Nytt från Skola & Näringsliv
Fredag 14 december 2018
Jan-Olof Jacke
Utbildning "I den stundande budgetbehandlingen finns en utmärkt möjlighet för riksdagen att besluta om att skjuta till de resurser som behövs för att säkra yrkeshögskolans expansion", säger vd Jan-Olof Jacke. Läs mer »
Stor samsyn – ändå slår budgetkaoset mot yrkeshögskolan
”Yrkeshögskolan behöver fördubbla antalet platser”
 Skolmaterial  Syftet med frukostfilmen är att ge elever en introduktion till marknadsekonomi. Detta sker genom att utgå från något så vardagligt som frukostbordet. Påläggen, drycken och brödet har inte kommit dit av sig självt. Hur går det till? Genom att titta på filmen introduceras eleverna för tankeställningar och begrepp som öppnar upp för diskussioner och fördjupningsfrågor. Materialet behandlar flera delar som ingår i kurserna entreprenörskap, företagsekonomi och samhällskunskap men fungerar utmärkt i flera olika ämnen då du som lärare kan lyfta olika aspekter som tas upp.

Allt skolmaterial från Svenskt Näringsliv beställs eller laddas ner helt kostnadsfritt från Eduna.

Företagardagen Nästan hälften av alla försök att rekrytera någon i Skåne misslyckas och allt fler företag vittnar om att de inte kan hitta rätt kompetens. Värst är situationen för klassiska hantverksbranscher. Jessica Prestreshi, vd på Borgeby Stenugnsbageri, tror att lärlingar kan vara en del av lösningen. Läs mer »
Framtidens jobb Nyligen anordnades en SYV-dag i Malmö i syfte att hjälpa till att förse studie- och yrkesvägledare med uppdaterad information om olika branschers kompetensbehov. "En fantastisk möjlighet att på kort tid träffa så många personer som har påverkan på våra ungdomars framtida yrkesval", säger Ambjörn Wahlberg, företagsrådgivare på Grafiska Företagen och TMF. Läs mer »
Framtidens yrken i fokus på SYV-dag
Rekryteringsenkäten 2018 - Jobbskaparna larmar! Kompetensbristen ökar
Utbildning "Tyvärr fungerar ej yrkesutbildningssystemet tillfredsställande idag", konstaterar Theresa Östman från Grillby & F100 Rör AB, ett av många företag som har svårt att hitta rätt medarbetare. Läs mer »
"Problemet att politiker inte förstår våra behov"
Ung Företagsamhet Ung Företagsamhet i Dalarna sätter alla tiders rekord i antal UF-företagare och passerar 1000-strecket. Hela 1011 elever driver just nu företag på gymnasiet. Det innebär en ökning med 37 procent på två år. "Vårt mål är att Dalarna ska ha de mest företagsamma ungdomarna i landet", säger regionchef Thomas Agneteg. Läs mer »
Alla elever på yrkesprogram borde få testa att driva företag
Mentorer och reformer behövs för unga företagare
Att stödja UF är viktigt för hela samhället
Alla elever i Halland borde driva UF-företag
Nytt pris Amanda Östlund Tjernström är först att vinna Svenskt Näringslivs nyinstiftade uppsatstävling om skatter. Priset är på 15 000 kronor. "Stipendiaten skriver på ett initierat sätt om en av de senaste årens mest uppmärksammade skattefrågor för näringslivet", skriver juryns ordförande professor Claes Norberg i motiveringen. Läs mer »
Svenskt Näringsliv startar uppsatstävling om skatter
fPlus
Med fPlus app och nyhetsbrev får du koll på det senaste och fördjupning i allt som rör företagsamheten.
Kom igång på om.fplus.se.
Nytt från Skola & Näringsliv skriver om entreprenöriellt lärande, samverkan, kompetensförsörjning med mera. Brevet kommer ut varannan fredag. Vi speglar Svenskt Näringslivs ståndpunkter i aktuella utbildningsfrågor.

Svenskt Näringsliv, 114 82 Stockholm
Elisabeth Grunditz, +46 8 762 70 05, elisabeth.grunditz@svensktnaringsliv.se

Detta mejl skickades till ##SubscriberEmail##.
Ändra dina personliga inställningar.