Hemligheten bakom Sveriges bästa strokevård

NYHET Publicerad

VÅRD Aleris Specialistvård Bollnäs har Sveriges bästa strokevård enligt Kvalitetsregistret Riksstroke. ”Vi är det lilla sjukhuset med korta beslutsvägar”, säger verksamhetschefen Magnus Lundin.

Magnus Lundin, Aleris Specialistvård Bollnäs

"De tajta teamen betyder att var och en vet vad de ska göra vid ett larm. För strokepatienter ökar chansen för varje minut att de ska återfå så mycket av sina funktioner som möjligt", säger Magnus Lundin, chef för strokeenheten.

Aleris Specialistvård Bollnäs

Undersköterskan Efrem Tecleab Teweldebhran dukar undan efter måltid.

Aleris Specialistvård Bollnäs

Sjuksköterskan Evelina Bengtsson i färd med att dela ut mediciner till patienterna på strokeenheten.

Efter att 2015 ha hamnat på andraplats fick Aleris Specialistvård Bollnäs nyligen fick ta emot utmärkelsen ”Årets strokeenhet 2016” av Kvalitetsregistret Riksstroke.

– Det är fantastiskt roligt! Främst är det ett nära teamarbete och korta beslutsvägar som ligger bakom. Det ger resultat i form av snabba behandlingar och hög vårdkvalitet, förklarar Magnus Lundin, chef för strokeenheten på Aleris Specialistvård Bollnäs.

Det har stor betydelse för arbetet att Aleris är ett mindre sjukhus med korta kommunikationsvägar mellan enheter och chefer, vare sig det gäller akutsjukvård eller strategiskt arbete med att utveckla vården framåt, betonar han.

– De tajta teamen betyder att var och en vet vad de ska göra vid ett larm. För strokepatienter ökar chansen för varje minut att de ska återfå så mycket av sina funktioner som möjligt, säger han.

Han tror att det är ovanligt för den här typen av enheter att de olika yrkesfunktionerna pratar så mycket med varandra som de gör på Aleris.

– Det bidrar starkt till de goda resultat som vi gör. För oss handlar det mycket om att tänka kvalitet och att jobba med en kvalitativ sjukvård.

En av de faktorer som Kvalitetsregistret Riksstroke granskar är hur lång tid det tar från att patienten kommer in till sjukhuset, till att en propplösande trombolysbehandling startar. Det nationella målet är att det ska ske inom 40 minuter och Aleris Specialistvård Bollnäs har en medeltid på cirka 20 minuter, enligt Magnus Lundin.

Han förklarar att teamet med läkare, sjuksköterskor, undersköterskor och rehabiliteringspersonal är väl sammansvetsat. När det gäller rehab har enheten fysioterapeuter, arbetsterapeuter, en dietist och en logoped. 

– Alla roller som behövs har vi hos oss på plats. För en strokepatient är alla yrkesgrupper lika viktiga. Det hänger mycket på omvårdnadspersonalen när det gäller strokepatienter och här är engagemanget i patienten stort.

Två gånger i veckan görs en funktionsrond där teamet sätter sig ner och pratar kring patienterna och där varje yrkesgrupp är representerad. Var är patienten i sin rehabilitering? Vilka mål kan sättas upp?

Att många av de anställda är rutinerade och har jobbat där länge underlättar infasningen av nya medarbetare. De senaste åren har Aleris Specialistvård Bollnäs haft relativt lätt att rekrytera, och att ha duktig och engagerad personal är allra viktigast för verksamheten, konstaterar han.

– Vi bidrar med en kvalitativ vård med hög patientsäkerhet. Båda de faktorerna är beroende av en väl fungerande arbetsmiljö för medarbetarna. Det strävar vi efter så gott vi kan. 

I botten finns hela tiden Aleris värdegrund ”Open” som står för omtänksam, professionell, engagerad och nytänkande. I medarbetarundersökningar svarar hela 90 procent av medarbetarna att de är förtroliga med den, vilket betyder mycket för att verksamheten faktiskt ska jobba efter den, förklarar Magnus Lundin.

– Vår värdegrund betyder ju olika för olika personer men jobbar vi utifrån dem kommer vi ganska långt.

15 punkter

Kvalitetsregistret Riksstroke utvärderar årligen landets strokeenheter utifrån 15 punkter.

Några exempel på områden som granskas:

– registrering av strokepatienter

– andelen uppföljda patienter tre månader efter en stroke

– andelen patienter som tas in direkt till en strokeenhet eller intensivvårdsavdelning

– tiden från ankomsten till sjukhuset till att en propplösande trombolysbehandling startar

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Vårdbolag ger missbrukare nytt liv

VÄLFÄRD För den som vårdats för missbruk eller kriminalitet är momentet då personen ska ut i samhället igen kritiskt. Därför satsar vårdbolaget Jordnära Omsorg på att ge sina klienter chansen att jobba under tiden de är där. ”Det bygger självkänsla”, säger vd:n Maria Ericson-Andersson.
NYHET Publicerad:

Hemligheten bakom Sveriges bästa strokevård

VÅRD Aleris Specialistvård Bollnäs har Sveriges bästa strokevård enligt Kvalitetsregistret Riksstroke. ”Vi är det lilla sjukhuset med korta beslutsvägar”, säger verksamhetschefen Magnus Lundin.
NYHET Publicerad:

"Regeringen, sluta sprida myter om välfärden"

DEBATT Argumentet att vinstsyfte i välfärden går ut över kvaliteten är falskt. Tvärtom så riskeras kvalitet, mångfald och dynamik av en vinstreglering. Svenskt Näringsliv har med berörda branschorganisationer tagit fram sex programpunkter för att stärka kvaliteten i välfärden. Det skriver Anders Morin, ansvarig för välfärdsfrågor.
NYHET Publicerad:

Småkommuner drabbas hårt av Reepaluförslag

VÄLFÄRD 60 arbetstillfällen riskerar att försvinna från Essunga kommun om Schedevi Psykiatri måste lägga ned sin verksamhet på grund av vinsttaket. "Vi känner stor oro för framtiden", säger vd Joachim Hilding.
NYHET Publicerad:

"Statsministern tror att han kan trolla igenom ett vinstförbud"

VÄLFÄRD Mellby Gård AB är numera AcadeMedias största ägare. Köpet gjordes mitt i en intensiv välfärdsdebatt. ”Det faller på sin orimlighet att det blir verklighet av hotet med vinstförbud. Skolan är bland det viktigaste vi har i ett samhälle, den vill vi vara med och utveckla”, säger Johan Andersson, vd Mellby Gård.
NYHET Publicerad:

Svensk friskola lockar lärare från Kanada

SKOLA Hur får man högutbildade lärare att flytta från Kanada till Sundsvall för att arbeta på en svensk friskola? Engelska skolan vet: var tydlig med vad skolan tror på, lev upp till era värderingar och investera i vidareutbildning. ”De vet att de får utvecklas mycket som lärare på vår skola”, säger rektorn Pascal Brisson.
NYHET Publicerad:

Eftersatt administration pressar offentlig vård

VÅRD En orsak till ineffektiviteten i offentlig vård är att administrationen har blivit så eftersatt. Här finns en stor förbättringspotential, enligt Henric Carlsson, vd på Conscriptor. Det handlar inte om att anställa fler och springa fortare utan om att arbeta smartare, mäta och följa upp.
NYHET Publicerad:

”Jag kan inte göra allt – men jag kan göra något”

VÄLFÄRD Lora Leijoned är skattejuristen som efter att ha blivit sjuk på grund av stress bestämde sig för att själv försöka göra något för att stoppa den galopperande stressen i samhället. För ett och ett halvt år sedan startade hon Din Vårdcentral i Nyköping som på kort tid fått många nya patienter.
NYHET Publicerad:

Skolhjältens tips: Byt ut dåliga lärare

LEDARSKAP Malla Taipale använder sina erfarenheter från friskolevärlden för att rädda krisdrabbade kommunala skolor med stor framgång. Hennes strategi som ny rektor är bland annat att byta ut dåliga lärare. ”Se till att de inte undervisar, elever har rätt till bra utbildning”, säger hon.
NYHET Publicerad:

”Ytterst handlar kvalitet om lärarnas kompetens”

KVALITET När Johan Sjölin för snart 25 år sedan startade Sveriges första fristående musikgymnasium, Rytmus, med två musikerkompisar blev det snabbt en succé. Nu han har tagit konceptet vidare och startat en grundskola med fokus på kompetenta ambitiösa lärare och bra arbetsformer.
NYHET Publicerad:

Satsning på måltider lyft för äldre

VÄLFÄRD Vårdstyrkans äldreboende i Täby var nyligen en av tre finalister i tävlingen Arla Guldko i kategorin Bästa seniormatglädje. ”Vi försöker hela tiden tänka utifrån vad som är bäst för våra gamla och hur vi kan förenkla och förbättra”, säger vd:n Marita Eerola.
NYHET Publicerad:

"Vinstdebatten är enormt provocerande"

VÄLFÄRD Förslaget om ett vinsttak för välfärdsföretag är provocerande, anser Sara Löfgren, vd på To Care i Stockholm, som avblåste starten av en tredje vårdcentral när Reepalus förslag blev känt. Att begränsa redan små marginaler är ”förödande för branschen och demokratin”, säger hon.
NYHET Publicerad:

Närvarande chefer bakom framgångsrik assistans

SNABBVÄXARE Björka Assistans har växt snabbt sedan starten för fem år sedan och utsågs nyligen till gasellföretag i Skåne. Nyckeln till framgången är äkta engagemang i kunder och personal, enligt Marie Hansson, grundare och vd. 
NYHET Publicerad:

Privata hjärtoperationer räddar liv

VÄLFÄRD Den akuta hjärtsjukvården fick ett kvalitetslyft när Landstinget i Värmland gav företaget Svensk PCI i uppdrag att sköta verksamheten "På tio år är det 200-300 personer som lever på grund av vårt arbete. De stora vinnarna inom den nya moderna värmländska hjärtsjukvården är patienterna",säger Roland Carlsson, vd PCI-kompetens.
NYHET Publicerad:

Solresor ett lyft för boende på vårdhem

VÄLFÄRD Sol, bad och grillkvällar under bar himmel. I januari reste boende och personal från Vårdhemmet Lugnet till Thailand i två veckor. Resorna som ordnas varje år är mycket uppskattade och stärker vänskapen mellan personalen och de boende som är 40-65 år och har någon funktionsnedsättning. "Det blir lite som en familj att leva så tätt under resan och det håller i sig när vi kommer hem", säger Lena Ericson, grundare och verksamhetschef på vårdhemmet Lugnet.
NYHET Publicerad:

Sundsvalls kommun svälter ut hemtjänstföretagen

VÄLFÄRD När hemtjänstföretagen i Sundsvall trodde att botten var nådd efter en lång rad av sparkrav kom nästa dråpslag: Kommunen vill minska tiden för matlagning. ”Vissa av uppgifterna vi ska göra hos kunderna kommer att bli omöjliga”, säger Emelie Söderström, vd på Hemtjänst Ditt liv. Hennes upprördhet är stor, inte minst för att kommunen valt att mörka inför kunderna.
NYHET Publicerad:

Välfärdspolitik som saknar stöd i fakta

VÄLFÄRD Likvärdigheten i skolan har inte försämrats till följd av skolvalet. Inte heller har vårdvalet bidragit till en ojämlik vård. Det är slutsatser som kan dras utifrån ny forskning. Om detta handlade en konferens arrangerad av Svenskt Näringsliv, som anser att det är olyckligt när politiska beslut inte grundas i fakta.
NYHET Publicerad:

Långtidsutredningen underskattar möjligheterna att effektivisera

KOMMENTAR Långtidsutredningen som presenterades igår har två huvudbudskap. Den ena är att svenskarna måste jobba längre upp i åldrarna och den andra att utlandsfödda måste jobba i större utsträckning för att vi ska kunna ha råd med dagens välfärd.
NYHET Publicerad:

Bättre äldreomsorg med ny upphandlingsmodell

UPPHANDLING Kommuner som upphandlar äldreomsorg bör fokusera mer på uppföljning och partnerskap med utförarna i stället för på långa listor med detaljerade krav. Det leder till en bättre kvalitetsutveckling. Det var paneldeltagarna rörande överens om när Svenskt Näringsliv och SIQ anordnade en kunskapsdag om offentlig upphandling.
NYHET Publicerad:

Succé för LOV i Skövde

LOV Stärkt kvalitet både i privat och kommunal hemtjänst, högre status för personalen, nya tjänster och en stor medvetenhet bland de äldre att de kan att välja utförare. Införandet av LOV i Skövde har varit riktigt framgångsrik och idag utförs mer än en femtedel av hemtjänsten i privat regi.