”Vore bra med ännu större valfrihet”

NYHET Publicerad

VÅRD- OCH OMSORG Än så länge har det varit ganska tyst om den idéburna vård- och omsorgssektorn, men det vill Martin Ärnlöv, vd på Bräcke diakoni, ändra på. Den står för ett tredje alternativ inom välfärden som ligger närmare det privata än det offentliga, men utan de krav som ställs på en kommersiell verksamhet.

Martin Ärnlöv, Bräcke Diakoni (3)

Martin Ärnlöv, Bräcke Diakoni, är övertygad om att alla tre alternativen - offentligt drivna, privata och ideella - kompletterar varandra.

Inbäddad i lummig grönska ligger Bräcke diakonis huvudkontor på Hisingen i Göteborg. För 90 år sedan donerades byggnaden till Bräcke diakoni som sedan dess har drivit vård- omsorgsverksamhet som en stiftelse med sin grund i en kristen människosyn.

– Vi är en tredje typ av välfärdsaktör som kan bidra med stor trovärdighet i debatten. Det är viktigt och bra för alla att Sverige har utförare inom den idéburna dimensionen, säger Martin Ärnlöv, direktor och vd på Bräcke diakoni.

Offentliga utförare är duktiga på rättssäkerhet och att garantera alla medborgare det de behöver, privata kommersiella aktörer är duktiga på att snabbt hitta fungerande modeller och att sprida dem, och idéburna organisationer är bra på att utgå från den enskilda människan, konstaterar han.

– Vi är inte lika systemstyrda, och ibland är våra verksamheter kommersiellt oattraktiva i större skala. Idéburet kommer aldrig att dominera volymmässigt men vi vill gärna vara ett smakstarkt alternativ inom vård och omsorg.

Han är övertygad om att alla tre alternativen behövs. Olika inriktningar skapar dynamik.

– De positiva effekterna överväger starkt. Människor är inte lika och därför behövs mångfald. Jag tror att det vore bra både för medborgarna och för oss med en ännu större grad av valfrihet. Att folk fick gå till de organisationer som de känner att de har förtroende för.

Han skulle gärna se att privat och idéburen sektor växte. Idag är 13 procent av vård och omsorg i Sverige privat kommersiell, 2 procent idéburen och resterande 85 procent offentlig.

Stödet till idéburna verksamheter är fortfarande för klent, anser Martin Ärnlöv. Han efterlyser någon form av stöd från samhället för att få dem att gro.

– Idag är vi lite för små vilket gör att det saknas en röst som borde höras tydligare i välfärdsdebatten. Vi behöver få tillgång till utvecklingskapital och investeringskapital, och det borde bli lättare för politiker och tjänstemän att välja en idéburen aktör.

Liksom privata företag måste Bräcke diakoni ha ekonomisk balans och gå med plus för att kunna utvecklas, men de behöver inte tänka på att en dag ska säljas vidare eller introduceras på börsen.

– En hel del av det som tar energi i den kommersiella världen kan vi lägga på annat. Att Bräcke diakoni är en stabil stiftelse med ett ordentligt kapital i botten ger långsiktighet och trygghet.

Annars skiljer det inte så mycket mot hur en privat kommersiell aktör driver sin verksamhet.

– Har vi inga avtal så har vi inga intäkter. Även kulturmässigt är vi mer lika dem än de offentliga. Skillnaden mellan oss och de engagerade entreprenörer som driver mindre vårdföretag är hårfin.  

Eftersom alla vinster löpande återinvesteras berörs Bräcke diakoni bara indirekt av vinstdebatten. Men han har full förståelse för att företag i välfärdssektorn måste få ha en rimlig avkastning.

– Mycket av invändningarna mot vinster är rent känslomässiga. Utan vinstdrivna företag skulle vi inte ha bromsmedicin mot hiv eller elektrifierade rullstolar, för ingen kommun skulle utveckla det.

Välfärdsföretagen är på plats nu och samhället behöver dem, slår han fast.

– Kommunerna behöver fler utmaningar och samhället behöver fler som investerar. Vård- och omsorgsarbetsmarknaden behöver mer dynamik. Trots att det är ett så spännande jobb har branschen inte lyckats locka tillräckligt med ungdomar.

För Bräcke diakoni betyder valfrihetsreformerna mer än entreprenadupphandlingarna. Det är stor skillnad på att själv kunna dra igång och driva en verksamhet på en öppen marknad, och att hela existensen är beroende av ett enda kontrakt.

– LOV är mycket bättre än LOU. Ur företagsperspektiv ger det oss frihet och långsiktighet att driva verksamheten själva. Driver vi ett äldreboende på entreprenad upphandlas det igen om fem år. Kanske får vi förlängt, kanske inte. Det skapar en enorm osäkerhet, säger Martin Ärnlöv.

På 14 platser

Bräcke diakoni driver sjuk- och hälsovård, äldreboenden och verksamhet för barn och vuxna med funktionshinder i 14 kommuner. På tio år har verksamheten växt från 330 till 1200 anställda.

Det är en non profit-verksamhet där intäkterna huvudsakligen kommer från uppdrag inom kommun, landsting, stat, Svenska kyrkan och privata företag.

Bräcke diakoni är medlem i Famna, riksorganisationen för idéburna organisationer inom vård och omsorg. 

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Kommunerna måste bli effektivare – nu!

DEBATT Bristen på arbetskraft hotar den svenska välfärden. Om inget görs snarast kommer hela ökningen av sysselsättningen fram till år 2025 behöva ske i kommunsektorn. Ett sådant scenario vore förödande för Sverige, skriver Anders Morin, ansvarig välfärdspolitik.
NYHET Publicerad:

"Vi måste använda skattekronorna mer effektivt"

VÄLFÄRD Välfärden står inför enorma utmaningar. Men det finns utrymme för effektivisering, menar Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne. "Egentligen behöver vi inte mer pengar till välfärden. Vi måste bara bli mer effektiva", sa hon under ett seminarium.
NYHET Publicerad:

På Förskolan Viljan får barnen styra

VÄLFÄRD På Förskolan Viljan styrs verksamheten mycket av barnens nyfikenhet och kreativitet. Det kräver att det finns struktur och tydlighet i grunden, enligt grundaren Vesna Birkedahl. ”Att vi är så tydliga med hur vi vill jobba är en av våra absoluta framgångsfaktorer”.
NYHET Publicerad:

Barn och äldre umgås i vardagen med nytt koncept

OMSORG Kontakten mellan barn och äldre i samhället är inte lika självklar som förr. Det vill omsorgsjätten Norlandia ändra på. Från och med nu börjar företaget att bygga sina verksamheter med förskola och äldreboende i samma hus, med gemensamma lokaler och mötesplatser.
NYHET Publicerad:

Larmet: Miljarder saknas i välfärden

VÄLFÄRD Välfärdssektorn står inför stora finansiella utmaningar de närmaste åren, visar beräkningar från Finansdepartementet. För att möta behoven krävs det att både offentliga och privata aktörer samarbetar och att skattepengarna används mer effektivt, menar representanter från näringslivet.
NYHET Publicerad:

Pedagoghund får oroliga elever att slappna av

NYTÄNKANDE En dag i veckan följer pedagoghunden Stella med matte, specialpedagogen Marie Drugge, till jobbet på Klaragymnasiet i Karlstad. Med en hund i rummet blir samtalen med eleverna bättre – lugnare, roligare och bättre. ”En hund når fram på ett helt annat sätt”, säger Marie Drugge.
NYHET Publicerad:

På Villa Arelid är det gästerna som styr

VÄLFÄRD De som bor på korttidsboendet Villa Arelid kallas för gäster och här är det deras behov som styr. ”Vi är till för dem – de är inte till för oss. Det är vi som ska ge dem stöd i livet och då är det viktigt att ha rätt perspektiv”, säger grundaren Elisabeth Mila.
NYHET Publicerad:

Välfärdsföretagare vill samarbeta mer

HEMTJÄNST Bra hemtjänst handlar om personalens och ledningens inställning, anser Anette Andersson. När hon inte längre stod ut med kommunens tröghet och ineffektivitet startade hon hemtjänstföretaget Primula på Gotland. Nu brottas hon med synen på välfärdsföretagare.
NYHET Publicerad:

Mobilapp får fler elever att äta lunch

INNOVATION I VÄLFÄRDEN Sedan företaget Mitt Gastronomi inte längre lagar skolmat i blindo har svinnet halverats och kvaliteten på skolmaten ökat. Bakom succén finns en mobilapp där eleverna förbeställer sin lunch. Nu äter fler elever lunch och presterar därmed bättre i skolan.
NYHET Publicerad:

Humana: Vi har sparat nästan en miljard åt skattebetalarna 2017

VÄLFÄRDEN Närmare en miljard kronor räknar företaget Humana AB med att ha sparat skattebetalarna år 2017 genom att erbjuda bättre och billigare vård och omsorg i förhållande till offentliga alternativ. De stora besparingarna sker inom personlig assistans.
NYHET Publicerad:

"Företagande kan ge jättelyft för välfärden"

OMSORG Många välfärdsföretag drivs av engagerade kvinnor. Om de i stället för att tryckas ner av vinstdebatten fick bättre förutsättningar, så skulle branschen lyfta, anser hemtjänstföretagaren Ulrika Odh.
NYHET Publicerad:

Elever får bättre fokus med en kvarts läsning

KVALITET Att inleda varje lektion med en stunds läsning har gett eleverna på Procivitas skola i Lund ett bättre ordförråd och ökad koncentrationsförmåga. Nyckeln till att skolan är bra på att tänka i nya banor tror rektorn Camilla Lind är att alla som anställs bör ha jobbat med något utanför skolans värld.
NYHET Publicerad:

Lemne: "Lösningen i välfärden är mångfald, inte monopolkaos"

VÄLFÄRD Nu lägger regeringen och Vänsterpartiet sitt skarpa lagförslag om vinster i välfärden på riksdagens bord. Det skriver Ardalan Shekarabi (S) och Ulla Andersson (V) i en debattartikel. "Lösningen i välfärden är mångfald, inte en återgång till gamla tiders monopolkaos", säger Carola Lemne, vd.
NYHET Publicerad:

Ett unikt skolsystem behöver inte vara dåligt

VÄLFÄRD Att Sveriges skolsystem är unikt är inte något negativt. Vi borde vara stolta över att alla elever har möjlighet att välja skola på lika villkor, tycker Robert Thorburn, som utvecklar tanken i sin senaste film.
NYHET Publicerad:

Friskoleforskare lyfter den svenska skolan

KVALITET För att ligga i framkant och inte stagnera drivs Fridaskolornas kvalitetsutveckling via ett eget bolag, Didaktikcentrum. Det ska skapa en positiv oro som genererar utveckling, enligt koncernchefen Malin Johansson. Nu ska även den externa verksamheten stärkas.
NYHET Publicerad:

Äldre friskare med bättre läkemedelskoll

OMSORG Äldreboendet Vardaga Österbo ersätter läkemedel mot oro och ångest med pratstunder, promenader och musik. "För många patienter hände ingenting när vi plockade bort läkemedlen. Det var verkligen en onödig behandling", säger sjuksköterskan Elin Nilsson.
NYHET Publicerad:

Kommunslarv sätter friskolor i kläm – ”Skrämmande”

KONKURRENS Sex av tio av kommuner gjorde fel när de beslutade om friskolors skolpeng för förra året. Det visar en undersökning från Friskolornas riksförbund. Många kommuner riktar inte beslutet till den berörda skolan och i flera fall fattas inte något beslut över huvud taget.
NYHET Publicerad:

"Landstingen svälter ut privata vårdalternativ"

LOV I 19 av 21 landsting går den offentligt drivna primärvården med underskott. För att hantera situationen måste pengar skjutas till, vilket gör att privata vårdgivare missgynnas. ”I debatten talas det väldigt mycket om vinster i välfärden, men alldeles för lite om förluster i välfärden”, säger Karin Liljeblad, näringspolitisk expert på Vårdföretagarna.
NYHET Publicerad:

Högtryck för hälso- och sjukvårdsgalleria

VÄLFÄRD Läkare, fysio- och psykoterapeuter, sjuksköterskor, undersköterskor, ekonomer och labbpersonal är under samma tak i Hermelinen i Luleå. Ett nära samarbete mellan yrkesgrupper leder till att patienten får komma till samma personal i stället för att träffa nya vid varje besök.
NYHET Publicerad:

”Sverige behöver vassa resultatmått”

KVALITET Utbildningskoncernen Academedia har sedan 2014 använt förädlingsvärde som ett kvalitetsmått. Att jämföra elevens resultat från nian med slutbetyget från gymnasiet ger en mer nyanserad bild av en skolas resultat än att bara titta på avgångselevernas snittbetyg, enligt kvalitetschefen Ingela Gullberg.