Unika vågar vara lite crazy

NYHET Publicerad

DAGLIG VERKSAMHET Med duktiga och engagerade proffs inom musik, dans och teater har Unikas dagliga verksamhet blivit en succé. Här får brukare med funktionsnedsättningar vara med hela vägen från idé till färdig musikal.

unika2

Tanken är att alla som går på Unikas dagliga verksamheter ska kunna allt kring en produktion, exempelvis en musikal. De skapar egna scenkläder, stajlar varandra i Unikas skönhetssalonger och gör sin egen teatersminkning.

lenita

Om vinster förbjuds helt tror Lenita Sällström, , vice vd på Unika, att få vill starta nya företag.

– Det ger en extrem självkänsla, säger Lenita Sällström, vice vd.

Unika med daglig verksamhet och korttidsboende för personer med lindrig till måttlig utvecklingsstörning startade 2008.

– Vi såg ett behov av en anpassning till brukarnas intressen. Utbudet var väldigt litet. Det många ville var att stå på scenen och jobba med musikaler, säger Lenita Sällström som varit med sedan starten.

Det som gör Unika så unikt är bland annat strategin att anställa ung personal med spetskompetens inom låtskrivande, musikstudioteknik, kostymdesign, styling, dans, regi och teater. Hög kvalitet kräver personal med brinnande engagemang både för ungdomarna och för sina talanger och färdigheter, konstaterar hon.

– Vi har vågat anställa personer som jobbar professionellt inom showbranschen. Brukarna får lära sig på riktigt. Och tack vare det har vi också nått ut till en så bred publik.

Idag driver Unika daglig verksamhet på fyra ställen i Stockholm och på tre av dem finns även korttidsboenden. Intresset är stort och en starkt bidragande orsak är att Stockholms stad och några av kranskommunerna har beslutat om LOV för den typ av insats som Unika erbjuder.

– Det gör de mycket enklare för brukare att söka sig dit de verkligen vill, i stället för att tvingas ta till det kommunen kan erbjuda. De får möjlighet att byta om de har tröttnat eller inte trivs, och det har definitivt gjort att fler personer har kommit till oss.

Ett signum för Unika är de kreativa miljöerna som finns i lokalerna. På ett av korttidsboendena kan till exempel ungdomarna välja att bo i rymden, på Hawaii eller i djungeln. Det påminner inte någonstans om en traditionell korttidsverksamhet, enligt Lenita Sällström.

– Det syns att det är genomtänkt med både personal och miljöer och det får vi mycket uppskattning för. Att vi satsar på våra ungdomar och vågar vara lite crazy. Ingenting stoppar oss i fantasins värld.

Här har Unika en stor fördel av att drivas helt i egen regi, påpekar hon. 

– Det gör att vi kan tänka långsiktigt och göra det vi tror på.  Vi vet vart vi vill och när vi går in i en lokal satsar vi mycket på att göra den unik. En entreprenadverksamhet kan aldrig satsa på samma sätt.

Tanken är att alla som går på Unikas dagliga verksamheter ska kunna allt kring en produktion, exempelvis en musikal. De skapar egna scenkläder, stajlar varandra i Unikas skönhetssalonger och gör sin egen teatersminkning.

– De är med i hela kedjan, från att förbereda kulisser och bygga rekvisita till att uppträda. Och när de sedan står där på scenen kan de stolt säga att de har gjort allt själva. Det ger en extrem självkänsla!

Målet framåt är att Unikas musikalproduktioner ska komma upp på ännu större scener.

– Det är vad brukarna vill, men svenska folket behöver också se kapaciteten och förmågan hos dem.

Även om debatten kring vinster i välfärden handlar mycket om riskkapital så påverkas även Unika.

– Det är en stor ekonomisk risk att starta en verksamhet innan vi ens vet om vi får tillstånd, om vi blir upphandlade eller om brukarna väljer oss. Egentligen är det helt galet. Det finns två grupper som vågar ta den risken, dels riskkapitalister men också eldsjälar – som brinner för förändring.

Om vinster förbjuds helt tror Lenita Sällström att få vill starta nya företag.

– Ingen riskerar så mycket pengar utan att kunna få dem tillbaka. Det är en omöjlighet. Och i slutänden är det omsorgstagarna som blir lidande.

Om Unika

Daglig verksamhet, korttidsboende och ledsagning enligt LSS till vissa funktionshindrade. Finns i fyra lokaler i Stockholm och har totalt 40 medarbetare. Grundare och vd är Minna Fröjdholm.
 

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Lemne: "Lösningen i välfärden är mångfald, inte monopolkaos"

VÄLFÄRD Nu lägger regeringen och Vänsterpartiet sitt skarpa lagförslag om vinster i välfärden på riksdagens bord. Det skriver Ardalan Shekarabi (S) och Ulla Andersson (V) i en debattartikel. "Lösningen i välfärden är mångfald, inte en återgång till gamla tiders monopolkaos", säger Carola Lemne, vd.
NYHET Publicerad:

Ett unikt skolsystem behöver inte vara dåligt

VÄLFÄRD Att Sveriges skolsystem är unikt är inte något negativt. Vi borde vara stolta över att alla elever har möjlighet att välja skola på lika villkor, tycker Robert Thorburn, som utvecklar tanken i sin senaste film.
NYHET Publicerad:

Friskoleforskare lyfter den svenska skolan

KVALITET För att ligga i framkant och inte stagnera drivs Fridaskolornas kvalitetsutveckling via ett eget bolag, Didaktikcentrum. Det ska skapa en positiv oro som genererar utveckling, enligt koncernchefen Malin Johansson. Nu ska även den externa verksamheten stärkas.
NYHET Publicerad:

Äldre friskare med bättre läkemedelskoll

OMSORG Äldreboendet Vardaga Österbo ersätter läkemedel mot oro och ångest med pratstunder, promenader och musik. "För många patienter hände ingenting när vi plockade bort läkemedlen. Det var verkligen en onödig behandling", säger sjuksköterskan Elin Nilsson.
NYHET Publicerad:

Kommunslarv sätter friskolor i kläm – ”Skrämmande”

KONKURRENS Sex av tio av kommuner gjorde fel när de beslutade om friskolors skolpeng för förra året. Det visar en undersökning från Friskolornas riksförbund. Många kommuner riktar inte beslutet till den berörda skolan och i flera fall fattas inte något beslut över huvud taget.
NYHET Publicerad:

"Landstingen svälter ut privata vårdalternativ"

LOV I 19 av 21 landsting går den offentligt drivna primärvården med underskott. För att hantera situationen måste pengar skjutas till, vilket gör att privata vårdgivare missgynnas. ”I debatten talas det väldigt mycket om vinster i välfärden, men alldeles för lite om förluster i välfärden”, säger Karin Liljeblad, näringspolitisk expert på Vårdföretagarna.
NYHET Publicerad:

Högtryck för hälso- och sjukvårdsgalleria

VÄLFÄRD Läkare, fysio- och psykoterapeuter, sjuksköterskor, undersköterskor, ekonomer och labbpersonal är under samma tak i Hermelinen i Luleå. Ett nära samarbete mellan yrkesgrupper leder till att patienten får komma till samma personal i stället för att träffa nya vid varje besök.
NYHET Publicerad:

”Sverige behöver vassa resultatmått”

KVALITET Utbildningskoncernen Academedia har sedan 2014 använt förädlingsvärde som ett kvalitetsmått. Att jämföra elevens resultat från nian med slutbetyget från gymnasiet ger en mer nyanserad bild av en skolas resultat än att bara titta på avgångselevernas snittbetyg, enligt kvalitetschefen Ingela Gullberg.
NYHET Publicerad:

Oseriöst av LO om friskolor

KOMMENTAR Den svenska friskolemodellen bygger på att alla elever och föräldrar oavsett storleken på plånbok får välja. I de flesta länder är det en lyx förbehållen de bättre bemedlade. LO:s häxjakt på valfriheten och välfungerande populära skolor är ett svek inte minst mot de egna medlemmarna, skriver Tobias Krantz, chef för utbildning, forskning och innovation.
NYHET Publicerad:

”Vi ger föräldrarna trygghet”

VÄLFÄRD För Lillugglans BVC är tillgänglighet och spetskompetens nyckelord. Det är Sveriges enda BVC för barn som är för tidigt födda. ”Vårt mål är trygga föräldrar”, säger vd Marlene Fredin.
NYHET Publicerad:

Privata aktörer påskyndar nya äldreboenden

OMSORG Behovet av äldreboenden ökar dramatiskt framöver. För att möta det bygger omsorgsbolaget Attendo sina egna. Företaget har jobbat upp både expertis och tempo i sitt byggande och står nu för vart femte nytt äldreboende i Sverige.
NYHET Publicerad:

Vinstförbud ökar förlusterna i välfärden

KOMMENTAR Privata välfärdsföretag levererar hög kvalitet på sina tjänster jämfört med offentliga aktörer. Ett vinstförbud medför att många måste avvecklas. Det blir dyrare för skattebetalarna, skriver Anders Morin, ansvarig för välfärdspolitik.
NYHET Publicerad:

S, V & MP skapar monopolkaos i välfärden

VÄLFÄRD "Regeringen och Vänsterpartiet fullföljer sina planer på att försöka förbjuda företag och innovationer i välfärden. Om de lyckas kommer det att resultera i ett monopolkaos och sänka hela välfärdssektorn", säger Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne i en kommentar till Ardalan Shekarabis (S) och Ali Esbatis (V) debattartikel i DN.
NYHET Publicerad:

Privat vs. offentlig välfärd – hur ser kvalitetsskillnaderna ut?

KOMMENTAR Det är svårt att ge en entydig bild av kvaliteten inom vård, skola och omsorg. Bland annat därför att det beror på vem man frågar, skriver Robert Thorburn, projektledare inom välfärd. För att ge en bättre bild har han sammanställt en rad kvalitetsmätningar och länkar till mer information.
NYHET Publicerad:

Norskt familjeföretag har köpt upp 69 förskolor och skolor – i Sverige

TIDNINGEN ENTREPRENÖR Oron är stor bland svenska välfärdsföretagare som vittnar om hur Reepalus vinstförslag kommer att slå. Men hos norska paret Randi och Hans Jacob Sundby finns ingen oro alls. Bara i år har de köpt upp 69 förskolor och skolor i Sverige genom sitt företag Læringsverkstedet.
NYHET Publicerad:

Vårdbolag ger missbrukare nytt liv

VÄLFÄRD För den som vårdats för missbruk eller kriminalitet är momentet då personen ska ut i samhället igen kritiskt. Därför satsar vårdbolaget Jordnära Omsorg på att ge sina klienter chansen att jobba under tiden de är där. ”Det bygger självkänsla”, säger vd:n Maria Ericson-Andersson.
NYHET Publicerad:

Hemligheten bakom Sveriges bästa strokevård

VÅRD Aleris Specialistvård Bollnäs har Sveriges bästa strokevård enligt Kvalitetsregistret Riksstroke. ”Vi är det lilla sjukhuset med korta beslutsvägar”, säger verksamhetschefen Magnus Lundin.
NYHET Publicerad:

"Privata vårdgivare driver vårdens digitalisering"

DEBATT Det pågår en digital revolution inom vården som leds av de privata vårdgivarna. Om inte vinstsyftande företag varit en del av sjukvården skulle flera innovationer inte ha gjorts, skriver Bettina Kashefi, chefekonom och Anders Morin, ansvarig välfärdspolitik.
NYHET Publicerad:

Skolans effektivitet under lupp

VÄLFÄRD Ett långsiktigt kvalitetsarbete med klara mål, elevfokus och resurser som används där de gör mest nytta, är tre faktorer som bidrar till mer effektiva skolkommuner. Det visar en ny rapport.
NYHET Publicerad:

"Självklarhet att få välja sin vårdgivare"

VÄLFÄRD Landstinget i Södermanland har frågat Lora Leijoned om hon är intresserad av att öppna fler vårdcentraler. Med förslaget om vinstbegränsning i bakhuvudet ställer hon sig avvaktande till förfrågan.