Fortsatt låg nivå på kommunernas hemsidor

NYHET Publicerad

VÄLFÄRDSTJÄNSTER Kommunernas hemsidor håller fortfarande inte måttet när det gäller information om valmöjligheter och kvalitet inom skolan, hemtjänsten och äldreomsorgen. 60 procent av kommunerna ger knappt någon information alls, visar Svenskt Näringslivs granskning av samtliga 290 kommuners hemsidor.

Kommunminister Mats Odell

”Det är bra att Svenskt Näringsliv gör detta pionjärarbete”, säger kommunminister Mats Odell om Svenskt Näringslivs granskning av kommunernas hemsidor.

Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX

– Trots att det har skett en viss förbättring sedan förra året måste resultatet ändå ses som undermåligt, säger Monica Renstig, en av rapportförfattarna.

I granskningen har Svenskt Näringsliv, förutom valmöjligheterna, även tittat på om kvalitetsredovisningar och kundunderökningar finns tillgängliga på nätet och om det går att göra jämförelser mellan olika utförare.

Högsta poäng som gick att uppnå var 21 poäng, men dit nådde inte någon kommun.

Bäst var Nacka kommun på 17 poäng följt av förra årets vinnare, Göteborg, på 15 poäng. På delad tredje plats kom Piteå, Södertälje och Tidaholm, alla på 13 poäng.

I genomsnitt fick landets kommuner bara 3,27 poäng och endast nio kommuner lyckas komma upp i hälften av maxpoängen. Detta är dock en svag förbättring sedan ifjol då 75 procent av kommunerna fick mellan 0-3 poäng.

Stefan Fölster, chefekonom och rapportförfattare, ser flera problem med att hemsidorna är så dåliga.

– Dels är det en rättvisefråga. Om informationen om valmöjligheter och kvalitet inte är lättillänglig får ofta de med hög utbildning och goda kontakter bättre underhandsinformation än personer med lägre utbildning, dels är det en fråga om demokrati. För att kunna rösta på ett bra sätt är det viktigt att veta vad kommunen använder skattepengarna till, säger han.

Stefan Fölster framhåller också att en öppen redovisning av olika verksamheter och deras fördelar och brister bidrar till att driva på utvecklingen i verksamheterna och öka kvaliteten hos utövarna, både kommunala och privata.

Även andra företag i kommunen och näringslivsklimatet brukar utvecklas positivt när kommunen gör öppna kvalitetsredovisningar av sin verksamhet, menar han.

– Ambitionerna spiller ofta över på näringslivet.

En anledning till att kommunerna fortfarande är så dåliga på att ge medborgarna information via hemsidan är bristen på konkurrens, enligt Monica Renstig.

– Kommunernas verksamhet är ännu något av en skyddad verkstad. Konkurrensen mellan olika verksamheter är låg och kommunerna är inte vana vid att se på medborgarna som kunder, säger hon.

Och hon får medhåll av kommunminister Mats Odell, som kommenterade rapporten vid dagens presskonferens.

– Det har varit en hård politisk kamp att överhuvudtaget införa valmöjligheter och alternativa anordnare inom den kommunala sektorn. Och det tar en viss tid innan kundperspektivet får fotfäste, säger han.

Mats Odell väljer dock att framhålla det positiva i granskningen.

– Man kan ju utan underdrift konstatera att den finns en enorm utvecklingspotential i kommunernas kvalitetsredovisning. Samtidigt är det roligt att se att det skett en förbättring, om än från en låg nivå. Därför är det bra att Svenskt Näringsliv gör detta pionjärarbete, säger Mats Odell.

Han tar också fasta på att det är en blandad samlig kommuner på tio-i-topp listan, både storstadskommuner och landsortskommuner och att de är spridda över hela landet, vilket han ser som positivt. Det verkar alltså inte vara en fråga om resurser hur duktig en kommun är utan snarare en fråga om attityd, menar han.

Listan över landets 10 bästa kommuner ser ut så här:2
3
3
3
6
7
7
7
10Göteborg
Piteå
Södertälje
Tidaholm
Ale
Danderyd
Järfälla
Skurup
Sigtuna15
13
13
13
12
11
11
11
10

Plats

1

Kommun

Nacka

Poäng

17

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Vinstförbud ökar förlusterna i välfärden

KOMMENTAR Privata välfärdsföretag levererar hög kvalitet på sina tjänster jämfört med offentliga aktörer. Ett vinstförbud medför att många måste avvecklas. Det blir dyrare för skattebetalarna, skriver Anders Morin, ansvarig för välfärdspolitik.
NYHET Publicerad:

S, V & MP skapar monopolkaos i välfärden

VÄLFÄRD "Regeringen och Vänsterpartiet fullföljer sina planer på att försöka förbjuda företag och innovationer i välfärden. Om de lyckas kommer det att resultera i ett monopolkaos och sänka hela välfärdssektorn", säger Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne i en kommentar till Ardalan Shekarabis (S) och Ali Esbatis (V) debattartikel i DN.
NYHET Publicerad:

Privat vs. offentlig välfärd – hur ser kvalitetsskillnaderna ut?

KOMMENTAR Det är svårt att ge en entydig bild av kvaliteten inom vård, skola och omsorg. Bland annat därför att det beror på vem man frågar, skriver Robert Thorburn, projektledare inom välfärd. För att ge en bättre bild har han sammanställt en rad kvalitetsmätningar och länkar till mer information.
NYHET Publicerad:

Norskt familjeföretag har köpt upp 69 förskolor och skolor – i Sverige

TIDNINGEN ENTREPRENÖR Oron är stor bland svenska välfärdsföretagare som vittnar om hur Reepalus vinstförslag kommer att slå. Men hos norska paret Randi och Hans Jacob Sundby finns ingen oro alls. Bara i år har de köpt upp 69 förskolor och skolor i Sverige genom sitt företag Læringsverkstedet.
NYHET Publicerad:

"Privata vårdgivare driver vårdens digitalisering"

DEBATT Det pågår en digital revolution inom vården som leds av de privata vårdgivarna. Om inte vinstsyftande företag varit en del av sjukvården skulle flera innovationer inte ha gjorts, skriver Bettina Kashefi, chefekonom och Anders Morin, ansvarig välfärdspolitik.
NYHET Publicerad:

Skolans effektivitet under lupp

VÄLFÄRD Ett långsiktigt kvalitetsarbete med klara mål, elevfokus och resurser som används där de gör mest nytta, är tre faktorer som bidrar till mer effektiva skolkommuner. Det visar en ny rapport.
NYHET Publicerad:

"Självklarhet att få välja sin vårdgivare"

VÄLFÄRD Landstinget i Södermanland har frågat Lora Leijoned om hon är intresserad av att öppna fler vårdcentraler. Med förslaget om vinstbegränsning i bakhuvudet ställer hon sig avvaktande till förfrågan.
NYHET Publicerad:

Välfärdsdebatten fortfarande ett hån

KOMMENTAR "Det faktum att retoriken i välfärdsdebatten inte har förändrats på 30 år är ett hån mot alla dem som varje dag brinner för att bidra till att skapa en bättre välfärd. Det är ett hån mot alla de människor som har valt en friskola, privat hemtjänst, en privat vårdcentral. Är det inte dags att krossa myterna i välfärden?" Det skriver Robert Thorburn, projektledare, i en kommentar.
NYHET Publicerad:

Vårdföretagare: "Socialdemokraterna sätter kniven i ryggen på oss"

VÄLFÄRD Sjukvårdsföretagen lämnas utanför förslaget om vinstbegränsning, men bara tills vidare. Förslaget om vinsttak för välfärden ska gälla friskolor och omsorgsföretag. Men sjukvårdsföretagen kan inte andas ut – de ska behandlas i en separat utredning som kan dra ut ännu längre på tiden.
NYHET Publicerad:

”Jag kan inte göra allt – men jag kan göra något”

VÄLFÄRD Lora Leijoned är skattejuristen som efter att ha blivit sjuk på grund av stress bestämde sig för att själv försöka göra något för att stoppa den galopperande stressen i samhället. För ett och ett halvt år sedan startade hon Din Vårdcentral i Nyköping som på kort tid fått många nya patienter.
NYHET Publicerad:

Skolhjältens tips: Byt ut dåliga lärare

LEDARSKAP Malla Taipale använder sina erfarenheter från friskolevärlden för att rädda krisdrabbade kommunala skolor med stor framgång. Hennes strategi som ny rektor är bland annat att byta ut dåliga lärare. ”Se till att de inte undervisar, elever har rätt till bra utbildning”, säger hon.
NYHET Publicerad:

Vinstförbud miljardsmäll för samhället

DEBATT Regeringen vill förbjuda vinster i välfärden, men den borde istället undvika förluster. Om sjukfrånvaron skulle vara densamma i den privata välfärden som inom de offentligt drivna verksamheterna, blir kostnadsökningen 1,2 miljarder kronor. Ambitionen borde därför vara att förbättra både kvalitet och arbetsmiljö i de viktiga välfärdsbranscherna, skriver Carola Lemne, vd, och Leif Östling, ordförande.
NYHET Publicerad:

Vinstförslaget skadligt för hela företagarsverige

VÄLFÄRD Regeringen har kommit överens med Vänsterpartiet om att lägga fram ett förslag mot vinster i välfärden gällande omsorgs- och skolföretag. Välfärdsexpert Anders Morin är starkt kritisk. "Förslaget är skadligt för hela företagarsverige eftersom det är ett stort ingrepp i näringsfriheten".
NYHET Publicerad:

Varför pratas det bara pengar, istället för kvalitet?

GÄSTKRÖNIKA Varför fokuserar vi på vinster istället för kvalitet i välfärden? För mig är det här med kvalitet så självklart, är kunden inte nöjd så väljer han eller hon någon annan utförare. Men vinsten behöver vi för utbildningar, oförutsedda händelser och för att kunna växa och ha kraft att anställa. Det leder i sin tur till mer pengar i välfärden via skattsedeln, skriver Maria Eriksson, ES Hemservice.
NYHET Publicerad:

Assistansbranschen hårt pressad av sena utbetalningar

REGELKRÅNGEL Försäkringskassans nya ersättningsregler orsakar ekonomiskt kaos bland assistansbolagen. Tre av tio företag får vänta över 45 dagar på ersättning från Försäkringskassan enligt en undersökning från Vårdföretagarna. Anne Strandberg, vd Strandbergs assistans, är en av de drabbade. ”Jag får panikkänslor över att inte veta om jag kommer att kunna betala lönerna i tid”, säger hon.
NYHET Publicerad:

Rättens dom sänke för privata vårdgivare

OSUND KONKURRENS ”Att landstinget saknar förmåga att åtgärda sina ekonomiska underskott ska inte behöva drabba oss privata vårdgivare och alla våra patienter. Förvaltningsrättens dom innebär att landstinget nu fortsätter pumpa in skattepengar i de egna vårdcentralerna utan att kvaliteten förbättras. Men vi blir utan motsvarande ersättning”. Det säger Jonas Alexandersson, vd för Humanresurs i Örnsköldsvik.
NYHET Publicerad:

Privata äldreboenden tvingas bli kommunala med nya regler

VÄLFÄRD Nya tillståndsregler gör att det som är olagligt för privata äldreboenden blir lagligt för kommunala. Det kan leda till att kommuner tvingas ta över äldreboenden, trots att de saknar resurser. Orättvist och förbryllande, tycker vårdföretag. Även kommuner är tagna på sängen.
NYHET Publicerad:

Sex förslag till bättre välfärd

KOMMENTAR Svenskt Näringsliv vill ha en diskussion om framtidens välfärd. Ett bidrag är ett sex-punktsprogram för skärpta kvalitetskrav för såväl offentliga som privata utförare, skriver Anders Morin, välfärdsexpert.
NYHET Publicerad:

"Regeringen viker sig för Jonas Sjöstedt"

DEBATT "Stefan Löfven har missat chansen att stärka kvaliteten i välfärden, och istället vikt sig helt för Jonas Sjöstedt." Det skriver representanter för Friskolornas Riksförbund, Almega, Svenskt Näringsliv och Vårdföretagarna, i en debattartikel i Svd Debatt. De presenterar förslag som effektivt skulle bidra till en högre kvalitet i välfärden.
NYHET Publicerad:

"Märkligt att gå vidare med Reepaluförslaget"

VÄLFÄRD Regeringen och Vänsterpartiet kommer att gå vidare med Reepalus vinstförslag. Näringslivet och företagare reagerar med ilska. ”Jag undrar om man verkligen vet vad som kommer att hända om det går igenom", säger Elisabet Hagert, företagare.