1,1 miljoner jobb tack vare visstidsanställning

NYHET Publicerad

ARBETSMARKNAD Allmän visstid är inkörsporten till arbetsmarknaden för arbetslösa och på sikt finns möjligheter att få ett fast jobb. Bland medlemsföretagen är anställningsformen en grundförutsättning för tillväxt. Det visar en ny rapport från Svenskt Näringsliv.

Åsikten om tidsbegränsade anställningar går isär sedan regeringen ändrade lagstiftningen 2007. Kritiska röster, främst från fackligt håll, talar om ett utbrett missbruk och beskriver anställningsformen som kortsiktig och otrygg. Flera instanser vill skrota lagen om allmän visstid, bland annat socialdemokraternas partistyrelse. 

Arbetsgivarna vädrar en annan åsikt. Visstidsanställningar är ett viktigt verktyg på arbetsmarknaden. I en ny rapport från Svensk Näringsliv konstateras att en visstidsanställning är vägen till ett fast jobb. 900 000 personer har gått från allmän visstid till tills vidare anställningar på knappt ett decennium. 1,1 miljoner arbetslösa har fått jobb tack vare allmän visstidsanställning.

Svenskt Näringsliv drar också slutsatsen att tillfälliga anställningar stärker jobbchanserna för utrikes födda personer. Samtidigt visar statistik från Arbetsförmedlingen att gapet på svensk arbetsmarknad ökar. Under 2016 minskade arbetslösheten tydligt bland inrikes födda, men ökade bland utrikes födda.

Bland medlemsföretagen är tillgången till allmän visstid en grundförutsättning för tillväxt.

Närmare sju av tio tillfrågade företagare svarar att de använder sig av anställningsformen. Avskaffas den får det förödande konsekvenser. Färre jobb och högre trösklar till arbetsmarknaden. Endast tre procent av medlemsföretagen skulle öka antalet tills vidare anställningar om lagen om allmän visstid slopades, enligt rapporten.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Förslag om arbetstid får kritik

ARBETSMARKNAD I ett blogginlägg kritiserar arbetsmarknadsexpert Patrik Karlsson regeringens förslag om bland annat alterneringsår och arbetstidsbanker.
NYHET Publicerad:

Ica-handlaren vill få fler i arbete – hindras av regler

ARBETSMARKNAD ”Vi står inför enorma samhällsproblem om vi inte gör det lättare för företagen att anställa, något som har ställts på sin spets efter hösten 2015 då vi tog emot fler flyktingar än någonsin tidigare. Att snabbt komma i arbete är viktigt för självkänsla, språkinlärning och självständighet. Och inte minst för samhällsekonomin i stort”. Det säger Jonas Berg, som driver Ica Maxi i Södertälje.
NYHET Publicerad:

Otillräckligt från LO

ARBETSMARKNADEN "Svenskt Näringsliv med samtliga förbund är redo att medverka till att sänka trösklarna in på arbetsmarknaden. Men åter igen visar LO att de inte kan samla sig bakom verkningsfulla reformer", säger Carola Lemne, vd för Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

1,1 miljoner jobb tack vare visstidsanställning

ARBETSMARKNAD Allmän visstid är inkörsporten till arbetsmarknaden för arbetslösa och på sikt finns möjligheter att få ett fast jobb. Bland medlemsföretagen är anställningsformen en grundförutsättning för tillväxt. Det visar en ny rapport från Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

”Bryt tabut kring enkla jobb”

INTEGRATION Många arbetsplatser skulle tjäna på att ta in någon som utför enkla uppgifter som inte kräver utbildning, eller ens kunskaper i svenska. Men för att arbetsgivare ska ta steget krävs någon ekonomisk lättnad, enligt Lee Wermelin som gjort att 50 invandrarkvinnor nu jobbar inom förskolan.
NYHET Publicerad:

Moderatledarens recept för fler jobb

ARBETSMARKNAD Inför en ny lärlingslik anställningsform, skapa 150 000 enkla jobb och lägg ner Arbetsförmedlingen. Det är moderatledaren Anna Kinberg Batras recept för att få fler i arbete och lyfta svensk ekonomi.  Men för att skapa förutsättningar för jobbskapande måste företagsklimatet vässas, anser hon.
NYHET Publicerad:

Nio år för att få ett jobb

KOMMENTAR Det tar alldeles för lång tid för en flykting att få ett jobb och tyvärr går utvecklingen åt fel håll. Tröskeln till arbetsmarknaden blir allt högre, skriver Jonas Frycklund, ekonom, i en kommentar.
NYHET Publicerad:

LO sprider felaktigheter

KOMMENTAR LOs ledning har hävdat att Svenskt Näringsliv gjort en förhandlingsframställan till LO om enkla jobb. Dessutom hävdar LO att Svenskt Näringsliv skulle ha saknat mandat för en sådan förhandlingsframställan. Båda dessa påståenden är felaktiga, skriver Peter Jeppsson, vice vd.
NYHET Publicerad:

Enkla modeller ger fler jobb

ENKLA JOBB Med en modell som Tysklands ”minijobb” skulle Carl-Fredrik Malmgren direkt kunna anställa två personer till i sitt företag Fremlab. ”Det skulle ge mig möjlighet att investera mer i företaget och växa”, säger han.
NYHET Publicerad:

"Vill ha ett liv som innan det blev krig"

MITT FÖRSTA JOBB När Amal från Syrien först kom till Sverige trodde hon att hon bara skulle stanna i några månader. Nu har hon varit här i knappt tre år och fått sitt första jobb som ekonom på Swedbank.
NYHET Publicerad:

"Mitt jobb öppnade dörren till allt"

MITT FÖRSTA JOBB Rami Sabbagh kom till Sverige som flykting från Syrien. Han kom ensam, hade inga kontakter, och kunde inte språket. Efter att ha hoppat runt mellan olika diversejobb fick han tillslut drömjobbet – på musikjätten Spotify.
NYHET Publicerad:

"Det här jobbet har förändrat mitt liv"

MITT FÖRSTA JOBB I Uganda blev Isma Bogere förföljd på grund av sin sexuella läggning. På Mälarpaviljongen i Stockholm, där han arbetar som barassistent, kan han för första gången slappna av, och träffa människor med liknande bakgrund.
NYHET Publicerad:

”Arbete det bästa sättet att etableras som ny i ett samhälle”

MITT FÖRSTA JOBB Diana Baghdo tvingades fly med sin familj från Syrien när hennes handikappade dotter på grund av kriget inte längre kunde få den vård hon behövde. Inom bara ett år fick hon jobb i Sverige – som ingenjör på Skanska. ”Ett arbete är integration, det bästa sättet att etableras som ny i ett samhälle.”
NYHET Publicerad:

Regeringen måste agera för en mer öppen arbetsmarknad

DEBATT Sverige står inför en mycket stor utmaning. Utan kraftfulla reformer för en mer öppen arbetsmarknad riskerar vi ett växande utanförskap, särskilt bland utrikes födda. Ska flera hundra tusen nya jobb kunna skapas krävs en större ansats än vad regeringen hittills uppvisat, skriver Carola Lemne, vd, och Leif Östling, ordförande, som också listar sju reformförslag.
NYHET Publicerad:

”Genom mitt jobb lär jag mig svenska"

MITT FÖRSTA JOBB Som städare på Hemfrid kan tvåbarnsmamman Sura Abdul Salam arbeta flexibla tider, och studera svenska på arbetstid varje fredag. Efter fyra år i Sverige är hon tacksam över att äntligen fått ett jobb.
NYHET Publicerad:

”Jag älskar mitt jobb och är väldigt tacksam för det"

MITT FÖRSTA JOBB Walid Saades juridikstudier fick avbrytas på grund av kriget i Syrien. Men intresset för mat och erfarenheten från familjerestaurangen i hemlandet gav honom jobb som kock på Clarion Amaranten efter bara fyra månader i Sverige.
NYHET Publicerad:

"Det känns bra att ha ett arbete"

MITT FÖRSTA JOBB För Melat Tsegai, som kom ensam till Sverige för tre år sedan, är jobbet på äldreboendet Söndagsgården ett efterlängtat steg in i det svenska samhället. "Det var jättetråkigt att inte ha något jobb, allt känns mycket roligare nu", säger hon.
NYHET Publicerad:

"Mitt jobb är det bästa för att få vänner och lära mig svenska"

MITT FÖRSTA JOBB När Mustafa Alkhateeb som pojke hjälpte till på pappans biodling i Syrien, hade han aldrig kunna drömma om att han som vuxen skulle arbeta på en biodling långt borta i Sverige. Men jobbet på LP:s Biodling i Säffle har gjort att han lärt sig svenska, fått nya vänner, och ser ljust på framtiden igen.
NYHET Publicerad:

Städföretag tar aktiv roll i integrationen

WEBB-TV Att kombinera arbete med svenskundervisning kan vara knivigt för nyanlända svenskar. För att snabba på integrationen och göra det enklare har städföretaget Hemfrid och Stockholms stad startat ett pilotprojekt där medarbetarna får plugga svenska på arbetstid. ”Det funkar jättebra”, säger städaren Ying Kaewchin.
NYHET Publicerad:

Tysk arbetsmarknad visar vägen

SYSSELSÄTTNING Det går att pressa ner arbetslösheten, visar erfarenheter från tysk arbetsmarknad. Sverige har en del att lära. Det framkom vid ett SNS-seminarium.