarknaden och många vill ha mer kontakt med vuxna i skolan, visar en ny rapport från Fryshuset. Skola och utbildning är den fråga som flest ungdomar anser vara viktig.
NYHET Publicerad:

Vi tillsätter skuggutredning till regeringens högskoleutredning

DEBATT Svensk högskolepolitik är i stort behov av nya reformer, därför är det bra att regeringen har tillsatt en styr- och resursutredning. Men varken utredningens direktiv eller arbete hittills är tillfredsställande. Därför tar Svenskt Näringsliv nu ett nytt initiativ, en ”skuggutredning”. Den kommer att producera ett antal fristående rapporter med ett näringslivsperspektiv på den högre utbildningen, skriver Mikaela Almerud och Tobias Krantz.
NYHET Publicerad:

Grundskola och företag i gemensam tekniksatsning

TEKNIK Bättre samverkan mellan skola och näringliv krävs för en röd tråd av teknik i undervisning. Därför tog Volvo Cars och teknikklustret Techtank i slutet av november emot Olofströms kommuns NT-utvecklare för ett studiebesök.
NYHET Publicerad:

Sponsrat labb ska väcka kemisten i de unga

KEMI Ett toppmodernt kemilabb har öppnat på Universeum i Göteborg. Det är ett första steg i satsningen ”Älska Kemi”, som möjliggörs bland annat tack vare BASF, världens största kemiföretag, och bioläkemedelsföretaget Astra Zeneca.
NYHET Publicerad:

Svetsutbildning räddar storföretag i Alingsås

SAMVERKAN Akut brist på medarbetare med kunskap i plåt- och svetsteknik får verkstadsföretag i Alingsås att gå samman med kommunens campus och skräddarsy en ettårig vuxenutbildning.
NYHET Publicerad:

"Statsministern tror att han kan trolla igenom ett vinstförbud"

VÄLFÄRD Mellby Gård AB är numera AcadeMedias största ägare. Köpet gjordes mitt i en intensiv välfärdsdebatt. ”Det faller på sin orimlighet att det blir verklighet av hotet med vinstförbud. Skolan är bland det viktigaste vi har i ett samhälle, den vill vi vara med och utveckla”, säger Johan Andersson, vd Mellby Gård.
NYHET Publicerad:

Så ska unga bli intresserade av industrin

SAMVERKAN Perstorp Gymnasium har som många andra skolor svårt att locka elever till sina industriprogram. Därför väljer skolan nu att satsa extra mycket på kontakten med företagen. Tillsammans har de bjudit in elever till att få en inblick i branschen.
NYHET Publicerad:

Fler kvinnor än män tvekar inför teknisk utbildning

UNDERSÖKNING Två tredjedelar av tjejerna i årskurs tre på gymnasiet är tveksamma till att gå en högre teknisk utbildning. Det visar en undersökning från Tekniksprånget. De är osäkra på vart utbildningen leder och oroar sig för högskolematematiken, förklarar Alexandra Ridderstad, Tekniksprånget.
NYHET Publicerad:

Här ökar ansökningarna till Industriprogrammet

INDUSTRI Industriföretagen fortsätter att skrika efter kvalificerad arbetskraft. Inom Teknikcollege Fyrbodal har man de senaste åren sett en ökning av ansökningar till Industritekniska programmet med cirka 50 procent.
NYHET Publicerad:

Explosion av unga entreprenörer i Bromma

UNG FÖRETAGSAMHET Bromma gymnasiums satsning på entreprenörskap det senaste året har lett till att mer än dubbelt så många elever driver UF-företag. Främst beror framgångarna på att fler program än bara ekonomi ingår, enligt Carl Kronberg, förstelärare på skolan.
NYHET Publicerad:

Sundsvall kommun prisas för sin samverkan

HÖGSKOLAN Tidigare är det företag som tagit emot utmärkelsen. Men i år har Sundsvalls kommun kammat hem Årets Samverkanspris som delas ut av Mittuniversitetet. Det ska inspirera fler företag till att delta i samverkansprojekt med högskolan.
NYHET Publicerad:

Kompetensglapp skadar konkurrenskraften

RAPPORT Det finns ett kompetensglapp mellan högre lärosäten och näringslivet. Ett utökat samarbete bidrar till att minska glappet, konstaterar Näringslivets forskningsberedning i en ny rapport.
NYHET Publicerad:

"Att tävla i ett yrke sätter det på kartan"

WORLDSKILLS SWEDEN Förra Yrkes-VM tog det svenska laget hem två silver och ett brons. Nu håller lagledaren Annie Widerberg och de tävlande tummen för att det blir guld i år. "Det är ett fantastiskt lag som åker till VM", säger hon.
NYHET Publicerad:

”Bara samverkan kan rädda fordonsutbildningen”

KOMPETENS Å ena sidan en nära nog bergfast garanti för att få jobb efter att ha gått ut fordonsprogrammet. Å andra sidan, allt färre som verkligen går utbildningen. Resultatet: En svensk åkerinäring som allt mer uppgivet ropar efter fler förare.
NYHET Publicerad:

"Elever ska känna sig välkomna till arbetslivet"

SAMVERKAN Forsen har inlett ett samarbete med My Dream Now. Deras klasscoachprogram hjälper elever att förstå sina möjligheter och öka motivationen att arbeta mot sina egna mål för att ta sig till jobb efter studierna. "Många människor kan komma långt bara det finns någon som tror på dem", säger Shahad Lund, projektledare, Forsen Malmö och en av fyra klasscoacher.
NYHET Publicerad:

Bra att regeringen ändrar sig om gymnasiets yrkesprogram

KOMMENTAR Regeringen öppnar för att göra om yrkesprogrammen på gymnasiet så att de blir högskoleförberedande, med tillägg i svenska, matte och engelska. Det ska ske utan att tumma på yrkesämnena, vilket är bra. Det skriver Johan Olsson, utbildningspolitisk expert, i en kommentar. Han efterfrågar samtidigt fler åtgärder för att öka attraktionen till yrkesprogrammen.
NYHET Publicerad:

Egen skola ska stärka rekryteringen

KOMPETENS Åtta skolor ska bli tolv, väl spridda över landet. Det är Maskinentreprenörernas sätt att stärka den framtida rekryteringen av förare. Med modern utrustning på plats vill man locka både killar och tjejer.