Varmt välkomna till mansdominerad bransch

NYHET Publicerad

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Tjejresan har dragit igång. 28 gymnasietjejer från Kronoberg deltar i höstens satsning. Genom studiebesök och möten med kvinnor i teknikbranschen ska de förhoppningsvis inspireras att välja tekniska utbildningar.

2-Tjejresan
Foto: Johanna Wallin

Höstens Tjejresa inleddes med studiebesök på VEAB.

Tjejresor har tidigare gjorts i Kalmar län med mycket positivt mottagande, berättar projektledare Kerstin Eriksson, Energikontor Sydost.

– Företagen menar att projektet gett ringar på vattnet. Fler tjejer har sökt sommarjobb och velat genomföra gymnasiearbete i regionens teknikföretag, säger hon.

I en studie som utvärderat elevernas erfarenheter av den tidigare Tjejresan säger de bland att: ”Det roliga med tjejresan var att man fick uppleva hur teknik ”funkar” i verkliga livet. Fick se mer praktiskt än vad man får i skolan.” och ”På tjejresan får man vara med och se på när saker händer till skillnad från att sitta i skolan och läsa i böcker. Tjejresan gjorde undervisningen roligare och lite annorlunda.”

Möjlighet att visa

Höstens tjejresa vänder sig till årskurs 2 och 3 på de naturvetenskapliga och tekniska programmen på Teknikum i Växjö, Haganässkolan i Älmhult och Wasaskolan i Tingsryd. Det blir totalt fyra tillfällen som tjejerna träffas för aktiviteter i höst. Vid första träffen här om veckan välkomnade Växjö Energi (VEAB).

– Vi vill delta i Tjejresan för detta ger oss en möjlighet att få visa hur det kan vara att jobba i en mansdominerad bransch, men också att visa på alla de möjligheter som energibranschen erbjuder. Vi hoppas kunna locka dem att söka vidare utbildning inom teknikområdet, säger personalchef Lena Björkqvist och fortsätter:

– En av tjejerna som besökte oss har tagit kontakt för att göra sitt projektarbete hos oss, vilket är väldigt roligt.

Lena Björkqvist betonar att det är viktigt för företaget att samarbeta med skolorna i närområdet.

– Detta för att på ett tidigt stadie säkra återväxten till våra olika yrkeskategorier samtidigt som i får ta del av ungdomarnas positiva energi!

Visa karriärvägar

Företrädarna för verksamheter som besöks under hösten ska i möjligaste mån vara kvinnor i olika positioner och representera olika yrkeskategorier. Besöken ska ge en inblick i olika verksamheters roll för en hållbar samhällsutveckling, teknikutveckling, möjligheter till jobb och vilka studievägar som leder till jobb.

– Ett viktigt inslag är att visa kvinnors karriärvägar inom mansdominerade yrken och hur viktigt det är för en verksamhets utveckling att den innefattar både män och kvinnor, säger Kerstin Eriksson.  Den avslutande aktiviteten blir ett besök på Linnéuniversitet. Då får tjejerna möta kvinnliga föreläsare, träffa kvinnliga studenter och få en inblick i studentlivet. Aktiviteterna ska också ge möjlighet att skapa kontakt och bilda nätverk.

– Vi hoppas på att förmå eleverna att stanna kvar i regionen för att jobba eller studera, alternativt komma tillbaka efter sin utbildning, säger Kerstin Eriksson. Det långsiktiga målet är även att skapa en jämnare könsfördelning på arbetsmarknaden.

Fotnot: Tjejresan arrangeras av KNUT-projektet genom Energikontor Sydost i samarbete med Linnéuniversitetet, GoTech och Regionförbundet södra Småland. KNUT-projektet är ett nationellt skolutvecklingsprojekt med syfte att öka barns och ungdomars intresse, kunskap och engagemang för klimat-, resurs- och energifrågor.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Volvosteget ett steg in i arbete

SAMVERKAN Initiativet Volvosteget möjliggör för unga i åldern 18-24 år att varva teori och praktik och samtidigt få chansen att utvecklas inom ett yrke. ”Man växer under året och jag fick absolut upp självförtroendet”, säger Rebecca Eriksson.
NYHET Publicerad:

Teknikcollege stärker regional samverkan 

FYRA SNABBA TILL Mia Bernhardsen på Svenskt Näringsliv som vid årsskiftet blir ny vd på Teknikcollege.
NYHET Publicerad:

Nu ska intresset för teknik lyfta mot nya höjder

TEKNIK Det är i grundskolan som intresset för naturvetenskap ska grundas. Det är en av utgångspunkterna för Mot Nya Höjder, ett projekt riktat till årskurserna 4-9. Nu tar det arbetet steget mot att bli en nationell modell för hur att intressera unga för teknik och naturvetenskap.
NYHET Publicerad:

Brist på kunskap om arbetslivet oroar många unga

UTBILDNING 7 av 10 ungdomar tycker att de har för lite kunskap om arbetsmarknaden och många vill ha mer kontakt med vuxna i skolan, visar en ny rapport från Fryshuset. Skola och utbildning är den fråga som flest ungdomar anser vara viktig.
NYHET Publicerad:

Vi tillsätter skuggutredning till regeringens högskoleutredning

DEBATT Svensk högskolepolitik är i stort behov av nya reformer, därför är det bra att regeringen har tillsatt en styr- och resursutredning. Men varken utredningens direktiv eller arbete hittills är tillfredsställande. Därför tar Svenskt Näringsliv nu ett nytt initiativ, en ”skuggutredning”. Den kommer att producera ett antal fristående rapporter med ett näringslivsperspektiv på den högre utbildningen, skriver Mikaela Almerud och Tobias Krantz.
NYHET Publicerad:

Grundskola och företag i gemensam tekniksatsning

TEKNIK Bättre samverkan mellan skola och näringliv krävs för en röd tråd av teknik i undervisning. Därför tog Volvo Cars och teknikklustret Techtank i slutet av november emot Olofströms kommuns NT-utvecklare för ett studiebesök.
NYHET Publicerad:

Sponsrat labb ska väcka kemisten i de unga

KEMI Ett toppmodernt kemilabb har öppnat på Universeum i Göteborg. Det är ett första steg i satsningen ”Älska Kemi”, som möjliggörs bland annat tack vare BASF, världens största kemiföretag, och bioläkemedelsföretaget Astra Zeneca.
NYHET Publicerad:

Svetsutbildning räddar storföretag i Alingsås

SAMVERKAN Akut brist på medarbetare med kunskap i plåt- och svetsteknik får verkstadsföretag i Alingsås att gå samman med kommunens campus och skräddarsy en ettårig vuxenutbildning.
NYHET Publicerad:

"Statsministern tror att han kan trolla igenom ett vinstförbud"

VÄLFÄRD Mellby Gård AB är numera AcadeMedias största ägare. Köpet gjordes mitt i en intensiv välfärdsdebatt. ”Det faller på sin orimlighet att det blir verklighet av hotet med vinstförbud. Skolan är bland det viktigaste vi har i ett samhälle, den vill vi vara med och utveckla”, säger Johan Andersson, vd Mellby Gård.
NYHET Publicerad:

Så ska unga bli intresserade av industrin

SAMVERKAN Perstorp Gymnasium har som många andra skolor svårt att locka elever till sina industriprogram. Därför väljer skolan nu att satsa extra mycket på kontakten med företagen. Tillsammans har de bjudit in elever till att få en inblick i branschen.
NYHET Publicerad:

Fler kvinnor än män tvekar inför teknisk utbildning

UNDERSÖKNING Två tredjedelar av tjejerna i årskurs tre på gymnasiet är tveksamma till att gå en högre teknisk utbildning. Det visar en undersökning från Tekniksprånget. De är osäkra på vart utbildningen leder och oroar sig för högskolematematiken, förklarar Alexandra Ridderstad, Tekniksprånget.
NYHET Publicerad:

Här ökar ansökningarna till Industriprogrammet

INDUSTRI Industriföretagen fortsätter att skrika efter kvalificerad arbetskraft. Inom Teknikcollege Fyrbodal har man de senaste åren sett en ökning av ansökningar till Industritekniska programmet med cirka 50 procent.
NYHET Publicerad:

Explosion av unga entreprenörer i Bromma

UNG FÖRETAGSAMHET Bromma gymnasiums satsning på entreprenörskap det senaste året har lett till att mer än dubbelt så många elever driver UF-företag. Främst beror framgångarna på att fler program än bara ekonomi ingår, enligt Carl Kronberg, förstelärare på skolan.
NYHET Publicerad:

Sundsvall kommun prisas för sin samverkan

HÖGSKOLAN Tidigare är det företag som tagit emot utmärkelsen. Men i år har Sundsvalls kommun kammat hem Årets Samverkanspris som delas ut av Mittuniversitetet. Det ska inspirera fler företag till att delta i samverkansprojekt med högskolan.
NYHET Publicerad:

Kompetensglapp skadar konkurrenskraften

RAPPORT Det finns ett kompetensglapp mellan högre lärosäten och näringslivet. Ett utökat samarbete bidrar till att minska glappet, konstaterar Näringslivets forskningsberedning i en ny rapport.
NYHET Publicerad:

"Att tävla i ett yrke sätter det på kartan"

WORLDSKILLS SWEDEN Förra Yrkes-VM tog det svenska laget hem två silver och ett brons. Nu håller lagledaren Annie Widerberg och de tävlande tummen för att det blir guld i år. "Det är ett fantastiskt lag som åker till VM", säger hon.
NYHET Publicerad:

”Bara samverkan kan rädda fordonsutbildningen”

KOMPETENS Å ena sidan en nära nog bergfast garanti för att få jobb efter att ha gått ut fordonsprogrammet. Å andra sidan, allt färre som verkligen går utbildningen. Resultatet: En svensk åkerinäring som allt mer uppgivet ropar efter fler förare.
NYHET Publicerad:

"Elever ska känna sig välkomna till arbetslivet"

SAMVERKAN Forsen har inlett ett samarbete med My Dream Now. Deras klasscoachprogram hjälper elever att förstå sina möjligheter och öka motivationen att arbeta mot sina egna mål för att ta sig till jobb efter studierna. "Många människor kan komma långt bara det finns någon som tror på dem", säger Shahad Lund, projektledare, Forsen Malmö och en av fyra klasscoacher.
NYHET Publicerad:

Bra att regeringen ändrar sig om gymnasiets yrkesprogram

KOMMENTAR Regeringen öppnar för att göra om yrkesprogrammen på gymnasiet så att de blir högskoleförberedande, med tillägg i svenska, matte och engelska. Det ska ske utan att tumma på yrkesämnena, vilket är bra. Det skriver Johan Olsson, utbildningspolitisk expert, i en kommentar. Han efterfrågar samtidigt fler åtgärder för att öka attraktionen till yrkesprogrammen.
NYHET Publicerad:

Egen skola ska stärka rekryteringen

KOMPETENS Åtta skolor ska bli tolv, väl spridda över landet. Det är Maskinentreprenörernas sätt att stärka den framtida rekryteringen av förare. Med modern utrustning på plats vill man locka både killar och tjejer.