Satsning på måltider lyft för äldre

NYHET Publicerad

VÄLFÄRD Vårdstyrkans äldreboende i Täby var nyligen en av tre finalister i tävlingen Arla Guldko i kategorin Bästa seniormatglädje. ”Vi försöker hela tiden tänka utifrån vad som är bäst för våra gamla och hur vi kan förenkla och förbättra”, säger vd:n Marita Eerola.

Marita Eerola, Vårdstyrkan

"Genom att göra kvalitetsledningssystemet tillgängligt och lättförståeligt för blir det mycket lättare för medarbetarna att ta det till sig och hitta nyckeln till hur vi ska jobba", säger Marita Eerola, vd på Vårdstyrkan.

Måltiden är en betydelsefull och positiv del av dagen för den som bor på ett äldreboende, konstaterar hon. Även om Vårdstyrkan ordnar många aktiviteter orkar inte alla vara med på dem.

– Men alla måste ju äta, och att umgås och diskutera över mat som väcker minnen är också en aktivitet. Ögonen och öronen äter lika mycket som munnen och magen.

Att all mat lagas på plats av anställda kockar höjer både kvalitet och status på måltiden, enligt Marita Eerola. Men det handlar också om att personalen vet hur de ska agera och hur miljön kan göras harmonisk. Allt från inredning och hur vårdtagare bör placeras utifrån olika behov, till hur maten läggs upp på tallriken för de som inte kan ta själva.

– För en dement person måste tallriken se ut på ett speciellt sätt för att de ska klara av att äta. En del behöver guidning. Medarbetare sitter ofta med vid borden, som en värdinna, och deltar i samtalet.

Vårdstyrkan har jobbat mycket med att strukturera sitt kvalitetsarbete och göra kvalitetsbegrepp synliga i vardagen för sina medarbetare. Det har ökat både engagemang och viljan att ta initiativ.

– Genom att göra kvalitetsledningssystemet tillgängligt och lättförståeligt för blir det mycket lättare för medarbetarna att ta det till sig och hitta nyckeln till hur vi ska jobba.

De anställda involveras i diskussioner kring kvalitet på olika sätt. När det gäller maten finns det ett kostråd och en dietist, men det finns även forum för andra frågor, till exempel arbetsmetoder.

– Vi försöker hela tiden tänka utifrån vad som är bäst för våra gamla, och hur vi kan förenkla och förbättra. Kvaliteten höjs direkt när vi ändrar saker som kanske inte är så stora men som gör skillnad för de äldre i deras vardag. Det lilla till det stora är kvalitet.

Av de tre som startade Vårdstyrkan för tio år sedan är bara Marita Eerola kvar sedan de andra har gått i pension. När de grundade företaget var det för att de som anställda i kommunal verksamhet upplevde att de aldrig fick möjligheten att förändra och förbättra.

– Vi insåg att det med samma pengar kunde göras så mycket bättre genom att effektivisera och göra rätt saker. Kommunen gick ständigt med underskott – det var som ett slukhål. Nu använder vi pengarna på ett helt annat och mycket smartare sätt.

Vårdstyrkan har idag två äldreboenden och hemtjänstverksamhet, och största skillnaden jämfört med kommunens verksamheter är korta beslutsvägar och möjligheten att påverka.

– Är det några som vill ha grillkvällar åker vi och köper en grill. I kommunen kunde sådana beslut ta månader av upphandlingar och diskussioner.

Fortfarande styrs verksamheten av samma tankar som när företaget startade: Att de äldre ska få det absolut bästa som finns i slutet av sina liv.

-De ska må gott, känna trygghet och ha ett bra liv – det ska vara gött å leva. Den som är äldre måste få möjlighet att leva efter sin förmåga, och där kan vi bistå med sådant de inte klarar.

Samtidigt är Vårdstyrkan mån om att de äldre fortfarande ska känna att de sköter sig själva, vilket är en stor konst för personalen som kliver in i en omvårdnadssituation.

– Mycket handlar om hur vi ser på vårdtagarna. Hos oss säger de inte att de blir tvättade utan att de duschar, även om vi hjälper till. Det är en enorm skillnad i upplevelse.

Det som uppehåller Marita Eerolas tankar just nu är att bibehålla kvaliteten trots minskade resurser.

– Det är en verklig utmaning med tanke på att ersättningen inte följer med våra kostnadsökningar. I praktiken innebär det en sänkning för oss.

Fortfarande är drivkraften för Marit att hon gör det hon tror på och att få göra skillnad.

– Jag har alltid älskat mina gamla och att få förbättra och göra saker snabbare, bättre, snyggare… Därför är det fantastiskt att förverkliga den här idén.

Tuff granskning

Tävlingskategorin Bästa seniormatglädje i Arla Guldko är öppen för alla kök som serverar seniorer och satsar på matglädje.

Juryn tittar framför allt på:

Allmän matglädje

Tankar på miljön

Mötet med gästen

Alternativ mat och dryck

Servering

Långsiktighet och engagemang

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Tjörnbolag växte snabbt med Lov

HEMTJÄNST Under flera år drev Margreth Andersson ett hemtjänstföretag på Tjörn. Hon beskriver kontakten med de äldre som underbar men konstaterar också att livet som småföretagare är tufft.
NYHET Publicerad:

Succé för industrigymnasiet i Södertälje

UTBILDNING Snart är det sju år sedan Scania och Astrazeneca startade ett industrigymnasium i Södertälje. Söktrycket till skolan är idag högst av alla gymnasier i hela Stockholmsregionen och utbildningen ger ett tillskott på hett efterfrågad kompetens i regionen.
NYHET Publicerad:

Nyköpingsskola prisas för kvalitetsarbete

YRKESUTBILDNING Målen är tydliga. Varje lärare och elev vet vad som gäller för att uppnå bästa resultat. Arbetet har gett Nyköping Strand Utbildningscentrum utmärkelsen Bättre skola 2018.
NYHET Publicerad:

Här uppmuntras äldre att leva livet

HEMTJÄNST Att ge äldre möjligheten att leva sitt liv fullt ut. Det är hemtjänstföretaget Alevas främsta mål. Framgångarna bygger på ett tydligt fokus på att individens behov tillgodoses, och att medarbetarna får stort handlingsutrymme att fatta beslut i vardagen.
NYHET Publicerad:

Politiskt trängd skolföretagare sålde verksamheten

VÄLFÄRD Politisk osäkerhet fick Skolhoppet, som driver en montessoriskola, att sälja till ett större bolag. Därmed är skolans framtid tryggad. "Som liten friskola är det ganska tufft och skakigt idag", säger grundaren Maria Jacky.
NYHET Publicerad:

I Böle har skolan blivit byns mötesplats

SKOLA När den kommunala skolan i Böle lades ner 2003, gick föräldrarna ihop för att rädda den. De startade en ideell förening som idag äger skolan, en restaurang och ett fastighetsbolag. All vinst återinvesteras, bland annat i hög personaltäthet och näringsrik mat lagad från grunden.
NYHET Publicerad:

Dialys på export stärker svensk välfärd

VÅRD Sedan det svenska dialysföretaget Diaverum köptes av ett riskkapitalbolag för elva år sedan har expansionen varit rekordartad. Företaget finns idag i uppåt 20 länder och en av framgångsfaktorerna är det systematiska kvalitetsarbetet som ständigt förbättrar för patienterna.
NYHET Publicerad:

Nöjda lärare ger nöjda barn och föräldrar

FÖRSKOLA Med sin profil för bra mat, miljö och hälsa har Trädets förskola växt och frodats sedan starten. ”Ofta är det bemötandet och hur vi jobbar med barnen som uppskattas”, säger grundaren Erica Rautila. Snart är det dags att ta nästa steg och öppna förskola nummer två.
NYHET Publicerad:

Politiker vallfärdar till fristående skola

GRUNDSKOLA När Jessica och Fredrik Påhlsson startade sin första skola var målet att bli bäst. Idag vallfärdar politiker och andra dit för att förstå hur de får ihop ekvationen med mindre klasser och högre lärartäthet med samma budget som kommunens skolor.
NYHET Publicerad:

Små förskolor får nytt liv med gemensamma processer

VALFRIHET Nya regler och myndighetskrav gör det allt krångligare att driva små förskolor. För att fler små förskolor ska överleva stöttar Tivoliförskolor dem med administrationen. ”Enda möjligheten att klara det på sikt är att samla många under samma paraply”, säger Anders Grahn, verksamhetschef.
NYHET Publicerad:

Familjär hemtjänst lockar både personal och äldre

OMSORG Hemtjänstföretaget Allas vård och omsorg i Enköping växer så att det knakar. Antalet anställda har ökat från 6 till 40 sedan starten för två år sedan. Enligt vd:n Elvir Blazevic ligger företagets familjära känsla bakom en stor del av framgångarna.
NYHET Publicerad:

På Förskolan Viljan får barnen styra

VÄLFÄRD På Förskolan Viljan styrs verksamheten mycket av barnens nyfikenhet och kreativitet. Det kräver att det finns struktur och tydlighet i grunden, enligt grundaren Vesna Birkedahl. ”Att vi är så tydliga med hur vi vill jobba är en av våra absoluta framgångsfaktorer”.
NYHET Publicerad:

Barn och äldre umgås i vardagen med nytt koncept

OMSORG Kontakten mellan barn och äldre i samhället är inte lika självklar som förr. Det vill omsorgsjätten Norlandia ändra på. Från och med nu börjar företaget att bygga sina verksamheter med förskola och äldreboende i samma hus, med gemensamma lokaler och mötesplatser.
NYHET Publicerad:

Politikerna om välfärdens utmaningar

VÄLFÄRDEN En åldrande befolkning, kompetensbrist och ett svagt förtroende för politikernas förmåga att rädda välfärden. Det är en del av utmaningarna för framtidens välfärd. Så hur vill politikerna lösa utmaningarna?
NYHET Publicerad:

Pedagoghund får oroliga elever att slappna av

NYTÄNKANDE En dag i veckan följer pedagoghunden Stella med matte, specialpedagogen Marie Drugge, till jobbet på Klaragymnasiet i Karlstad. Med en hund i rummet blir samtalen med eleverna bättre – lugnare, roligare och bättre. ”En hund når fram på ett helt annat sätt”, säger Marie Drugge.
NYHET Publicerad:

På Villa Arelid är det gästerna som styr

VÄLFÄRD De som bor på korttidsboendet Villa Arelid kallas för gäster och här är det deras behov som styr. ”Vi är till för dem – de är inte till för oss. Det är vi som ska ge dem stöd i livet och då är det viktigt att ha rätt perspektiv”, säger grundaren Elisabeth Mila.
NYHET Publicerad:

Välfärdsföretagare vill samarbeta mer

HEMTJÄNST Bra hemtjänst handlar om personalens och ledningens inställning, anser Anette Andersson. När hon inte längre stod ut med kommunens tröghet och ineffektivitet startade hon hemtjänstföretaget Primula på Gotland. Nu brottas hon med synen på välfärdsföretagare.
NYHET Publicerad:

Mobilapp får fler elever att äta lunch

INNOVATION I VÄLFÄRDEN Sedan företaget Mitt Gastronomi inte längre lagar skolmat i blindo har svinnet halverats och kvaliteten på skolmaten ökat. Bakom succén finns en mobilapp där eleverna förbeställer sin lunch. Nu äter fler elever lunch och presterar därmed bättre i skolan.
NYHET Publicerad:

"Företagande kan ge jättelyft för välfärden"

OMSORG Många välfärdsföretag drivs av engagerade kvinnor. Om de i stället för att tryckas ner av vinstdebatten fick bättre förutsättningar, så skulle branschen lyfta, anser hemtjänstföretagaren Ulrika Odh.
NYHET Publicerad:

Elever får bättre fokus med en kvarts läsning

KVALITET Att inleda varje lektion med en stunds läsning har gett eleverna på Procivitas skola i Lund ett bättre ordförråd och ökad koncentrationsförmåga. Nyckeln till att skolan är bra på att tänka i nya banor tror rektorn Camilla Lind är att alla som anställs bör ha jobbat med något utanför skolans värld.