”Vore bra med ännu större valfrihet”

NYHET Publicerad

VÅRD- OCH OMSORG Än så länge har det varit ganska tyst om den idéburna vård- och omsorgssektorn, men det vill Martin Ärnlöv, vd på Bräcke diakoni, ändra på. Den står för ett tredje alternativ inom välfärden som ligger närmare det privata än det offentliga, men utan de krav som ställs på en kommersiell verksamhet.

Martin Ärnlöv, Bräcke Diakoni (3)

Martin Ärnlöv, Bräcke Diakoni, är övertygad om att alla tre alternativen - offentligt drivna, privata och ideella - kompletterar varandra.

Inbäddad i lummig grönska ligger Bräcke diakonis huvudkontor på Hisingen i Göteborg. För 90 år sedan donerades byggnaden till Bräcke diakoni som sedan dess har drivit vård- omsorgsverksamhet som en stiftelse med sin grund i en kristen människosyn.

– Vi är en tredje typ av välfärdsaktör som kan bidra med stor trovärdighet i debatten. Det är viktigt och bra för alla att Sverige har utförare inom den idéburna dimensionen, säger Martin Ärnlöv, direktor och vd på Bräcke diakoni.

Offentliga utförare är duktiga på rättssäkerhet och att garantera alla medborgare det de behöver, privata kommersiella aktörer är duktiga på att snabbt hitta fungerande modeller och att sprida dem, och idéburna organisationer är bra på att utgå från den enskilda människan, konstaterar han.

– Vi är inte lika systemstyrda, och ibland är våra verksamheter kommersiellt oattraktiva i större skala. Idéburet kommer aldrig att dominera volymmässigt men vi vill gärna vara ett smakstarkt alternativ inom vård och omsorg.

Han är övertygad om att alla tre alternativen behövs. Olika inriktningar skapar dynamik.

– De positiva effekterna överväger starkt. Människor är inte lika och därför behövs mångfald. Jag tror att det vore bra både för medborgarna och för oss med en ännu större grad av valfrihet. Att folk fick gå till de organisationer som de känner att de har förtroende för.

Han skulle gärna se att privat och idéburen sektor växte. Idag är 13 procent av vård och omsorg i Sverige privat kommersiell, 2 procent idéburen och resterande 85 procent offentlig.

Stödet till idéburna verksamheter är fortfarande för klent, anser Martin Ärnlöv. Han efterlyser någon form av stöd från samhället för att få dem att gro.

– Idag är vi lite för små vilket gör att det saknas en röst som borde höras tydligare i välfärdsdebatten. Vi behöver få tillgång till utvecklingskapital och investeringskapital, och det borde bli lättare för politiker och tjänstemän att välja en idéburen aktör.

Liksom privata företag måste Bräcke diakoni ha ekonomisk balans och gå med plus för att kunna utvecklas, men de behöver inte tänka på att en dag ska säljas vidare eller introduceras på börsen.

– En hel del av det som tar energi i den kommersiella världen kan vi lägga på annat. Att Bräcke diakoni är en stabil stiftelse med ett ordentligt kapital i botten ger långsiktighet och trygghet.

Annars skiljer det inte så mycket mot hur en privat kommersiell aktör driver sin verksamhet.

– Har vi inga avtal så har vi inga intäkter. Även kulturmässigt är vi mer lika dem än de offentliga. Skillnaden mellan oss och de engagerade entreprenörer som driver mindre vårdföretag är hårfin.  

Eftersom alla vinster löpande återinvesteras berörs Bräcke diakoni bara indirekt av vinstdebatten. Men han har full förståelse för att företag i välfärdssektorn måste få ha en rimlig avkastning.

– Mycket av invändningarna mot vinster är rent känslomässiga. Utan vinstdrivna företag skulle vi inte ha bromsmedicin mot hiv eller elektrifierade rullstolar, för ingen kommun skulle utveckla det.

Välfärdsföretagen är på plats nu och samhället behöver dem, slår han fast.

– Kommunerna behöver fler utmaningar och samhället behöver fler som investerar. Vård- och omsorgsarbetsmarknaden behöver mer dynamik. Trots att det är ett så spännande jobb har branschen inte lyckats locka tillräckligt med ungdomar.

För Bräcke diakoni betyder valfrihetsreformerna mer än entreprenadupphandlingarna. Det är stor skillnad på att själv kunna dra igång och driva en verksamhet på en öppen marknad, och att hela existensen är beroende av ett enda kontrakt.

– LOV är mycket bättre än LOU. Ur företagsperspektiv ger det oss frihet och långsiktighet att driva verksamheten själva. Driver vi ett äldreboende på entreprenad upphandlas det igen om fem år. Kanske får vi förlängt, kanske inte. Det skapar en enorm osäkerhet, säger Martin Ärnlöv.

På 14 platser

Bräcke diakoni driver sjuk- och hälsovård, äldreboenden och verksamhet för barn och vuxna med funktionshinder i 14 kommuner. På tio år har verksamheten växt från 330 till 1200 anställda.

Det är en non profit-verksamhet där intäkterna huvudsakligen kommer från uppdrag inom kommun, landsting, stat, Svenska kyrkan och privata företag.

Bräcke diakoni är medlem i Famna, riksorganisationen för idéburna organisationer inom vård och omsorg. 

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Kommunslarv sätter friskolor i kläm – ”Skrämmande”

KONKURRENS Sex av tio av kommuner gjorde fel när de beslutade om friskolors skolpeng för förra året. Det visar en undersökning från Friskolornas riksförbund. Många kommuner riktar inte beslutet till den berörda skolan och i flera fall fattas inte något beslut över huvud taget.
NYHET Publicerad:

"Landstingen svälter ut privata vårdalternativ"

LOV I 19 av 21 landsting går den offentligt drivna primärvården med underskott. För att hantera situationen måste pengar skjutas till, vilket gör att privata vårdgivare missgynnas. ”I debatten talas det väldigt mycket om vinster i välfärden, men alldeles för lite om förluster i välfärden”, säger Karin Liljeblad, näringspolitisk expert på Vårdföretagarna.
NYHET Publicerad:

Högtryck för hälso- och sjukvårdsgalleria

VÄLFÄRD Läkare, fysio- och psykoterapeuter, sjuksköterskor, undersköterskor, ekonomer och labbpersonal är under samma tak i Hermelinen i Luleå. Ett nära samarbete mellan yrkesgrupper leder till att patienten får komma till samma personal i stället för att träffa nya vid varje besök.
NYHET Publicerad:

”Sverige behöver vassa resultatmått”

KVALITET Utbildningskoncernen Academedia har sedan 2014 använt förädlingsvärde som ett kvalitetsmått. Att jämföra elevens resultat från nian med slutbetyget från gymnasiet ger en mer nyanserad bild av en skolas resultat än att bara titta på avgångselevernas snittbetyg, enligt kvalitetschefen Ingela Gullberg.
NYHET Publicerad:

Oseriöst av LO om friskolor

KOMMENTAR Den svenska friskolemodellen bygger på att alla elever och föräldrar oavsett storleken på plånbok får välja. I de flesta länder är det en lyx förbehållen de bättre bemedlade. LO:s häxjakt på valfriheten och välfungerande populära skolor är ett svek inte minst mot de egna medlemmarna, skriver Tobias Krantz, chef för utbildning, forskning och innovation.
NYHET Publicerad:

”Vi ger föräldrarna trygghet”

VÄLFÄRD För Lillugglans BVC är tillgänglighet och spetskompetens nyckelord. Det är Sveriges enda BVC för barn som är för tidigt födda. ”Vårt mål är trygga föräldrar”, säger vd Marlene Fredin.
NYHET Publicerad:

Privata aktörer påskyndar nya äldreboenden

OMSORG Behovet av äldreboenden ökar dramatiskt framöver. För att möta det bygger omsorgsbolaget Attendo sina egna. Företaget har jobbat upp både expertis och tempo i sitt byggande och står nu för vart femte nytt äldreboende i Sverige.
NYHET Publicerad:

Vinstförbud ökar förlusterna i välfärden

KOMMENTAR Privata välfärdsföretag levererar hög kvalitet på sina tjänster jämfört med offentliga aktörer. Ett vinstförbud medför att många måste avvecklas. Det blir dyrare för skattebetalarna, skriver Anders Morin, ansvarig för välfärdspolitik.
NYHET Publicerad:

S, V & MP skapar monopolkaos i välfärden

VÄLFÄRD "Regeringen och Vänsterpartiet fullföljer sina planer på att försöka förbjuda företag och innovationer i välfärden. Om de lyckas kommer det att resultera i ett monopolkaos och sänka hela välfärdssektorn", säger Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne i en kommentar till Ardalan Shekarabis (S) och Ali Esbatis (V) debattartikel i DN.
NYHET Publicerad:

Privat vs. offentlig välfärd – hur ser kvalitetsskillnaderna ut?

KOMMENTAR Det är svårt att ge en entydig bild av kvaliteten inom vård, skola och omsorg. Bland annat därför att det beror på vem man frågar, skriver Robert Thorburn, projektledare inom välfärd. För att ge en bättre bild har han sammanställt en rad kvalitetsmätningar och länkar till mer information.
NYHET Publicerad:

Norskt familjeföretag har köpt upp 69 förskolor och skolor – i Sverige

TIDNINGEN ENTREPRENÖR Oron är stor bland svenska välfärdsföretagare som vittnar om hur Reepalus vinstförslag kommer att slå. Men hos norska paret Randi och Hans Jacob Sundby finns ingen oro alls. Bara i år har de köpt upp 69 förskolor och skolor i Sverige genom sitt företag Læringsverkstedet.
NYHET Publicerad:

Vårdbolag ger missbrukare nytt liv

VÄLFÄRD För den som vårdats för missbruk eller kriminalitet är momentet då personen ska ut i samhället igen kritiskt. Därför satsar vårdbolaget Jordnära Omsorg på att ge sina klienter chansen att jobba under tiden de är där. ”Det bygger självkänsla”, säger vd:n Maria Ericson-Andersson.
NYHET Publicerad:

Hemligheten bakom Sveriges bästa strokevård

VÅRD Aleris Specialistvård Bollnäs har Sveriges bästa strokevård enligt Kvalitetsregistret Riksstroke. ”Vi är det lilla sjukhuset med korta beslutsvägar”, säger verksamhetschefen Magnus Lundin.
NYHET Publicerad:

"Privata vårdgivare driver vårdens digitalisering"

DEBATT Det pågår en digital revolution inom vården som leds av de privata vårdgivarna. Om inte vinstsyftande företag varit en del av sjukvården skulle flera innovationer inte ha gjorts, skriver Bettina Kashefi, chefekonom och Anders Morin, ansvarig välfärdspolitik.
NYHET Publicerad:

Skolans effektivitet under lupp

VÄLFÄRD Ett långsiktigt kvalitetsarbete med klara mål, elevfokus och resurser som används där de gör mest nytta, är tre faktorer som bidrar till mer effektiva skolkommuner. Det visar en ny rapport.
NYHET Publicerad:

"Självklarhet att få välja sin vårdgivare"

VÄLFÄRD Landstinget i Södermanland har frågat Lora Leijoned om hon är intresserad av att öppna fler vårdcentraler. Med förslaget om vinstbegränsning i bakhuvudet ställer hon sig avvaktande till förfrågan.
NYHET Publicerad:

Välfärdsdebatten fortfarande ett hån

KOMMENTAR "Det faktum att retoriken i välfärdsdebatten inte har förändrats på 30 år är ett hån mot alla dem som varje dag brinner för att bidra till att skapa en bättre välfärd. Det är ett hån mot alla de människor som har valt en friskola, privat hemtjänst, en privat vårdcentral. Är det inte dags att krossa myterna i välfärden?" Det skriver Robert Thorburn, projektledare, i en kommentar.
NYHET Publicerad:

Vårdföretagare: "Socialdemokraterna sätter kniven i ryggen på oss"

VÄLFÄRD Sjukvårdsföretagen lämnas utanför förslaget om vinstbegränsning, men bara tills vidare. Förslaget om vinsttak för välfärden ska gälla friskolor och omsorgsföretag. Men sjukvårdsföretagen kan inte andas ut – de ska behandlas i en separat utredning som kan dra ut ännu längre på tiden.
NYHET Publicerad:

”Jag kan inte göra allt – men jag kan göra något”

VÄLFÄRD Lora Leijoned är skattejuristen som efter att ha blivit sjuk på grund av stress bestämde sig för att själv försöka göra något för att stoppa den galopperande stressen i samhället. För ett och ett halvt år sedan startade hon Din Vårdcentral i Nyköping som på kort tid fått många nya patienter.
NYHET Publicerad:

Skolhjältens tips: Byt ut dåliga lärare

LEDARSKAP Malla Taipale använder sina erfarenheter från friskolevärlden för att rädda krisdrabbade kommunala skolor med stor framgång. Hennes strategi som ny rektor är bland annat att byta ut dåliga lärare. ”Se till att de inte undervisar, elever har rätt till bra utbildning”, säger hon.