Pressinbjudan: Hur kan Sverige närma sig EU:s lägsta arbetslöshet?

PRESSINBJUDAN Publicerad

Svenskt Näringsliv presenterar rapporten ”Hög sysselsättning och låg arbetslöshet: Ett nationalekonomiskt perspektiv på arbetsmarknaden”.

Den svenska sysselsättningen står starkare än i många andra länder. Samtidigt finns grupper som inte får del av den goda utvecklingen. Unga, människor som migrerat till Sverige och människor med kort utbildning är överrepresenterade bland de arbetslösa. Dessutom har Sverige en låg andel inträdesjobb.

Finanspolitiska rådet påpekade nyligen att det krävs kraftfulla åtgärder för att nå målet om EU:s lägsta arbetslöshet. De förslag vi ser från riksdagspartierna är otillräckliga.

Men det är fullt möjligt att nå lägre arbetslöshet än idag och samtidigt behålla den goda sysselsättningstillväxten. Susanne Spector, arbetsmarknadsekonom på Svenskt Näringsliv, har sammanställt lärdomarna från den senaste forskningen i rapporten ”Hög sysselsättning och låg arbetslöshet: Ett nationalekonomiskt perspektiv på arbetsmarknaden”.

Rapporten presenteras på ett seminarium med Irene Wennemo, statssekreterare (S), Mats Persson, riksdagsledamot (FP), Widar Andersson, Folkbladet, Anna Dahlberg, Expressen, och Ann Öberg, chefekonom Svenskt Näringsliv.

Tid: måndag 15 juni kl 14 – 17

Plats: Näringslivets hus, Storgatan 19, Stockholm

För ytterligare information:

Svenskt Näringslivs presstjänst: 08-553 430 01