Unika vågar vara lite crazy

NYHET Publicerad

DAGLIG VERKSAMHET Med duktiga och engagerade proffs inom musik, dans och teater har Unikas dagliga verksamhet blivit en succé. Här får brukare med funktionsnedsättningar vara med hela vägen från idé till färdig musikal.

unika2

Tanken är att alla som går på Unikas dagliga verksamheter ska kunna allt kring en produktion, exempelvis en musikal. De skapar egna scenkläder, stajlar varandra i Unikas skönhetssalonger och gör sin egen teatersminkning.

lenita

Om vinster förbjuds helt tror Lenita Sällström, , vice vd på Unika, att få vill starta nya företag.

– Det ger en extrem självkänsla, säger Lenita Sällström, vice vd.

Unika med daglig verksamhet och korttidsboende för personer med lindrig till måttlig utvecklingsstörning startade 2008.

– Vi såg ett behov av en anpassning till brukarnas intressen. Utbudet var väldigt litet. Det många ville var att stå på scenen och jobba med musikaler, säger Lenita Sällström som varit med sedan starten.

Det som gör Unika så unikt är bland annat strategin att anställa ung personal med spetskompetens inom låtskrivande, musikstudioteknik, kostymdesign, styling, dans, regi och teater. Hög kvalitet kräver personal med brinnande engagemang både för ungdomarna och för sina talanger och färdigheter, konstaterar hon.

– Vi har vågat anställa personer som jobbar professionellt inom showbranschen. Brukarna får lära sig på riktigt. Och tack vare det har vi också nått ut till en så bred publik.

Idag driver Unika daglig verksamhet på fyra ställen i Stockholm och på tre av dem finns även korttidsboenden. Intresset är stort och en starkt bidragande orsak är att Stockholms stad och några av kranskommunerna har beslutat om LOV för den typ av insats som Unika erbjuder.

– Det gör de mycket enklare för brukare att söka sig dit de verkligen vill, i stället för att tvingas ta till det kommunen kan erbjuda. De får möjlighet att byta om de har tröttnat eller inte trivs, och det har definitivt gjort att fler personer har kommit till oss.

Ett signum för Unika är de kreativa miljöerna som finns i lokalerna. På ett av korttidsboendena kan till exempel ungdomarna välja att bo i rymden, på Hawaii eller i djungeln. Det påminner inte någonstans om en traditionell korttidsverksamhet, enligt Lenita Sällström.

– Det syns att det är genomtänkt med både personal och miljöer och det får vi mycket uppskattning för. Att vi satsar på våra ungdomar och vågar vara lite crazy. Ingenting stoppar oss i fantasins värld.

Här har Unika en stor fördel av att drivas helt i egen regi, påpekar hon. 

– Det gör att vi kan tänka långsiktigt och göra det vi tror på.  Vi vet vart vi vill och när vi går in i en lokal satsar vi mycket på att göra den unik. En entreprenadverksamhet kan aldrig satsa på samma sätt.

Tanken är att alla som går på Unikas dagliga verksamheter ska kunna allt kring en produktion, exempelvis en musikal. De skapar egna scenkläder, stajlar varandra i Unikas skönhetssalonger och gör sin egen teatersminkning.

– De är med i hela kedjan, från att förbereda kulisser och bygga rekvisita till att uppträda. Och när de sedan står där på scenen kan de stolt säga att de har gjort allt själva. Det ger en extrem självkänsla!

Målet framåt är att Unikas musikalproduktioner ska komma upp på ännu större scener.

– Det är vad brukarna vill, men svenska folket behöver också se kapaciteten och förmågan hos dem.

Även om debatten kring vinster i välfärden handlar mycket om riskkapital så påverkas även Unika.

– Det är en stor ekonomisk risk att starta en verksamhet innan vi ens vet om vi får tillstånd, om vi blir upphandlade eller om brukarna väljer oss. Egentligen är det helt galet. Det finns två grupper som vågar ta den risken, dels riskkapitalister men också eldsjälar – som brinner för förändring.

Om vinster förbjuds helt tror Lenita Sällström att få vill starta nya företag.

– Ingen riskerar så mycket pengar utan att kunna få dem tillbaka. Det är en omöjlighet. Och i slutänden är det omsorgstagarna som blir lidande.

Om Unika

Daglig verksamhet, korttidsboende och ledsagning enligt LSS till vissa funktionshindrade. Finns i fyra lokaler i Stockholm och har totalt 40 medarbetare. Grundare och vd är Minna Fröjdholm.
 

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Vårdföretagare: "Socialdemokraterna sätter kniven i ryggen på oss"

VÄLFÄRD Sjukvårdsföretagen lämnas utanför förslaget om vinstbegränsning, men bara tills vidare. Förslaget om vinsttak för välfärden ska gälla friskolor och omsorgsföretag. Men sjukvårdsföretagen kan inte andas ut – de ska behandlas i en separat utredning som kan dra ut ännu längre på tiden.
NYHET Publicerad:

”Jag kan inte göra allt – men jag kan göra något”

VÄLFÄRD Lora Leijoned är skattejuristen som efter att ha blivit sjuk på grund av stress bestämde sig för att själv försöka göra något för att stoppa den galopperande stressen i samhället. För ett och ett halvt år sedan startade hon Din Vårdcentral i Nyköping som på kort tid fått många nya patienter.
NYHET Publicerad:

Skolhjältens tips: Byt ut dåliga lärare

LEDARSKAP Malla Taipale använder sina erfarenheter från friskolevärlden för att rädda krisdrabbade kommunala skolor med stor framgång. Hennes strategi som ny rektor är bland annat att byta ut dåliga lärare. ”Se till att de inte undervisar, elever har rätt till bra utbildning”, säger hon.
NYHET Publicerad:

Vinstförbud miljardsmäll för samhället

DEBATT Regeringen vill förbjuda vinster i välfärden, men den borde istället undvika förluster. Om sjukfrånvaron skulle vara densamma i den privata välfärden som inom de offentligt drivna verksamheterna, blir kostnadsökningen 1,2 miljarder kronor. Ambitionen borde därför vara att förbättra både kvalitet och arbetsmiljö i de viktiga välfärdsbranscherna, skriver Carola Lemne, vd, och Leif Östling, ordförande.
NYHET Publicerad:

Vinstförslaget skadligt för hela företagarsverige

VÄLFÄRD Regeringen har kommit överens med Vänsterpartiet om att lägga fram ett förslag mot vinster i välfärden gällande omsorgs- och skolföretag. Välfärdsexpert Anders Morin är starkt kritisk. "Förslaget är skadligt för hela företagarsverige eftersom det är ett stort ingrepp i näringsfriheten".
NYHET Publicerad:

Varför pratas det bara pengar, istället för kvalitet?

GÄSTKRÖNIKA Varför fokuserar vi på vinster istället för kvalitet i välfärden? För mig är det här med kvalitet så självklart, är kunden inte nöjd så väljer han eller hon någon annan utförare. Men vinsten behöver vi för utbildningar, oförutsedda händelser och för att kunna växa och ha kraft att anställa. Det leder i sin tur till mer pengar i välfärden via skattsedeln, skriver Maria Eriksson, ES Hemservice.
NYHET Publicerad:

Assistansbranschen hårt pressad av sena utbetalningar

REGELKRÅNGEL Försäkringskassans nya ersättningsregler orsakar ekonomiskt kaos bland assistansbolagen. Tre av tio företag får vänta över 45 dagar på ersättning från Försäkringskassan enligt en undersökning från Vårdföretagarna. Anne Strandberg, vd Strandbergs assistans, är en av de drabbade. ”Jag får panikkänslor över att inte veta om jag kommer att kunna betala lönerna i tid”, säger hon.
NYHET Publicerad:

Rättens dom sänke för privata vårdgivare

OSUND KONKURRENS ”Att landstinget saknar förmåga att åtgärda sina ekonomiska underskott ska inte behöva drabba oss privata vårdgivare och alla våra patienter. Förvaltningsrättens dom innebär att landstinget nu fortsätter pumpa in skattepengar i de egna vårdcentralerna utan att kvaliteten förbättras. Men vi blir utan motsvarande ersättning”. Det säger Jonas Alexandersson, vd för Humanresurs i Örnsköldsvik.
NYHET Publicerad:

Privata äldreboenden tvingas bli kommunala med nya regler

VÄLFÄRD Nya tillståndsregler gör att det som är olagligt för privata äldreboenden blir lagligt för kommunala. Det kan leda till att kommuner tvingas ta över äldreboenden, trots att de saknar resurser. Orättvist och förbryllande, tycker vårdföretag. Även kommuner är tagna på sängen.
NYHET Publicerad:

Sex förslag till bättre välfärd

KOMMENTAR Svenskt Näringsliv vill ha en diskussion om framtidens välfärd. Ett bidrag är ett sex-punktsprogram för skärpta kvalitetskrav för såväl offentliga som privata utförare, skriver Anders Morin, välfärdsexpert.
NYHET Publicerad:

"Regeringen viker sig för Jonas Sjöstedt"

DEBATT "Stefan Löfven har missat chansen att stärka kvaliteten i välfärden, och istället vikt sig helt för Jonas Sjöstedt." Det skriver representanter för Friskolornas Riksförbund, Almega, Svenskt Näringsliv och Vårdföretagarna, i en debattartikel i Svd Debatt. De presenterar förslag som effektivt skulle bidra till en högre kvalitet i välfärden.
NYHET Publicerad:

"Märkligt att gå vidare med Reepaluförslaget"

VÄLFÄRD Regeringen och Vänsterpartiet kommer att gå vidare med Reepalus vinstförslag. Näringslivet och företagare reagerar med ilska. ”Jag undrar om man verkligen vet vad som kommer att hända om det går igenom", säger Elisabet Hagert, företagare. 
NYHET Publicerad:

"Jag blir bedrövad över att debatten är så djupt okunnig"

VÄLFÄRD Kubikskolan har lyckats skapa integration och en positiv utveckling där kommunen tidigare övervägde nedläggning. Vd Lars Dalesjö har fler idéer men avvaktar på grund av vinstdebatten. ”Att det är mer okej med dålig kvalitet som kostar mer, än med bra kvalitet som kostar mindre, är konstig logik.”
NYHET Publicerad:

Kvalitetsstyrning bästa sättet att utveckla välfärden

ALMEDALEN Reepaluutredningen hävdar att det inte går att mäta kvalitet i välfärden. Det stämmer inte, säger forskarna Lars G Mattsson, tv, och Lars Sörqvist.
NYHET Publicerad:

En lösning för varje elev

SKOLA Kan man ge en elev lätt bränd korv, pommes frites och brunsås till lunch varje dag? ”Ja, om det gör att eleven kommer till skolan, lär sig saker och mår bra”, säger Navid Ghannad som driver Pusselbitens skola för barn med autism. Här skräddarsys verksamheten efter varje elevs behov.
NYHET Publicerad:

Sajt gör valfriheten enklare för äldre

VÄLFÄRD Äldre och deras anhöriga upplever det ofta som krångligt att flytta till ett äldreboende eller få hemtjänst. ”Vi vill göra det enklare att hitta det som passar varje individ”, säger Fanny Falkenberg, en av initiativtagarna till sajten Seniorval.se, som är en guide genom den snåriga processen.
NYHET Publicerad:

Kritiker hugger klorna i välfärdsutredning

VÄLFÄRD Kritiken är hård och ilskan stor över regeringens välfärdsutredning från såväl små omsorgsföretag som internationella vårdkoncerner. Att gå vidare med en utredning som inte har något stöd i riksdagen är häpnadsväckande, anser en företagare.
NYHET Publicerad:

Assistansföretagare: "Vi behövs för valfriheten"

VÄLFÄRD Lyhördhet, flexibilitet och närhet till kunderna. Carina Funck startade ett eget företag för att få den assistans hon ville ha till sin son men inte hittade någonstans. Nu driver hon Wisby Assistans som är en av Gotlands största privata arbetsgivare.
NYHET Publicerad:

Digital manick avlastar vården

DIGITAL HÄLSA Långa väntetider och höga kostnader ökar behovet av effektivisering i vården. Som ett led i det har Coala Life utvecklat en manick för att göra ett enkelt EKG på sig själv och få resultatet i mobilen. Vid tecken på en hjärtsjukdom kan sjukvården koppla upp sig direkt och ta del av värdena.
NYHET Publicerad:

Skolföretagen höjer resultaten i svensk skola

DEBATT För första gången är det möjligt att studera skillnaderna mellan skolor med olika ägandeformer i Pisa 2015. Vår fördjupade analys visar att regeringens grundläggande antaganden i vinstdebatten är felaktiga.