Stor uppslutning mot sjukskatten

NYHET Publicerad

SJUKKOSTNAD Kritikerkanonaden mot sjukskatten ökar i styrka. Flera remissinstanser sällar sig till arbetsgivarnas missnöje. På Facebooksidan ”Stoppa Strandhälls sjukskatt” fortätter negativa kommentarer att strömma in. Hittills har 10 400 personer kritiserat förslaget.

Annika Strandhäll
Foto: Maja Suslin/TT

Annika Strandhäll, socialförsäkringsminister, är föremål för företagarnas ilska.

Nu står sjukskatteförslaget på högkant. Med all sannolikhet kommer ett beslut i veckan om den kommer att införas eller inte.

Inte bara företagen har varit kritiska mot förslaget. Såväl Arbetsgivarverket som flera handikappförbund säger nej till förslaget som presenterades i våras.

– Det är anmärkningsvärt att regeringen lägger ett förslag som redan har prövats och avskaffats. Det ledde till ökat utanförskap och gav inte heller lägre sjukfrånvaro, det är precis vad som kommer att hända igen, säger Catharina Bäck, socialförsäkringsexpert.

LO skriver i sitt remissyttrande att risken för att den som har drabbats av ohälsa riskerar att hamna utanför den ordinarie arbetsmarknaden. Arbetsgivarverket anser att arbetsgivarna redan har starka drivkrafter att arbeta med rehabilliterande åtgärder.

På Facebooksidan "Stoppa Strandhälls sjukskatt" fortsätter kommentarerna att strömma in. Sedan sidan skapades i april har över 10 000 personer gillat sidan där företagare får chansen att lufta sina åsikter om förslaget.

Nedan är några av alla de kommentarer och synpunkter som har publicerats på sidan.

Kenneth Riggberger:
– Om detta förslag går igenom så finns det bara en kvar att anställa och det är stålmannen. Om ingen kommer in med kryptonit.

Nina Brunstedt:
Jag blir så irriterad och arg på att vi småföretagare ska betala för allt! Vi ska betala om någon råkar halka när de åker skidor på fritiden och bryter benet och vi ska betala för om de råkar cykla omkull. Eller som i mitt fall att någon råkar ramla av sin egen häst på fritiden. Själv har vi småföretagare knappt råd att ta ut lön och vi jobbar dygnets alla vakna timmar. Jag vet det är ett eget val men varför måste vi jagas med nya avgifter hela tiden. Vi är ju företagare, vi brinner för vad vi gör. Det är bra för Sverige.

Conny Svanberg:
– Det hade säkert varit OK om verkligheten var som "de styrande" tydligen tror och tycker, att all sjukfrånvaro beror på företaget. Vi har hittills inte haft en enda sjukdag hos någon av våra anställda där sjukfrånvaron beror på arbetet. Som de flesta småföretagare med anställda ser vi redan till att de trivs och att risken för arbetsrelaterad frånvaro är minimal.

Ulf Malmström:
– Tycker att man missar problemet för småföretagare som råkar ut för att få en medarbetare sjukskriven under lång tid. Man har redan ökad kostnad med att ta in ersättare som utför den sjukskrivnes jobb, upplärning, utbildning, lägre produktionstakt med mera. Ska man dessutom få kostnad för detta? Snacka om att inte se helheten.

Eva Bremer:
– När jag läste att arbetsgivaravgiften skulle sänkas med 0,16 procent häpnade jag. Exakt hur dumma tror de att vi är? Vi betalar idag en arbetsgivaravgift som överstiger skatten på lönerna. Dessutom betalar vi löneskatt på pensionsavsättningar till de anställda. Snacka om att höja ytterligare en tröskel in på arbetsmarknaden. För det är inte bara vi företagare som drabbas.

Jacob Bergström:
– Det är mycket man är beredd att betala skatt för som svensk, men det här förslaget är ju absolut heltokigt. Att lägga fram ett skatteförslag som slår hårt mot redan sjuka och små företag som skulle kunna erbjuda människor riktigt finansierad sysselsättning är bara ett bevis på avsaknad av och insikt om vad som bygger välfärd.

Peter Rickardsson:
– Nu kommer man att behöva ett sjuk-cv också.

Ove Rydberg:
– För djävligt.

Björn Sjöholm:
– Ytterligare ett exempel på sossarnas avsky för småföretagare. Så har de gjort i alla tider. Inget nytt

Tommy Sollier:
– I och med att arbetsgivare tvekar att anställa, så ökar arbetsbördan för dem som redan har jobb. Det resulterar i mer övertid och fler sjukskrivningar. Snacka om kontraproduktivt.

Anitta Johansson:
– Man undrar ju lite. Består regeringen av så okunnigt folk eller ligger det något annat bakom detta förslag?

Ywonne Sixten:
– Ingen företagare bör anställa personal, bara konsulter.

Hasse Niva:
– Vi småföretagare har redan tusen skäl att se till medarbetarnas hälsa. Men vi kan inte påverka livspusslet.

Eva Nilsson:
– Papperskorgen är ordet.

Randi Törnbom:
– Den privilegierade politikergruppen klarar av att låta småföretagare stå för kostnaden vid sjukdom. Lätt att skicka kostnaden till dem som får Sverige gå runt.

Anders Larsson:
– Fruktansvärt, detta innebär att människor som har en historia med sjukdomar ALDRIG får en chans till anställning.

Christina Fieber:
– Galet rätt och slätt.

Björn Andersson:
– Ja, det här stimulerar säkert arbetsgivare att anställa fler, fantastiskt genomtänkt. Eller?

Stefan Andersson:
– Jag tar mig för pannan. Småföretagaren har en tung ryggsäck redan. Fyra av fem jobb skapas i småföretagen men får det här fortgå så bryts den trenden. Till gagn för vem?

Håkan Freijd:
– Bästa minister. Vet inte om du har erfarenhet av att driva företag. Om du har det förefaller minnena rejält förträngda. Vi som driver företagsverksamhet är inte en allmän sjukkassa. Vi skall generera vinst och skapa arbetstillfällen. Endast en liten del av sjukskrivningsorsakerna är direkt arbetsrelaterade. Vi har ju som bekant arbetsmiljökrav och facklig insyn. Strandhäll, tänk om och gör rätt. Det här är helt åt skogen!

Hans Berntsson:
– Vansinne. Då ska alla sluta dricka alkohol, röka, snusa, åka skidor, spela boll, köra bil, cykla, åka skridsko, dansa bugg, gräva i trädgården eller skotta snö.

Mikael Blomquist:
– Det skulle vara spännande att för en dag få byta roll med alla dessa politiker som tror sig veta vad som sker hos oss småföretagare. Kanske, men bara kanske skulle någon vakna upp.

Åsa Rydberg:
– Vi kämpar för överlevnad och gör allt vi kan för att de anställda ska må bra på jobbet och att de ska få behålla sina arbeten. Om en sjukdom eller skada orsakas på arbetsplatsen, ja då är det rätt och riktigt att man som arbetsgivare bidrar, men ofta är skälet något som arbetsgivaren inte kan styra över. Tänk om och tänk rätt!

Ragnar Nilsson:
– I vanlig kommunistisk anda, ska företagsamheten stå för, i det här fallet, regeringens tillkortakommanden. Detta med förevändningen att man sedan kan peka på att inga skatter har höjts, men man har än mer saboterat det företagsklimat som vi är så beroende av i detta land.

Hans Berntsson:
– Åt helv fel. Döda inte fler företag än ni redan har gjort.

Margareta Lindholm:
– Om detta går igenom och en av mina anställda blir långtidssjukskrivna får jag stänga min välfungerande tandläkarpraktik med 1100 nöjda patienter.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Helt feltänkt om privata sjukvårdsförsäkringar

KOMMENTAR Regeringen vill förmånsbeskatta privata sjukvårdsförsäkringar. Det kommer att leda till längre köer i den offentligt finansierade vården, högre sjukskrivningstal och slå hårdast på små företag. Förslaget är helt igenom feltänkt, skriver Anders Morin, välfärdspolitiskt ansvarig.
NYHET Publicerad:

Arbete – farligt eller vägen till lycka

GÄSTKRÖNIKA "Arbetslivet är farligt, människor blir sjuka av arbete, hälsorisker i arbetslivet, utbränd av arbete. Rubrikerna har varit talrika de senaste åren och långt innan dess också. Men arbete är faktiskt en hälsofaktor." Det skriver Jehoshua Kaufmann, leg psykolog och entreprenör i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Bättre hälsa en konkurrensfördel

REHABILITERING Keolis förebyggande hälsoarbete ger resultat. Sjukskrivningarna minskar bland de 6 000 anställda. "Vi har tydliga mål, och vi vill vara en attraktiv arbetsgivare. Personalen är vår viktigaste resurs, säger Cecilia Jerneheim, HR och kommunikationsdirektör.
NYHET Publicerad:

Rehabiliteringsplaner får kritik

REHABILITERING Arbetsgivare ska ta fram rehabiliteringsplaner för medarbetare som är sjukskrivna mer än 30 dagar, enligt ett förslag från regeringen. Fel metod, anser företagaren Magnus Larsson. Han vill att arbetsgivare får mer stöd att hjälpa medarbetare tillbaka till arbetet på bästa sätt.
NYHET Publicerad:

Föräldraförsäkring i förändring

SEMINARIUM Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll talade på ett seminarium om föräldraförsäkringen. "En modern föräldraförsäkring måste ta hänsyn till hur försäkringsuttaget påverkar jämställdheten", sade hon.
NYHET Publicerad:

Obligatoriska rehabiliteringsplaner – en papperstiger

KOMMENTAR Regeringen ökar pressen på arbetsgivare att ta fram rehabiliteringsplaner för sjukskrivna medarbetare. Tanken är att det ska stärka individens möjlighet till tidig bedömning och insatser. Att de individuella behoven och förutsättningarna ser mycket olika ut tar regeringen dessvärre inte sikte på, skriver sjukförsäkringsexpert Catharina Bäck.
NYHET Publicerad:

”Sjukvården måste ge tillbaka ansvaret till individen”

PSYKISK OHÄLSA Sedan den 30 januari 2017 finns det nya rekommendationer för sjukskrivningar för psykiska diagnoser. En nyhet är att läkare bör undvika sjukskrivning helt vid lättare sjukdomsfall. Även deltidssjukskrivning ska användas mer än tidigare. "Sjukskrivning blir många gånger ett undvikande som inte hjälper i tillfrisknandet", säger Åsa Kadowaki, läkare och specialist i psykiatri.
NYHET Publicerad:

Tidigare start i arbetslivet ger högre pension

PENSION Trots att allt fler arbetar allt längre innebär det sena inträdet i arbetslivet färre år i yrkeslivet. Det får stora effekter för pensionen. Ett tidigare inträde på arbetsmarknaden än idag är viktigt ur flera perspektiv, inte minst för pensionen.
NYHET Publicerad:

”Vi vet att arbetsgivare vill göra rätt”

SJUKFRÅNVARO Försäkringskassan har på uppdrag av regeringen utvärderat stödet och samverkan med arbetsgivarna för att minska sjukskrivningarna. En åtgärd är nya sidor på Försäkringskassans webbplats som vänder sig särskilt till arbetsgivare. "Vi vet att arbetsgivare vill göra rätt, men att det kan vara svårt att veta vad som gäller och vilket ansvar man har", säger Karin Olsson på Försäkringskassan.
NYHET Publicerad:

Unikt samarbete hjälper sjuka tillbaka i arbete

REHABILITERING Flera stora byggföretag har gått samman och skapat en modell för rehabilitering i branschen. Resultatet är minskat utanförskap och att anställda i högre grad fortsätter arbeta under rehabiliteringsperioden.
NYHET Publicerad:

"Människor vill inte vara sjukskrivna"

SJUKSKRIVNING Doktorer behöver mer kurage i mötet med patienter. Allt är inte sjukdom, betonar läkaren Jan Weibring. Många gånger kan livsstilsråd hjälpa bättre. Det är även viktigt att ge arbetsgivarna verktyg att tidigt föra ett respektfullt samtal med den som blir sjukskriven, menar han.
NYHET Publicerad:

Slopad vab-anmälan fel väg

SOCIALFÖRSÄKRING Regeringen vill avskaffa kravet på att anmäla vård av sjukt barn till Försäkringskassan första dagen. Socialförsäkringsexpert Catharina Bäck tycker att det sänder fel signal att endast kräva ansökan om ersättning i efterhand, då kostnaderna ökar och rekordmånga föräldrar anmäls för fusk.
NYHET Publicerad:

”Medarbetarna vår viktigaste resurs"

HÄLSA Privata utbildningsföretag har lägre sjukskrivningsgrad än offentliga verksamheter, visar siffror från Försäkringskassan. ”Medarbetarna är vår viktigaste resurs och därför är det viktigt att de trivs på jobbet”, säger Emil Falsen, HR-chef för Academedias vuxenutbildning.
NYHET Publicerad:

Landsting vill ta ansvaret för sjukskrivna

SJUKFRÅNVARO Större insatser tidigare i sjukskrivningsprocessen ger kortare sjukskrivningar. Det tror landstinget i Kalmar som vill gå från ord till handling och testa en modell där landstinget tar över hela eller delar av kostnadsansvaret för sjukförsäkringen från Försäkringskassan.
NYHET Publicerad:

Sjukskrivning ingen garanti för bättre hälsa

SJUKPENNING Att fortsätta vara sjukskriven behöver inte innebära bättre hälsa. Ett avslag på en förlängd sjukskrivning kan snarare vara en väg till ett rikare liv – på flera sätt. Det visar en ny studie från Riksrevisionen. "Att inte sjukskriva behöver inte påverka hälsan negativt", säger Pathric Hägglund, docent i nationalekonomi och projektledare för studien.
NYHET Publicerad:

Svidande kritik mot förenklade läkarintyg

SOCIALFÖRSÄKRING Försäkringskassans beslut att införa förenklade läkarintyg vid kortare sjukskrivningar får svidande kritik. Dålig kontroll, obefintlig uppföljning och nedtonade problem är några av Inspektionen för socialförsäkringens slutsatser i en ny rapport. Dessutom konstateras att de enkla intygen kan ha bidragit till stigande sjuktal.
NYHET Publicerad:

Lägst sjukfrånvaro inom privat välfärd

SJUKFRÅNVARO Lång sjukfrånvaro är vanligare hos offentliga arbetsgivare än hos privata alternativ. Bland annat så har kommunerna över 70 procent fler sjukfall som är längre än 14 dagar per 1000 anställda, jämfört med de privata arbetsgivarna. "Det visar vilket framgångsrikt arbete som företagen bedriver", säger socialförsäkringsexpert Catharina Bäck.
NYHET Publicerad:

M vill reformera sjukförsäkringen: ”Vi gjorde inte tillräckligt”

SJUKFÖRSÄKRING Moderaterna har presenterat ett förslag för en reformerad sjukförsäkring där de vill att drivkrafterna för återgång till arbete stärks och att Försäkringskassans arbete bättre anpassas till den växande gruppen sjukskrivna med psykiska diagnoser.
NYHET Publicerad:

Utskottsinitiativ kan underlätta arbetskraftsinvandring

POLITIK Under hösten har Svenskt Näringsliv lyft flera fall där utländsk arbetskraft som jobbar i Sverige utvisas. Besluten grundas ofta på små misstag från arbetsgivarens sida. Solveig Zander (C), ledamot i socialförsäkringsutskottet anser att lagen tolkas felaktigt och har tagit initiativ för att se över reglerna.
NYHET Publicerad:

"Mångfalden har gjort oss mer attraktiva”

SOCIALFÖRSÄKRING Antalet personer som står utanför arbetsmarknadens på grund av en funktionsnedsättning är många och antalet unga som får aktivitetsersättning har ökat varje år sedan 2010. Majoriteten av dessa personer kommer aldrig in på arbetsmarknaden – trots att de gärna vill arbeta. Ett företag som sedan början av 2000-talet har jobbat framgångsrikt med att anställa personer med funktionsnedsättningar är hamburgerkedjan Max.