Aktuellt om företagsklimat
Vecka 43, 2017
Kenth Eklund, Marcus Mattsson och Lars Eklund
Företagsklimat När Sunds Fibertech bestämde sig för att flytta företaget till Timrå var det många pusselbitar som föll på plats. "Vi hade hört att kommunledningen jobbar nära företagen och det stämmer. Vi har redan haft tre möten för att diskutera vår framtid", säger Lars Eklund, vd Sunds Fibertech Group. Läs mer »
Timrå stadigt i topp
Johan Söderling, kso Vännäs kommun
Ranking Vännäs var fjolårets raket i kommunrankingen. I år klättrar kommunen till plats 77. "Jag är jätteglad och supernöjd", summerar kommunalrådet Johan Söderling. Läs mer »
Sedan 2008 äger och driver Eva Holmgren Present & Tyg i Surahammar
Företagsklimat Tillgängligheten, handläggningen och servicen, allt skulle bli bättre med hjälp av det nya projektet. Men besvikna företagare i Surahammar ser fortfarande inga framsteg efter två år. ”Jag ser inte någon förändringsvilja hos kommunen", säger Eva Lundquist. Läs mer »
”Det är företagens uppfattning som speglas”
Tips "En viktig uppgift för Svenskt Näringsliv är att beskriva hur rankingen är uppbyggd och vad i den som väger tyngst." Det skriver Ewa Lindstrand (S), kommunstyrelsens ordförande i Timrå, i en insändare i Sundsvalls Tidning. Hon tycker också att kommuner bör lyssna på företagares uppfattning - och inte komma med bortförklaringar.
Rekordstort intresse för årets ranking
Summering Sedan rankingsläppet i slutet av september har media över hela landet publicerat 500 nyhetsartiklar om det lokala företagsklimatet. Stort tack till de 31 300 företagare som tog sig tid att besvara enkäten - er röst gör skillnad!
Inspirationsdagen – nu över hela landet
På gång I mars är det återigen dags för vår populära inspirationsdag för ett bättre företagsklimat. Nytt för 2018 är att inbjudna kommunala tjänstemän och politiker kan välja mellan fyra datum och orter; 6/3 Göteborg, 13/3 Stockholm, 15/3 Umeå och 22/3 Hässleholm. Under dagarna diskuteras bland annat digitaliseringens möjligheter, företagsanpassad myndighetsutövning och ledarskapets betydelse. Inbjudan kommer i november.
fPlus
1600 företag har redan räknat ut sitt välfärdsavtryck. Hur ser det ut för ditt företag?

Gå in och räkna ut på www.foretagensvalfardsavtryck.se
Aktuellt om företagsklimat riktar sig till dig som är intresserad av förutsättningar för företagande i Sveriges kommuner. Brevet kommer ut en gång per månad.

Svenskt Näringsliv, 114 82 Stockholm
Pontus Lindström, +46 8 553 432 27, pontus.lindstrom@svensktnaringsliv.se