Glädjebeskedet i Östersund: Sommarjobben i privat vård räddade

NYHET Publicerad

ARBETSMARKNAD När Kommunal och SKL i samråd satte stopp för sommarjobbarna i den privata vården i Östersund tog företagarna upp kampen. Kommunen har nu backat från beslutet, ett besked som tas emot med glädje. ”Ungdomarna hade gått miste om sina första arbeten. Tur att det inte blev så”, säger Ruth Berglund, vd på äldreboendet Strukturrutan.

Bosse Svensson (C)

"Kommunal kan inte bestämma vad vi ska göra och inte göra med feriepraktikanterna", säger Bosse Svensson (C), som sitter i kommunstyrelsen i Östersund.

Ruth Berglund2

Ruth Berglund, vd för äldreboendet Strukturrutan, välkomnar kommunens besked. "Det känns så väldigt bra, vi tog emot beskedet med stort jubel", säger hon.

Foto: Marie Birkl

I februari kom ett oväntat brev till de privata vårdgivarna i Östersunds kommun från Arbetsmarknadsenheten. Från och med i sommar var det stopp för all feriepraktik inom den privata vården i Östersunds kommun. Anledningen var att fackförbundet Kommunal hade synpunkter på överenskommelsen mellan kommunen och de privata vårdgivarna.

– Det är anmärkningsvärt att kommunen backar för ett fackförbund. Feriepraktiken har fungerat bra i alla år, och att kommunen ger vika för Kommunals påtryckningar är märkligt, säger Bosse Svensson (C), som sitter i kommunstyrelsen.

Kommunen erbjuder feriepraktik till ungdomar mellan 15 och 18 år, som en chans att komma in på arbetsmarknaden. I Östersund betalar kommunen 57 kronor per timme till ungdomarna. Feriepraktik är inte samma sak som ett semestervikariat och den ena kan inte ersätta den andra. Skillnaden är att man måste vara över 18 år för att få arbeta inom vården, utföra alla arbetsuppgifter och få avtalsenlig lön för det. Feriepraktikanterna får inte utföra alla arbetsuppgifter som kommer med semestervikariaten, men kan istället göra det där lilla extra för de äldre och kan på så sätt avlasta ordinarie personal.

Bosse Svensson blev uppmärksammad på Kommunals kupp av Svenskt Näringslivs regionchef i Östersund, Ola Toftegaard, och tog upp ärendet i kommunstyrelsen. Kommundirektören Anders Wennerberg fick i uppdrag att undersöka bakgrunden till beskedet och återkomma med beslut om feriepraktiken inom den privata vården skulle fortsätta eller inte.

Politikerna i Östersund kom överens om att även de privata vårdgivarna ska få fortsätta ta emot feriepraktikanter, ett besked som togs emot med glädje från många håll.

– Det är mycket glädjande besked. Kommunal kan inte bestämma vad vi ska göra och inte göra med feriepraktikanterna, det är vi folkvalda politiker som ska göra. Som politiker är det roligt att få något bra gjort, och det är glädjande att kommunen inte vek sig för ett fackförbund, säger Bosse Svensson.

Hos Ruth Berglund och hennes kollegor på Strukturrutan togs beskedet emot med stor glädje. Strukturrutan kommer att kunna erbjuda sina sedvanliga platser till sökande feriearbetare. Det innebär att tre till sex ungdomar i sommar kommer få den viktiga första kontakten med arbetslivet hos Ruth Berglund. Totalt kommer 16 platser erbjudas inom ramen för feriepraktiken i kommunen.

– Det känns så väldigt bra, vi tog emot beskedet med stort jubel. Detta är ju våra framtida kollegor. Förhoppningsvis kommer några tillbaka och arbetar hos oss senare i livet. Många som arbetar här har barn i samma ålder som feriepraktikanterna, så det är klart att vi vill se ungdomar i arbete, säger hon.

Utan Bosse Svensson och Ola Toftegaard hade feriepraktiken fortfarande varit avblåst för de privata vårdgivarna, menar Ruth Berglund.

– Jag tog en första kontakt med Ola som kontaktade Bosse. Utan deras hjälp hade det aldrig löst sig, vi har fått så fin hjälp här av oppositionen och Svenskt Näringsliv. Annars hade vi gått miste om att lära känna de nya ungdomarna i sommar, och ungdomarna hade gått miste om sina första arbeten. Tur att det inte blev så, säger hon.

Förtydligande

Sedan artikeln publicerades (30/3) har Östersunds kommun lagt ut en kommentar på sin hemsida. Där skriver kommunen följande:

"Angående att ungdomar inte skall kunna få feriepraktik hos privata vårdgivare. Östersunds kommun vill nu förtydliga hur arbetet med att lösa detta ser ut just nu eftersom intresseorganisationen Svenskt Näringsliv idag gått ut med information om att frågan om feriepraktik hos privata vårdgivare i Östersund är löst. Det stämmer inte. Det pågår dock ett arbete med en lokal lösning för Östersunds ungdomar."

Kommundirektör Anders Wennerberg ger följande kommentar:

"Det är viktigt för kommunen att erbjuda så många ungdomar som möjligt chansen till praktik i framtidsbranschen vård och omsorg. Politikerna har varit tydliga med att de vill se en lösning för att möjliggöra praktik även hos de privata vårdgivarna och det är mitt uppdrag att ta fram det."

Kommentaren finns att läsa i sin helhet på Östersunds kommuns hemsida.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

"Ett jobb är alltid bättre än bidrag"

ENKLA JOBB Det finns alltför många hinder för att vi ska kunna erbjuda jobb till människor som står långt utanför arbetsmarknaden. Med ett förbättrat regelverk och lägre risk vid anställningar kan vi lättare bemöta de enorma utmaningarna inom sysselsättningen framöver. Det menar Michael Jonsson, vd och ägare av AD-Plast i Anderstorp.
NYHET Publicerad:

Ica-handlare vill få fler i arbete – hindras av regler

ARBETSMARKNAD ”Vi står inför enorma samhällsproblem om vi inte gör det lättare för företagen att anställa, något som har ställts på sin spets efter hösten 2015 då vi tog emot fler flyktingar än någonsin tidigare. Att snabbt komma i arbete är viktigt för självkänsla, språkinlärning och självständighet”, säger Jonas Berg, som driver Ica Maxi i Södertälje.
NYHET Publicerad:

Försämrat Rut-avdrag ger färre jobb på barnvaktsföretag

ARBETSMARKNAD Kaos utbröt i branschen när Rut-avdraget försämrades. Ökande svartarbete, sämre möjligheter till integration och uppsägningar är bara några konsekvenser. "Det är rent otäckt att vi har en regering som har så lite koll på vad som skapar jobb och skatteintäkter", säger Jeanette Holm, grundare av Nannynu.
NYHET Publicerad:

Politisk låsning stoppar sommarjobb i Östersund

ARBETSMARKNAD Turerna kring feriearbetet i Östersund fortsätter fram och tillbaka. Senaste budet från kommunen är att ungdomarnas feriepraktik ska upphandlas, något som de privata vårdbolagen ställer sig starkt kritiska till. ”Jag kan inte under några omständigheter ta emot ungdomarna under de här villkoren”, säger Ruth Berglund, vd på Strukturrutan.
NYHET Publicerad:

Glädjebeskedet i Östersund: Sommarjobben i privat vård räddade

ARBETSMARKNAD När Kommunal och SKL i samråd satte stopp för sommarjobbarna i den privata vården i Östersund tog företagarna upp kampen. Kommunen har nu backat från beslutet, ett besked som tas emot med glädje.  ”Ungdomarna hade gått miste om sina första arbeten. Tur att det inte blev så”, säger Ruth Berglund, vd på äldreboendet Strukturrutan.
NYHET Publicerad:

LO:s recept för lägre arbetslöshet håller inte

ARBETSMARKNAD LO presenterade idag sin utredning om hur full sysselsättning ska uppnås. Riskerna är stora att merparten av de strukturåtgärder som LO föreslår snarast skulle leda till högre jämviktsarbetslöshet, skriver Ann Öberg, chefekonom.
NYHET Publicerad:

Arbetslöshet i unga år ger långsiktiga effekter

UNGA "En person som är långvarigt marginaliserad i 20-årsåldern löper 6-7 gånger större risk att vara det forstsatt i livet jämfört med en jämnårig på arbetsmarknaden". Det var forskaren Anna Angelins budskap vid Svenskt Näringslivs tredje seminarium i serien om "Unga och arbetsmarknaden".