Nytt från Skola & Näringsliv
Fredag 16 november 2018
Annie Eriksson
Samverkan Den skeva bilden av hur en modern industri fungerar måste förändras. Att medverka i projekt där skola och näringsliv samarbetar är ett sätt att vända förutfattade meningar och kunna säkra kompetensförsörjningen på sikt. Företaget Riflex Film i Ronneby deltar i projektet Delta Blekinge. Syftet är att stärka teknikföretagens och industriernas möjlighet att rekrytera arbetskraft med rätt kompetens. Läs mer »
Företagens överlevnad stavas kompetensförsörjning

Det finns ingen bild

 Skolmaterial  Det finns många gymnasieutbildningar för dig som är intresserad av bygg, oavsett om du vill börja jobba direkt efter gymnasiet eller plugga vidare. Vilken väg du än väljer kan den leda dig till ett jobb inom byggsektorn. Vägar till bygg är Sveriges Byggindustriers SYV-material som beskriver utbildningarna in i byggbranschen och en lista på de 65 vanligaste yrkena.

Allt skolmaterial från Svenskt Näringsliv beställs eller laddas ner helt kostnadsfritt från Eduna.

Samverkan Med en modern verkstadsindustri och en ung delägare tar Manovi i Varberg ett stort ansvar för att arbeta i nära samverkan med skolorna för att attrahera framtida medarbetare. ”Det är bara fem år sedan som jag själv tog studenten, så jag har bra koll på vad jag som student önskar. Och samverkan kan bli så mycket bättre”, säger delägare Andreas Bengtsson. Läs mer »
Kompetensförsörjning Maskinförare är ett spännande framtidsyrke som ger möjlighet att jobba med den allra senaste tekniken i en bransch i stark utveckling. Det var budskapet när Maskinentreprenörerna i Skellefteå höll öppet hus på Möjligheternas torg. "Vi vill visa vilken kvalitativ utbildning man får om man väljer att utbilda sig till maskinförare på ME-skolan", säger Anita Ifrig, regionchef för ME Nord. Läs mer »
Nätverk Teknikkvinnor började som en grupp på Facebook. Nu reser grundarna landet runt och hjälper företag och organisationer att bli mer jämställda. ”För att kvinnor ska vilja stanna måste hela kulturen vara inkluderande”, säger vd:n Maria Norberg. Läs mer »
Debatt Jämför utbildningar på olika skolor, våga utmana din tonåring är några tips till föräldrar inför gymnasievalet från Svenskt Näringsliv. Svenska företag har stora rekryteringsbehov och ofta är det den gymnasiala yrkeskompetensen som är efterfrågad. Läs mer »
Kommentar Det är välkommet att förslagen i slutbetänkandet från utredningen om ökad internationalisering av universitet och högskolor understryker att lärosäten ska ta ett större ansvar för att öka utländska studenters kontakter med arbetslivet. En god start, men frågan är om förslagen är tillräckliga? Läs mer »
fPlus
Med fPlus app och nyhetsbrev får du koll på det senaste och fördjupning i allt som rör företagsamheten.
Kom igång på om.fplus.se.
Nytt från Skola & Näringsliv skriver om entreprenöriellt lärande, samverkan, kompetensförsörjning med mera. Brevet kommer ut varannan fredag. Vi speglar Svenskt Näringslivs ståndpunkter i aktuella utbildningsfrågor.

Svenskt Näringsliv, 114 82 Stockholm
Elisabeth Grunditz, +46 8 762 70 05, elisabeth.grunditz@svensktnaringsliv.se

Detta mejl skickades till ##SubscriberEmail##.
Ändra dina personliga inställningar.