Nytt från Skola & Näringsliv
Fredag 26 april 2019
Teknik
Teknik Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademiens praktikprogram Tekniksprånget har undersökt över 10 000 ungdomars attityder till högre studier. Resultaten visar att unga kvinnor, trots ett initialt teknikintresse, tvekar att välja högre teknisk utbildning – om de inte först får veta vad utbildningen kan leda till genom exempelvis praktik. Läs mer »
 Skolmaterial  Immaterialrätt - att ta hand om innovationer beskriver hur man skyddar en ny produkt, innovation eller idé innan lansering på marknaden. I texten ges en översikt över vad immaterialrätt är, innebär samt syftar och används till. Den ger också immaterialrättens mer ingående perspektiv på uppfinningar, branding, upphovsrätt, design och tjänsteinnovationer.

Allt skolmaterial från Svenskt Näringsliv beställs eller laddas ner helt kostnadsfritt från Eduna.

Maria Block i kollage med ungdomar
Samverkan Fem dagars prao, en lektion om arbetsmarknaden och obligatoriska studiebesök i industrin. Med dessa åtgärder vill Bromölla kommun ge sina elever mer kunskap inför gymnasievalet. Även föräldrarna involveras. "När barnen kommer hem efter praktiken är det viktigt att också de är med på tåget och pratar med barnen om deras gymnasieval och olika yrken", säger Maria Block, näringslivsutvecklare på Bromölla kommun. Läs mer »
Samverkan På Kattegattsgymnasiet i Halmstad fick elever på fordonsprogrammet och industriprogrammet ta del av två företagares erfarenheter av hur det är att vara ägare till ett företag. Under föreläsningen berättade Sven-Olof Gudmundsson och Thomas Jansson om sina bästa tips och råd till ungdomar som vill starta ett eget företag. Läs mer »
Rekrytering Kompetensförsörjning är ett växande problem inom hotell- och restaurangbranschen. Det råder framför allt brist på kvalificerade kockar och kökspersonal runt om i Sverige. Situationen på Scandic Rubinen är inget undantag. Läs mer »
Kommentar Idag presenterar Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF) och Myndigheten för yrkeshögskolan en utredning där man lyfter ett antal förslag för att öka rörligheten mellan yrkeshögskolan och högskolan. Det är ett efterlängtat initiativ som välkomnas av näringslivet. Läs mer »
Rapport I en ny rapport redovisar Svenskt Näringsliv statistik och data från Statistiska centralbyrån, Skolverket och Ungdomsbarometern. För att öka förståelsen om gymnasieskolan är det viktigt att förbättra kunskapen om eleverna som går i den. Läs mer »
Gymnasierapporten 2019 - attityder, antal och etablering
Sommarläger för alla unga
Tips I sommar kan den som är 8-18 år, intresserad av teknik, digitalt skapande och programmering åka på sommarläger i Göteborg eller Stockholm. Bakom projektet står den ideella föreningen Hello World. Huvudsponsor är Teknikföretagen. Resan till och från lägret är gratis.
fPlus
Med fPlus app och nyhetsbrev får du koll på det senaste och fördjupning i allt som rör företagsamheten.
Kom igång på om.fplus.se.
Nytt från Skola & Näringsliv skriver om entreprenöriellt lärande, samverkan, kompetensförsörjning med mera. Brevet kommer ut varannan fredag. Vi speglar Svenskt Näringslivs ståndpunkter i aktuella utbildningsfrågor.

Svenskt Näringsliv, 114 82 Stockholm
Elisabeth Grunditz, +46 8 762 70 05, elisabeth.grunditz@svensktnaringsliv.se

Detta mejl skickades till ##SubscriberEmail##.
Ändra dina personliga inställningar.