Kvinnors rekordhöga företagsamhet hotas av regeringsförslag

PRESSMEDDELANDE Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT Andelen företagsamma kvinnor i Sverige har aldrig varit högre, visar ny statistik från UC AB och Svenskt Näringsliv. Men det är fortfarande lång väg kvar till ett jämställt företagande – och regeringen håller på att göra vägen ännu längre.

I dag släpper Svenskt Näringsliv den årliga undersökningen av företagsamheten i Sveriges län och kommuner. Andelen företagsamma kvinnor ligger nu på 7,7 procent av kvinnorna i arbetsför ålder, vilket är den högsta nivån någonsin. Trots att kvinnors företagsamhet ökar till en ny rekordnivå är fortfarande 7 av 10 som ansvarar för ett företag män. Det kan jämföras med välfärdssektorn där hela 6 av 10 är kvinnor.

– Det är glädjande att kvinnor i allt högre grad engagerar sig i företagande. Men det finns en stor potential runt om i Sverige att ytterligare öka kvinnors företagsamhet. Det förslag om vinstbegränsning som regeringen initierat skulle slå hårt mot kvinnliga småföretagare i välfärden. Regeringen borde förbättra förutsättningarna för kvinnors företagande. Det vore en viktig insats för jämställdheten – som dessutom skulle bidra till fler jobb och bättre välfärd, säger Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne.

Årets undersökning visar även att andelen företagsamma i åldern 16-34 år är den lägsta sedan 2010. Det finns dubbelt så många vd:ar födda på 1940-talet jämfört med vd:ar födda efter 1985.

- Om inte fler ungdomar engagerar sig i företagande kan det på längre sikt få negativa konsekvenser, inte minst med tanke på kommande generationsväxlingar och en hög andel äldre företagare, säger Carola Lemne.  

På länsnivå är den totala företagsamheten högst på Gotland med nästan 17 procent av den arbetsföra befolkningen. Den lägsta andelen företagsamma människor finns i Västmanland med 9,6 procent.

Om undersökningen: Svenskt Näringsliv mäter en gång om året antalet företagsamma människor i Sveriges län och kommuner. En företagsam människa definieras som en person som antingen har en F-skattsedel, är delägare i ett aktivt handelsbolag eller är vd/ordinarie styrelsemedlem i ett aktivt aktiebolag. På webbplatsen www.foretagsklimat.se finns statistik för Sveriges samtliga 21 län och 290 kommuner att ladda ned.

För ytterligare information:
Svenskt Näringslivs presstjänst: 08-553 430 01

Svenskt Näringsliv samlar 50 medlemsorganisationer och 60 000 företag med 1,7 miljoner anställda. Följ vår verksamhet på www.svensktnaringsliv.se och genom våra olika nyhetsbrev. Prenumerera på http://www.svensktnaringsliv.se/nyhetsbrev/  Vår pressjour når Du på telefon 08-553 43 001.

 

Läs hela rapporten

Företagsamheten 2017 Sverige »