Henrik Tegelström 2
Foto: Stefan Jerrevång/TT

Henrik Tegelström, vd för Senzum, anser att Sverige står inför ett vägval. Antingen hjälper man unga in på arbetsmarknaden eller så försvinner arbetstillfällena till andra länder.

Höjd ungdomsskatt tvingar Senzum till Spanien

NYHET Publicerad

UNGDOMSRABATT Senzum öppnar kontor i Spanien och anställer tio personer. En förklaring är regeringens höjning av arbetsgivaravgifter för unga. ”Det förs en politik i Sverige där arbetsgivaravgiften höjs och det måste vi som företag ta hänsyn till”, säger Henrik Tegelström, vd.

Senzum har ett hundratal anställda i Linköping och erbjuder kommunikationslösningar och kundservice till andra bolag. Just nu pågår en rekryteringsprocess till ett nystartat kontor i Malaga i Spanien. Tio tjänster ska tillsättas, men på sikt kan det bli fler. Vd:n Henrik Tegelström lyfter fram höjningen av arbetsgivaravgifterna för unga som en bakomliggande faktor till nysatsningen. 

– Tittar man på lönekostnader ligger Sverige i topp i Europa. Ovanpå det förs en politik där arbetsgivaravgiften för unga höjs och det måste vi som företag ta hänsyn till, säger Henrik Tegelström.

Enligt Henrik Tegelström handlar det absolut inte om att lägga ned verksamheten i Sverige. Snarare ska den svenska verksamheten kompletteras med den nya i Spanien. Men fokus just nu är på att nyanställa till kontoret i Malaga.

När arbetsgivaravgifterna för unga sänktes 2007 bidrog det till att Senzum anställde många unga, berättar Henrik Tegelström. Han anser att sänkningen gjorde att många företag tog steget att anställa unga som kanske saknade tidigare yrkeserfarenhet.

– Det är ju bara att titta på mig själv och mina kollegor. Det första jobbet är jätteviktigt. Det gör att man kommer in på ett företag och kan skaffa sig viktig kompetens. När du väl har erfarenhet gör det inte så mycket för arbetsgivaren att kostnaden successivt höjs, säger han.

Sverige står inför ett vägval, menar han. Politikerna kan ta tag i problemet och hjälpa unga att få in en fot på arbetsmarknaden, genom att underlätta för företagen att anställa. Alternativet är att arbetstillfällena försvinner till andra länder. 

– Jag vet att jag är tokpartisk i detta, men det är verkligen jätteviktigt att inte försvåra för mycket att anställa, säger Henrik Tegelström.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

"Ett jobb är alltid bättre än bidrag"

ENKLA JOBB Det finns alltför många hinder för att vi ska kunna erbjuda jobb till människor som står långt utanför arbetsmarknaden. Med ett förbättrat regelverk och lägre risk vid anställningar kan vi lättare bemöta de enorma utmaningarna inom sysselsättningen framöver. Det menar Michael Jonsson, vd och ägare av AD-Plast i Anderstorp.
NYHET Publicerad:

Ica-handlare vill få fler i arbete – hindras av regler

ARBETSMARKNAD ”Vi står inför enorma samhällsproblem om vi inte gör det lättare för företagen att anställa, något som har ställts på sin spets efter hösten 2015 då vi tog emot fler flyktingar än någonsin tidigare. Att snabbt komma i arbete är viktigt för självkänsla, språkinlärning och självständighet”, säger Jonas Berg, som driver Ica Maxi i Södertälje.
NYHET Publicerad:

Försämrat Rut-avdrag ger färre jobb på barnvaktsföretag

ARBETSMARKNAD Kaos utbröt i branschen när Rut-avdraget försämrades. Ökande svartarbete, sämre möjligheter till integration och uppsägningar är bara några konsekvenser. "Det är rent otäckt att vi har en regering som har så lite koll på vad som skapar jobb och skatteintäkter", säger Jeanette Holm, grundare av Nannynu.
NYHET Publicerad:

Politisk låsning stoppar sommarjobb i Östersund

ARBETSMARKNAD Turerna kring feriearbetet i Östersund fortsätter fram och tillbaka. Senaste budet från kommunen är att ungdomarnas feriepraktik ska upphandlas, något som de privata vårdbolagen ställer sig starkt kritiska till. ”Jag kan inte under några omständigheter ta emot ungdomarna under de här villkoren”, säger Ruth Berglund, vd på Strukturrutan.
NYHET Publicerad:

Glädjebeskedet i Östersund: Sommarjobben i privat vård räddade

ARBETSMARKNAD När Kommunal och SKL i samråd satte stopp för sommarjobbarna i den privata vården i Östersund tog företagarna upp kampen. Kommunen har nu backat från beslutet, ett besked som tas emot med glädje.  ”Ungdomarna hade gått miste om sina första arbeten. Tur att det inte blev så”, säger Ruth Berglund, vd på äldreboendet Strukturrutan.
NYHET Publicerad:

Höjd ungdomsskatt tvingar Senzum till Spanien

UNGDOMSRABATT Senzum öppnar kontor i Spanien och anställer tio personer. En förklaring är regeringens höjning av arbetsgivaravgifter för unga. ”Det förs en politik i Sverige där arbetsgivaravgiften höjs och det måste vi som företag ta hänsyn till”, säger Henrik Tegelström, vd.
NYHET Publicerad:

Slopad ungdomsrabatt tvingar honom till konkurs

ARBETSGIVARAVGIFT Höjningen av arbetsgivaravgiften för unga blev spiken i kistan för telemarketingföretaget Reffekt. En vecka efter att höjningen genomförts lämnade ägaren Micael Jönsson in en ansökan om konkurs. 35 personer under 25 år förlorar sitt jobb.
NYHET Publicerad:

LO:s recept för lägre arbetslöshet håller inte

ARBETSMARKNAD LO presenterade idag sin utredning om hur full sysselsättning ska uppnås. Riskerna är stora att merparten av de strukturåtgärder som LO föreslår snarast skulle leda till högre jämviktsarbetslöshet, skriver Ann Öberg, chefekonom.
NYHET Publicerad:

Arbetslöshet i unga år ger långsiktiga effekter

UNGA "En person som är långvarigt marginaliserad i 20-årsåldern löper 6-7 gånger större risk att vara det forstsatt i livet jämfört med en jämnårig på arbetsmarknaden". Det var forskaren Anna Angelins budskap vid Svenskt Näringslivs tredje seminarium i serien om "Unga och arbetsmarknaden".