Unika vågar vara lite crazy

NYHET Publicerad

DAGLIG VERKSAMHET Med duktiga och engagerade proffs inom musik, dans och teater har Unikas dagliga verksamhet blivit en succé. Här får brukare med funktionsnedsättningar vara med hela vägen från idé till färdig musikal.

unika2

Tanken är att alla som går på Unikas dagliga verksamheter ska kunna allt kring en produktion, exempelvis en musikal. De skapar egna scenkläder, stajlar varandra i Unikas skönhetssalonger och gör sin egen teatersminkning.

lenita

Om vinster förbjuds helt tror Lenita Sällström, , vice vd på Unika, att få vill starta nya företag.

– Det ger en extrem självkänsla, säger Lenita Sällström, vice vd.

Unika med daglig verksamhet och korttidsboende för personer med lindrig till måttlig utvecklingsstörning startade 2008.

– Vi såg ett behov av en anpassning till brukarnas intressen. Utbudet var väldigt litet. Det många ville var att stå på scenen och jobba med musikaler, säger Lenita Sällström som varit med sedan starten.

Det som gör Unika så unikt är bland annat strategin att anställa ung personal med spetskompetens inom låtskrivande, musikstudioteknik, kostymdesign, styling, dans, regi och teater. Hög kvalitet kräver personal med brinnande engagemang både för ungdomarna och för sina talanger och färdigheter, konstaterar hon.

– Vi har vågat anställa personer som jobbar professionellt inom showbranschen. Brukarna får lära sig på riktigt. Och tack vare det har vi också nått ut till en så bred publik.

Idag driver Unika daglig verksamhet på fyra ställen i Stockholm och på tre av dem finns även korttidsboenden. Intresset är stort och en starkt bidragande orsak är att Stockholms stad och några av kranskommunerna har beslutat om LOV för den typ av insats som Unika erbjuder.

– Det gör de mycket enklare för brukare att söka sig dit de verkligen vill, i stället för att tvingas ta till det kommunen kan erbjuda. De får möjlighet att byta om de har tröttnat eller inte trivs, och det har definitivt gjort att fler personer har kommit till oss.

Ett signum för Unika är de kreativa miljöerna som finns i lokalerna. På ett av korttidsboendena kan till exempel ungdomarna välja att bo i rymden, på Hawaii eller i djungeln. Det påminner inte någonstans om en traditionell korttidsverksamhet, enligt Lenita Sällström.

– Det syns att det är genomtänkt med både personal och miljöer och det får vi mycket uppskattning för. Att vi satsar på våra ungdomar och vågar vara lite crazy. Ingenting stoppar oss i fantasins värld.

Här har Unika en stor fördel av att drivas helt i egen regi, påpekar hon. 

– Det gör att vi kan tänka långsiktigt och göra det vi tror på.  Vi vet vart vi vill och när vi går in i en lokal satsar vi mycket på att göra den unik. En entreprenadverksamhet kan aldrig satsa på samma sätt.

Tanken är att alla som går på Unikas dagliga verksamheter ska kunna allt kring en produktion, exempelvis en musikal. De skapar egna scenkläder, stajlar varandra i Unikas skönhetssalonger och gör sin egen teatersminkning.

– De är med i hela kedjan, från att förbereda kulisser och bygga rekvisita till att uppträda. Och när de sedan står där på scenen kan de stolt säga att de har gjort allt själva. Det ger en extrem självkänsla!

Målet framåt är att Unikas musikalproduktioner ska komma upp på ännu större scener.

– Det är vad brukarna vill, men svenska folket behöver också se kapaciteten och förmågan hos dem.

Även om debatten kring vinster i välfärden handlar mycket om riskkapital så påverkas även Unika.

– Det är en stor ekonomisk risk att starta en verksamhet innan vi ens vet om vi får tillstånd, om vi blir upphandlade eller om brukarna väljer oss. Egentligen är det helt galet. Det finns två grupper som vågar ta den risken, dels riskkapitalister men också eldsjälar – som brinner för förändring.

Om vinster förbjuds helt tror Lenita Sällström att få vill starta nya företag.

– Ingen riskerar så mycket pengar utan att kunna få dem tillbaka. Det är en omöjlighet. Och i slutänden är det omsorgstagarna som blir lidande.

Om Unika

Daglig verksamhet, korttidsboende och ledsagning enligt LSS till vissa funktionshindrade. Finns i fyra lokaler i Stockholm och har totalt 40 medarbetare. Grundare och vd är Minna Fröjdholm.
 

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Kommunerna måste bli effektivare – nu!

DEBATT Bristen på arbetskraft hotar den svenska välfärden. Om inget görs snarast kommer hela ökningen av sysselsättningen fram till år 2025 behöva ske i kommunsektorn. Ett sådant scenario vore förödande för Sverige, skriver Anders Morin, ansvarig välfärdspolitik.
NYHET Publicerad:

"Vi måste använda skattekronorna mer effektivt"

VÄLFÄRD Välfärden står inför enorma utmaningar. Men det finns utrymme för effektivisering, menar Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne. "Egentligen behöver vi inte mer pengar till välfärden. Vi måste bara bli mer effektiva", sa hon under ett seminarium.
NYHET Publicerad:

På Förskolan Viljan får barnen styra

VÄLFÄRD På Förskolan Viljan styrs verksamheten mycket av barnens nyfikenhet och kreativitet. Det kräver att det finns struktur och tydlighet i grunden, enligt grundaren Vesna Birkedahl. ”Att vi är så tydliga med hur vi vill jobba är en av våra absoluta framgångsfaktorer”.
NYHET Publicerad:

Barn och äldre umgås i vardagen med nytt koncept

OMSORG Kontakten mellan barn och äldre i samhället är inte lika självklar som förr. Det vill omsorgsjätten Norlandia ändra på. Från och med nu börjar företaget att bygga sina verksamheter med förskola och äldreboende i samma hus, med gemensamma lokaler och mötesplatser.
NYHET Publicerad:

Larmet: Miljarder saknas i välfärden

VÄLFÄRD Välfärdssektorn står inför stora finansiella utmaningar de närmaste åren, visar beräkningar från Finansdepartementet. För att möta behoven krävs det att både offentliga och privata aktörer samarbetar och att skattepengarna används mer effektivt, menar representanter från näringslivet.
NYHET Publicerad:

Pedagoghund får oroliga elever att slappna av

NYTÄNKANDE En dag i veckan följer pedagoghunden Stella med matte, specialpedagogen Marie Drugge, till jobbet på Klaragymnasiet i Karlstad. Med en hund i rummet blir samtalen med eleverna bättre – lugnare, roligare och bättre. ”En hund når fram på ett helt annat sätt”, säger Marie Drugge.
NYHET Publicerad:

På Villa Arelid är det gästerna som styr

VÄLFÄRD De som bor på korttidsboendet Villa Arelid kallas för gäster och här är det deras behov som styr. ”Vi är till för dem – de är inte till för oss. Det är vi som ska ge dem stöd i livet och då är det viktigt att ha rätt perspektiv”, säger grundaren Elisabeth Mila.
NYHET Publicerad:

Välfärdsföretagare vill samarbeta mer

HEMTJÄNST Bra hemtjänst handlar om personalens och ledningens inställning, anser Anette Andersson. När hon inte längre stod ut med kommunens tröghet och ineffektivitet startade hon hemtjänstföretaget Primula på Gotland. Nu brottas hon med synen på välfärdsföretagare.
NYHET Publicerad:

Mobilapp får fler elever att äta lunch

INNOVATION I VÄLFÄRDEN Sedan företaget Mitt Gastronomi inte längre lagar skolmat i blindo har svinnet halverats och kvaliteten på skolmaten ökat. Bakom succén finns en mobilapp där eleverna förbeställer sin lunch. Nu äter fler elever lunch och presterar därmed bättre i skolan.
NYHET Publicerad:

Humana: Vi har sparat nästan en miljard åt skattebetalarna 2017

VÄLFÄRDEN Närmare en miljard kronor räknar företaget Humana AB med att ha sparat skattebetalarna år 2017 genom att erbjuda bättre och billigare vård och omsorg i förhållande till offentliga alternativ. De stora besparingarna sker inom personlig assistans.
NYHET Publicerad:

"Företagande kan ge jättelyft för välfärden"

OMSORG Många välfärdsföretag drivs av engagerade kvinnor. Om de i stället för att tryckas ner av vinstdebatten fick bättre förutsättningar, så skulle branschen lyfta, anser hemtjänstföretagaren Ulrika Odh.
NYHET Publicerad:

Elever får bättre fokus med en kvarts läsning

KVALITET Att inleda varje lektion med en stunds läsning har gett eleverna på Procivitas skola i Lund ett bättre ordförråd och ökad koncentrationsförmåga. Nyckeln till att skolan är bra på att tänka i nya banor tror rektorn Camilla Lind är att alla som anställs bör ha jobbat med något utanför skolans värld.
NYHET Publicerad:

Lemne: "Lösningen i välfärden är mångfald, inte monopolkaos"

VÄLFÄRD Nu lägger regeringen och Vänsterpartiet sitt skarpa lagförslag om vinster i välfärden på riksdagens bord. Det skriver Ardalan Shekarabi (S) och Ulla Andersson (V) i en debattartikel. "Lösningen i välfärden är mångfald, inte en återgång till gamla tiders monopolkaos", säger Carola Lemne, vd.
NYHET Publicerad:

Ett unikt skolsystem behöver inte vara dåligt

VÄLFÄRD Att Sveriges skolsystem är unikt är inte något negativt. Vi borde vara stolta över att alla elever har möjlighet att välja skola på lika villkor, tycker Robert Thorburn, som utvecklar tanken i sin senaste film.
NYHET Publicerad:

Friskoleforskare lyfter den svenska skolan

KVALITET För att ligga i framkant och inte stagnera drivs Fridaskolornas kvalitetsutveckling via ett eget bolag, Didaktikcentrum. Det ska skapa en positiv oro som genererar utveckling, enligt koncernchefen Malin Johansson. Nu ska även den externa verksamheten stärkas.
NYHET Publicerad:

Äldre friskare med bättre läkemedelskoll

OMSORG Äldreboendet Vardaga Österbo ersätter läkemedel mot oro och ångest med pratstunder, promenader och musik. "För många patienter hände ingenting när vi plockade bort läkemedlen. Det var verkligen en onödig behandling", säger sjuksköterskan Elin Nilsson.
NYHET Publicerad:

Kommunslarv sätter friskolor i kläm – ”Skrämmande”

KONKURRENS Sex av tio av kommuner gjorde fel när de beslutade om friskolors skolpeng för förra året. Det visar en undersökning från Friskolornas riksförbund. Många kommuner riktar inte beslutet till den berörda skolan och i flera fall fattas inte något beslut över huvud taget.
NYHET Publicerad:

"Landstingen svälter ut privata vårdalternativ"

LOV I 19 av 21 landsting går den offentligt drivna primärvården med underskott. För att hantera situationen måste pengar skjutas till, vilket gör att privata vårdgivare missgynnas. ”I debatten talas det väldigt mycket om vinster i välfärden, men alldeles för lite om förluster i välfärden”, säger Karin Liljeblad, näringspolitisk expert på Vårdföretagarna.
NYHET Publicerad:

Högtryck för hälso- och sjukvårdsgalleria

VÄLFÄRD Läkare, fysio- och psykoterapeuter, sjuksköterskor, undersköterskor, ekonomer och labbpersonal är under samma tak i Hermelinen i Luleå. Ett nära samarbete mellan yrkesgrupper leder till att patienten får komma till samma personal i stället för att träffa nya vid varje besök.
NYHET Publicerad:

”Sverige behöver vassa resultatmått”

KVALITET Utbildningskoncernen Academedia har sedan 2014 använt förädlingsvärde som ett kvalitetsmått. Att jämföra elevens resultat från nian med slutbetyget från gymnasiet ger en mer nyanserad bild av en skolas resultat än att bara titta på avgångselevernas snittbetyg, enligt kvalitetschefen Ingela Gullberg.